Vanha vankila, biljardiklubi sekä suuri kaivos. Mitä kaikkien erinäisten hotellien nimien taustalta oikein löytyy? Me selvitimme, miksi tietyillä hotelleilla on varsin eriskummallisia nimiä. Tämä on ensimmäinen osa Pohjoismaiden ehkä erikoisimmista ja ainutlaatuisimmista hotellien nimistä – selityksineen.

confused-girl-pointing-nordic-choice-hotels-1200.jpg
Mistä kaikki erikoiset hotellien nimet ovat peräisin? Jatka lukemista ja saat sen selville!

Hobo, Tukholma – moderni maailmankansalainen


Hobon sisäänkäynti Tukholman Brunkebergin aukiolle.


Mitä mietit, kun kuulet sanan ‘hobo’? Mielleyhtymä uudelle, urbaanille Tukholman hotellillemme on seuraavanlainen:


– Nimi on saanut inspiraatiota 1930-luvun runsaasti matkustelua sisältävästä elämäntyylistä. Meille ‘hobo’ tarkoittaa tietoista, modernia ja uteliasta henkilöä, joka näkee itsensä maailmankansalaisena. Ja vaikka hotellimme nimessä on historian havinaa, pyrimme silti aina olemaan uusimpien teknisten ratkaisujen ja kehityksen eturintamassa, ja pidämme tulevaisuutta kaikkein suurimpana inspiraationlähteenämme, kertoo Hobon Project Manager Lina Bengtsson.


Copperhill Mountain Lodge, Åre – kuparisia aarteita vuoristotunnelmassa


Näkymä hotellilta Åreskutan ja Åresjön.


Keskellä Åreskutania sijaitseva Copperhill Mountain Lodge tarjoaa lyömättömän sijainnin. Nimi “Copperhill” (kuparivuori) on peräisin maassa sijaitsevista kaivosaarteista.


Åreskutan sijaitsee todellisen kultakaivoksen (!) päällä – nimittäin kuparisen kultakaivoksen. Ensimmäinen kuparilöydös tehtiin täällä 1700-luvun puolivälissä ja tämän jälkeen kuparia kaivettiin täällä yli kolmen vuosisadan ajan. Paikka, jossa Copperhill Mountain Lodge sijaitsee, on tänä päivänä nimeltään Fröå ja täällä oli aikoinaan, kaivosbuumin ollessa huipussaan, suuri kaivoskylä yli 200:n asukkaan kera, kertoo Bettina Norstein, joka on Group Coordinator Nordic Hotels & Resorts -ketjussa, johon myös Copperhill Mountain Lodge kuuluu.


Clarion Collection Hotel Bilan, Karlstad – rosvoja sekä tyrmiä


Lilla museet kertoo lisää Clarion Collection Hotel Bilanin historiasta.


Täällä on tänä päivänä erittäin rauhalliset ja turvalliset oltavat, mutta tämä rakennus oli ja tarjosi aikoinaan aivan jotain muuta. Hotelli sijaitsee nimittäin Värmlannin vanhassa lääninvankilassa, joka valmistui vuonna 1847.


– Vankila oli Ruotsin suurin sellivankila, mikä tarkoitti sitä, että jokaisella vangilla oli oma sellinsä. Vankila rakentaminen oli erittäin kallista, ja laskun loppusumma vastaisi tämän päivän rahassa mitattuna noin miljardia Ruotsin kruunua. Täällä Bilanissa istuivat mm. monet niin kutsutut tutkintavankeudessa olevat vangit, vesi- ja leipävangit sekä pakkotyötä tehneet vangit. Bilan on myös toiminut mielisairaalana, naisvankilana sekä ottanut vastaan pakolaisia Norjasta toisen maailmansodan aikana. Sodan aikaan täällä pidettiin vangittuna myös lukuisia vakoojia sekä poliittisia vankeja. Karlstadin vuoden 1865 suuren palon aikana Bilan oli yksi ainoastaan yhdeksästä rakennuksesta, jotka selvisivät palosta tuhoutumatta, Anna Sundehammar, Clarion Collection Hotel Bilanin General Manager, kertoo.


Clarion Hotel Gillet, Uppsala – herrasmieskerho, piipun polttelua ja biljardia


Nykyisen Clarion Hotel Gilletin Living Room sekä sisäänkäynti.


Gilletin historia juontaa juurensa vuoteen 1807. Tällöin perustettiin Upsala Gille -biljardikerho, Per von Afzeliuksen aloitteesta. Kyseessä oli kerho, jonka tarkoituksena tarjota jäsenilleen vapaa-ajan virkistystoimintaa sekä seurallista, mukavaa yhdessäoloa. Upsala Gillen menestyksekkäät vuodet jatkuivat aina 1800-luvun puoliväliin asti, mutta kerho joutui lopulta myymään kiinteistönsä vuonna 1885. Ravintola Gille on tosin edelleen jatkanut toimintaansa – Svanfeldtin perhe on pyörittänyt ravintolaa menestyksekkäästi jo useiden sukupolvien ajan. Hotel Gillet taas on palvellut vieraitaan vuodesta 1908 lähtien. – Gillet sijaitsi ensimmäisten vuosikymmenien ajan Fyristorgilla, josta hotellin toiminta siirrettiin nykyiseen osoitteeseen, Dragarbrunnsgatan 23:een, vuonna 1973. Ja vuonna 2007 hotellin nimi vaihtui Clarion Hotel Gilletiksi, hotellin Sales Manager, Anna Ahlstam, kertoo.


At Six, Tukholma, Hotel No 13, Bergen & Hotel F6, Helsinki – hotellit nimettiin osoitteiden mukaan


Baari At Six -hotellissa.


Hotel No 13 -hotellin sisäänkäynti.


Hotel F6.


Sopivan nimen valinta on erittäin helppoa tietyille hotelleille – hyviä esimerkkejä ovat mm. At Six, Hotel No 13 sekä Hotel F6. At Six löytyy nimittäin Tukholmasta, osoitteesta Brunkebergstorg 6, Hotel No 13 sijaitsee Bergenissä, osoitteessa Torgallmenningen 13, ja Hotel F6 -hotellin löydät Helsingin Fabianinkadulta, numeron 6 kohdalta.


Mikä on erikoisin hotellin nimi, johon sinä olet törmännyt? Haluatko lukea/kuulla lisää tarinoita hotelliemme nimiin liittyen? Muista pitää silmällä blogiamme!