Jäsenyys

Monimuotoisuus ja osallisuus

Helsinki on yksi maailman LGBTQ+-ystävällisimmistä kaupungeista

”On tärkeää, että kaikki tietävät olevansa tervetulleita Helsinkiin”, Hannu Medina toteaa. Medinalle on sydämen asia tehdä Suomesta entistäkin inklusiivisempi. Hän on Gaytravelfinland.com-sivuston kantava voima ja tekee myös tiivistä yhteistyötä Strawberryn kanssa.

 • ”Tajusin, että vaikka Suomi on yksi maailman LGBTQ+-ystävällisimmistä maista, emme varsinaisesti viestineet tästä ulkomaailmalle ja queer-yhteisölle tai pyrkineet markkinoimaan sitä aktiivisesti."

 • "Vuonna 2018 päädyin perustamaan Gaytravelfinland-verkkosivuston juuri tätä tarkoitusta varten", Hannu Medina kertoo.

 • Viime vuosina Medina on tehnyt hartiavoimin töitä auttaakseen suomalaisia yrityksiä ja muita organisaatioita näyttämään entistä selkeämmin, että ne seisovat osallisuuden periaatteiden takana.

 • Medinan yritys/yhteisö We Speak Gay tarjoaa eri toimijoille aiheeseen liittyviä koulutuksia ja kursseja. Matkailusivuston tarkoituksena on tarjota hyödyllistä tietoa Suomessa vieraileville matkailijoille.

 • ”Sivustoa rakentaessani huomasin, että monet yritykset halusivat ilmaista tukevansa monimuotoisuutta ja osallisuutta. Aiheista viestimiseen ei kuitenkaan tahtonut löytyä oikeita sanoja tai välineitä."

 • "We Speak Gay syntyi vastauksena tähän tarpeeseen”, Medina kertoo.

Klaus K Hotel: Virallinen Pride-talo

Helsingin keskeisimmiltä sijainneilta löytyvät Clarion Hotel® Helsinki, Clarion Hotel® Aviapolis ja Klaus K Hotel ovat We Speak Gayn ylpeitä yhteistyökumppaneita. Pride-viikon aikana Klaus K -hotellilla on kunnia toimia virallisena Pride-talona, jossa järjestetään erilaisia luentoja, viihde-esityksiä ja juhlatilaisuuksia.


”Olen toivottanut homot, lesbot ja muun sateenkaarikansan tervetulleeksi niin kotiini, toimistooni kuin hotelleihinikin. Suvaitsevaisuus on olennainen osa turvallisuutta, ja turvallisuus puolestaan luo avoimuutta – avoimia tiloja, joissa jokainen voi olla vapaasti oma itsensä. Uskomme, että monenkirjavilla työpaikoilla myös luodaan värikkäitä ratkaisuja”, sanoo Strawberryn omistaja Petter Stordalen.


We Speak Gayn omistaja Hannu Medina toteaa, että johtotahojen vahva ja selkeä viestintä on ensiarvoisen tärkeää, jotta olosuhteita voidaan kehittää kaikille parempaan suuntaan.


”Strawberryn omistaja Petter Stordalen on hyvin avoimesti sateenkaarimyönteinen, joten tuntui luontevalta ottaa yhteyttä yritykseen tämän projektin tiimoilta. Jos yritys haluaa parantaa monimuotoisuutta ja osallisuutta työyhteisössä ja toiminnassaan, johdon aito halu muuttaa asioita on onnistumisen kannalta kenties kaikista keskeisin tekijä. PR-temppujen sijaan tarvitaan vilpitöntä muutostahtoa. Stordalenin kanssa keskustellessani olen huomannut, että häneltä tätä tahtoa löytyy”, Medina toteaa.

Huipputason matkakohteita sateenkaarikansalle

Vaikka Helsinki ja muut pohjolan kaupungit tunnetaan sateenkaarikansalle turvallisina ja hyvinä matkakohteina, Hannu uskoo, että työtä on vielä tehtävänä.


”Mielestäni monissa Pohjoismaissa monimuotoisuutta ja osallisuutta pidetään ikään kuin itsestäänselvyytenä. Olemme jääneet turhan tyytyväisinä lepäämään laakereillemme, sillä vahva lainsäädäntömme suojelee LGBTQ+-ihmisiä. Monet Pohjoismaissa asuvat ajattelevat, että kaikki ovat tervetulleita kaikkialle ja ettei asian ääneen sanominen ole mikään iso juttu, mutta yhteisön sisältä päin katsottuna tilanne saattaa näyttäytyä erilaisena”, Medina selittää.


”Sateenkaariyhteisö on joutunut elämään historiallisesti katsottuna todella pitkään kaapissa. Siksi yhteisön jäsenten saattaa olla vaikea tuntea olonsa yhtäkkiä tervetulleeksi kaikkialla”, hän muistuttaa.

 • Puhutaan inklusiivisuudesta

  Juuri tästä syystä Hannu iloitsee, että Klaus K Hotel ja GLO Hotel Art pitävät sateenkaariliput salossa vuoden ympäri pelkän Pride-viikon sijaan.

 • ”Tällaiset pieneltä tuntuvat asiat ovat uskomattoman tärkeitä. Ne kertovat yhteisön jäsenille, että täällä jokainen hyväksytään sellaisena kuin hän on. On helppoa sanoa, että tukee jotakin tärkeää asiaa."

 • "Sanojen lisäksi tarvitaan kuitenkin uskallusta tehdä tuo tuki näkyväksi – myös vaikeampina aikoina”, Medina huomauttaa.

 • ”Olemme matkalla oikeaan suuntaan, mutta on tärkeää, että myös suuremmat toimijat tuovat äänensä kuuluville. Jos et sano ääneen, että ihmiset ovat tervetulleita, miten he voisivat tietää asiasta?"

 • "Avoimuus ja hyvä viestintä rakentavat osallisuutta ja hyväksyvää ilmapiiriä. Asiaa ei saa jättää ajatuksen tasolle, vaan se pitää myös sanoa ääneen”, hän päättää.

Viimeisimmät lisäykset