Kesäkohteena Skånea on vaikea voittaa. Rauhallinen maalaiselämä yhdistyy kansainvälisiin ruokavaikutteisiin ja upeisiin uintimahdollisuuksiin. Skåne on kaiken lisäksi Ruotsin aurinkoisin alue. Mitä Skånessa sitten voi tehdä? Älä huoli – tässä ovat parhaat vinkkimme maksimoidaksesi Etelä-Ruotsin -lomasi onnistumisen!

Biking on Ven. Photo: Viktor Silfverhjelm Hultqvist

Rakastettu Skåne! Eteläisin maakuntamme tarjoaa paljon jännittävää arkkitehtuuria, kulttuuria ja historiaa. Skånesta löytyy myös jälkiä sekä viikinkiajalta että vanhoista sodista eteläisten naapureidemme tanskalaisten kanssa. Täällä voit heittäytyä jännittävien retkien pariin esi-isiemme jalanjäljissä ja samalla nauttia kansainvälisestä kaupunkielämästä ja upeista kävelyretkistä ilta-auringossa ravintoloiden ja baarien reunustamia rantakatuja pitkin. Skåne tarjoaa todellakin rajattomat mahdollisuudet rentoon lomailuun.


Kesän uintiretket makeassa, suolaisessa vai murtovedessä?


Mahdollisuus pulahtaa raikkaaseen veteen ei ole koskaan kaukana, kun kaupunki-ilma alkaa tuntua liian tukalalta. Skånen rantaviiva kulkee kolmessa eri suunnassa, länteen, itään ja etelään. Skånen länsipuolella on suolainen Juutinrauman meri, kun taas itäpuolella kastaudut Itämeren murtovesiin. Monissa paikoissa Skånen ympäristössä on myös uimiseen sopivia järviä, joissa on lämpimämpää, makeaa vettä. Skånesta löytyy jokaiselle uimarille jotakin, riippumatta siitä, haluatko nauttia pitkistä hiekkarannoista, hypyistä laiturilta, jyrkistä kallioista, kylmistä vesistä joihin laskeudutaan tikkaita pitkin tai pikkukivirannoista. Useimmat vaihtoehdot ovat vain lyhyen ajomatkan päässä.


Strand i Ystad, SkåneSkånessa on paljon valkoisia hiekkarantoja. Löydät tämän Ystadista, Itämeren puoleisesta Skånesta.


Österlen - Pohjolan Provence


Mikään paikka Ruotsissa ei muistuta Ranskan Provencea kuten Österlen. Täältä löytyy laajoja peltoja, varjoisia pyökkimetsiä ja hienohiekkaisia rantoja, vanhanaikaisia kalkkikivitaloja ja tienpientareita reunustavia unikkoja.Simrishamnissa ja Kivikissä on jopa viinitilat. Ei ihme, että kansallisrunoilija Ulf Lundell ja useimmat ruotsalaiset taiteilijat ovat asettuneet tänne.


Skillinge på Österlen i Skåne. Foto: Julius Jansson, UnsplashSkillinge on yksi Österlenin ympäristössä sijaitsevista pienistä kylistä, jossa on paljon perinteisiä taloja. Kuva: Julius Jansson, Unsplash


Österlen sijaitsee kätevän, vain noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Malmöstä ja tunnin ajomatkan päässä Kristianstadista, joten on nopeampaa mennä Österleniin kuin Rivieralle! Jos sen sijaan kaipaat Britteinsaarille, löytyy täältä myös Ruotsin vastine Stonehengelle: muinaiset Alen kivet Kåsebergassa.


Ale stenar i Kåseberga på Österlen i SkåneMuinaismuistomerkki Alen kivet on laivalatomus Kåsebergassa lähellä Ystadia. Kuva: Arvid Hoidahl, Unsplash


Viinitilat!


