Haluatko tutustua kesällä Mälardaleniin? Sen ymmärrämme hyvin. Riippumatta siitä, haluatko nauttia staycationista vai saavutko odotetulle lomalle jostakin kauempaa, on tarjolla iso valikoima tekemistä, ja lähellä toisiaan sijaitsee kauniita luonnonsuojelualueita, vaellusreittejä, historiallisia kaupunkeja, linnoja, eläinpuistoja ja Mälarenin monia uimapaikkoja. Täällä voit helposti viettää kokemuksia täynnä olevan loman ilman ainuttakaan tylsää hetkeä.

Diving into a Swedish lake in summer time

Mälardalenilla ei ole tarkkoja rajoja, mutta usein alueeseen lasketaan kuuluviksi kaupungit Västerås, Södertälje, Uppsala, Tukholma, Örebro, Eskilstuna sekä Enköping. Toisin sanoen tarjolla on loputtomasti nähtävää ja koettavaa. Tässä parhaat vinkkimme lomaviikon tai kahden viettämiseksi kesäisessä Mälardalenissa!


Vaellusreitit ja kansallispuistot


Tekeekö mielesi lähteä nauttimaan luonnosta sen ollessa kaikkein kauneimmillaan? Solmi vaelluskenkien nauhat ja täytä vesipullo – tässä kaksi kaunista vaellusreittiä Mälardalenissa!


Sörmlandsleden – suosittu hyvästä syystä


Mälardalenissa sijaitseva Sörmlandsleden on yksi maan suosituimmista vaellusreiteistä, ja lisäksi se on Ruotsin ensimmäinen alavan maan reitti. 1000 kilometrin pituudellaan, 62 etapillaan ja 36 lisälenkillään ja liittymäpolullaan se on myös yksi pisimmistä. Toisin sanoen voit valita kokemustasosi mukaisen retken, helpoista sunnuntaikävelyistä todellisiin seikkailuihin!


Hiking in nature. Photo: Jake Melara, UnsplashLuonnon läheisyys rauhoittaa sielua. On hienoa, että Mälardalenin alueella on niin monta vaellusreittiä, joista valita. Valokuva: Jake Melara, Unsplash


Siltä varalta, että haluat ottaa kaiken irti ja yöpyä retkelläsi, on reitin varrella useita laavuja. Luonto on vaihtelevaa ja tarjoaa avaria maisemia, erämaata, välkehtiviä järviä ja kauniita rannikkoetappeja. Reitin varrella on myös useita historiallisia muistomerkkejä. Sörmlandsleden kulkee Tukholman, Södertäljen, Katrineholmin ja Nyköpingin ohi.


Fogdön Pilgrimsled, Strängnäs


Fogdön on Mälarenin niemimaa, joka sijaitsee Strängnäsin länsipuolella. Fogdön muodostui varhain ja sillä on monipuolinen historia – sieltä on löydetty esimerkiksi linnavuoria, kalmistoja ja riimukiviä. Alueen kolme pitäjää Fogdö, Vansö ja Helgarö kirkkoineen perustettiin tänne jo 1100-luvulla. Fogdön Pilgrimsled eli pyhiinvaellusreitti ulottuu Pyhän Eskilin lähteeltä Björsundiin ja on noin 80 km pitkä, mutta voit tietysti myös jakaa matkan lyhyempiin etappeihin.


Reitin varrella on myös kolme eri uimapaikkaa, joilla voit kastautua ja lepuuttaa jalkojasi. Uimapaikat ovat nimeltään Husbybadet, Helgarö Kläpp ja Kungsberg Vårfrubergan luostarin lähettyvillä.


Diving in a Swedish summer lakePidä tauko kävelystä ja lepuuta jalkojasi upottamalla ne Mälarenin vilvoittavaan veteen. Valokuva: Jana Sabeth, Unsplash


Koe Ruotsin historiallinen perintö – Birka, Sigtuna ja Vanha Uppsala


Birkan Viikinkikaupunki, Björkö


Vieraile viikinkien tärkeimmällä kaupankäyntipaikalla Ruotsissa – Birkan Viikinkikaupungissa. Tämä Mälarenin Björkö-saarella sijaitseva historiallinen aarre on myös Unescon maailmanperintöluettelossa. Tutki suurta muinaisjäännösaluetta, kulje halki viikinkikorttelin ja kokeile ampua nuolella ja jousella.


