Jäsenyys
Artwork at the MUNCH Museum in Oslo.

MUNCH-museossa on käynyt jo 1,5 miljoonaa vierailijaa: Norjan merkittävin taidekohde

Puolitoista miljoonaa ihmistä saapui uuteen MUNCH-museoon viime vuonna. Museossa on neljä versiota ikonisesta Huuto-teoksesta, ja siitä on tullut yksi Euroopan suosituimmista taidekohteista. Huomaa kuitenkin: Huuto on nähtävillä vain tunnin ajan kerrallaan...

 • MUNCH on yksi maailman suurimmista yhdelle taiteilijalle omistetuista museoista. Edvard Munchin teokset ovat kiehtoneet, ilahduttaneet ja synnyttäneet monia voimakkaita tunteita sekä Norjassa että muualla maailmassa.

 • Vaikuttava 13-kerroksinen museo avattiin vuonna 2021. Se on saanut loistavan vastaanoton niin norjalaiselta yleisöltä kuin ulkomaisilta matkailijoiltakin.

 • ”Kunnianhimoinen tavoitteemme oli 500 000 kävijää ensimmäisen vuoden aikana. Määrä ylittyi kolminkertaisesti. Kävijöitä oli yli 1 500 000."

 • "Vastaanotto on ollut uskomaton”, MUNCH-museon tiedotus- ja viestintäpäällikkö Maren Lindeberg kertoo Strawberrylle.

 • Vierailijoita saapuu eri puolilta maailmaa idyllisesti vuonon varrella sijaitsevaan museoon. MUNCH-museo on vain kivenheiton päässä Oslon sydämessä olevasta Jernbanetorgetista.

 • Se on erinomainen kohde, johon voi yhdistää virkistävän pulahduksen Oslonvuonoon tai kävelyretken rantaa pitkin kaupungin uudelle Bjørvikan alueelle, jossa on paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja.

 • MUNCH-museossa on yli 42 000 näyttelyesinettä, mukaan lukien 28 000 ainutlaatuista taideteosta. Ei ole epäilystäkään, etteikö se olisi yksi Norjan merkittävimmistä nähtävyyksistä.

Milloin Huuto-teoksen voi nähdä?

Ei ole salaisuus, että MUNCH-museon suurin nähtävyys on taiteilijan kuuluisin työ, jonka aihe on yksi taidehistorian tunnetuimmista: Huuto.


Vuonna 1893 maalattu teos on edelleen mysteerien verhoama. Lukemattomilla tarinoilla on pyritty selittämään, miksi kuvassa oleva henkilö huutaa (jos hän todellakin edes huutaa). Maailmankuulusta taideteoksesta on yhteensä neljä värillistä versiota. Munch päätti pitää niistä kaksi itsellään, ja ne ovat esillä museossa. Kolmas sijaitsee kansallismuseossa. Neljäs maalaus on yksityisomistuksessa.


Lisäksi MUNCH-museossa on esillä Huuto-litografia vuodelta 1895. Huuto-teokset sijaitsevat neljännessä kerroksessa erillisessä huoneessa olevassa Infinite-nimisessä näyttelyssä. Esillä on aina yksi teos, mutta ei koskaan kaikki kolme yhtä aikaa.


Teokset on asetettu näytteille kääntyvälle alustalle siten, että ne ilmestyvät näkyviin automaattisesti yksi kerrallaan. Samalla toiset kaksi ovat suojassa valolta. Syynä tähän on teosten hauraus. Liiallinen altistuminen valolle voi vahingoittaa taideteoksia.


”Viime vuosina olemme toteuttaneet useita tutkimusprojekteja, joilla on pyritty selvittämään, kuinka paljon päivittäistä valolle altistumista Huudon eri versiot kestävät. Mitään niistä ei voi pitää esillä koko ajan, joten huoneessa olevia teoksia esitellään vuorotellen”, MUNCH-museon Maren Lindeberg sanoo.


