Jäsenyys

Hyötypuutarha Clarion Hotel® Postin katolla

Voiko hotellin katolla viljellä ruokaa? Totta kai voi! Vuonna 2016 Göteborgin Clarion Hotel® Postin katolle perustettiin kattopuutarha. Projekti ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista – vasta kun kaupunkiviljelijät Jonas Lindh ja William Bailey hyppäsivät mukaan projektiin, viljely alkoi todella kukoistaa. Ja kas, pian hotellin vieraat pääsivät nauttimaan aidosti lähituotetusta ruoasta, suoraan hotellin katolta!

Roof garden Clarion Hotel Post 1_16_9


Me Strawberrylla suhtaudumme intohimoisesti kestävään kehitykseen – se tuskin yllättää ketään. Mutta tiesitkö, että Clarion Hotel® The Hub:in katolla Oslossa on kaksi suurta kattopuutarhaa? Ravintoloidemme asiakkaat ovat nauttineet takuuvarmasti lähiviljeltyä ruokaa jo vuodesta 2019 alkaen. Mikä ehkä harvemmin tulee esiin: aloitimme kattoviljelyn jo kolme vuotta aiemmin – vuonna 2016, Clarion Hotel® Postissa Göteborgissa. Siellä kasvatetaan edelleenkin kaikkea porkkanasta punajuureen, salaatista kaaliin – maisemien kera, tietenkin.


Lähiruokaa – kirjaimellisesti katolta


Vuonna 2021 kaksi uutta viljelijää otti vastuun Clarion Hotel® Postin katolla sijaitsevasta hyötypuutarhasta. Seuraavana vuonna yhteistyö Norda-ravintolan kanssa syveni ja viljelyksistä alkoi tulla entistä enemmän satoa keittiön käyttöön. Hotellin toinen ravintola, Vrå, hyödyntää kattopuutarhan hieman erikoisempia lajikkeita – kuten shisoa, shungikua, syötäviä kukkia ja piparjuurta.


Miten kattopuutarha syntyy?


Kaksi vuotta projektin käynnistymisen jälkeen jututimme hotellin henkilökuntaa ja kaupunkiviljelijöitä: mistä oikein aloitetaan, kun halutaan perustaa viljelys keskelle kaupunkia – vieläpä hotellin katolle?


Roof garden Clarion Hotel Post 2_16_9Kehäkukka on yksi katon suosikkikasveista – ja se näkyy!.


Alkuun ilman viljelykokemusta


Clarion Hotel® Postin Martin Wiholm ja Fredrik Blomberg päättivät perustaa hotellin katolle puutarhan, mutta pian kävi selväksi, että kattopuutarhan perustamiseen ja hoitamiseen tarvittiin uudenlaista osaamista.


– Ensin testasimme katon kantavuuden. Tarvitsimme yhteensä noin 90 kuutiometriä multaa, arviolta 100 tonnia. Sen jälkeen rakensimme viljelylaatikot ja aloimme suunnitella, mitä istuttaa, Martin kertoo.



"Luulimme, että riittää kun kylvää, kastelee ja korjaa sadon – mutta se ei todellakaan ollut niin yksinkertaista."



Tarkoituksena oli kasvattaa yrttejä ja vihanneksia hotellin keittiöiden ja baarien tarpeisiin.


"Aluksi ajattelimme, että kyse oli kylvöstä, kastelemisesta ja sadonkorjuusta. Emme tajunneet, että tuotteiden oikeaoppinen kasvattaminen vaati aivan toisenlaisia taitoja kuin mitä meillä jo oli. Monia kylvämiämme tuotteita pystyimme käyttämään vasta syksyllä. Joitakin saimme liikaa, kun taas sitä, mitä me, kokit ja baarimikot halusimme eniten, saimme liian vähän."


Roof garden Clarion Hotel Post 4_16_9Värikkäällä katolla on paljon kehäkukkia.


Kaupunkiviljelijät apuun


Noin samaan aikaan, kun Clarion Hotel® Post aloitti viljelyn, Jonas Lindh ja William Bailey olivat aloittaneet viljelyn Göteborgin satamalaiturilla, ja tulokset olivat hyviä. Olosuhteet laiturilla olivat melko samanlaiset kuin Clarion Hotel® Postin katolla, joten hotelli pyysi apua laituriviljelijöiltä.


"Sen sijaan, että olisimme itse yrittäneet hoitaneet viljelyä, pyysimme heitä hoitamaan homman, ja sitten ostimme kaiken, mitä he tuottivat katollamme."


"Riippumatta siitä, mitä kasvatat, on aina haasteellista kasvattaa ekologisin periaatteiden mukaisesti. Sinun on aina oltava varuillasi tuholaisia vastaan. Tänä vuonna meillä oli kasvihuoneessa ongelmia kirvojen kanssa, mutta lopulta leppäkertut löysivät tiensä katolle ja auttoivat meitä niiden torjunnassa", kertoo bioekologi Jonas Lindh.



"Tänä vuonna kattopuutarhan romainesalaatista valmistettiin noin 400–500 annosta."



Kasvukauden suunnittelu tehtiin yhdessä keittiö- ja baaritiimin, puutarhurin sekä Lindhin työparin William Baileyn kanssa.


– Koska olemme katolla, etanat eivät ole riesana – se on erinomaista etenkin salaatille ja kaalille. Tällä kaudella puutarha on toimittanut keittiöön romaine-salaattia, jota on käytetty 400-500 ruokalajin pohjana. Toinen tärkeä asia, joka minun on mainittava, on se, että olemme voineet parantaa maaperää omalla kompostillamme. Tämän ansiosta olemme saavuttaneet erittäin hyvän kasvualustan laadun, Lindh lisää.


Jonas Lindh and William Bailey_16_9Urbaanit viljelijät Jonas Lindh ja William Bailey tulivat apuun


Kuinka kompostointi tapahtuu?


"Käytämme kompostointimenetelmää nimeltä bokashi, jossa ravintoloiden biojäte muutetaan ravinnerikkaaksi mullaksi. Biojätettä säilytetään ilmatiiviissä astioissa, johon lisätään mikro-organismeja. Nämä hajottavat jätteen ravinteiksi, joita kasvit voivat hyödyntää. Vuonna 2018 hotellin ravintoloiden biojätteestä saatiin 2,5 tonnia ravinteikasta kompostimultaa," Lindh kertoo.


Mitä seuraavaksi?


"Aiomme jatkaa bokashikompostin hyödyntämistä kasvualustan parantamisessa myös syksyn ja talven ajan. Seuraavalla kaudella etsimme mukaan pitkäikäisempiä lajeja, jotka tuottavat satoa vielä pitkälle syksyyn. Tänä vuonna yrtit, kuten shiso, kehäkukka ja Habanada-chili menestyivät hyvin – salaatin ja kaalin lisäksi.


Katto kukoistaa ja tulevaisuus on vehreä – hotellin vieraat voivat nauttia todellisesta lähiruoasta suoraan hotellin katolta vielä monien vuosien ajan.


Tämä on editoitu versio alun perin Nights-jäsenlehdessä nr. 16 2018 julkaistusta artikkelista.

Viimeisimmät lisäykset