JäsenyysVaraukseniAsiakaspalvelu

Pohjoismaiden sähköisin stadiontunnelma jalkapallofaneille

Linus, Johan ja Adrian tietävät: jos haluat kokea intensiivisen jalkapallotunnelman, Tukholma on siihen oikea paikka. ”Meillä on täysin erilainen jalkapallokulttuuri verrattuna naapureihimme Norjaan ja Tanskaan. Tukholmassa on yksinkertaisesti parhaat kannattajat”, kaverukset ja kiihkeät AIK-fanit toteavat.

 • Friends Arena, Tukholma

  He seisovat Friends Arenan ulkopuolella Solnassa, aivan Tukholman keskustan pohjoispuolella. Suuri ihmisjoukko on kokoontunut toivottamaan AIK:n joukkuebussin tervetulleeksi. Valtava määrä kannattajia on vaikuttava näky. Tunnelma on käsinkosketeltava.

 • Savupommit räjähtelevät, ja soihdut valaisevat lyhtypylväät, kun vaikuttava musta ja keltainen savu nousee väkijoukon taustalle.

 • Kaikenikäiset fanit hurraavat: isät ja heidän silmät suurina ihmettelevät lapsensa, kylmää olutta nauttivat pariskunnat ja kaikkein fanaattisimmat kannattajat, eli ultrat. On täysin selvää, että kyseessä on merkittävä tapahtuma Tukholmassa.

 • Tapahtuma yhdistää kaikki jalkapallon ystävät.

 • Tänä huhtikuisena maanantaina AIK saa vastaansa Norrköpingin. Molemmat joukkueet pelaavat Ruotsin Allsvenskan-jalkapalloliigassa, ja katsomossa on 32 178 katsojaa.

Jalkapallohotellit keskeisillä paikoilla

Sinun ei tarvitse olla ruotsalainen käydäksesi jalkapallo-ottelussa pääkaupungissa. Tukholman derbyt, joissa AIK, Djurgården tai Hammarby ottavat yhteen paikallisotteluissa, tunnetaan Ruotsin rajojen ulkopuolellakin. Tunnelma on pohjoismaiseksi yllättävän korkealla ja kansa äänekästä. Otteluita seuraa usein 40 000 katsojaa.

Friends Arena on AIK:n kotikenttä ja Ruotsin miesten jalkapallojoukkueen kansallinen areena. Stadionin urheilutapahtumia mahtuu katsomaan 50 000 katsojaa (istumapaikoille), ja konsertteihin myydään jopa 65 000 lippua. Areenalla on nähty esimerkiksi Bruce Springsteen and The E Street Band, Beyoncé Knowles ja Iron Maiden.

Jos haluat kokea taianomaista jalkapallotunnelmaa lähietäisyydeltä, paras paikka yöpymiseen on Comfort Hotel® Solna tai Quality Hotel™ Friends.

Molemmat hotellit sijaitsevat Friends Arenan lähellä. Lähistöllä on myös Westfield Mall of Scandinavia -kauppakeskus ja kauniita luontoalueita. Vuonna 2021 avattu Comfort Hotel® Solna on Pohjoismaiden ensimmäinen energianeutraali hotelli. Sen julkisivun ja katon peittävät aurinkopaneelit tuottavat enemmän energiaa kuin hotelli tarvitsee. Asiakkaat voivat myös käyttää maksuttomia pyykinpesutiloja ja kuntosalia. Jos arvostat kestävää kehitystä ja teknologiaa hotellissa, jonka sijainti on erinomainen, tämä paikka sopii juuri sinulle.

Quality Hotel™ Friends varmistaa, että et jää mistään paitsi, koska olet kaikkien kentän ja lavan tapahtumien vieressä. Hotelli on suosittu työpäivän jälkeinen kohtaamispaikka ja illallisravintola. Esimerkiksi 25. kerroksessa sijaitsevassa Brasserie X -ravintolassa voit nauttia sekä upeista näkymistä että herkullisesta ranskalaisesta ruoasta. Täällä viihtyvät niin jalkapallofanit kuin perheetkin.

 • Otteluun valmistautuminen perheen kanssa

  Quality Hotel Friendsissä tapaamme Peter Westlundin ja hänen poikansa, jotka pelaavat pöytäcurlingia hotellin aulassa ennen AIK:n ottelua.

 • Ulkona tunnelma kohoaa rumpujen päristessä, ja jännitys kasvaa ottelun alun lähestyessä. Hotellin sisällä on kuitenkin rauhallista.

 • Isä ja poika nauttivat omasta pikku lämmittelystään kivien liukuessa pöydän pintaa pitkin. He ovat innoissaan, mutta luottavaisia:

 • ”Tietenkin AIK voittaa”, he toteavat hymyillen toisilleen.

 • Kun keltamusta huivi on kiedottu pojan kaulaan, he ovat valmiita astumaan ulos ja liittymään väkijoukkoon.

Pohjoismaiden sähköisin tunnelma

Ulkona Peter ja hänen poikansa liittyvät väkijoukkoon ja suuntaavat Friends Arenalle kymmenien tuhansien fanien kanssa. Stadionin melutaso on valtava. Stadionin pääty pursuaa intohimoa, leimahduksia, lippuja ja vaikuttavia itse tehtyjä tifoja.

Täällä odottavat myös parikymppiset kaverukset Linus, Johan ja Adrian.

”Tukholman joukkueiden välinen kilpailu on eräänlainen sekoitus yhtenäisyyttä ja vihamielisyyttä. Olemme yhdessä ja teemme jotain yhtenä joukkona. Jalkapallo voi olla parempaa monissa muissa maissa, mutta toveruus on ainutlaatuista täällä Tukholmassa. Meillä on jalkapallokulttuuri, jollaista muissa Pohjoismaissa ei ole”, he sanovat.

Kaveruksista katsoen kentän toisella puolella oleva yleisö muodostaa sinivalkoisen meren. Siellä ovat Norrköpingin kannattajat, jotka ovat jäädä huikean tunnelman jalkoihin – jopa silloin, kun he sytyttävät samanaikaisesti useita soihtuja luoden vaikuttavan mutta pienen, sisäänpäin suuntautuvan liekkimeren.

 • Yhteisyys pehmentää iskua

  Tänä pääsiäisiltapäivänä Friends Arenalla asiat eivät suju AIK:n mielen mukaan.

 • Pieni sinivalkoinen joukko katsomon kulmassa räjähtää kerran, sitten uudelleen ja vielä kolmannen kerran.

 • Kotijoukkueelle buuataan voimakkaasti sekä puoliajalla että ottelun jälkeen.

 • Linus, Johan ja Adrian kuvailevat, että kyse on kuitenkin yhteisestä kokemuksesta ja rakkaudesta jalkapalloon riippumatta siitä, onko kyseessä Tukholman sisäinen ottelu vai vieraileva joukkue.

Viimeisimmät lisäykset