”Se on myös yksi syy, jonka takia emme enää anna maalausta ulkomaille kiertueille ja näyttelyihin. Teokset eivät yksinkertaisesti kestäisi sitä.”


Nähtävillä oleva teos vaihtuu tunnin välein.


Kuuluisin on vuoden 1910 värikäs öljyversio. Jos et heti näe haluamaasi versiota, voit tutustua museon muihin osiin ja palata sitten neljänteen kerrokseen. Muista kuitenkin, että jos poistut MUNCH-museon yläkerroksessa sijaitsevan ravintolan kautta, et voi enää palata näyttelyalueelle.

Famous artwork The Scream at MUNCH Museum in Oslo.

Myös black metal on taidetta

Espanjalaisen arkkitehtitoimisto Estudio Herrerosin suunnittelemassa rakennuksessa on yhteensä 13 kerrosta ja valtavasti koettavaa. Museossa on sekä pysyviä että kiertäviä näyttelyitä, joista suurin osa keskittyy Edvard Munchin teoksiin ja elämään. Nähtävillä on kuitenkin muutakin. Esimerkiksi yhdeksännessä kerroksessa on muiden taiteilijoiden teoksia, joita esitellään joko yksittäin tai tulkintoina Munchin teosten kokonaisuudesta.


Yksi suosituimmista näyttelyistä syntyi, kun norjalainen black metal -yhtye Satyricon sai toimeksiannon luoda tiettyihin Edvard Munchin maalauksiin ja grafiikkateoksiin liittyvää musiikkia. Vuonna 2022 järjestetty Satyricon & Munch -näyttely kesti neljä kuukautta ja oli valtava menestys. Näyttely avasi uuden tulkintatavan Munchin taiteen teemoille – pimeydelle, melankolialle ja ahdistukselle. Sen lisäksi se avasi museon ovet myös niille, jotka eivät välttämättä tunne taiteilijan teoksia yhtä hyvin.


”Emme halua pitää musiikkia ja taidetta erillään, vaan tarjota mieluummin yhden, yhtenäisen kokemuksen”, kuraattori Trine Otte Bak Nielsen selittää.


Juuri tästä filosofiasta, jossa perinteiseen taiteen esittämistapaan yhdistetään erilainen lähestymistapa, on tullut keskeinen MUNCH-museon menestykseen vaikuttanut tekijä museon avaamisen jälkeen. Satyricon & Munch -näyttelyn kaltaiset tapahtumat herättävät tunteita niin kokeneissa taidearvostelijoissa kuin satunnaisissa kävijöissäkin, jotka saapuvat esimerkiksi ystävän suosittelun seurauksena.


”Pyrimme tarjoamaan kokemuksia ja tuomaan taiteen kaikkien ulottuville. Lisäksi perheet ovat meille tärkeitä. Siksi meillä on monia aktiviteetteja lapsille, esimerkiksi lasten oma MiniMunch-taidefestivaali. Luullakseni olemme maailman ainoa taidemuseo, jolla on tällainen festivaali”, Maren sanoo.

 • Ruokailu Munch-museossa

  Museon ensimmäisessä kerroksessa on kahvila. Lämpimimmät suositukset saa kuitenkin Twelfth Bistro, joka sijaitsee 12. kerroksessa.

 • Ravintolassa voi nauttia klassisia bistroannoksia ja ihailla Oslonvuonon upeita näköaloja.

 • Päivällisen jälkeen kannattaa tutustua 13. kerroksessa sijaitsevaan Crane-cocktailbaariin. Baarissa on tilava kattoterassi, ja se on auki myöhään.

 • Kesällä baarissa järjestetään konsertteja ja DJ-ohjelmaa. Se on täydellinen tapa päättää kulttuurintäyteinen käynti MUNCH-museossa.

 • Majoittuminen:

  Clarion Hotel® Oslo, Dronning Eufemias Gate 15

Viimeisimmät lisäykset