Bow and arrow at Birka Viking village. Photo: Claes Helander, Strömma TurismValokuva: Claes Helander, Strömma Turism


Kiinnostaako sinua enemmän jauhaa jauhoja ja leipoa leipää, kuten kaukomatkailleet esivanhempamme aikoinaan? Museovierailu on pakollinen ohjelmanumero. Tutki lähemmin kaikkia arkeologisia löytöjä, jotka kertovat Ruotsin menneisyydestä. Vieraile lopuksi museokaupassa ja nauti syötävää ja juotavaa ravintola Särimnerissä.


Särimner restaurant at Birka Viking village, Strömma TurismRavintola Särimnerissä voit pitää hyvin ansaitun tauon päivän seikkailuista rustiikkisessa viikinkimiljöössä. Valokuva: Strömma Turism


Boy looking at viking ship at Birka. Photo: Claes Helander, Strömma TurismPäivä viikinkien jalanjäljissä kiehtoo sekä isoja että pieniä. Valokuva: Claes Helander, Strömma Turism


Paras tapa kokea Birka on tehdä päiväretki Strömman risteilyaluksella, jotka vievät sinut Mälaren-järven halki Tukholmasta Björköhön. Laivoja lähtee eri paikoista Tukholmassa ja sen ympäristössä. Täältä näet aikataulut ja hinnat ja voit varata päiväretken.


Ruotsin ensimmäinen kaupunki: Sigtuna


Kaupunki perustettiin jo 900-luvulla ja se voi ylpeänä sanoa olevansa Ruotsin ensimmäinen kaupunki, jossa on Ruotsin ensimmäinen kävelykatu ja rahapaja! Toisin sanoen Sigtuna oli erittäin tärkeä kaupunki sekä kaupankäynnille että uskonelämälle. Nykyään Sigtuna on pieni ja kävelymahdollisuuksia täynnä oleva idylli, jonka kauniit puurakennukset levittyvät Mälarenin rannalle, mutta toki siellä on myös runsaasti menneisyyden jälkiä tutkittavaksi. Kävele pitkin Ruotsin ensimmäistä kävelykatua ja vieraile kirkkojen raunioilla, linnoissa, torppakylissä sekä maan pienimmällä säilyneellä raatihuoneella. Matka Tukholmasta kestää alle tunnin.


Uppsala – uskonnollista historiaa rautakaudelta alkaen


Koe yksi Ruotsin tärkeimmistä uskonnollisista keskuksista – sekä pakanoille että kristityille! Täällä palvottiin rautakaudella aasainuskon jumalia, mutta kristinuskon tultua päätettiin myös uuden uskonnon perusta valaa samalle paikalle. 1000-luvulla rakennettiin ensimmäinen kristillinen kirkko, ja kuninkaankartanolle rakennettiin Ruotsin ensimmäinen arkkipiispankirkko vuonna 1164. Uppsala on todellakin jännittävä paikka kaikille historiasta kiinnostuneille. Älä jätä väliin Uppsalan kukkuloita, Vanhan Uppsalan kirkkoa sekä Vanhan Uppsalan museota!


Uppsala CathedralUppsala on sekä historian että uskontohistorian mekka, aina rautakaudelta meidän päiviimme saakka. Kuvassa näkyy Ruotsin kansallispyhäkkö Uppsalan tuomiokirkko, jota alettiin rakentaa 1270-luvulla.


Gamle Uppsala viking graveHaluatko tietää lisää viikinkiajoista? Vanhan Uppsalan kukkulat eivät ole mitä tahansa kukkuloita, vaan viikinkihautoja. Kukkulat sijaitsevat Vanhan Uppsalan muinaisjäännösalueella.


Linnoja, vallihautoja ja kuninkaallisia kohtaloita


Mälardalen on täynnä jännittäviä linnoja, jotka kaikki kertovat omaa tarinaansa menneistä ajoista ja siellä asuneista ihmisistä. Tässä esittelemme kuusi linnaa, jotka kaikki ovat arvokas kappale ruotsalaista historiaa. Mikä on sinun suosikkisi?


