Jäsenyys

Adriánista tuli sattumalta baarimikko – nyt hän on maailmanmestari

Hänestä piti tulla maailmanmestari. Jääkiekossa. Sen sijaan hänestä tuli maailman paras drinkkien tekijä.

The world´s best bartender at bar Pier 42 in Oslo.
 • ”Luulen, että monet aliarvioivat jääkuutioiden laadun merkitystä täydellisen drinkin luomisessa."

 • "Sinulla voi olla maailman parhaat ainesosat ja kalleimmat viinat, mutta niistä ei ole apua, jos jääkuutioiden muoto on väärä."

 • "Jos jää sulaa liian nopeasti tai väärin, täydellinen juoma voi mennä pilalle”, Adrián Michalčík kertoo innostuneesti.

 • –”Ja tietenkin myös baarimikko on hyvin tärkeä”, hän lisää hymyillen.

 • 33-vuotias baarimikko tietää, mistä puhuu. Hän on ”miksologian johtaja” boutique-hotelli Amerikalinjenissa Oslossa ja sen palkitussa drinkkibaari Pier 42:ssa.

 • Lisäksi hän voitti maailman parhaan baarimikon palkinnon vuonna 2022 arvostetussa Diageo World Class Global Bartender of the Year -kilpailussa. Alan sisällä kilpailu tunnetaan paremmin baarimikkojen maailmanmestaruuskilpailuna.

 • Adriánin mukaan kilpailun aloittaa noin 10 000 osallistujalta eri puolilta maailmaa, mutta määrä vähenee nopeasti 50 finalistiin.

 • Muutaman intensiivisen päivän baarityöskentelyn jälkeen finalistien on suoritettava joukko tehtäviä, joilla heidän tulee osoittaa taitonsa, luovuutensa ja ammattiosaamisensa. Viime vuoden kilpailu järjestettiin Sydneyssä, Australiassa.

 • ”Oli aivan uskomatonta voittaa. Voittoa edelsi kuukausien valmistautuminen ja kehittyminen virheistä oppimalla."

 • "Olin suunnitellut kaiken yksityiskohtaisesti – sen, mitä aioin tarjota, sekä musiikin ja asun, jota käyttäisin”, baarimikko hymyilee moitteettomassa asussaan: beige bleiseri, valkoinen paita ja solmio

Hänestä piti tulla jääkiekkoammattilainen

Maailmanmestaruustittelistään huolimatta slovakialainen kertoo, että oli puhdas sattuma, että hän päätyi baarin taakse. Alun perin hän oli ammattijääkiekkoilija kotikaupungissaan Zvolenissa, ja hän aikoi ansaita elantonsa jäällä. Suunnitelmana oli opiskella liikuntaa ja yhdistää se jääkiekkouraan, mutta kun hän huomasi, että urheilukoulun hakuaika oli jo mennyt umpeen, hänen oli keksittävä jotain muuta tilalle.


”Varasuunnitelmana oli taidekoulu, mutta siihenkin hakemisen määräaika oli umpeutunut. Talouden opiskelu tuntui liian tylsältä, joten valitsin hotelli- ja matkailualan opiskelun. Se oli hauskaa heti ensimmäisestä päivästä lähtien, ja saimme oppia erilaisia hotellien toiminnan osa-alueita – vastaanottotiskillä, keittiössä ja hotellinjohtajan rinnalla. Mutta pidin baarista parhaiten.”


Mikä baarissa on niin houkuttelevaa?


”Siinä on vain jotain maagista. Ilmapiiri, valaistus, tunnelma. Baari on sosiaalinen kokoontumispaikka, jossa tapaat kaikenlaisia ihmisiä, jotka ovat kaikenlaisissa mielialoissa. Se on paikka, jossa voit rentoutua pitkän työpäivän jälkeen, juhlia hyvien ystävien kanssa tai olla vain yksin ja nauttia juomasta. Aromien, juomaseosten ja kaiken muun mahdollisuudet innostivat minua hurjasti ja kiehtoivat minua. Ne varastivat sydämeni ensi silmäyksellä”, hän muistelee.


Vaativan urheilu-uran yhdistäminen opiskeluun muuttui koko ajan vaikeammaksi, ja lopulta hän pisti luistimet naulaan. Hän vietti muutaman vuoden baaritiskin takana kotimaassaan ennen kuin hän muutti Prahaan Tšekkeihin.


