Kulttuuri, taide, historia vai luonto? Lundissa on jokaiselle jotakin, riippumatta siitä, matkustatko lasten, kumppanisi vai ystäviesi kanssa! Listasimme Lundin 6 parasta nähtävyyttä!

lund cathedral, towers, lund
Tunnetut Lundin tuomikirkon tornit.

Kiemurtelevia mukulakivikatuja, historiallisia rakennuksia ja pyöräileviä opiskelijoita – tervetuloa Lundiin, joka on yksi Ruotsin vanhimmista kaupungeista! Täältä löydät parhaat vinkit asioista, joita voit tehdä Lundissa.

#1 Lundin tuomiokirkko

Jos Ruotsissa on joku kirkko, jota sinun ei tule ohittaa, niin se on Lundin tuomiokirkko. Tämä nähtävyys on todellinen kaupunkikuvan tunnusmerkki ja sen 55 metriä korkeat tornit, joita kutsutaan nimellä “Lunna pågar”, näkyvät kauas Skånen tasangoille. Lundin tuomiokirkko, joka on Ruotsin vierailluin kirkko, on ollut käytössä vuodesta 1145 lähtien ja se tarjoaa vierailleen historiallisia kohokohtia, kuten kryptan (periaatteessa koskematon vuodesta 1123 lähtien) ja astronomisen pyörän (vuodelta 1380).

Jos olet kiinnostunut tuomiokirkoista, niin älä unohda varata opastettua kierrosta! Tutustu arkkitehtuuriin, kirkon jännittävään historiaan ja kaikkiin mielenkiintoisiin esineisiin ja artefakteihin.

Lapsille? Ehdottomasti! Lundin tuomiokirkko houkuttelee sekä suuria että pieniä kävijöitä. Lapset arvostavat erityisesti tarinaa Finn-jättiläisestä, jonka patsas on kryptassa.

Sisäänpääsymaksu? Ei

Missä: Kyrkogatan 4

#2 Lundagård ja Yliopistotalo (Universitetshuset)

Universitetshuset i Lundagård, LundYliopistotalo Lundagårdissa. Valokuva: Nina Ransmyr AF-borgen, Lundagård, LundAF Borgen -yliopistorakennus Lundagårdissa. Valokuva: Kennet Ruona

Lundagårdin puistossa kävelet kauniiden, muinaisten rakennusten keskellä. Lundagård on muuttunut kuninkaankartanosta, joka se oli varhaisella keskiajalla, yliopiston ja kaupungin opiskelijaelämän keskukseksi ja symboliksi.

Lundagård sijaitsee Lundin keskustassa ja se on yhtä paljon kaupungin sydän kuin yliopiston ydinkin. Täällä järjestetään Lund-karnevaalit (Lundakarnevalen) joka neljäs vuosi ja Studentsångarna-kuoro laulaa perinteisesti täällä toukokuun ensimmäisenä päivänä. Tutustu keskiaikaiseen Liberiet-rakennukseen, valkoiseen ja komeaan Universitetshuset-yliopistotaloon, AF Borgeniin ja moneen muuhun kohteeseen!

Lapsille? No ehkä ei oikein. Puistossa on tietenkin jonkin verran viheralueita, mutta ei mitään, mikä houkuttelee erityisesti nuorempaa yleisöä.

Missä: Löydät puiston Lundin keskustasta, aivan Tuomiokirkon vierestä

#3 Kasvitieteellinen puutarha

Lund - Botaniska trädgårdenVaeltele ympäriinsä Kasvitieteellisessä puutarhassa lämpimänä kesäpäivänä.

Leipäpuu, kaakao, banaani, orkideat tai maailman harvinaisin puulaji? Kasvitieteellisessä puutarhassa (Botaniska trädgården tai “Botan”, joksi lundalaiset sitä kutsuvat) on peräti 9 eri kasvihuonetta, joissa kussakin on erilainen ilmasto ja kasveja maailman joka kolkasta. Mutta kasvihuoneet eivät ole ainoa asia täällä. Kaukana siitä! Kasvitieteellisessä puutarhassa on peräti 8 hehtaarin kokoinen puisto, jossa puutarha on jaettu eri lohkoihin ja istutuksiin.

