Svalbardin saaristossa, Norjan ja pohjoisnavan puolivälissä, on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Siitä huolimatta siellä on muutakin kuin eläimiä; täällä voit kokea jäätiköitä ja suurenmoisen luonnon. Annamme vinkkejä neljästä ajanvietteestä, joita voit tehdä Svalbardissa talvella.


Svalbardissa asuu noin 2600 ihmistä – suurin osa suurimmassa kaupungissa, Longyearbyenissa. Täällä asukkaat saavat sopeutua asumaan yhdessä 3000 jääkarhun ja lukuisten hylkeiden kanssa vuoristoisessa ja mahtavassa ympäristössä. Vaikka Svalbardia peittääkin paksu kerros lunta suurimman osan vuotta, on siellä kausiluonteisia aktiviteetteja. Tässä annamme vinkkejä neljästä ajanvietteestä, joita voit tehdä talvella Svalbardissa.


Suurenmoinen erämaaVierailu Svalbardissa merkitsee useimmille myös suurenmoista luontoa ja mahtavia näkymiä. Lähes kolmasosa saaristosta on suojattua aluetta, käsittäen useita luonnonsuojelualueita, kansallispuistoja ja lintujensuojelualueita. Svalbardin erämaa voidaan kokea usealla eri tavalla – moottorikelkka- ja veneretkistä pitkiin vaelluksiin ja koiravaljakoihin. Talvikuukausien aikana pimeys lepää tiiviinä saariryhmän yllä – tämä tulee ottaa huomioon aktiviteettien varauksen yhteydessä.


Maagiset revontulet – ympäri vuorokaudenAikaisesta keväästä syksyyn asti Svalbardissa on keskiyön aurinko. Kontrastina tähän siellä ei näe ollenkaan päivänvaloa niin kutsutun polaarisen yön aikana, joka kestää marraskuusta helmikuuhun."Polaarisen yön aikana voit kokea revontulet vuorokauden ympäri, jopa lounasaikaan"Tämä keskitalven pimeys merkitsee sitä, että aurinko ei nouse mihinkään aikaan vuorokaudesta; toisin sanoen se pysyy horisontin alapuolella koko vuorokauden ajan. Tämän kauden aikana Svalbardiin saapuu suuri määrä ihmisiä joka puolelta maailmaa nähdäkseen kuuluisten revontulten tanssivan taivaalla. Itse asiassa Svalbard on ainoa paikka maan päällä, jossa voit kokea revontulet päiväsaikaan. Longyearbyenin maantieteellinen sijainti, lähes keskellä Norjan mannerta ja Pohjoisnapaa, merkitsee ainutlaatuisia edellytyksiä voida kokea revontulet. Polaarisen yön aikana voit kokea revontulet vuorokauden ympäri, jopa lounasaikaan. Lokakuussa ja helmikuussa saat kokea erityisen sinisen arktisen valon päivällä ja revontulet yöllä.


Maailman pohjoisin oluenvalmistaja


Funken Lodge Restaurant ViewKun pimeys lepää raskaana Svalbardin yllä ja olet kokenut niin revontulet kuin erämaankin, suosittelemme vierailua panimossa nimeltä Svalbards Bryggeri, joka on maailman pohjoisin oluenvalmistaja. Täällä valmistetaan ihanaa olutta jäätikkövedestä ja sitä voidaan tietenkin ostaa Longyearbyenin ainoasta elintarvikekaupasta. Varaa esittely ja kuuntele tarinaa panimon fantastisesta historiasta ja sen syntymisen taustasta. Panimokierroksen jälkeen saattaa ruoka houkutella. Vaikka Longyearbyen ei olekaan paikkana suuri, täältä löytyy paljon vaihtoehtoja nälkäiselle. Huset on ravintola, jolla on pitkä historia, ja jossa skandinaaviset maut yhdistyvät paikallisiin aineksiin. Ravintolassa on myös yksi Skandinavian suurimmista viinikellareista yli 20 000 pullolla. Maittava vaihtoehto vaativille. Funktionærmessen Restaurant on hiljattain kunnostettu ravintola, joka tarjoaa Longyearbyenin parhaan näköalan. Tässä ravintolassa, joka on nimetty yhdeksi Norjan parhaista, yhdistyy historia korkean luokan ja laadun kanssa. Vierailu täällä takaa panoraamanäköalan, maittavaa ruokaa ja erinomaista juomaa – mikset hemmottelisi itseäsi jollakin ravintolan 70 samppanjalajista?


Historiallista ja mielenkiintoista Svalbardin museossa


Foto: Svalbard Museum


Aivan Longyearbyenin yliopiston seinän takana sijaitsee museo nimeltä Svalbard museum. Jos haluat tietää lisää saariryhmän historiasta, kasvistosta, eläimistöstä tai siitä, mitkä ehdot ovat voimassa näin kaukana pohjoisessa, museo on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Museo välittää informatiivisella tavalla tietoja Svalbardin eläimistä ja luonnosta, mutta myös sen kovasta kaivoselämästä. Lisäksi saat tietää enemmän siitä, kuinka Svalbard on kehittynyt siksi, mitä se on tänä päivänä, sekä vallanpyytäjistä, hiilikaivostyöntekijöistä ja naparetkeilijöistä.