Jäsenyys

Torreby Castle – join us on our regal adventure!

Torrebyn linna: tule mukaamme, kun olimme kuninkaallisia vuorokauden ajan

Tiesitkö, että hotelliemme joukkoon kuuluu ruotsalainen linna ja sen yhteydessä upea golfkenttä? Torrebyn linna Munkedalissa, Uddevallan lähellä, on erinomainen paikka get away -viikonlopun viettoon läheisten kassa, golfviikonlopun viettoon ystävien kesken, syntymäpäivän viettoon tai… Kenties kummitusten metsästykseen? Kokeilimme, mitä tällä 1800-luvulta peräisin olevalla eksklusiivisella linnalla on tarjottavanaan – sitä ennen kuitenkin varoitus: haluat varmasti lähteä paikan päälle heti, kun olet lukenut tämän artikkelin! Onko sinulla aikaa?

 • "Vau!" on ensimmäinen asia, jota me – kaksi kohtalaisen valistunutta, kohtalaisen tarkkanäköistä kolmekymppistä naista – ajattelemme, kun Torrebyn linna tulee esille kuin satujen linna, kun rymistelemme pienellä autollamme sinne tiheältä metsätieltä.

 • Suoristamme selkämme ja tunnemme itsemme yhtäkkiä hieman kuninkaallisiksi. Linna ei ole vain silmiä hivelevä rakennus, vaan sitä ympäröi joka puolelta myös vihreä, upea golfkenttä – itse asiassa yksi Euroopan parhaista puistokentistä.

 • Ei tule unohtaa, että tämä on, uskomatonta kyllä, hotelli – voit yöpyä huoneissa, joissa Ingrid Bergman ja Monacon ruhtinaspari ovat yöpyneet. Voit myös syödä päivällistä ja tanssia salissa, jossa Greta Garbo on tanssinut itsensä hikiseksi.

 • Hotel Manager Niklas Karlsson greets us at the beautiful fountain outside the castle that really adds an extra touch of elegance to the surroundings.

 • – Täällä on paljon historiaa, mutta ennen kuin kirjaudutte sisään, kerron lyhyesti, että Torrebyn linna rakennettiin vuonna 1887 norjalaisen liikemiehen Niels Georg Sørensenin pyynnöstä.

 • – Suku möi sen pois vuonna 1948, ja 1960 uusi omistaja Stig Widell järjesti sen niin, että maatila ja hedelmäpuutarha muutettiin seuraavana vuonna golfkentäksi ja siihen kuuluvaksi golfklubiksi – ensin 9-reikäiseksi ja jonkin ajan kuluttua 18-reikäiseksi.

 • Tämä on itse asiassa Ruotsin vanhin golfkenttä ja golfklubi, Niklas kertoo ylpeästi.

Ajamme tyylikkäästi – golfautolla

Mielestämme kaikki golfin ystävät voivat kiittää Stig Widelliä tästä upeasta golfkentästä! Toivomme itsekin olevamme aktiivisia pelaajia, sillä tämä kenttä olisi kyllä mahtava kokemus. Aurinkoa, vihreyttä, vastaleikattua nurmikkoa silmän kantamattomiin, hedelmäpuut reikien 1, 2 ja 9 luona (puut ovat peräisin vuodelta 1908 ja ovat ainoat, jotka alkuperäisistä 2 500 hedelmäpuusta on jäljellä) ja näkymä Ruotsin suurinta ja syvintä vuonoa, Gulmarsfjordenia, kohti.


Torreby image 14Vihreyttä niin pitkälle kuin silmään siintää.


Torreby image 19Houkuttelisiko golf tässä ympäristössä?


Torreby image 24Golfkenttä sijaitsee kirjaimellisesti Torrebyn linnan vieressä.


Niklas kysyy, haluammeko lainata golfautoa ja "putata" vähän. Kuten sanottu, kumpikaan meistä ei pelaa golfia, ja ymmärrämme nopeasti, että tyylikkäisiin golfvaatteisiin pukeutunut ammattitaitoinen ystäväpariskunta luultavasti nauraisi, jos yrittäisimme teeskennellä kuuluvamme viheriölle. Golfautoa sen sijaan lainaamme mielellämme!