On helppo unohtaa, että Skåne todellakin sijaitsee Ruotsissa, etenkin kun huomaa, että maakunnassa on peräti nelisenkymmentä viinitilaa. Skånen maaperä ja ilmasto sopivat hyvin viininviljelyyn, erityisesti vihreän Solaris-rypäleen, joka viihtyy suhteellisen lyhyellä pohjoismaisella kasvukaudella.


Viininvalmistus on kasvava elinkeino Skånessa. Ensimmäiset viinitilat aloittivat toimintansa noin 20 vuotta sitten, mutta vasta viimeisten 5-10 vuoden aikana viinitilojen määrä on kasvanut reilusti. Kaikilla kolmella rannikolla (ja myös sisämaassa) on tiloja, jotka tarjoavat viininmaistelua ja usein myös pientä syötävää tilan ravintolassa. Voit rauhassa kierrellä viiniköynnösten keskellä ja oppia lisää rypälelajikkeista sekä tilojen ainutlaatuisesta kasvuympäristöstä, eikä sinun tarvitse olla lainkaan surullinen siitä, että Napa Valleyn tai Toscanan matka peruuntui.


Österlenin kulta


Voisi kuvitella, että kyseessä on Kivikin kultainen omenamehu, jota kutsutaan Österlenin kullaksi, mutta itse asiassa kyseessä on rapsiöljy. Eikä mikään ihme, sillä mielikuvat Skånesta ovat nimenomaan täynnä auringonkeltaisia rapsipeltoja.


Rapsfält i solnedgång. Foto: Marigna Roth, UnsplashMahdollisuus katsella kultaisia rapsipeltoja ei kuulu keskikesän kokemuksiin. Ne kukkivat vain touko-kesäkuussa. Kuva: Marigna Roth, Unsplash


Jos haluat nautiskella nestemäisestä kullasta, suosittelemme matkaa Gunnarshögin maatilalle Hammenhögissä, Glimmingehusin turistinähtävyyden läheisyydessä. Koko Gunnarshögin tuotevalikoimaa tarjoavan kaupan lisäksi alueelta löytyy myös maatilakahvila, jossa voi pitää kahvitauon ja samalla inspiroitua rapsiöljyn uusista käyttöalueista. Henkilökunta on asiantuntevaa ja kertoo mielellään rapsista, sekä siitä, miksi kylmäpuristettu öljy on vähintään yhtä hyödyllistä kuin oliiviöljy.


Päiväretki Venin saarelle


Keskeltä Juutinrauman kimaltavia vesiä löydät saaren nimeltään Ven. Ven on vain 30 minuutin venematkan päässä Landskronasta (joka sijaitsee Malmön ja Helsingborgin välillä). Saaren ympärysmitta on noin 1,5 km, joten se sopii täydellisesti tutkittavaksi myös polkupyörällä. Kauniiden rantojen, kumpuilevien aaltojen ja pienten sorateiden lisäksi täällä on rikas historia, joka alkoi pian sen jälkeen, kun Skandinavia vapautui jäätiköstä.


Saaren historiaan voi tutustua Tycho Brahe -museossa ja saaren Hembygdsgårdissa - jossa voit myös nauttia kahvit ja ostaa tilan omaa hunajaa. Janon sammuttajaa on saatavilla Spirit of Hvenistä, joka gourmetpubin ja -ravintolan lisäksi on myös omaa viskiä valmistava tislaamo.


St: Ibbs kyrka på Ven. Foto: Viktor Silfverhielm HultqvistSt: Ibbin kukkulalla kohoavasta kirkosta avautuvat näkymät Juutinraumalle ja alapuolella olevaan satamaan. Kuva: Viktor Silfverhjelm Hultqvist.


Tarjolla on myös opastettuja kierroksia, mikäli haluat oppia lisää Venistä ja sen kaikista hienouksista. Tiesitkö muuten, että Venillä asuu lähes 400 vakituista asukasta ja että se on eläväinen yhteisö ympäri vuoden? Jos Venin vierailu houkuttelee jäämään saarelle pidemmäksi aikaa, aktiivinen ja yritteliäs kylätiimi auttaa mielellään ja vastaa muuttoa ja saarelle asettumista koskeviin kysymyksiin.


