Norja on kokenut viime vuosina ruokavallankumouksen. Melkein missä tahansa päin Norjaa oletkin, voit luottaa kulinaarisen kokemuksen olevan lähellä, ja yhä useammat ulkomaiset kokit tulevat Norjaan oppimaan.
Perinteinen norjalainen ruokakulttuuri ei varsinaisesti pursua mausteisia makupommeja. Mutta onneksi norjalaisilla lautasilla ei enää ole vain hapankaloja ja lampaanpäitä. Huolimatta vanhan kunnon kotiruoan vakaana jatkuneesta suosiosta – jota monet suosivat edelleen – se on kehittynyt ja muuttunut monin tavoin nykyaikaisemmaksi. Lisäksi Norja on avannut silmänsä eri puolilta maailmaa tuleville jännittävämmille ja maukkaammille ruokalajeille.
Siitä ei ole kovinkaan monta vuotta, kun syksyllä syötiin lähes yksinomaan lampaanlihaa ja sushi oli ennenkuulumaton vierassana, mutta nykyään ei tarvitse matkustaa kauas löytääkseen herkkuja, jotka tyydyttävät norjalaisten kehittämät uteliaat kansainväliset makunystyrät. Kaipasitpa sitten tuoretta pad thaita tai pakastepizzan mennen tullen päihittävää pizzaa, löydät varmasti sitä kaikkea – ainakin suurimmista kaupungeista, kuten Oslosta, Trondheimista, Stavangerista ja Bergenistä.
Nykyään voit kokea Thaimaan parhaat maut Oslon Plahissa ja Ahaanissa tai uniikisti täytetyn pizzan muutaman sadan metrin päässä Teatrossa. Jos haluat tietää, miltä ranskalaisvaikutteinen ruoka norjalaisiin raaka-aineisiin yhdistettynä maistuu, suuntaa Oslosta, Stavangerista ja Bergenistä löytyvään Brasserie X:ään. Jos arvostat perinteitä, saat klassista norjalaista ruokaa modernilla twistillä Trondheimin Emilies Eldissä, tai voit myös nauttia hyvän hampurilaisen jossakin maan monista baareista.