1. Skoklosterin linna, Skokloster


Vieraile haudoilla ja sotamarsalkka Carl Gustaf Wrangelin kauniissa barokkilinnassa, joka on ensimmäinen Ruotsiin koskaan rakennettu yksityislinna. Kreivi Wrangel oli siis erittäin menestynyt mies, jonka ura ajoittui Ruotsin suurvalta-aikaan. Kauniin arkkitehtuurin lisäksi voitte ihailla taidetta, tekstiilejä, kirjoja ja keramiikkaa vuosilta 1550-1850. Älä jätä vierailematta Bankettisalissa, josta piti tulla yksi Euroopan suurimmista. Valitettavasti se ei koskaan ehtinyt valmistua. Kun kreivi yllättäen kuoli, jätettiin Bankettisali sellaiseksi rakennustyömaaksi kuin se oli; täydellinen kokonaisuus työkaluineen ja rakennustelineineen, joita tänä päivänä voi ihailla paikan päällä. Todellinen historiallinen ajankuva!


Skokloster CastleKolossaalinen Skoklosterin linna rakennettiin Ruotsin suurvalta-aikana ja se houkuttelee kesäisin turisteja läheltä ja kaukaa.


2. Gripholmin linna, Mariefred


Gripsholm tarjoaa kaikkea, mitä linnalta voi toivoa, ja siitä on vaikeaa olla vaikuttumatta. Vallihautoja, muureja ja torneja, vankityrmiä, kanuunoita, asevarastoja ja täytetty leijona, Leo, josta on erikoisen ulkonäkönsä ansiosta tullut internetjulkkis.


Gripsholm castle, Kungl Hovstaterna. Photo: Raphael StecksenKaunis Gripsholmin linna on yksi kaikista historiallisista linnoista, joita voi ihailla lähietäisyydeltä Mälardalenin alueella. Valokuva: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se


Gripsholm rakennettiin Kustaa Vaasan toimesta, ja sitä ovat asuttaneet vuosien mittaan useat kuninkaalliset, kuten teatterikuningas Kustaa III sekä kuningattaret Maria Eleonoora ja Hedvig Eleonoora. Yksi Gripsholmin kuuluisimmista nähtävyyksistä on Kaarle-herttuan kamari. Huone sisustettiin 1570-luvulla makuuhuoneeksi ja se on säilynyt lähes koskemattomana. Tulet varmasti näkemään myös linnan kansainvälisesti tunnetun muotokuvakokoelman, joka sisältää maalauksia Kustaa Vaasan ajoilta meidän päiviimme saakka. Yhdistä retkeesi vierailu Mariefredissä tai lähde piknikille Gripsholmin peurahaan luonnonsuojelualueelle.


The theatre at Gripsholm castle. Kungl Hovstaterna. Photo: Alexis DaflosTeatterikuningas Kustaa III:lle kuuluneessa linnassa on tietysti myös linnanteatteri. Valokuva: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se


3. Stora Sundbyn linna, Eskilstuna


Tässäpä linna, joka tarjoilee arkkitehtonisesti jännittävää historiaa! Stora Sundby rakennettiin ja sitä laajennettiin 1500-1800-luvuilla, mistä johtuen rakennuksessa on nykyään nähtävissä vivahteita useilta eri aikakausilta ja useista eri tyylisuunnista. 1800-luvulla tehdyssä peruskorjauksessa luotiin se ritarilinna, jota voimme ihailla tänä päivänä. Neljä suurta tornia symboloivat neljää vuodenaikaa, 12 pientä tornia edustavat 12 kuukautta, 52 huonetta edustavat vuoden viikkoja ja 365 ikkunaa symboloivat vuoden päiviä. Haluatko nähdä linnan uusrokokoota edustavat upeat salongit, Punaisen salongin ja Ritarisalin? Siinä tapauksessa suosittelemme varaamaan etukäteen opastetun kierroksen, sillä linna on yksityisomistuksessa ja asutettu, mutta sitä esitellään kesäkuukausina etukäteen varatuille ryhmille.


4 ja 5. Drottningholm Palace and The Chinese Pavilion, Stockholm


Lovöniltä heti Tukholman ulkopuolelta löydät kaksi todellista helmeä. Drottningholmin linna on todellinen kuningatarten linna – erityisesti Hedvig Eleonoora ja Loviisa Ulriika jättivät jälkensä paikan arkkitehtuuriin, sisustukseen ja kulttuurielämään. Drottningholmin linna on Ruotsin parhaiten säilynyt kuninkaallinen linna 1600-luvulta ja se on mukana UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Sieltä löydät useita nähtävyyksiä, kuten Linnanteatteri, Linnankirkko sekä Barokkipuutarha.