En somrig cykeltur på ön Ven. Foto: Viktor Silfverhjelm HultqvistPyöräily Venillä on jotain, joka kaikkien pitäisi kokea ainakin kerran elämässään. Kuva: Viktor Silfverhjelm Hultqvist.


Tekemistä Malmössä


Ruotsin kolmanneksi suurimmassa kaupungissa on loputtomasti tekemistä ja elämyksiä niin lapsiperheille kuin pariskunnille tai kaveriporukoillekin. Riippumatta siitä, miten juuri te haluatte viettää aikaa, on helppo löytää tekemistä sekä päiviksi että viikoiksi.


Vieraile Lilla Torgetin tai Möllanin baareissa, jos jano yllättää tai pidät ihmisvilinästä. Jos etsit hieman lapsiystävällisempää toimintaa, Riberborgsstranden on helpon matkan päässä ja sieltä on upeat näkymät sekä Juutinrauman sillalle, että Turning Torsolle.


malmo-lilla-torg.jpgMalmön Lilla Torgetin ympäristössä on ravintoloita, baareja ja ulkoilmakahviloita, jotka sopivat täydellisesti kesäillan viettoon hyvien ystävien seurassa.


Kulttuuria rakastavat tulevat varmasti arvostamaan Malmön Moderna Museet -museota, ja musiikin ystävät löytyvät usein KB:stä (Kulturbolaget) tai jostakin kaupungin monista levykaupoista. Jokaisen musiikin keräilijän kannattaa suunnitella vierailua Lilla Torgetin Seriemagasiniin, jonka ystävällinen henkilökunta myy huolella valittuja vanhoja ja uusia vinyylilevyjä.


Malmö Folkets Park


Jos sinulla on aikaa tehdä vain yksi asia Malmössä, voimme taata, että saat parhaimman kokemuksen mahdollisimman lyhyessä ajassa viettämällä aikaa Folkets Parkissa, lähellä Möllevångstorgetia. Puistossa on kahden leikkikentän, skeittipuiston ja kahluulammen lisäksi monipuolinen yhdistelmä perinteisiä puistokohteita, kuten esimerkiksi grillikioski ja teatterilava, sekä eksoottisempia elementtejä, kuten kohtauspaikka Moriska-paviljonki.


Malmön Folkets Park on maailman vanhin kansanpuisto, ja yksi puiston vanhimmista rakennuksista on Far i hatten, joka rakennettiin vuonna 1892 ja jossa nykyään toimii tanssilattia/yökerho sekä KRAV-merkitty ravintola, jossa tarjoillaan paikallisesti tuotettuja herkkuja.


Folkets park i Malmö en solig sommardagSekä paikalliset että turistit kerääntyvät kesällä Malmön Folkets Park -puistoon. Etenkin kauniilla säällä.


Kaikki Luoteis-Skånen golfkentät


Sijaitseeko Helsingborg Floridassa? Niin voisi luulla, sillä vain Floridassa golfkenttiä on tiheämmässä kuin Luoteis-Skånessa. Tunnin ajomatkan päässä Helsingborgista on lukuisia eri vaikeustasoja ja erilaisia maastoja sisältäviä ratoja karuista rannikoista vehreään sisämaahan.


Mölle Golf Club erottuu joukosta, sillä ainutlaatuinen 18-reikäinen kenttä sijaitsee keskellä kaunista luonnonsuojelualuetta.Vasatorps Golfklubbenilla on kuitenkin useita kenttiä, ja se on valittu Ruotsin parhaaksi golfkentäksi monena vuonna peräkkäin. St: Arilds Golfklubb sijaitsee kauniilla paikalla ja tarjoaa upeat näkymät Kullabygdenille ja ylläpitää kansainvälisesti korkeaa tasoa. Vaikea valita, eikö vain? Ymmärrämme sinua!


