Ylpeinä Pride-sponsorereina useissa pohjoismaisissa kaupungeissa haluamme tietenkin nostaa esille sen, minkä vuoksi Pride on niin tärkeä. Olemme sen vuoksi haastatelleet viittä HLBT-henkilöä ja esittäneet heille viisi Prideä koskevaa kysymystä ja kysyneet, millaista on olla HLBT-henkilö tänä päivänä.

Pride flag waving in the sky
Sateenkaarilippu on värikäs julistus rakkaudelle ja suvaitsevuudelle, seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta.

Ne viisi HLBT-henkilöä, joita olemme haastatelleet, ovat Sanna, Mió, Emma, Robin ja Peter, jotka ovat sydämellisesti jakaneet kokemuksiaan ja näkökulmiaan. Lue lisää siitä, keitä he ovat, jäljempänä tässä artikkelissa.

Pride: intervjuade personerPeter, Sanna, Robin, Emma ja Mió.

Kuinka monta kertaa olet ollut mukana Pride-tapahtumassa? Mikä on paras Pride-kokemuksesi?

Peter: Olen käynyt Tukholman Pride-tapahtumassa yhteensä viisi kertaa. Kahtena vuonna olen ollut mukana show’ssa Pride Parkin suurella näyttämöllä ja molemmat kerrat olivat aivan loistavia kokemuksia, joissa on ollut mukana uskomaton määrä rakkautta! Tänä vuonna tulee sitten se ”kolmas kerta toden sanoo”.

Emma: Olen käynyt ainoastaan Helsingborgissa pidettävässä tapahtumassa muutaman kerran. Parasta Pride-tapahtumassa on se, että tulee hyväksytyksi ja kunnioitetuksi kaduilla ja saa näyttää, kuka oikeasti on.

Mió: Voi, yksi huonoista puolistani on huono muisti. Luulen, että minulla on hieman kasvosokeutta enkä juuri koskaan muista ihmisiä, joita olen tavannut aikaisemmin (usein sepitän tarinan, että minulla ei ole silmälasit päässä). Se näkyy myös tässä kysymyksessä, mutta arvelisin, että… 7? Tai 10?

Minulle oli suuri kunnia saada pitää luento ja lukea otteita kirjastani Tukholman Pride-tapahtumassa. Minulla on myös ollut show ja luento Luulajan Pride-tapahtumassa ja sen toteuttaminen oli aivan hullun hauskaa.

Sanna: Olen käynyt Pride-tapahtumassa joka vuosi vuodesta 2005 vuoteen 2018, ja olen joskus työskennellyt vapaaehtoisena Sveriges förenade HBTQ-studenter- ja RFSL Stockholm -järjestöissä sekä osallistunut moniin paneelikeskusteluihin ja vastaaviin. Vuonna 1998 päädyin sattumalta Pride-paraatiin, kun perheeni sattui vierailemaan Tukholmassa juuri silloin. Olin liian nuori osallistumaan itse (13 vuotta), mutta minulle oli juuri alkanut selvitä, kuka itse olin, joten sen vuoksi kokemus oli kuitenkin tärkeä.

Useiden vuosien ajan rakastin Iskelmäiltaa (Schlagerkvällen) ja minulla on siitä monia hauskoja muistoja. Hienointa oli luultavasti se kerta, kun pikkuveljeni, joka on vammainen, oli myös mukana sekä puistossa että paraatissa. Hän oli uskomattoman onnellinen ja nautti täysin siemauksin koko illan. Se oli hienoa.

Robin: Joka vuosi siitä lähtien, kun muutin Tukholmaan. Olen myös käynyt oman kotikaupunkini Pride-tapahtumassa Smålandissa yhden kerran.

Paras Pride-kokemukseni täytyy olla Pride muutama vuosi sitten, en muista suoralta kädeltä minä vuonna. Mutta se oli se vuosi, jolloin osallistuin ensimmäisen kerran paraatiin. Muistan sen niin mahtavana ja tutunomaisena lämpimällä ja sanoinkuvaamattomalla tavalla.

West Pride Paraden i Göteborg - prideflaggaPride-paraati Göteborgissa

Kuinka aiot viettää Prideä tänä vuonna?

Robin: Toivoisin, että minulla olisi konkreettisempia vastauksia tähän, mutta en ole vielä päässyt niin pitkälle suunnittelussa, en sen enempää kuin että olen ajatellut todella juhlia sitä jollain tavoin.

