Tässä on hyödyllinen opas, joka sisältää 9 asiaa, jotka sinun yksinkertaisesti vain täytyy nähdä tai tehdä vieraillessasi Uppsalassa. Ihanteellinen pidettäväksi käden ulottuvilla matkan aikana, mutta kätevä myös Uppsalassa asuvalle, joka tarvitsee vinkkejä hyvistä vierailukohteista ja nähtävyyksistä kauniissa yliopistokaupungissa. Pitäkää hauskaa!

Uppsala Cathedral

Nauti ympäristöstä Kasvitieteellisessä puutarhassa (Botaniska trädgården)


Botaniska trädgården uppsala Kuva: Uppsala Universitet


Yksi Uppsalan tärkeimmistä vierailukohteista on ilman muuta Kasvitieteellinen puutarha. Tämä ei ole ainoastaan ihastuttava paikka luonnon ja kukkien ystävälle, vaan myös niille, jotka haluavat pysähtyä viihtyisälle piknikille. Täältä löydät esimerkiksi Uppsalan ainoan sademetsän ja suuren määrän sekä ruotsalaisia että eksoottisia pensaita, puita ja kukkia.


Lumoudu Vanhan Uppsalan jännittävästä historiasta


Jos Ruotsin historia kiehtoo sinua, niin taatusti sinua kiehtoo myös Vanha Uppsala. Tämä on nimittäin yksi Ruotsin tärkeimmistä historiallisista paikoista ja se antaa sinulle tarkemman kuvan kolmesta niin kutsutusta Kuningaskummusta (Kungshögarna). Näiden hautojen sanotaan kuuluvan Tor-, Oden- ja Frej-jumalille ja niitä on kaivettu useita kertoja. Käy opastetulla kierroksella tai vaeltele ympäri jännittävässä ympäristössä lukeaksesi itse lisää Itäkummusta, Länsikummusta ja Keskikummusta (Östhögen, Västhögen ja Mitthögen).


Vie lapset vesileikkiin ja vesiseikkailuun Fyrishovin vesipuistossa


Fyrishov aventyrsbad Kuva: Fyrishov


Jos matkustat lasten kanssa Uppsalaan, vierailu Fyrishovin vesipuistossa on asia, josta tulette puhumaan vielä pitkään. Täällä on paljon tilaa sekä suurille että pienille uimiseen, vesiliukumäessä laskemiseen, polskuttelemiseen ja leikkimiseen trooppisessa ympäristössä, joka tarjoaa aina 30 astetta vedessä ja 32 astetta ilmassa. Täällä on myös vesiputous, luola, vesitykkejä, suihkukanava ja ihania porealtaita niin, että koko perhe voi löytää jotakin mukavaa ajankulua.


Vieraile kauniissa Uppsalan tuomiokirkossa


Uppsala Cathedral


Jos olet Uppsalassa, on aivan välttämätöntä vierailla kauniissa tuomiokirkossa. Ruotsin kansallispyhäkön alueella voit käydä jumalanpalveluksessa, esittelyissä, konserteissa ja näyttelyissä, mutta myös vain nauttia uskomattomasta kauneudesta ja mahtavasta ilmapiiristä. Uppsalan tuomiokirkko sijaitsee keskellä kaupunkia, minkä ansiosta sinne on helppo mennä ja sen jälkeen jatkaa matkaa päivän muihin aktiviteetteihin.


Houkuttele esiin luova puolesi Uppsalan taidemuseossa


Fredrik-strid-exodus-sculpture Kuva: Uppsalakonstmuseum.se


Jos pidät taiteesta ja mielenkiintoisista näyttelyistä, sinun tulee heti suunnata askeleesi kohti Drottning Christinan tietä. Siellä on nimittäin Uppsalan taidemuseo, joka on näyttelytila monille modernin ja nykytaiteen kokoelmille. Museossa esitetään lähinnä kuvataidetta 1800-luvun loppupuolelta ja siitä eteenpäin. Taide koostuu muun muassa valokuvista, veistoksista, maalauksista, grafiikasta, installaatioista, äänestä, videoista ja performanssista. Erinomainen vierailukohde Uppsalassa, riippumatta siitä, kuuluuko matkaseurueeseesi perhe, kumpani vai kollegat.


Käy opastetulla kierroksella Uppsalan linnassa


Uppsalan linna (Uppsala Slott), jonka Gustav Vasa rakennutti 1550-luvulla, kutsuu sinut historialliseen ympäristöön, jossa monet kuninkaat ja kuningattaret ovat aikoinaan vaeltaneet. Täällä sinulla on mahdollisuus varata opastettuja kierroksia linnan raunioilla, komeassa valtiosalissa ja kaikissa sen viereisissä saleissa. Jännittävää niin suurille kuin pienillekin!


Lähellä on myös tyylikäs hotelli Clarion Hotel® Gillet, joka antaa sinulle parhaan mahdollisen lähtökohdan Uppsalaan ja kaikkiin sen nähtävyyksiin tutustumiseen.


Breakfast-in-bed-clarion-hotel-gillet


Tee kierros Lennakattenilla


Jos etsit jotain hauskaa tekemistä koko perheelle, suosittelemme vahvasti matkaa Upsala–Lenna Jernväg -rautatietä pitkin. Tällä museorautatiellä liikennöi niin kutsuttu Lennakatten ja täällä saat mahdollisuuden tehdä historiallisen matkan höyryveturilla ja vaunuilla, jotka on sisustettu kauniisti jäljitellen sitä, miltä ne näyttivät 1800-luvulla, kun rautatie otettiin käyttöön. Hauskan rautatiellä vietetyn päivän jälkeen on enemmän kuin tervetullut ajatus istahtaa johonkin Uppsalan kaikista fantastisista ravintoloista ja nauttia jotain hyvää syötävää ja juotavaa.


Laske innokkaat, pienet jalat valloilleen Pekka Töpöhännän puistossa (Pelle Svanslösparken)


pelles lekplats uppsala Kuva: Uppsala.se


Jos Uppsalan-vierailunne aikana on jonakin päivänä kaunis sää, teidän tulee tietenkin käyttää tilaisuus hyväksenne ja kuluttaa hieman aikaa ulkona! Yksi kohokohdista lapsille on ilman muuta leikkisä Pelle Svanslösparken. Täällä kohtaatte hienosti uudelleen luotuja ympäristöjä Pekka Töpöhäntä -kirjoista ja saatte mahdollisuuden leikkiä Pekan ullakolla ja Monnin vajassa tai kiivetä Vanha-Maijan tuomiokirkon torniin. Yksinkertaisesti uskomattoman viihtyisä puisto niin aikuisille kuin lapsillekin, jotka vierailevat Uppsalassa!