strawberryLogostrawberryLogo
Jäsenyys

Käsintehtyä lasia Kööpenhaminassa, suoraan uunista

Oletko koskaan käynyt kaupassa, jossa taide tulee uunista kuumana 1 100 asteeseen lämmitetystä uunista? Designliike Studio Arhoj Kööpenhaminan ostoskadulla on juuri tällainen paikka.

 • Annamaria Hartvig-Claussen tekee sitä, mitä hän osaa parhaiten. Hän on lasinpuhaltaja, joka valmistautuu luomaan taidetta. Sulasta lasista.

 • ”Oikeassa lämpötilassa lasia voidaan puhaltaa, muotoilla ja värjätä juuri niin kuin haluat. Mutta juju on siinä, että kuuma lasimassa on pidettävä jatkuvasti liikkeessä – muuten se painuu”, Claussen selittää ja pyörittää taitavasti rautatankoa.

 • Vain senttimetrien päässä seisovien yllättyneiden kaupassa kävijöiden edessä Anne-Marie muotoilee lasia eri muotoihin.

 • Minuutteja myöhemmin asiakkaat voivat kävellä ulos kaupasta mukanaan käsintehty taideteos suoraan uunista.

Erilainen myymälä Kööpenhaminassa

Anders Arhoj omistaa ja johtaa sukunimeään kantavaa studiota. Taiteilija keskittyy kestävyyteen, muotoiluun, käsityötaitoon ja tuotteidensa läheisyyteen.

”Ihmiset ovat yllättyneitä siitä, että työpajamme on todella myymälässä. Hienoa siinä on kuitenkin se, että se tuo meidät lähemmäs asiakkaita ja asiakkaat lähemmäs tuotteitamme”, hän sanoo innostuneena.

”Tämä on käsityötä parhaimmillaan. Testaamme jatkuvasti uusia asioita. Jos ne myyvät hyvin, me teemme niitä lisää. Jos ne eivät liiku hyllyiltä, keksimme jotain uutta. Mikseivät asiakkaat näkisi täällä myymälässä luomiamme uniikkeja esineitä ja veisi niitä suoraan kotiin?”, Anders kysyy retorisesti.

Anders on keskittynyt tutkimaan skandinaavisen ja japanilaisen muotoiluperinteen visuaalista suhdetta. Tämä tarkoittaa, että hän on omistautunut pitämään elossa keramiikan ja lasinpuhalluksen vanhoja perinteitä ja kokeilemaan jatkuvasti uusia asioita.

”Keskityn muotoon, en toimintaan. Tämä ei tarkoita, etteikö tuotetta voisi käyttää arjessa. Se tarkoittaa vain, että olen kiinnostunut luomaan kauniita, hauskoja esineitä. Kaikki tuotteet ovat, ja niiden pitäisi olla, täysin ainutlaatuisia”, hän sanoo päättäväisesti ja selkeästi.

 • Tanskalaiset rakastavat käsityötaitoa ja designia

  Myymälässä valmistetaan maljakoita, kuppeja, laseja ja erilaisia käyttötavaroita useissa eri väreissä ja koossa.

 • Jotkut ovat hauskoja ja söpöjä; toiset ovat tyylikkäitä ja moderneja. Täällä mikään ei jää jälkeen tanskalaiselle taiteelle ja designille ominaisesta korkeasta tasosta.

 • Annamaria pyyhkii hikipisaran otsaltaan, kun hän ottaa uunista uuden, hehkuvan lasinpalan, josta on tarkoitus tulla jotain eksklusiivista ja ainutlaatuista. Hän nauttii työstään työpajamestarina.

 • ”En koskaan ajatellut, että harjoittaisin ammattiani myymälässä keskellä ostoskatua Kööpenhaminan keskustassa. Mutta on hauskaa olla lähellä asiakkaita ja esitellä osaamistamme useammille ihmisille."

 • "Se tekee Kööpenhaminasta ja Tanskasta erityisen. Rakastamme perinteitä, käsityötaitoa, taidetta ja kulttuuria. Ja me uskallamme, kuten Anders tekee, kulkea uusia, moderneja polkuja tuodaksemme taidettamme esille.”

People working in a studio for handcrafted ceramics.Handcrafted and painted coffee cups in Copenhagen.Handcrafted ceramics in a studio.The making of handcrafted glass in Copenhagen.

Viimeisimmät lisäykset