Jäsenyys

Varaa oma saunasi: kaunein talvipäivä Oslonvuonossa

”Oletko valmis? Tänään on todella kylmää”, Fredrik sanoo nauraen. Hän ja hänen työtoverinsa ovat kokoontuneet Amerikalinjen-hotelliin, joka on vain kivenheiton päässä Oslonvuonosta, josta ilmaan kohoaa jäisiä huuruja. Ryhmä on valmiina nauttimaan kuumasta (ja kylmästä) trendistä: saunasta yhdistettynä jäissä uimiseen.

A ladder covered in ice in the Oslofjord.
 • On yksi vuoden tähän saakka kylmimmistä päivistä.

 • Lämpömittarissa lukee miinus 11. Kello lähestyy kahdeksaa aamulla, ja ihmiset kiirehtivät töihin Norjan pääkaupunki Oslossa. Ulkona voi kuulla polkupyörien nastarenkaiden ääniä ja raitiovaunun jarrujen vinkunaa jäätävässä kylmyydessä.

 • Amerikalinjenin vastaanottotiskillä keskustelu on innostunutta. Yksi on tuonut uimasukat, ja häntä syytetään “huijaamisesta”. “Kokenut” voisi olla osuvampi ilmaisu, sillä kyseessä on joku, joka ui ympäri vuoden lämpötilasta riippumatta.

 • ”Aluksi se aiheuttaa hieman ahdistuksen kaltaisen tunteen”, kertoo Katie, joka kertoo jääkylmään meriveteen pulahtamisen aiheuttamasta sokista:

 • ”Mutta sitten koen täyden tyyneyden tunteen koko kehossani. Sillä hetkellä, kun hallitset ajatuksiasi, hengität rauhallisesti ja syvään – silloin tunnet, että olet valmis valloittamaan maailman.”

Kylpemistä näköaloja ihastellen Oslonvuonossa

Kuuden hengen ryhmä kävelee Langkaialla laituria kohti paksut valkoiset kylpytakit käsivarsiensa alla. Vain muutaman metrin päässä arvostetusta ja historiallisesta Amerikalinjen-hotellista ovat Oslonvuono ja sen monet kelluvat saunat. Yhä useampi on innostunut ympärivuotisen uimisen trendistä viime vuosina, ja saunoja on tupsahtanut esiin kaikkiin Norjan rannikkokaupunkeihin.


Jotkin suosituimmista paikoista voivat olla Oslon satamapromenadilla. Monet haluavat pulahtaa aamu-uinnille ennen työpäivää, lounastauollaan tai varata yksityisen saunan, joista monista on näkymät kahteen upeaan kansalliseen symboliin: Oslon oopperataloon ja MUNCH-museoon.


”Uin joka ikisenä maanantaiaamuna. Tuntuu siltä, että nollaan aivoni kahden lapsen arjen stressistä”, Sverre kertoo ja lisää sitten hymyillen:


”Teen sen myös vähän itseäni kiduttaakseni.”

Miksi jääuinti ja jääkylvyt ovat nousseet niin suureen suosioon?

Miksi siis jääkylpemisestä on tullut niin räjähdysmäisen suosittua? Jääkylmälle vedelle ja vielä kylmemmälle ilmalle antautuminen voi tuntua kidutukselta.


On olemassa useita teorioita: jotkut väittävät, että kylmä vesi vahvistaa immuunijärjestelmää, kun taas toiset uskovat sen olevan hyväksi mielenterveydellemme. Monet käyvät jääuinnilla sykähdyttävän kokemuksen vuoksi.


Suomalaisessa tutkimuksessa seurattiin uimareita, jotka uivat avannossa neljän kuukauden ajan talvella, ja verrattiin heitä verrokkiryhmään, joka ei uinut avannossa. Tulokset osoittivat, että talviuimareilla oli enemmän energiaa, parempi mieliala ja parempi muisti. Sverre on samaa mieltä suomalaisen tutkimuksen löydöksistä.


”Uskon vahvasti, että se on hyväksi keholle. Olen kuullut, että sen pitäisi tehdä muun muassa myös hyvää hermoille, mutta en tiedä, onko se totta. Minulla on kuitenkin ollut aiemmin ollut polvikipuja, ja sen jälkeen, kun aloitin jääuinnit säännöllisesti, polveni on ollut kivuton”, hän sanoo.

 • Talven aurinko tuskin tulee näkyviin horisontissa Østmarkan yllä. Vaikka aurinko antaa vain vähän lämpöä tähän vuodenaikaan, se luo taianomaisen taustamaiseman vuonon reunalle.

 • Kun joukkio saapuu saunalle, saunamestari esittelee heille nopeasti, miten asiat toimivat. Saunassa on puukiuas, ja siinä on muunnettavissa oleva huonekokoonpano ja musiikkijärjestelmä.

 • On myös täysin sallittua tuoda omat juomat – niitä on aina mukava nauttia kuumassa saunassa.

 • Katie hyppää ensimmäisenä veteen. Kolme hänen kollegaansa hyppäävät seuraavaksi ja sitten kaksi muuta, jotka kiipeävät alas tikkaita pitkin.