Syy kysymysmerkkiin on se, että olen juuri nyt täyttä vauhtia suunnittelemassa ja järjestelemässä omia häitäni, jotka ovat kuukausi Priden jälkeen. Joten juuri nyt siihen keskittymiseen menee paljon aikaa. Mutta Prideä tullaan ehdottomasti juhlimaan! Sen voin luvata!

Peter: Minä juhlin työtovereiden ja ystävien kanssa, osallistumalla show’hun eri paikoissa ja osallistumalla paraatiin tietenkin!

Sanna: Tästä vuodesta en vielä tiedä kovinkaan paljon. En osallistu mihinkään paneeliin, enkä ole vielä suunnitellut mitään. Ehkä spontaani vierailu Pride Parkissa.

Mió: Tänä vuonna, 2019, Luleå Pride -tapahtuma järjestettiin samanaikaisesti, kun nuorin poikani meni naimisiin Stavangerissa, Norjassa. Se oli todella värikästä ja ihanaa. Me kolme ylpeää vanhempaa istuimme poikamme vieressä kunniapöydässä ja nautimme.

Mikä on mielestäsi tärkeää Pride-tapahtumassa?

Sanna: Parasta ja ehkä tärkeintä on se, että se kasvaa niin paljon. Että Pride-tapahtumaa vietetään nykyisin äärettömän monilla paikkakunnilla ympäri Ruotsia (ja maailmaa) ja että yhä useammat ja useammat toimijat osallistuvat tapahtumaan. Siitä johtuen Pride ja kaikki, mikä siihen kuuluu, ei keskity ainoastaan yhteen viikkoon ”hauskana tapahtumana”, vaan tasa-arvoa ja syrjintää koskevat kysymykset saavat jatkuvasti enemmän tilaa.

Robin: Pride ja koko festivaali käsittelee erittäin tärkeitä ja suuria asioita. Mielenosoitus kaikkien tasa-arvon puolesta ja oikeudesta rakastaa, ketä haluaa. Tämä on tilaisuus, jossa ihmisillä on mahdollisuus kerääntyä sekä tukea ja toimia yhdessä paremman huomispäivän saavuttamiseksi. Samalla Pride, festivaalit ja väkijoukko ovat kunnianosoitus ja muisto Stonewall-kapinalle vuonna 1969.

Mió: Se on äärettömän tärkeää. Ottaen huomioon, kuinka poliittinen ilmasto on muuttunut – olen kurkkuani myöten täynnä SD-roskaa ja kaikkia näitä keski-ikäisiä miehillä, joilla ei ole muuta tekemistä kuin vihata Gretaa. Joten sen vuoksi on tärkeää pitää sateenkaarilippu korkealla. Katso HBO-sarja ”Years and Years” ja paina sen kehitys mieleesi.

Peter: On tärkeää, että näymme ja kuulumme ja että kaikki saavat olla mukana ja näkyä. Eivät vain ne, jotka huutavat eniten ja näkyvät eniten, vaan kaikki.

Emma: Saada osoittaa, että me HLBT-maailmassa olemme myös ihmisiä. Että meidät nähdään sellaisina kuin olemme, ettei meitä poljeta tai pilkata.

pride-flags-hands-gallery.jpgParaatit ovat yksi Pohjoismaiden Pride-festivaalien kohokohdista.

Kuinka koet HLBT-henkilönä olemisen tänään?

Emma: Omasta näkökulmastani katsoen se on ainoastaan positiivista, mutta jonkin verran saa iskuja vyön alle sekä herjauksia. Silloin pitää vain pysyä suoraselkäisen eikä välittää, jotta herjaaja ei voittaisi.

Mió: Siellä, missä olen tänään, olen varma, että olen etuoikeutettu. Valkoinen, keski-ikäinen, ruotsalainen mies (voi, tätä on vaikea kirjoittaa), jolla on hyvät tulot ja suuri verkosto. Maassa, jossa minulla on mahdollisuus avioitua kenen kanssa haluan (minkä olen tehnyt Zebin kanssa), ja tuntea oloni melko turvalliseksi, kun menen muun muassa ravintolaan. Mutta se on kaukana totuudesta monen muun kohdalla. Meidän maassamme, minun kaupungissani, on monia, jotka taistelevat epätoivoisesti voidakseen tuntea olonsa turvalliseksi ja vahvistetuksi. Silloin emme vielä ole puhuneet kauhuesimerkeistä, kuten esimerkiksi Tšetšeniassa.

