Pohjois-Norjan luontoa ei voi verrata mihinkään. Täältä löydät revontulia, joita "koko maailma" haluaa nähdä, ja voit kokea koiravaljakkoajelun, kiivetä sherpojen tekemiä kiviportaita pitkin, lähteä upealle pyöräretkelle, patikoida, katsella valaita, tarkkailla merikotkia.... You name it! Olemme koonneet luettelon aktiviteeteista, joita sinun kannattaa kokeilla vieraillessasi seuraavan kerran Bodøssä, Stokmarknesissa, Harstadissa, Tromssassa tai Narvikissa – jotta sinun ei tarvitse tutustua tarjontaan internetissä omin päin. Suosittelemme tietenkin käymään näissä kaikissa kaupungeissa!

Northern light in Norway

Olet todennäköisesti kuullut, että Pohjois-Norja on vierailemisen arvoista seutua. On kuitenkin helppoa hämmentyä kaikista tarjolla olevista ehdotuksista paikoista ja asioista, joita siellä voi nähdä ja kokea. Rehellisyyden nimissä tulee todeta, että Pohjois-Norjassa ei tule vain vierailla – se täytyy kokea.


Kun olet saapunut sinne, sinun kannattaa toisin sanoen hyödyntää matkasi parhaalla tavalla – ehkäpä olet aina unelmoinut pääseväsi merikotkasafarille RIB-veneen kyydissä Bodøn Saltstraumenissa, melovasi kajakilla Harstadiin kuuluvassa saaristossa, vierailevasi suositussa Hurtigrutemuseet-museossa Stokmarknesissa, kiipeäväsi tunturille Tromssan sherpa-portaiden 1 300 askelmaa pitkin tai lähteväsi koiravaljakkoajelulle Narvikissa – muutamia esimerkkejä mainitaksemme.


kajakk-padling-blant-fjellMelontaretki Pohjois-Norjassa poikkeaa muista kajakkiretkistä, joten se kannattaa lisätä toivomuslistalle.


Emme tietenkään tiedä tarkalleen, mitä sinun toivomuslistallesi pitäisi kuulua, mutta olemme koonneet runsaasti vinkkejä ja suosituksia asioista, jotka sinne kannattaa lisätä. Sen jälkeen sinun voi olla helpompaa valita omasi lukemattomien tarjolla olevien elämysten joukosta – oletpa vieraillut näissä kaupungeissa jo aiemmin, mutta et kokenut mielestäsi tarpeeksi, kuin myös siinä tapauksessa, jos Pohjois-Norja on sinulle uutta seutua ja haluat kokea revontulten ohella hieman muutakin.


Northern lights in winter landscape and sea _16_9Toivomuslistalla olleiden revontulien näkeminen on todellinen lottovoitto.


PS: Jokaisesta näistä matkakohteista löytyy tietenkin hotellimme, joten voit levätä kunnolla ja saada hyvät yöunet. Siksi uskallamme suositella myös hotelleja. Tiesitko esimerkiksi sen, että Hurtigruten-laiva pysähtyy kirjaimellisesti aivan useiden hotelliemme ikkunoiden edessä? Jos et, niin nyt tiedät! Pohjois-Norja, täältä tullaan!


BODØ


1. Rampen Via Ferrata: Ilmavaa kiipeilyä meren päällä


Tämä aktiviteetti sopii muillekin kuin urheilullisille, kokeneille kiipeilijöille – Rampenin kallioalueella voit lähteä mahtavalle kiipeilyretkelle riippumatta siitä, oletko kiipeillyt vuorilla jo aiemmin tai olet osallistumassa tällaiselle retkelle ensimmäistä kertaa. Tällä seikkailuretkellä on mukana kokeneita oppaita, jotka opastavat sinua joka vaiheessa.


Valittavanasi on kaksi pääreittiä – Vikingveggen ja Sølvskatten – joiden molempien varrella on luvassa upeita näköaloja, omia ainutlaatuisia haasteitaan ja tietenkin paljon hauskanpitoa! Tai mikset valitsisi Rampenruta-yhdistelmäreittiä, jolloin pääset kokemaan molemmat reitit samalla kerralla? Tule mukaan ja kuule meren pauhu jalkojesi alla!


Oletko väsynyt tämän seikkailun päätteeksi? Ei hätää – voit suunnata lähimpään hotelliin, joka on upouusi hotellimme Wood Hotel Bodø. Se avasi ovensa keväällä 2024 ja sijaitsee siis todella lähellä.


2. Merikotkasafari RIB-veneellä Saltstraumenissa


Kun olet päässyt alas vuorelta (tai et ehkä uskaltanut kiivetä sinne alun perinkään), voit suunnata kohti vettä kuuluisaan Saltstraumeniin ja tarkkailla merikotkia RIB-veneestä käsin (rigid inflatable boat). ”Siis sanoitko RIB-veneellä – eikö se ole pelottavaa?”, saatat ehkä nyt ajatella. Ei ollenkaan! Voit istua turvallisesti veneessä, joka vie sinut maailman voimakkaimmalle vuorovesivirralle, ja voit tuntea adrenaliinin virtaavan kehossasi. Lisäksi pääset näkemään merikotkia lähietäisyydeltä – voimme luvata, että se on melko mahtava kokemus.


Kun pääset sitten takaisin maalle, voit soittaa ystävillesi ja perheellesi ja kertoa kokeneesi yhden Euroopan luonnonihmeistä ja rastittaa tämän elämyksen toivomuslistaltasi. Muista ottaa kamera mukaan, niin voit ottaa ainutlaatuisia kuvia merikotkista. Merikotka on Pohjois-Euroopan suurin petolintu, jonka siipien kärkiväli voi olla jopa 2,4 metriä.


Saltstraumen Nordland 16:9Saltstraumenissa on maailman voimakkain vuorovesivirtaus, ja se sopii täydellisesti RIB-veneilyyn.


3. Revontulisafari: paranna mahdollisuuksiasi nähdä revontulet


Pohjois-Norjaan ei voi matkustaa näkemättä revontulia, tai ainakaan edes yrittämättä nähdä ne. Päätä tapahtumien täyttämä päivä vihreän, punaisen, sinisen ja violetin sävyissä leimuavan, tanssivan valoesityksen merkeissä – värit riippuvat siitä, kuinka korkealla taivaalla tämä ilmiö esiintyy. Paranna mahdollisuuksiasi nähdä tämä mahtava valoesitys matkustamalla tänne syyskuun ja huhtikuun alun välisenä aikana. Muista pitää mielessäsi, että sää vaikuttaa siihen, kuinka kirkkaina ja laajoina revontulet näkyvät.


Jos lähdet esimerkiksi revontulisafarille tämän opastetun retken kautta, pääset kauemmaksi kaupungista ja valosaasteesta paikkoihin, joiden oppaat tietävät olevan parhaita kauniin elämyksen saamiseksi. Vuonojen ja koskemattoman luonnon keskellä tähtitaivas näyttäytyy entistä kirkkaampana ja revontulet pääsevät toivottavasti ympäröimään sinut seisoessasi ja katsellessasi niitä.


Northern lights, winterRevontulien näkeminen maailmanlaajuisesti on monien toivelistalla, ja ne voi kokea muun muassa Bodøssä.


Missä minun kannattaa syödä ja yöpyä?


Sankarin ei ole hyvä olla ilman ruokaa ja juotavaa – ja kyllä, sinä olet tämän tarinan sankari. Sen sijaan, että etsisit ensin ravintolan ja kärräisit sitten väsyneen kehosi hotellihuoneeseen, voit iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ruokailemalla The Social Bar & Bistrossa Quality Hotel™ Ramsaltissa, joka sijaitsee keskustassa, sataman kävelykadun varrella, ja sen jälkeen ryömiä ihanan hotellipeiton alle muutamaa kerrosta ylemmäksi. Tai mitäpä jos kirjautuisit sisään Clarion Collection® Hotel Grand Bodøhön, jossa huonehintaan sisältyvät myös fika ja iltapala? Ja kuten mainitsimme aiemmin kohdassa 1, myös täysin uusi Wood Hotel Bodø on vierailemisen arvoinen!


Deluxe double room Quality Hotel Ramsalt_16_9Lepää tapahtumien täyttämän päivän päätteeksi... No, vaikkapa kahden hengen Deluxe-huoneessa Bodøn Quality Hotel™ Ramsaltissa.


View from Quality Hotel Ramsalt in Bodø_16_9Näkymä Quality Hotel™ Ramsaltista.


STOKMARKNES


4. Hurtigrutemuseet


Tiesitkö, että itse Hurtigruten sai alkunsa juuri Stokmarknesista? Niille, jotka eivät tiedä, mikä Hurtigruten on: kyseessä on laiva, joka on vuodesta 1893 lähtien toiminut Norjan rannikon sieluna seilaten risteilyaluksena satamasta satamaan uskomattoman kauniiden vuonojen ja muiden luonnonihmeiden ohitse – tämän reitin kerrotaan usein olevan maailman kaunein matka. Toisin sanoen: Hurtigruten-matkan tulisi todellakin olla toivelistallasi, kuten myös vierailu Hurtigrutemuseet-museossa, joka sijaitsee Stokmarknesissa.


HurtigrutenHurtigruten, Norjan rannikon sielu, kulkee satamasta satamaan ohittaen kauniita vuonoja ja muita luonnonihmeitä.


Ennen kuin suunnittelet matkaa itse laivalla, voit vierailla museossa. Museo sijaitsee maalla, vanhassa Hurtigruten-laivassa, ja se nimettiin vuonna 2023 yhdeksi 20:stä parhaasta meriaiheisesta museosta Euroopassa. Toisin sanoen se on hyvinkin vierailemisen arvoinen!


PS: Tiesitkö, että Hurtigruten on yksi yhteistyökumppaneistamme ja että jäsenenämme voit ansaita palkintopisteitä Hurtigruten-matkoista? Lue lisää kumppanuudestamme Hurtigrutenin kanssa täältä.


Löytyykö Hurtigrutemuseet-museon läheltä hotellia?


Parasta tässä kaikessa on se, että aivan tämän jännittävän museon vieressä sijaitsee Quality Hotel™ Richard With, jossa voit sekä syödä herkullista ruokaa Restaurant 1893 -ravintolassa ja juoda jotakin maistuvaa Bar 1893 -baarissa sekä tietenkin päästä nukkumaan ihanaan vuoteeseen, ennen kuin siirryt toiseen suosittuun ja monien toivelistalla olevaan kohteeseen vain muutaman metrin päähän, nimittäin...


Hurtigruten in front of Quality Hotel Richard With ang Hurtigrutemuseet 16:9Voit nähdä Hurtigruten-laivan Quality Hotel™ Richard Within hotellihuoneen ikkunasta, ja myös Hurtigrutenmuseet-museo sijaitsee sopivasti aivan sen vieressä.


5. RIB-veneretki Trollfjordenin vuonolle merikotkien pariin


Jos et saa tarpeeksesi merestä – etkä todennäköisesti saakaan Stokmarknesissa – sinun kannattaa lähteä 2 tunnin pituiselle RIB-veneretkelle Trollfjordeniin, missä voit nähdä merikotkia lähietäisyydeltä samalla, kun ihailet upeaa luontoa jyrkkine vuorenseinämineen, vesiputouksineen ja laaksoineen, ja vierailet kalanviljelylaitoksella. Tämä on siis todellinen aarrearkku kaikille, jotka pitävät norjalaisesta, varsinkin pohjoisnorjalaisesta, luonnosta. Ja nyt kun tuli puhe eläinten tarkkailemisesta, miksemme siirtyisi hieman suurempien pariin ja jatkaisi seuraavaan kohteeseen….


RIB boat in front of Hurtigruten ship_16_9Mitä teit Stokmarknesissa? No, olin vain RIB-veneen kyydissä sen ajaessa Hurtigruten-laivan läheltä samalla kun lähistöllä oli merikotkia.


6. Valassafari 100-prosenttisella valastakuulla


Pohjoiseen suuntautuvan matkan aikana erilaiset safarit ovat lähes pakollinen kokemus, eikä valassafari ole mikään poikkeus. Safarien ongelmana on se, ettei niiden aikana pääse aina näkemään haluamiaan eläimiä. Tämä valassafari Andenesissa poikkeaa kuitenkin muista siten, että se toteutetaan noin 2 tunnin automatkan päässä Stokmarknesista ja retkellä on 100-prosenttinen valastakuu! Hvalsafari AS on toiminut vuodesta 1989 lähtien ja siksi he tietävät, miten ja missä voi varmasti saada otettua kuvia näistä mahtavista ja valtavista eläimistä. Tämä 3–5 tunnin pituinen retki jää varmasti mieleen. Andenes on valassafarien kannalta paras lähtöpaikka, sillä se sijaitsee niin lähellä mannerjalustaa kuin Norjan rannikolla on mahdollista päästä, mikä tarkoittaa, että matka valaiden luokse on lyhyt ja vastaavasti aika nauttia niiden seurasta pitkä. Kuulostaa upealta, vai mitä?


HARSTAD


7. Kajakki


Harstad on erinomainen paikka kaikille merestä pitäville, ja mikä olisikaan parempaa kuin tutustua saaristoon kajakista käsin? Toivomuslista ei yksinkertaisesti ole kattava ennen kuin olet melonut Harstadia ympäröivän saariston läpi veden ja koskemattoman luonnon äärellä. Harstadissa on hyvät mahdollisuudet vuokrata kajakkeja ja saada samalla tietoa hyvistä melontareiteistä sekä säähän ja tuuleen liittyviä neuvoja, ja tarvittaessa myös osallistua perehdytyskurssille. Jos sinulla on jo dokumentoitua melontakokemusta, pääset lähtemään liikkeelle saman tien!


Harstad-coastal-line-stockHarstadin rannikkoa.


8. Harstadin pyöräilypuisto


Pohjois-Norjassa ja erityisesti Harstadissa matkustaessasi sinun kannattaa ottaa pyörä mukaan, jos suinkin voit! Harstad on nimittäin todellinen helmi kaikille, jotka haluavat kokea aitoa norjalaista luontoa pyörän satulasta käsin. Jos et pysty ottamaan mukaan omaa pyörääsi, eri paikoista on myös vuokrattavissa pyöriä, esimerkiksi ArctiConceptsilta. Pyöräileminen ympäri Harstadia, erityisesti tunturialueella, on upea kokemus jo sellaisenaan, mutta voi olla mukavaa vierailla myös Harstadin pyöräilypuistossa.


9. Våg Havbadstue -sauna


Rentoudu Våg Havbadstue -saunassa pitkän päivän päätteeksi ja nauti samalla ihanan pohjoisnorjalaisen luonnon viimeisistä koskemattomista jäänteistä. Valittavanasi on kaksi erilaista saunalauttaa, joista yksi on tarkoitettu 1,5 tunnin drop-in-käyttöön sisältäen vaatekaapit ja suihkun (Fellesstua) ja toinen voidaan varata suuremmille ryhmille (Privatstua). Saunalautassa voit päästää aistisi valloilleen ja kokea vastakohtaisuuksia pulahtamalla ensin kylmään veteen ja tuntemalla sen jälkeen lämmön leviävän kehoon saunassa.


10. Keilausta ja minigolfia


Kun olet liikkeellä Pohjois-Norjassa, sinun kannattaa tietenkin keskittyä luontoon. Toisinaan aivot kaipaavat kuitenkin hieman lepoa kaikista vuonoista, vuorista ja luonnon muista upeista elementeistä. Silloin voi olla paikallaan viettää hauska tauko keilailun, minigolfin ja lautapelien parissa Plays Bowling & Minigolf -paikassa ennen kuin suuntaat lähimpään hotelliin….


Jaa, missäs se lähin hotelli nyt onkaan?


Quality Hotel™ Harstad sijaitsee vain 2 minuutin kävelymatkan päässä. Siellä voit syödä ja levätä ennen kuin lähdet seuraavalle seikkailullesi joko samana tai seuraavana päivänä.


Randering Quality Hotel Harstad_16_9Quality Hotel™ Harstad.


TROMSSA


11. Sherpatrappa-portaat ja vuoristohissi/gondolihissi


Jos sää sallii, Tromssan tuntureille kannattaa ehdottomasti kiivetä! Sieltä aukeaa todella mahtava näköala. Mennessäsi ylöspäin valittavanasi on kaksi vaihtoehtoa: sherpa-portaat tai vuoristohissi – tai miten olisi sherpa-portaat mennessäsi ylöspäin ja vuoristohissi laskeutumiseen?


Sherpa stairs (sherpatrappa) Tromsø 16:9Nepalilaisten sherpojen rakentamat Sherpatrappa-portaat koostuvat yli 1 000 askelmasta ja johtavat mieleenpainuvalle näköalapaikalle.


Sherpa-portaat – mitä ne oikein ovat? No, aivan Jäämerenkatedraalin takaa (joka sekin kannattaa nähdä!) lähtee polku, joka johtaa lopuksi nepalilaisten sherpojen rakentamille portaille. Portaat koostuvat 1 300 askelmasta ja ovat yhdet Norjan pisimmistä tämän tyyppisistä portaista. Kiipeämisen aikana on täysin mahdollista pitää useita taukoja, joten etene omaan tahtiisi ja muista pysähtyä välillä katselemaan upeaa näköalaa. Huipulle päästyäsi voit palkita itsesi kupillisella kahvia ja pullalla – tai kunnon aterialla – Fjellstuassa, ennen kuin kävelet tai menet vuoristohissillä takaisin alas.


PS: Leutoina syysiltoina elokuun lopusta alkaen ja koko talven ajan voit olla onnekas ja nähdä revontulet kiivetessäsi ylöspäin (muista kuitenkin ottaa otsalamppu mukaan, niin et kaadu portaissa).


Northern light Tromsø city viewTällainen näkymä tunturin huipulta voi aueta Tromssassa – revontulet välkehtivän kaupungin yllä.


12. Suosittuja tunturiretkiä sukset jalassa


”Portaiden kiipeäminen vuoren huipulle voi kuulostaa ihanalta, mutta mitä tekemistä täällä on talvikuukausien aikana?”, saatat ehkä nyt pohtia. No, silloinkin voi kiivetä vuorille, mutta joulukuusta toukokuuhun asti suosittelemme lähtemään liikkeelle suksilla ja ottamaan evääksi kaakaota ja suklaata. Tromssasta löytyy nimittäin useita suosittuja, hiihtämiseen sopivia tunturiretkireittejä, mutta suositeltavin vaihtoehto on lähteä järjestetylle retkelle paikallisen oppaan johdolla. Kaikki tunturiretkeilystä kiinnostuneet ovat varmasti kuulleet suosituista Lyngenistä ja Senjasta, mutta tarjolla on myös useita muita vaihtoehtoja, muun muassa Kvaløya, Ringvassøya, Lakselvbukt ja Malangen. Pakkaa sukset mukaan ja nauti puuterilumesta, raikkaasta ilmasta ja upeista näköaloista!


13. Koiravaljakkoajelu


Kun nyt kerran olet saapunut pohjoiseen, sinun kannattaa käyttää tilanne hyväksesi ja lähteä rekiajelulle koirien kanssa – tarkemmin sanottuna huskyjen vetämänä. Siitä tulee varmasti ikimuistoinen kokemus. Tarjolla on tietenkin opastettuja retkiä, jotka sisältävät kaiken tarvittavan, oletpa osallistumassa sille ensimmäistä tai neljättätoista kertaa – lue lisää koiravaljakkoajeluista ja tee varaus täältä.


Dog Sledding in Tromsø 16:9Jos kokeilet koiravaljakkoajelua Tromssassa, voit todennäköisesti julkaista siitä tämän tyyppisen kuvan sosiaalisessa mediassa.


Onko teillä hotellia Tromssassa?


Tietenkin – itse asiassa meillä on useita hotelleja Tromssassa! Tässä kaupungissa voimme tarjota hotelleja joka makuun, muun muassa Quality Hotel™ Saga, Clarion Hotel® The Edge ja Clarion Collection® Hotel With.


NARVIK


14. Upea Narvikinvuono aivan hotellin ovien ulkopuolella


Aloitamme tämän osion hotellisuosituksella, sillä Quality Hotel™ Grand Royal sijaitsee vain viiden minuutin päässä Narvikinvuonosta – Pohjois-Norjan hiihtomekasta, jos näin voidaan sanoa. Täällä on tarjolla paljon tekemistä, haluatpa hiihtää maastossa, lasketella, kokeilla randonee-hiihtoa tai freeridea tai kiivetä tunturin huipulle kävellen. Tunturialue on yhtä jännittävä ja kaunis ympäri vuoden, ja täällä riittää tunturia kaikille. Halutessasi voit myös ottaa pyöräsi mukaan ja kokea kaikkien aikojen mahtavimman pyöräretken.


View of Ankenes in Narvik 16:9 Näkymä Ankenesiin ja Narvikinvuonon tunturialueelle. Tämä näköala ei ole ollenkaan hullumpi...


15. Päästä sisäinen lapsesi esille ja lähde kelkkailemaan


Halusitpa ottaa lapsrt mukaan tai päästää ystäväporukalla sisäiset lapsenne vapaaksi, voitte lähteä kelkkailemaan opastetusti. Kyseessä on noin 2 kilometrin pituinen naurun ja adrenaliinin täyteinen rata! Matka alkaa gondolihissillä, joka vie teidät Fjellheis-ravintolaan, jossa voitte valmistautua syömällä ja juomalla jotakin yksinkertaista. Sen jälkeen onkin aika ottaa kelkka esille, laittaa kypärä päähän ja kuunnella turvakoulutus – ja lähteä matkaan. Juhuuu!


16. Koiravaljakkoajelu huskyjen kanssa


Aivan kuten Tromssassa, voit tietenkin lähteä koiravaljakkoajelulle myös Narvikissa. Erilaiset huskyt vievät sinut jännittävälle matkalle erämaahan ja upeaan maastoon. Eikä yksikään pohjoisnorjalainen kaupunki ole käsitelty ennen mainintaa revontulista – voit nimittäin valita koiravaljakkoajelun myös revontuliseremonian kera – kaksi aitoa pohjoisnorjalaista kokemusta yhdellä kertaa!


17. Lumikenkäilyä revontulten leimutessa


Revontulista puheen ollen – miltä kuulostaisi tämän tanssivan valoesityksen kokeminen lumikengät jalassa tunturissa? Kun ilmoittaudut opastetulle lumikenkäretkelle, sinut haetaan Narvikin keskustasta ja saat itsellesi sopivat lumikengät ja sauvat – sillä harvat meistä kuljettavat omia lumikenkiään mukana matkoillaan, vai mitä? Ja parasta kaikessa on se, että aiempaa kokemusta lumikenkäilystä ei tarvita!


Snowshoeing (trugetur)Lumikenkäilyn Narvikissa tulisi olla kaikkien toivomuslistalla.


18. Yksi maailman suurimmista yhtenäisistä kalliomuodostelmista


Olemme kertoneet useista talvisista aktiviteeteista Narvikissa, mutta myös kesäkuukausien aikana tästä kauniista kaupungista löytyy paljon tekemistä. Voit muun muassa lähteä retkelle yhdelle maailman suurimmista yhtenäisistä kalliomuodostelmista – ja kyllä, tämä retkikohde sopii yhtä hyvin niin pyöräilyyn kuin patikointiin. Tämän helpon reitin varrella on luvassa kauniita maisemia ja upea vaellusalue.