 • Kuuluu paljon naurua, ilmassa on aistittavissa myös paljon sokin tunnetta, ja kaikki keskittyvät rauhalliseen hengittämiseen. Veden lämpötila Oslonvuonossa on tänä aamuna 3,1 astetta.

 • ”Hengitä”, sanoo Katie katsoen Guroa, joka on vähän paniikissa. Gyro poistuu nopeasti vedestä ja palaa kuumaan saunaan.

 • Uimarien joukkio jakautuu. Puolet ryhmästä hyppelee vähän väliä saunan ja jääkylmän veden välillä, kun taas karaistuneemmat ja kokeneemmat pysyvät rauhallisina vedessä. He keskustelevat ja nauttivat näkymästä. Aurinko on jo matkalla ylös.

Neljä vuonon luona olevaa hotellia

Strawberry on havainnut, että nykyään Oslossa on enemmän vierailijoita, jotka etsivät aktiivisia kokemuksia – erityisesti sellaisia, joista voidaan nauttia koko vuoden ajan ja jotka erottuvat hieman muista. Oslonvuonon ympäristössä on monia mahdollisuuksia, kuten kajakkimelonta ja uimalautailu sekä uiminen sekä laitureilta että kaupunkirannoilta.


Kuusi kollegaa päätti jäädä Amerikalinjenille, koska hotelli sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla. Se on lähellä lentokentän pikajunaa, julkista liikennettä, ravintoloita, ostosmahdollisuuksia, yöelämää ja eloisaa uutta Bjørvikan aluetta, joka on täynnä taidetta, kulttuuria ja kaupunkielämää. Se on tietenkin myös lyhyen matkan päässä suosituista saunoista.


Hotelli tunnetaan myös erinomaisesta aamiaisesta, jota tarjoillaan sen Atlas-kuppilassa, ja sen kellarissa olevasta Gustav-jazzklubista. Täältä löydät New Yorkin tunnelman ja sykkivän ilmapiirin. Amerikalinjenillä on myös Oslon paras drinkkibaari Pier 42, jota johtaa Adrian Michalcik, joka on valittu maailman parhaaksi baarimikoksi Diageo World Class Global Bartender of the Year -kilpailussa vuonna 2022.


Toinen vaihtoehto on Clarion Hotel® Oslo, joka sijaitsee käytännössä itse MUNCH-museon vieressä. Vastaanottotilasta löytyy jopa oma galleria, Sketch, ja aitoja Munch-maalauksia. Jos haluat keskittyä kylpemiseen myös täällä, Sukkerbiten on kävelyetäisyydellä. Siellä on useita suuria saunoja, joihin mahtuu 8–25 henkilöä. Voit myös nauttia saunarituaaleista, joihin kuuluu yrttejä ja aromeilla höystettyä höyryä kiukaasta. Osa rituaaleista sisältää myös meditaation elementtejä.


Kaupungin toisella laidalla on The Thief -hotelli, jossa voit nauttia vuonosta ja kulttuurista. Se on kävelyetäisyydellä Nationaltheatret-rautatieasemasta. Lähellä ovat kansallismuseo ja Astrup Fearnley -museo. Hotellissa on oma kylpylä, ja se sijaitsee aivan veden ääressä. Sinä ja työtoverisi voitte nauttia erittäin hyvästä ravintolasta ja upeasta kattoterassista. Ja saunat odottelevat sinua tietenkin myös täällä.

 • Takaisin Langkaiassa, jossa joukkio on uinnilla jäisessä vedessä, Katie on ollut vedessä yhtäjaksoisesti seitsemän minuutin ajan.

 • Hän on harjoitellut hengitystekniikkaansa ja pystyy nyt pysymään rauhallisena kylmässä pidempään.

 • Huolimatta siitä, kuinka pitkään kollegat pysyvät vedessä, kokemus on kaikille yhtä euforinen:

 • ”Nyt nousee aurinko. Katsokaa tuota! Se on niin kaunis ja virkistävä, joulukuinen aamu ei voisi alkaa paremmin,” yksi jääuimareista väittää.

Man jumping into the water from the sauna in Oslo.
 • Neljä erinomaista vinkkiä niille, jotka eivät ole ennen kokeilleet jäissä uimista:

  Älä ui yksin. Ota aina mukaan ystävä tai työtoveri. Et tiedä, miten tulet reagoimaan. Se on paljon turvallisempaa ja nautittavampaa seurassa.

 • Älä epäröi. Vaihda uimapuku päällesi kotona, riisuu ylimääräiset vaatteet laiturilla ja mene suoraan veteen.

 • Keskity rauhalliseen hengitykseen, mikä saa sinut tuntemaan olosi lämpimämmäksi ja rentoutuneemmaksi. Voit katsoa hollantilaisen ”jäämiehenä” tunnetun talviuintiguru Wim Hofin YouTube-videoita, joilla hän esittelee hengitystekniikoita.

 • Ota mukaan läpsykkäät tai jotain, jotka voit pistää jalkojesi alle, kun nouset pois vedestä. Ja pue päällesi lämpimät villavaatteet.

 • Iloista talviuintia!

Pidät ehkä myös näistä