Sanna: Henkilökohtaisesti en mieti sitä kovinkaan usein. Olen valkoinen, keskiluokkainen ihminen ja minulla on onneksi järkeviä ihmisiä ympärilläni, minkä pitäisi olla itsestäänselvyys kaikille. Elämäni on kuin kenen tahansa ruotsalaisen elämää. Mutta se vaikuttaa minuun siten, että osallistun ja tuen innokkaasti tasa-arvokysymyksiä ja normikritiikkiä. Olen tietenkin kokenut homofobiaa ja pelännyt ihmisten näkemyksiä aikaisemmin elämässäni ja ne ovat tietysti kokemuksia, jotka varmasti vaikuttavat.

Mutta olen myös hyvin tietoinen siitä, että minun elämäni ei edusta kaikkia. Monet pelkäävät kaapista ulos tulemista, ihmisillä on edelleenkin ennakkoluuloja, ja joissakin asioissa tuntuu siltä, että kehitys menee taaksepäin.

Robin: Mielestäni se paranee ja paranee. Nyt voin tietenkin vastata vain omasta puolestani pitäen itseäni ja elämäni lähtökohtana. Mutta en ole törmännyt mihinkään suurempiin ongelmiin HLBT-henkilönä, enempää kuin yhteen ja kahteen nettitrollihyökkäykseen ja katseisiin kadulla. Minulla ei oikeastaan ole koskaan ollut suoranaisia ongelmia. Sen jälkeen, kun aloin olla avoin, olen saanut enemmän ruusuja kuin risuja ympäristöltäni.

Jos sen sijaan tarkastelen asiaa yhteiskunnallisesta näkökulmasta, vielä on melko paljon tehtävää, mitä tulee HLBT-henkilöihin. On ongelmia ja syrjintää, jotka vaikeuttavat HLBT-henkilöiden elämää. On myös asioita, joita minäkin koen, kuten oikeus luovuttaa verta ja voida hankkia lapsia.

Peter: Minä henkilökohtaisesti koen sen paljon helpompana nyt kuin nuorempana. PRIDE-liikkeellä on tietenkin suuri vaikutus siihen.

Närbild av gaypar som håller hand.

Mitä vinkkejä antaisit nuorille, jotka ovat epävarmoja identiteetistään?

Mió: Muista, että et ole yksin. Muista, että sinut on luotu juuri niin kuin oli tarkoituskin, ja että voimasi alkaa tämän tosiasian hyväksymisestä. Jos perheesi hylkää sinut, niin aina on sateenkaariperhe, joka ottaa sinut vastaan, ja jos ystävät pettävät, niin ne ystävät eivät ole minkään arvoisia – ja uudet ystävät odottavat seuraavan kulman takana.

Peter: Älä pelkää, et ole kummallinen. Kaikki käyvät tämän läpi. Luulen, että paras tapa löytää itsensä on etsiä, tutkia ja kokeilla. Jos tuntuu hyvältä, niin anna mennä!

Emma: Uskalla erottua joukosta ja elää omaa elämääsi. Älä välitä siitä, mitä mieltä muut ovat ja mitä he ajattelevat. Vahvista itseluottamustasi.

Robin: Keskustele jonkun kanssa, johon voit luottaa: koulukuraattorin, kouluterveydenhoitajan, vanhempien tai lähimmän nuorisoklinikan. Älä anna ajatusten ja pohdinnan itää sisälläsi hiljaisuudessa. Se vain vahingoittaa sinua. Kylvä sen sijaan siemen ulkopuolelle ja anna sen itää, mutta tee se siinä tahdissa kuin itse haluat. Älä stressaa tai tunne painostusta.

Ennen kaikkea, seksuaalisen suuntautumisen tai seksuaalisen identiteetin kertominen ja ”kaapista ulos tuleminen” ei merkitse automaattisesti sitä, että kaikkien täytyy tietää. Valitset yhä itse, kenelle kerrot. Se merkitsee, että voi elää avoimesti, vaikka vain lähimmät tietävät.

Sanna: Etsi henkilö, johon voit luottaa, ja keskustele hänen kanssaan. Jos kotikaupungissasi on HLBT-järjestö (Ruotsissa RFSL-förening) – ota yhteyttä heihin. Täällä Tukholmassa on esimerkiksi upea Egalia. Sillä on uskomattoman hienoa toimintaa, hyviä ohjaajia ja mahtava yhteenkuuluvuuden tunne.