9 kasvihuonetta: Ikivihreiden talo, Kaktustalo, Maustepippuritalo, Välimeren talo, Appelsiinitalo, Orkideatalo, Saniaistalo, Palmutalo ja Victoria-talo.

Lapsille? Tutustukaa jännittäviin kasveihin kasvihuoneissa ja tuntekaa eri osastojen lämpötilaerot. Pitäkää tauko kahvilassa tai ottakaa oma piknikkori mukaan ja istukaa puistossa.

Missä: Östra Vallgatan 20

#4 Kulturen Lundissa – kulttuurihistoriallinen museo ja ulkoilmamuseo

Friluftmuseet på Kulturen, LundUlkoilmamuseo Lundin Kulturen-museossa. Valokuva: Kulturen

Barnvisning på Västa Vrams Prästgård, LundKulturen-museon pedagogeilla on esityksiä lapsille muun muassa Västra Vrams Prästgårdissa. Valokuva: Kulturen

Kulturen-museo ulottuu kahden korttelin yli ja se tarjoaa upean kokoelman kulttuurihistoriallisia taloja ja puutarhoja keskiajalta 1930-luvulle asti. Mene sisään taloihin ja hämmästele sitä, kuinka ihmiset elivät aikaisemmin ja vieraile jossakin kaikista näyttelyistä, joita siellä on esillä juuri nyt!

Lapsille? Epäilemättä! Kulturen järjestää jopa esittelyjä ja erityisiä näyttelyitä juuri lapsille. Kuuntele satutuokiota, askartele ja leiki historiallisessa ympäristössä!

Sisäänpääsymaksu? Kyllä

Missä: Tegnérsplatsen 6

#5 Naturum Skrylle

Lund: Naturum Skrylle. Photo: Sofie PerssonNauti luonnosta kauniissa Skryllessä. Valokuva: Sofie Persson

Vaihda kaupungin mukulakivikadut metsäpolkuihin Skrylle-luontoalueella! Pakkaa reppusi ja vietä retkipäivä luonnossa. Skryllegårdenissa, noin 12 km Lundista itään, järjestetään opettavaisia aktiviteetteja, joissa voi oppia lisää eläimistä, kasveista ja kulttuurihistoriasta. Kesäisin kulkee jopa bussi, Naturbussen-linja 159, Lundin keskusasemalta aina luontoalueelle asti.

Lapsille? Puissa kiipeily, hyönteissafari, perheakrobatia, luontosalapoliisit… Joidenkin opastettujen retkien teema paljastaa todellakin, että täällä on oikein hauskoja aktiviteetteja lapsille! Voit myös saada vinkkejä retkikohteista ja vaelluksista, jotka sopivat juuri teille.

Missä: Dalby ja Södra Sandbyn välillä, noin 12 km Lundista itään

#6 Skissernas Museum – Vuoden museo 2019

Skissernas Museum - exteriör. Foto: Caroline AnderssonSkissernas Museum tarjoaa myös jännittävää arkkitehtuuria. Valokuva: Caroline Andersson

Arkivskåpet på Skissernas Museum, Lund. Foto: Caroline AnderssonAnna katseen levätä kaikissa erilaisissa esineissä, jotka löytyvät Skissernas Museum -museon arkistokaapista. Valokuva: Caroline Andersson

Skissernas museum on saanut tänä vuonna arvostetun Årets museum 2019 (Vuoden Museo) -arvonimen! Sitä ei ole vaikea ymmärtää, sillä siellä on maailman suurin kokoelma luonnoksia ja malleja Ruotsin ja kansainvälisestä julkisesta taiteesta. Täällä näet maailmankuulujen taiteilijoiden taideteoksia suurissa, ilmavissa näyttelyhalleissa.

Mitä sanoisit näistä: Henri Matisse, Diego Rivera ja Sigrid Hjertén? Et tule pettymään museon laajaan fantastisen taiteen tarjontaan! Mene opastetulle kierrokselle tai valitse jotain seuraavista: artist talks, luennot, konsertit, performances, museon luova työpaja ja paljon muuta.

Lapsille? Skissernas museum tarjoaa perhe-esityksiä (suositellaan 5-vuotiaasta alkaen), sunnuntaityöpajan, lomatyöpajan sekä kesätaidekoulun.

Sisäänpääsymaksu? Kyllä

Missä: Finngatan 2