The Baroque garden at Drottningholm castle. Kungl Hovstaterna, Photo: Raphael StecksenJo pelkkä kävely Barokkipuutarhassa riittää tempaamaan sinut mukaansa 1600-luvun linnanelämään. Täällä kuninkaalliset ovat kuljeskelleet vuosisatojen ajan. Valokuva: Raphael Stecksen, www.kungligaslotten.se


Drottningholm castle. Photo: Kwan Fung, UnsplashDrottningholmin linna on peräisin 1600-luvulta ja se on mukana UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Linna on todellinen koristus paikallaan Mälarenin rannalla, vai mitä? Valokuva: Kwan Fung, Unsplash


Drottningholmin linnanpuiston kaukaisemmalta puolelta löydät Kiinalaisen paviljongin, huvimajan, jonka rakentamisen aikaan kiinalainen tyyli oli suurinta huutoa. Vielä tänäkin päivänä voit nähdä kalliita, Ruotsin Itä-Intian Kauppakomppanian maahantuomia esineitä, kuten posliinia, silkkitapetteja ja -papereita, vernissavarjostimia ja lasimaalauksia.


Kina castle at Drottningholm, Kungl Hovstaterna. Photo: Alexis DaflosKiinalainen paviljonki on kuin koru Drottningholmin linnanpuiston takaosassa. Valokuva: Alexis Daflos, www.kungligaslotten.se


6. Örebron linna, Örebro


Yksinkertaisesta puolustuslinnasta ja vankilasta kuninkaalliseksi linnaksi – kyllä, Örebron linnan vaiheet ovat täynnä vastakohtia! Täällä voit nähdä sekä pimeitä vankityrmiä, joihin teljettiin sotavankeja, varkaita ja noitia, että prameita saleja, joissa kuninkaalliset, kuten Kaarle IX ja Kaarle XIV Juhana viettivät ylellistä elämää. Örebron linna tarjoaa upeaa katseltavaa koko perheelle, aina kiinnostavista näyttelyistä ja opastetuista kierroksista linnankahvilaan ja -myymälään. Kummituskävelyt, lasten linnantorni, Pikku kummitus Lapanen sekä mahdollisuus järjestää lastenjuhlat takaavat, että lapsille paikka on todellinen paratiisi.


Örebro castle. Photo: Philip Myrtorp, UnsplashVoiko tämä jykevä rakennus todellakin olla hieno linna? Kyllä vain, mutta alun perin kivirakennus palveli linnoituksena.


Vie perheesi kesällä eläinpuistoon


Matkustatko lasten kanssa? Tuo vaihtelua jätskitaukojen ja hiekkalinnojen keskelle tekemällä päiväretki eläinpuistoon! Mälardalen tarjoaa runsaasti eri mahdollisuuksia, joten tutki karttaa huolellisesti löytääksesi teille parhaiten sopivat vaihtoehdot.


Skansen ja Perhostalo/Haga Ocean, Tukholma


Jos aiotte suunnata Ruotsin pääkaupunkiin, on valittavana kaksi todellista suursuosikkia – Skansen perinteikkäässä Djurgårdenissa ja houkutteleva Perhostalo Hagassa. Skansenilla pääset aivan muihin maailmoihin. Voit esimerkiksi tutustua siihen, miten Ruotsissa elettiin kolmella eri vuosisadalla, seurata vanhojen käsitöiden valmistusta, viettää juhlapyhiä ja juhlistaa vuodenaikojen vaihtelua, vierailla markkinoilla ja putiikeissa – ja nähdä kaikki eläimet!


Peacock at Skansen zoo. Photo: Younseok Song, UnsplashRiikinkukot ovat vain yksi kaikista lintulajeista, joita kuljeskelee vapaana ympäri Skansenia. Valokuva: Younseok Song, Unsplash


Old house at Skansen in StockholmKaikkien kuviteltavissa olevien pohjoismaisten eläinlajien lisäksi löydät Skansenilta myös esimerkkejä siitä, miltä Ruotsissa on näyttänyt eri aikoina.


Perhostalossa ja Haga Ocean -akvaariossa voitte ihailla todellisia eläinkunnan vastakohtia! Vaella ensin trooppisessa sademetsässä kauniiden perhosten keskellä ja jatka sitten akvaarioon tavataksesi tiikerihaita ja muita kalalajeja!


Parken Zoo, Eskilstuna


Haluavatko perheen pienimmät vain silittää pupuja ja minipossuja, vaikka sinua kiinnostaisivat enemmän virtahevot ja valkoposkigibbonit? Parken Zoo on yksi Ruotsin ensimmäisistä kansanpuistoista ja tarjoaa nykyään runsaasti nähtävyyksiä ja aktiviteetteja koko perheelle. Ihastele artisteja ja esityksiä, vieraile eläinpuistossa ja Lilla Zoossa, vie lapset kokeilemaan puiston huvipuistolaitteita tai pelatkaa kierros minigolfia.