Vaikka Adrián oli työskennellyt muutamissa Slovakian suurimmista palvelupaikoista, Adrián löysi miksologian salat todella vasta Tšekin pääkaupungissa. Työskenneltyään kouluttajana erilaisissa baarikouluissa ja baarimikkona muutamissa kaupungin perinteisemmissä juhlapaikoissa, hän sai työpaikan tunnetusta L’Fleur-cocktailbaarista vuonna 2015.


”Se oli ensimmäinen oikea baarimikon työpaikkani. Baarissa oli tarjolla yli 700 erilaista väkevää alkoholijuomaa, 250 erilaista samppanjaa, lukemattomia drinkkireseptejä... Olin varma, että saisin potkut kuukauden sisällä. He ymmärtäisivät nopeasti, ettei minulla ollut mitään tietoa mistään”, 33-vuotias nauraa.


Bacchukseilla, Methellä ja muilla juomien jumalilla oli kuitenkin muita suunnitelmia. Ehkä se johtui hänen urheilutaustastaan ja voitontahdostaan, mutta Adrián alkoi todella opiskella miksologiaa. Hän halusi tulla parhaaksi. Työn jälkeen hän luki kaikki alkoholiin liittyvät kirjat ja artikkelit, jotka hän vain löysi, ja tutki reseptejä ja tekniikoita. Seuraavana vuonna hänet nimettiin Tšekin parhaaksi baarimikoksi.


”Kaikki tapahtui uskomattoman nopeasti. Kolme kuukautta voiton jälkeen sijoituin kuudenneksi Diageo World Class Global Bartender of the Year -kilpailussa vuonna 2016. Se oli aivan hullua”, hän sanoo, edelleen nöyränä huolimatta nopeasta nousustaan huipulle.

Bartender pouring drink at the bar Pier 42.

Oslosta on tullut ravintola- ja juoma-alan keskus

Kuudes sija kilpailussa, jonka hän myöhemmin voitti, tarjosi pääsyn muualle maailmalle. Hänen vahva kilpailusuorituksensa toi hänelle paikan muissa kilpailuissa, ja hänet kutsuttiin opettamaan kursseja ja pitämään luentoja, myös Oslossa vuonna 2017. Siellä hän tapasi norjalaisen baarimikon, Chris Gørtvedtin, joka oli The Thief -hotellin johtaja. Heistä tuli nopeasti hyviä ystäviä. Yhtenä kesäiltana parin liian monen drinkin jälkeen sain yhtäkkiä työtarjouksen, jota seurasi kättely. Kaksi kuukautta myöhemmin Adrián oli pakannut tavaransa ja muuttanut Osloon.


”Olen aina pitänyt Skandinaviasta, erityisesti Norjasta. Uskomaton luonto, ystävälliset ihmiset ja kaunis arkkitehtuuri. Rakastan sitä.”


Adrián lisää nopeasti:


”Viimeisen kuuden tai seitsemän vuoden aikana Oslosta ja Norjasta on tullut todellinen ruoka- ja juomanautiskelijoiden paratiisi. Oslossa on lukuisia maailmanluokan ravintoloita ja baareja. Kaupunki on hyvin monikulttuurinen, ja siellä näkyvät monien eri maiden ja perinteiden vaikutteet. Se on uskomattoman hauska paikka.”


Adrián oli mukana menestyksekkään Speakeasy-baarin, ISM:n, avajaisissa Norjan pääkaupungissa. Hän työskenteli siellä hieman yli kaksi vuotta ennen siirtymistään Amerikalinjeniin ja Pier 42:een, kun hotelli avattiin maaliskuussa 2019. Strawberryn alaisuudessa hän on pystynyt kehittämään sekä itseään, uusia drinkkejä sekä Pier 42:ta. Baari on kahdesti nimetty vuoden parhaaksi baariksi baarimikkojen Bartenders' Choice Awards -palkintogaalassa. Vuonna 2022 Adrián voitti, totta kai, myös Norjassa parhaan baarimikon palkinnon.


