Jäsenyys

Vaikuttava viinitarina illallisvieraille

Göteborgin Clarion Hotel® Postin amerikkalainen viinikokoelma on yksi ensimmäisistä Ruotsista. Seuraavaksi kerromme, miten Yhdysvaltojen länsirannikon viinit päihittivät hallitsevat viinimestarit.

 • Eletään vuotta 1976, ja englantilainen viinikauppias Stephen Spurrier on järjestänyt kymmenen punaviinin ja kymmenen valkoviinin sokkomaistelutilaisuuden.

 • Paikalla on Ranskan arvostetuimpia viiniasiantuntijoita.

 • Pöydälle on asetettu esimerkiksi huippulaadukasta chardonnayta ja maailman maineikkaimpia bordeauxviinejä.

 • Ranskalaisia viinejä verrataan uusiin tulokkaisiin, jotka on valmistettu Kalifornian Napa Valleyssa korjatuista ja kypsytetyistä Cabernet Sauvignon -rypäleistä.

Järkytys Ranskassa

Kaikki huoneessa olettavat ranskalaisten viinien voittavan. Ranska on viinimaa, jota pidetään kiistatta maailman parhaiden viinien tuottajana.


Kuten varmaan arvaatte, sanat sokki ja skandaali olivat kaikkien huulilla, kun kävi ilmi, että Kalifornia voitti sokkomaistelun molemmissa sarjoissa. Se päihitti kaikki muut valko- ja punaviinit.


Testissä olleita punaviinejä olivat esimerkiksi Stag's Leap Wine Cellars 1973 (Napa Valley), Ridge Vineyards 1971 (Montebello), Château Montrose 1970 (Bordeaux) ja Château Haut-Brion (Bordeaux). Kalifornian valkoviinejä taasen Chateau Montelena 1973 ja Chalone Vineyard 1974. Valikoimassamme on muutamien maailman kalleimpien viinitarhojen ranskalaiset Burgundy Meursault Charmes Roulot 1973 ja Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973.

Pariisin tuomio

Tunnetut viinitalot eivät voineet uskoa arvioinnin tulosta, joka on tunnettu sittemmin ”Pariisin tuomiona”. Vuonna 2006 samanlainen viininmaistelu järjestettiin uudelleen (ja sitä kutsuttiin ”uusinnaksi”). Kalifornian viinit äänestettiin jälleen parhaiksi – sekä puna- että valkoviinien sarjassa.


Amerikkalaiset viinit eivät saavuttaneet suuren yleisön suosiota yhdessä yössä 1970-luvun sokkotestin jälkeen. Viiniä on kuitenkin viljelty Kaliforniassa siitä asti, kun espanjalaiset istuttivat ensimmäiset viiniköynnökset 1700-luvulla. Yhdysvaltojen viiniteollisuus sai nostetta 1800-luvun suuren kultaryntäyksen aikaan. Noin 60 vuotta myöhemmin valmistuivat ensimmäiset Napan alueen viinit. Sen jälkeen asiat etenivät nopeasti.


Nykyään Chardonnay-rypäleitä viljellään enemmän Kaliforniassa kuin Ranskassa. Kultainen osavaltio tunnetaan kuitenkin parhaiten Cabernet Sauvignon- ja Pinot Noir -rypäleistään.


Vaikka merkittävän sokkomaistelun tuottama yllätys ei nostanutkaan amerikkalaista viiniä heti maailmankartalle, se auttoi lisäämään niihin kohdistunutta kiinnostusta merkittävästi tulevina vuosina.

Wine selection at restaurant Norda in Gothenburg.
 • Viininmaistelu Clarion Hotel® Postissa

  Mihin tarinamme johtaa? Kun käyt seuraavan kerran Göteborgissa, voit varata sommelierin viininmaistajaiset ystäviesi, perheesi tai työtovereittesi kanssa.

 • Voit tehdä vaikutuksen kertomalla anekdootin Pariisista vuodelta 1976 siemaillessanne Stag's Leapia ja paljastaa, että se oli voittaja.

 • Clarion Hotel® Postin viinikellarissa on yksi Ruotsin laajimmista amerikkalaisten viinien valikoimista.

 • Sommelierin opastuksella pääset tutustumaan kuohuviineihin sekä puna- ja valkoviineihin. Samalla voit nauttia ravintola Nordan täydellisesti viineihin sopivista herkuista.

 • ”Meillä on valtava valikoima ja viinikellari. Meillä on pääasiassa amerikkalaisia viinejä, erityisesti Oregonin alueelta."

 • "Voimme sanoa, että viinilistamme tarjoaa varmasti laajimman valikoiman Oregonin viinejä”, toteaa Charlotta Nordevik, joka on Clarion Hotel® Postin sommelier, ravintolapäällikkö ja ravintolatoimen johtaja.

Asiantuntija Oregoniin

Kun hotelli avattiin Göteborgin entiseen postitaloon, inspiraatiota haettiin Charlottan mukaan muista hotelleista, joiden viinivalikoimat olivat menestyneet erityisen hyvin.


”Olimme avaamassa Norda-ravintolaa, jonka konseptissa Yhdysvaltojen itärannikko kohtaa Ruotsin länsirannikon. Keskittyminen Yhdysvaltojen viineihin oli ilmeinen valinta”, Charlotta toteaa ja lisää:


”Oregon oli ruotsalaisille suhteellisen tuntematon viinialue. Siksi meillä oli mahdollisuus tehdä jotain uutta, johon kukaan muu ei ollut vielä erikoistunut. Fine Wines and Wine Mechanicsin johtaja Kenneth Gustafsson lähetettiin Oregoniin etsimään parhaita viinejä. Hän palasi kotiin mukanaan satoja erilaisia viinejä, joita sitten maisteltiin ja testattiin. Sen jälkeen rakensimme viinikellarin”, Charlotta kertoo.


Clarion Hotel® Postin viinikellarin voi varata viininmaistajaisia ja enintään kymmenen hengen illallisia varten. Katso lisätietoja täältä.


”Ravintola Nordassa käydessäsi voit valita lasillisen useista amerikkalaisista viineistä ja tietenkin maistella vaikka koko laajan viinivalikoiman. Lisäksi voit käydä viinikellarissa”, Charlotta toteaa.

Girl choosing a wine bottle in the wine cellar at restaurant Norda.
 • Kolme viinisuosikkia

  Strawberry kysyy vielä: voisiko sommelier nimetä suosikkiviinejään?

 • Charlotta miettii hetken, mutta valitsee sitten päättäväisesti seuraavat:

 • Kistler (2020)

 • Dobbes Family Estate (2009)

 • Adelsheim Winderlea (2009)

Viimeisimmät lisäykset