Gårdsjö Älgpark, heti Västeråsin ulkopuolella


Hieman pohjoisempana voitte osallistua opastetulle hirvisafarille Gårdsjö Älgpark -puistossa. Täällä pääsette todella lähelle näitä mykistävän kauniita eläimiä. Kierroksen jälkeen voitte istahtaa kahvilaan herkuttelemaan pullilla ja vohveleilla.


Elk in the forest. Photo: Danika Perkinson, UnsplashEläinten kuningas hirvi on majesteettinen olento. Käy ihastelemassa sitä lähietäisyydeltä, jos et vielä ole sitä tehnyt. Valokuva: Danika Perkinson, Unsplash


Torekällbergetin ulkoilmamuseo, Södertälje


Tutustu 1800-lukuun ja Södermanlandin historiaan Torekällbergetissä keskellä Södertäljeä. Näe vanhat historialliset rakennukset ja ihastele kotieläimiä kuten Mellerud-kaneja, Gute-lampaita ja vuohia. Täältä löydät tietysti myös eri vuodenaikojen teemaan sopivia markkinoita, pieniä kauppoja sekä kahviloita, joihin voit istahtaa lepäämään ja virkistymään!


Maid and cow at Torekällberget in Södertälje. Photo: Kristina SvidénJos sinua onnistaa, voit päästä kokeilemaan jotakin 1800-luvun arkipäiväistä askaretta. Valokuva: Kristina Svidén, Torekällberget


Museo on avoinna joka päivä kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin ja tarjolla on päivittäin aktiviteetteja ja ohjelmanumeroita kaiken ikäisille lapsille. Taikurit, nukketeatteritaiteilijat ja jonglöörit kohtaavat eläintenhoitajia ja viihdyttäjiä – kaikkia aikakaudelle tyypillisiä hahmoja.


Playing on spoons at Torekällberget in Södertälje. Photo: Kristina SvidénEhkä pääset opettelemaan lusikoilla soittamista? Valokuva: Kristina Svidén, Torekällberget


Kolmårdenin eläintarha, heti Norrköpingin ulkopuolella


Vierailu Kolmårdenin eläintarhaan on takuuvarma menestys – Pohjoismaiden suurin eläintarha! Ja valikoima on valtava. Näe kaikki suuren eläinpuiston eläimet, aja köysiradalla, vieraile Bamse-maailmassa, koe kiehtova delfiinishow ja paljon muuta. Täältä löydät myös huvipuistolaitteita isoille ja pienille. Uskallatko ajaa Wildfirellä, joka on valittu Euroopan parhaaksi vuoristoradaksi?


Kolmården. Photo: Rana Mostaghel, UnsplashKöysirata Safaribanan on ainutlaatuinen kokemus. Rata kulkee metsän halki 2,5-20 metriä maanpinnan yläpuolella, ja sen varrella voi nähdä niin afrikkalaisia, aasialaisia kuin pohjoismaisiakin eläimiä. Valokuva: Rana Mostaghel, Unsplash


Varaa hotelli Mälardalenista


Diving into a Swedish lake in summer time

Nopeita faktoja: Mälardalen

  • Mälardalenilla ei ole tarkkoja maantieteellisiä rajoja. Useimmiten tarkoitetaan aluetta Mälaren-järven ympärillä.
  • Mälardalen ulottuu Upplandin, Västmanlandin ja Södermanlandin maakuntien alueelle. Toisinaan mukaan lasketaan myös Örebron alue Närkessä.
  • Muinaisina aikoina Svean valtakunta muodostui juuri Mälardalenin alueesta.
  • Monet Ruotsin historian merkittävimmistä paikoista sijaitsevat Mälardalenissa: Birkan Viikinkikaupunki, kuninkaallinen pääkaupunki Tukholma, Sigtuna sekä Köping-Arboga-Kungsör ovat vain muutamia esimerkkejä.
  • Nimi Mälaren voidaan jäljittää 1300-luvulle ja sen uskotaan periytyvän muinaisnorjan sanasta "maelir" (sorajärvi).
  • Mälaren on Ruotsin kolmanneksi suurin järvi. Alun perin se kuului Itämereen, mutta maankohoamisen myötä se eriytyi 1100-luvulla ja muuttui lopulta järveksi.