Golf st Arlid GolfklubbLeuto kesäilta auringossa. Silloin ei ole mitään parempaa kuin kierros viheriöllä luonnonkauniissa ympäristössä. Kuva: St: Arilds Golfklubb


Täällä Skånen länsirannikolla on myös Höganäs, joka tunnetaan keramiikastaan ja tunnusomaisista ruskeista ruukuistaan. Pidä tauko golfista ja vieraile Keramiskt center -käsityöpajalla ihailemassa käsityönä valmistettua keramiikkaa. Höganäs Design outletista löydät korkealaatuista keramiikkaa edulliseen hintaan.


Aaltoilevat maisemat Brösarpin rinteillä


Skåne tunnetaan laajalti tasaisista alueistaan. Mutta tasaisten peltojen lisäksi siellä on useita luonnonkauniita ja maalaismaisia ympäristöjä, jotka sopivat erinomaisesti autoretkelle. Lähde retkelle Brösarpin rinteille ja nauti Verkeånin kauniin luonnonsuojelualueen kumpuilevista kukkuloista.


Brösarps backar - porten till ÖsterlenBrösarpin rinteet eivät vastaa lainkaan käsitystä tasaisesta Skånesta. Tunnistatko ympäristön Astrid Lindgrenin kirjasta Veljeni Leijonamieli?


Rinteiden omalaatuinen muoto on jäätiköiden muovaama, ja ne ovat hyvin tunnettuja ruotsalaisessa kulttuurissa. Niitä on muun muassa nähty prinssi Eugenin öljymaalauksissa, ja ne ovat olleet Veljeni Leijonamielen Nangijalan inspiraationa. Jos olet Astrid Lindgren -fani, suosittelemme kiertotietä Källagårdeniin, aivan Brösarpin rinteiden vieressä. 1700-luvulta peräisin olevassa Korsvirkesgårdenissa on omenatarha, joka muuntautui Körsbärsdaleniksi, kun Veljeni Leijonamieli -elokuva kuvattiin.


Tutustu Skåneen kävellen - Skåneleden


Luonnollisimman Skåne-kokemuksen saat kävellen. Ympäri maakuntaa risteilee useita vaellusreittejä, jotka yhdistyvät Skåneleden-nimen alle. Jotkut sopivat hyvin lyhyempiin päiväretkiin Malmön tai muiden kaupunkien lähellä, toiset kulkevat rannikolta rannikolle läpi koko maan. Jotkut osuudet ovat kivisiä rannikkovaelluksia ja toiset kulkevat koskemattoman aarniometsän läpi ja pienten järvien rantoja pitkin. Skåneleden-reitti kattaa jopa 200 kilometriä vaellusreittejä.


Monet Skåneleden-reiteistä kulkevat yksityisen maan kautta. Jotta et joudu eksyksiin tai tule tunkeutuneeksi esimerkiksi sonnien laitumelle, suosittelemme seuraamaan oransseja kylttejä joilla Skåneleden on merkitty.


Vaikka voitkin vaeltaa useita päiviä muita ihmisiä näkemättä, ei sivilisaatio kuitenkaan ole kaukana. Ja monin paikoin polkujen varrella on leiripaikkoja, joissa on käytössä täysin maksutta tuulensuojat, wc-tilat ja takkapuilla varustetut nuotiopaikat heille, jotka haluavat pitää tauon ja nauttia luonnosta pidempään.


Vandringsled i Stenshuvud nationalpark i SkåneOsa Stenshuvudin kansallispuiston läpi kulkevaa Skåneleden-polkua.
Muun muassa Ruotsin ympäristönsuojeluviraston tutkimus osoittaa, että luonnossa liikkuminen on hyväksi terveydelle. Verenpaineen alenemiseen ja ahdistuksen vähenemiseen riittää jo luontoaiheisten kuvien katseleminen. Joten saammeko tarjota päivän terveyspommin.


Varaa hotelli Skånessa:Haluatko tietää lisää Skånesta? Täältä löytyy paljon ihanaa luettavaa: