Jäsenyys

Taianomainen vuorokausi Oscarsborg Festning -hotellissa Drøbakissa

– Täällä Oscarsborgissa on tarjolla kaikkea valkoisilla pöytäliinoilla katetuista pöydistä burgereihin, jonka voi nauttia hölkkälenkin aikana, kertoo Erika Damperud-Wright, Oscarsborgin linnoituksen hotellinjohtaja. Liity seuraamme, kun kirjaudumme sisään historialliseen linnoitushotelliin, joka on isännöinyt kaikkia maan kuninkaita, CIA:n päälliköitä, kummituksia, yritysten kick-off-tilaisuuksia ja pariskuntia näiden romanttisten treffien aikana. Luvassa on vierailu, joka sisältää paljon tunteita, vapaana olevia lampaita, voimakkaita vaikutelmia... Ja vaeltelua maanalaisissa käytävissä yöaikaan.

 • Me kaksi kohtalaisen valistunutta ja vaativaa kolmekymppistä naista olemme Drøbakin laiturilla ja odotamme lauttaa päästäksemme saarelle, jossa Oscarsborgin linnoitus sijaitsee – yksi linnoitushotelleista, joista tuli osa Strawberrya keväällä 2023.

 • Olemme jo vaellelleet Drøbakin kapeita, idyllisiä kujia pitkin, joita reunustavat valkoiset puutalot ja pienet putiikit, aivan meren tuntumassa. Jos Oscarsborgia koskevia kuvia on uskominen, tästä reissusta on tulossa jatkumoa sille.

 • Olemme todella innoissamme siitä, mitä Oscarsborgissa on odotettavissa! Olemme kuulleet, että siellä kaikki on mahdollista, ja siellä voi tapahtua mitä tahansa. Seikkailu odottaa!

 • Lampaat kulkevat vapaina ihmisten joukossa, yritys laukaisi tapahtumassaan ilotulitteita 1 miljoonan kruunun arvosta, perhe löysi räjähteeksi osoittautuneen juuston, ja huipputason CIA- ja MI6-päälliköt ovat pitäneet täällä salaisia kokouksia.

 • Tällä saarella on järjestetty myös joka kesä mahtavia oopperaesityksiä, ja tähän paikkaan liittyy lukuisia (kaikki todella uskomattomia) kummitustarinoita…

Sanoitko, että ilotulituksia miljoonalla kruunulla?

Saavumme saarelle, ja olemme hieman häkeltyneitä. Vain puolen tunnin ajomatkan ja lyhyen lauttamatkan jälkeen pääsee nimittäin tutustumaan tähän mahtavaan, suureen linnoitukseen, jonka avulla 9. huhtikuuta 1940 saksalainen "Blücher”-vene saatiin upotettua sodan alettua Norjassa – tämä oli todella merkittävä saavutus, joka pysäytti tilapäisesti saksalaisten etenemisen kohti Osloa ja antoi kuninkaalliselle perheelle, hallitukselle ja parlamentille aikaa päästä turvaan.


Image 18Saaren vierasvenesatama näyttää upealta ilta-aikaan.


Tämä on vehreä saari, jossa on useita rakennuksia, kauniita, suuria viheralueita, vaellusreittejä, tykkejä joka kulmassa, maanalaisia käytäviä ja kunnon vierasvenesatama kaikille omalla veneellä saapuville, ovatpa he tulossa sunnuntaikävelylle tai löytöretkeilemään lasten kanssa. (Kyllä vain, huomaamme heti, että tämä on paikka, jonne meidän kannattaa ottaa lapset mukaan seuraavalla kerralla!)


Image 10Linnoituksen ympärillä on runsaasti vehreitä alueita.


Image 3Näkymä ravintolasta.


– Tämä on monenlaisten mahdollisuuksien saari! Tänne voi saapua romanttiselle hotellivierailulle, kick-off-tapahtumaan tai seminaariin työn merkeissä, shakkikerhon vuosijuhlaan tai silloin, kun haluat osallistua mahtavaan konserttiin tai muuhun viihdetapahtumaan tai aktiviteettiin. Mahdollisuudet ovat rajattomat – me järjestämme kaikkea, mitä ihmiset toivovat. Kyllä, kerran esimerkiksi eräs yritys laukaisi raketteja miljoonan kruunun arvosta yhden tapahtuman aikana!, kertoo Erika Damperud-Wright, Oscarsborgin linnoituksen hotellijohtaja, jonka tapaamme suhteellisen uudessa “Forpleiningen”-vastaanotto- ja ravintolarakennuksessa. Hänen vieressään seisoo linnoitushotellien varauksista ja myynnistä vastaava päällikkö Dénise Kocaman.


Oscarsborg Erika, Marianne, Tonje 2Me, kaksi naista Strawberrylta, yhdessä hotellijohtaja Erika Damperud-Wrightin kanssa (oikealla).


Erika jatkaa: – Kaikki ovat tervetulleita tänne, haluaapa saarelle tulla sitten päiväretkelle ja syömään jotakin ravintolassa, tai majoittumaan hotellihuoneessa pitkän päivän tai upean juhlan jälkeen. Ensi viikonloppuna 120 henkilöä on tulossa yöpymään omissa veneissään vierasvenesatamassa, jossa on tilaa 110 veneelle, Erika kertoo.


Haluatko yöpyä Oscarsborgin linnoituksessa? Varaa huone täältä!


Tiesitkö, että Strawberrylla on myös kolme muuta linnoitushotellia? Tutustu myös niihin: Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel ja Torreby Slott!

Opastettu kierros... Vai miten olisi "täydellinen" hölkkälenkki?

Liitymme kahden iloisen naisen seuraan ja kuljemme mukavaa vaellusreittiä pitkin, joka kulkee molempien saarien ympäri. Ne on yhdistetty toisiinsa sillalla. Aurinko paistaa ja vesi kimmeltää. Ohitamme joukon turisteja, jotka ovat opastetulla kierroksella – se on kuulemma lähes pakollinen kaikille, jotka vierailevat täällä. Kyseessä on 90 minuutin pituinen kierros saarilla, jotka ovat täynnä kiinnostavaa ja jännittävää historiaa. Opastetun kierroksen voi varata esimerkiksi hotellimajoituksen yhteydessä.


Oscarsborg image 15Näetkö seinistä henkivän historian?


Oscarsborg image 11Linnoituksen sisäänkäynti.


Dénise alkaa hölkätä hieman, ja olemme yllättyneitä. On selvää, että Dénise on viettänyt paljon aikaa tällä saarella. Ehkä jopa liian paljon? Saat arvioida itse:


– Tämä saari sopii täydellisesti hölkkäämiseen aamulla! Jos kiertää molemmat saaret, lenkin pituudeksi tulee 5,5 kilometriä…. 3,3 kilometriä, jos kiertää vain lenkin, joka kulkee saarella, jossa itse linnoitus sijaitsee. Kesällä lenkin voit päättää aamu-uintiin. En edes muista, kuinka monta kertaa olen tehnyt niin yöpyessäni täällä. Suosittelen kokeilemaan sitä myös huomenna, Dénise toteaa innostuneesti.


Sanomatta sitä ääneen me molemmat tunnustamme, että suunnitelmanamme ei ole herätä erityisen aikaisin aamulla voidaksemme “nauttia hölkkälenkistä veden äärellä maailman kauneimman näköalan äärellä”, kuten Dénise toistaa useaan kertaan. Se sopii kuitenkin varmasti hyvin hyväkuntoisille ihmisille, jotka pystyvät siihen.

 • Saisiko olla 100 vuotta vanha kuninkaallinen illallinen?

  Jättäessämme matkalaukkumme erillisessä rakennuksessa sijaitseviin hotellihuoneisiimme huomaamme ensimmäisenä upean panoraamanäköalan Oslonvuonoa kohti ja sen, kuinka yllättävän viihtyisiä hotellihuoneet ovat.

 • Vain harvat tietävät, että näitä huoneita käytettiin alun perin sotakoulun majoitustiloina. Ajattelemme että täällä voimme nukkua Prinsessa Ruususen tavoin, ennen kuin liitymme Erikan ja Dénisen seuraan mennäksemme linnoitukseen.

 • Erika osoittaa linnoituksen ulkoseinässä oleviin moniin reikiin kertoen, että ne ovat sotien aikaisia luodinreikiä. Rakastumme rakennuksen majesteettiseen olemukseen saman tien. Se ei ole yllättävää, sillä kaikki Norjan kuninkaat ovat ruokailleet täällä.

 • “Alamme tarjoilla pian illallisia vanhan ajan tapaan, kuten haluan kutsua niitä. Menuilla tulee olemaan tarjolla annoksia, joita sotilaat ja kuninkaalliset ovat syöneet eri aikoina, mutta tietenkin moderneilla vaikutteilla!”

 • “Valmistautuaksemme tähän olemme tarkastelleet useita vanhoja ruokalistoja ja annoksia, kuten 1900-luvun juhlien ruokalistoja,” Erika kertoo. Hän uskoo, että nämä annokset tulevat olemaan erittäin suosittuja!

 • Myös muut kuin kuninkaalliset voivat saada täällä upean ruokailuelämyksen. Oscarsborgin historiallisessa ja romanttisessa miljöössä on mahdollista järjestää myös sekä hääillallisia että hääjuhlia! Rakastamme uppoutumista häiden ihanaan maailmaan.

Ruokaa = NAMI!

Meille tarjoillaan maistuva illallinen ravintolassa, jossa on suuret ikkunat ja ihana näköala. Jotkut istuvat terassilla ja nostavat maljan katsellen toisiaan romanttisesti. Ravintolapääällikkö Sara Ahnlund vastaa parhaasta tarjoilusta pitkään aikaan, ja vaikka yhdellä meistä on ruoka-aineallergia, minkä vuoksi hänen 3 ruokalajin illallisensa on suunniteltu uudestaan, ruoka maistuu taivaalliselta.


Oscarsborg image 14Ravintolan ruoka maistuu herkulliselta.


Oscarsborg image 17...ja sen ilme on myös täydellinen.


CIA:n ja MI6:n huippupäälliköt kohtasivat salaisessa kokouksessa


Illallisen jälkeen siirrymme “Skolekasserna”-tilaan, joka on toiminut armeijan luokkahuoneina ja makuusaleina. Seinillä on kuvia suunnilleen vuodelta 1936 kaikista sotilaskohorteista aina siihen asti, kun sotilastoiminta päättyi vuonna 2003. Näissä aiemmin luokkahuoneina toimineina tiloissa voidaan järjestää nykyään jopa 11 eri kokousta kerralla – niille, jotka haluavat päästä pois tavanomaisesta toimistokuplastaan. Tällä saarella on järjestetty myös huippusalaisia kokouksia, joiden järjestämisestä kenenkään ei pitäisi edes olla tietoisia.


Oscarsborg image 19Yksi linnoituksen useista juhlasaleista on vuokrattavissa erilaisia tapahtumia, juhlia ja hauskanpitoa varten. Voitko arvata, kuinka vanha sen huipulla oleva lippu on?


Oscarsborg image 7"Yksi "Skolekasserna"-kokoustiloista on toiminut aiemmin armeijan luokka- ja makuutilana.


– Pari vuotta sitten kaikki maailman tunnettujen tiedustelupalveluiden johtajat kokoontuivat tänne salaiseen kokoukseen, näiden joukossa muun muassa yhdysvaltalainen CIA ja isobritannialainen MI6. Oscarsborgissa voidaan nimittäin tehdä huippusalaisia, erittäin tärkeitä päätöksiä, joista kukaan ei saa tietää, kertoo Helene Skjenneberg, linnoitushotellin johtaja, joka on myös tullut tapaamaan meitä saarelle.