Ja kuten minä itse tein nuorena ennen kuin uskalsin tulla ulos kaapista: lue kirjoja ja blogitekstejä. Katso elokuvia, seuraa eri tilejä sosiaalisessa mediassa ja henkilöitä, joiden kanssa voit samaistua! Se voi kuulostaa typerältä, mutta samaistuminen on erittäin tärkeää.

pride-parade-helsinki-flag-girls.jpgMe Strawberryissa osallistumme tietenkin Pride-paraateihin joka vuosi.

Ylpeitä Pride-sponsoreita

Strawberry uskoo vahvasti monimuotoisuuteen ja työskentelee voimakkaasti samojen oikeuksien ja mahdollisuuksien saavuttamisen puolesta hotelleissamme, pääkonttorissamme ja viimeiseksi, mutta ei vähäisimpänä – yhteiskunnassa. Sen vuoksi meille on itsestään selvä valinta olla Pride-sponsoreita – meille kaikkien samanarvoisuus on itsestään selvä asia. Tai kuten Petter A. Stordalen sanoo: meille monimuotoisuus merkitsee parempaa kulttuuria. Lue Petterin omat sanat siitä, miksi sponsoroimme Prideä.

Rakastamme erilaisuutta ja vihaamme eriarvoista kohtelua. Ei ole väliä, kuka olet, elämme tässä maailmassa kaikki yhdessä. Sinulle, joka haluat olla sellainen kuin olet – tervetuloa. Meillä on tilaa kaikille.

Ja lopuksi, mutta ei vähäisimpänä – ILOISTA PRIDEÄ!

Pride: Robin Larsson

Robin Larsson

"Mielenterveysongelmani ja itsemurhayritykseni saivat minut näkemään, kuka minä oikeastaan olin ja millainen sisäinen vahvuus minulla oli ilman, että tiesin sitä alun perin."

Pride: Sanna Mac Donald

Sanna Mac Donald

 • __ Ikä __: 34 vuotta
 • __ Asuinpaikka __: Tukholma
 • Työ: Yläkoulun opettaja, kirjailija ja luennoitsija samanarvoista kohtelua koskevissa kysymyksissä
 • Blogi: minasannaord.wordpress.com (SE)
 • Instagram: @sannamacdonald

"Meidän tulee jatkaa työtä täydellisen tasa-arvon saavuttamiseksi eikä tyytyä ”suvaitsevuuteen”, jossa normihenkilöt ”hyväksyvät” ne, jotka eivät kuulu normiin."

Pride: Mió Evanne

Mió Evanne

 • Ikä: 54 vuotta
 • Asuinpaikka: Luulaja
 • Työ: Creative Director, muusikko ja säveltäjä
 • Verkkosivu: evanne.se (SE)
 • Instagram: @mioevanne

“Emme enää ole pieni maa, joka sulkee rajansa. Ei, me olemme suuri maailma, joka tekee kaikkensa selviytyäkseen ja tullakseen jatkuvasti paremmaksi.”

Pride: Peter Svensson

Peter Svensson

 • __ Ikä __: 41 vuotta
 • __ Asuinpaikka __: Göteborg
 • __ Työ __: Kampaaja ja dragqueen nimellä Cherry Wilder. Kilpailun Årets Drag 2019 voittaja QX-Gaalassa.
 • Verkkosivu: cherrywilder.com (SE)
 • Instagram: @cherrywilder
 • Youtube: CherryWilder

“Kuka sitten oletkin, mielestäni sinun tulee pitää pää pystyssä ja kohdella ihmisiä juuri niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan!”

Pride: Emma Olsson

Emma Olsson

“Ennen kuin menin julkisiin paikkoihin, ajattelin, kuinka ihmiset pitäisivät minua erilaisena, joka erottuu normista. Mutta olen huomannut, että saan paljon rakkautta koko ajan.”

Heart in pride colors

Mitä tarkoittaa HLBT?

HLBT on sateenvarjotermi seuraaville __H__omoseksuaali, __L__esbo, __B__iseksuaali ja __T__ranssukupuolinen.

 • Homo- ja biseksuaalien kohdalla on kyse siitä, kehen voi ihastua tai rakastua.
 • Transsukupuolisten kohdalla on kyse siitä, kuinka he määrittävät ja ilmaisevat sukupuolensa.
 • Queer voi liittyä sukupuoli-identiteettiin, seksuaaliseen suuntaumiseen ja suhteisiin, mutta se saattaa olla myös kriittinen suhtautumistapa normeihin.

Lue lisää RFSL:n verkkosivuilta.