”Se on tiimityötä. Olemme saaneet myös useita palkintoja parhaasta baarihenkilöstöstä, mikä on todella hauskaa. Meillä Amerikalinjenillä tavoitteenamme on ollut heti alusta alkaen viiden tähden palvelun tarjoaminen inhimillisellä tavalla. Uskon, että pystymme siihen todella”, sanoo joukkuepelaaja, josta piti tulla jääkiekkotähti.

 • Ainutlaatuisia juomia

  Upean palvelun lisäksi ei ole mikään salaisuus, että suuri osa Pier 42 -baarin menestyksestä on sen drinkkien ansiosta. Miksologian johtajana Adrián on kehittänyt 12 täysin ainutlaatuista drinkkiä Pier 42:ta varten.

 • Hotellina Amerikalinjen on saanut paljon inspiraatiota Norjan pitkästä historiasta ja läheisistä yhteyksistä New Yorkiin, mikä johtuu vanhasta kuljetusyhtiöstä, jolla oli ennen pääkonttori samassa rakennuksessa kuin hotelli.

 • Adrián ja hänen tiiminsä ovat sisällyttäneet tämän teeman Pier 42:n juomavalikoimaan. Täällä on drinkkejä, joiden nimiä ovat esim. The Opera House, Cross-Country Skis ja Manhattan Hang.

 • Kaikki ainutlaatuisia ja eri värisiä, makuisia ja koostumukseltaan erilaisia. Adrian on oppinut vuosinaan baaritiskin takana ja nenä kiinni drinkkikirjoissa, että onnistunut juoma ei ole vain alkoholia veteen sekoitettuna lasissa

 • Niin mahtailevalta kuin se saattaakin kuulostaa, Pier 42 -baarin drinkkilistan kaikilla drinkeillä on tarina, tausta, idea ja ne kaikki ammentavat inspiraatiota todellisuudesta.

 • The Opera Housea tarjoillaan räätälöidyissä laseissa, jotka muistuttavat itse rakennusta, Calvin Klein on saanut inspiraatiota kuuluisasta muotitalosta ja monista sen 1990-luvun jälkeen markkinoille tuomista parfyymeista.

 • Kun taas Kon Tiki on saanut inspiraationsa Thor Heyerdahlin henkeä salpaavasta tutkimusmatkasta Tyynellämerellä vuonna 1947.

 • ”Aina kun luon uuden drinkin, haluan, että se herättää jonkin positiivisen tunteen tai muiston sen nauttijassa. Siksi yritän rakentaa drinkkireseptit mielialan ympärille."

 • "Kun esimerkiksi osallistun kilpailuihin, käytän musiikkia, joka sopii siihen tunnelmaan, jota haluan välittää.”

 • Mikä drinkkilistan juoma on suosikkisi?

 • ”Rakastan tietenkin kaikkia nimikkodrinkkejämme, mutta olen perimmiltäni viskimies ja Old Fashioned on suosikkijuomani. Suosikkini listalla on todennäköisesti The Opera House."

Bartender standing outside of bar Pier 42 in Oslo.
 • Elämä on muuttunut pysyvästi

  Voiton jälkeen 33-vuotias baarimikko on matkustanut paljon.

 • Voittaja ei saa rahapalkintoa, vaan kunniaa, titteliä ja mainetta. Lisäksi hänestä tulee ammattikuntansa lähettiläs, ja hänet kutsutaan opettamaan kursseilla ja pitämään luentoja sekä muiden arvostettujen kilpailujen tuomaristoon eri puolille maailmaa.

 • Se kuulostaa uuvuttavalta, mutta Adriánille se ei ole sitä.

 • ”Rakastan sitä! Pääsen tutustumaan koko maailmaan, tapaamaan lukuisia upeita ihmisiä ja saan oppia. Entinen voittaja kertoi minulle finaalien jälkeisissä juhlissa, että elämäni ei palaisi enää ennalleen."

 • "Hän oli aivan oikeassa! Oli upean ainutlaatuista, että voin soittaa äidilleni ja sanoa, että pääsen esille Forbes-lehteen. Ei hassumpaa sattumalta baarimikoksi päätyneelle”, maailmanmestari nauraa.

Unique drinks at bar Pier 42 in Oslo.Bartender at the bar Pier 42 in Oslo.Drink presented in a bowl of moss at bar Pier 42 in Oslo.

Pier 42

Oslo

Viimeisimmät lisäykset