Räjähtävää juustoa ja yövaellus

– Oletteko kuulleet tarinan siitä, kuinka lapsiperhe löysi kesällä 2022 pullon viiniä ja jotakin juustoa muistuttavaa täältä vedestä? Erika kysyy sen jälkeen, kun olemme valuneet ulos ravintolasta vatsat täynnä. Ei, emme kyllä muista kuulleemme mitään juustoon liittyvää tarinaa Oscarsborgista…


– Kun tämä “juusto” nostettiin kuivalle maalle, se alkoi savuta. Se osoittautui räjähteen kappaleeksi – ja oli siis peräisin sota-ajalta!, Erika kertoo innostuneesti.


Päätämme kiertää saaren pimeyden laskeutuessa. Haluamme nähdä paikkoja, joita meille ei ole vielä esitelty tänään, sillä olemme kuulleet huhuja, joiden mukaan täältä löytyy maanalaisia käytäviä ja vapaasti ympäriinsä kulkevia lampaita. Erikan mukaan pimeän laskeudutta käytössä olisi valonheittimet, mutta toteamme, että Erikalla ja meillä voi olla eri määritelmä valonheittimille.


Oscarsborg image 20Saarelta on kaunis näköala iltakävelyn aikaan. Valonheittimiä siellä ei kuitenkaan ole…


Yhtäkkiä näemme niiden muodon: lampaiden, joista olemme kuulleet aiemmin. Ne makaavat rentoutumassa veden äärellä eivätkä näytä välittävän siitä, että kävelemme niiden ohi. Ehkäpä ne eivät näe meitä? Sitten näemme sen: maanalaisten käytävien sisäänkäynnin. Uskallammeko jatkaa sinne?

 • Hieman liian jännittävä matka salaperäisillä käytävillä

  Avaamme varovasti vanhan, narisevan oven ja astumme sisään. Isoja vesipisaroita putoilee lattialle ja roiskuu takaisin ilmaan. Ryhdistäydymme ja jatkamme peremmälle…

 • Pitkät, kapeat polut johtavat useisiin eri suuntiin. Vanhoista lampuista tulee heikosti valoa. Aivan kuin olisimme siirtyneet menneeseen aikaan – ulkomaailma ei ole enää olemassa. Hätkähdämme ovelta kuuluvaa ääntä. Juoksemme, mutta emme löydä tietä ulos.

 • Löydämme viimein uloskäynnin toisessa päässä ja huomaamme, että on jo nukkumaanmenoaika! Olemme iloisia siitä, että joukko armeijan tutkijoita, jotka näimme illallisella, yöpyy myös täällä…

 • Se tuntuu turvalliselta. Nukahdamme syvään uneen ja nukumme paremmin kuin koskaan aiemmin.

Oscarsborg, we'll be back!

Tulemme varmasti palaamaan tänne, joko lähimmäistemme, lasten tai ystävien kanssa tai yksin. Mutta ei lenkkeilemään. Sen Dénise saa hoitaa. Aiomme myös käydä niissä maanalaisissa käytävissä päiväaikaan...


Oscarsborg image 21So long, Oscarsborg!


Kun nousemme lauttaan, joka vie meidät takaisin mantereelle, saamme viestin Trond Jorfallilta, joka on nähnyt täältä lähettämämme kuvat:


Oscarsborg sms FI


Oscarsborg Trond JorfallTrond Jorfall viihtyy sekä vedessä että saarella.. Tarkemmin sanottuna Oscarsborgissa.


Haluatko yöpyä Oscarsborgin linnoituksessa? Varaa huone täältä!


Tiesitkö, että Strawberrylla on myös kolme muuta linnoitushotellia? Tutustu myös niihin: Kongsvinger Festning, Reenskaug Hotel ja Torreby Slott!

Viimeisimmät lisäykset