Todellinen idylli!

Lähdemme vauhdilla liikkeelle pienellä golfautolla ja ymmärrämme nopeasti, miksi tämä on yksi Euroopan parhaista puistokentistä. Ajamme useiden ihmisten ohi, jotka ovat käyneet kävelyllä ihanassa auringonpaisteessa, ja jatkamme kauniin suihkulähteen, idyllisen pienen sillan ja parin lammen ohi. Kauniita maisemia ja metsää on joka puolella, ja vasta nyt huomaamme, miten valtava tämä kenttä oikeastaan on.
Torreby image 20Golfkentällä mieli rauhoittuu varmasti.


Se on hiljainen, rauhallinen, vihreä... Mikä idylli! Tästä alueesta nauttiakseen ei tarvitse pelata golfia. Näemme pienen polun, joka johtaa alas Gulmarsfjordenin rannalla sijaitsevalle uimapaikalle, ja päätämme tehdä illalla retken veden äärelle – emmekä tiedä, mikä yllätys meitä siellä odottaa. To be continued…

 • Mitä luulet linnan sisään kätkeytyvän?

  Olemme takaisin linnassa ja saamme vihdoin tilaisuuden nähdä, miltä oikea linna näyttää sisältä. Avaamme oven ja vastassamme on tyyli, joka huokuu ylellisyyttä, vanhanaikaisuutta ja kodikkuutta.

 • Täällä tuoksuu hieman samanlaiselta kuin isovanhempien luona, ja tuntuu pikemminkin siltä kuin olisimme jonkun kotona emmekä hotellissa.

 • Kauittimista kuuluu Abban musiikki, tunnelma on rauhallinen ja viihtyisä. Meille tarjoillaan pikkuleipiä ja kahvia samalla kun Niklas osoittelee ympärillemme.

 • – Suuri osa täällä ja huoneissa olevista huonekaluista, lattioista ja tapeteista on alkuperäisiä vanhoilta ajoilta.

 • – Loput ovat peräisin uudemmalta ajalta, mutta ovat tyyliltään yhtä vanhanaikaisia, Niklas jatkaa ja esittelee meille samalla oleskelutilaa, jossa on viihtyisiä istuinryhmiä, suuret, kauniit puulattiat, takka ja yhdellä seinällä valtava lasivitriini.

 • – Täällä voi istua ja nauttia hyvästä kirjasta tai keskustelusta ystävien kanssa. Tämä lasivitriini löytyi monta vuotta linnan kunnostustöiden yhteydessä, kuten myös nämä vanhat, 1800-luvulta peräisin olevat kirjat.

 • – "Emme ole uskaltaneet koskea kirjoihin, vaan olemme asettaneet ne esille tänne lasivitriiniin", Niklas sanoo, kun ihailemme pientä kirjanäyttelyä.

Yöpyminen julkkiksen käyttämässä huoneessa? Kyllä, kiitos!

Nousemme ylös kodikkaita, narisevia portaita pitkin ja saavumme suureen oleskelutilaan, josta on ovet viiteen hotellihuoneeseen. Loput kaksi huonetta ovat yläkerrassa, kolmannessa kerroksessa. Vuodepaikkoja on yhteensä 28 – saamme kuulla, että yksi huone voi koostua jopa kolmesta vierekkäisestä huoneesta, joten tänne voi saapua vaikka koko perheen voimin!

Kussakin ovessa riippuu kuva siitä julkisuudenhenkilöstä, joka on majoittunut kyseisessä huoneessa. Saavumme Greta Garbon ja Ingrid Bergmanin suosikkihuoneisiin – huoneisiin, joissa saamme kunnian viettää tämän yön. Itse asiassa hengähdämme hieman avatessamme oven Ingrid Bergmanin huoneeseen ja nähdessämme kaikkein aikojen “prinsessavuoteen”. Lisäksi huone on paljon suurempi kuin ensimmäinen asuntomme.


Torreby image 7Kuka olisi uskonut, että tässä linnassa on yöpynyt joitakin Ruotsin ja Norjan tunnetuimmista julkkiksista?


Esillä on alkuperäisiä esineitä 1890-luvulta, ja vanhanaikainen, upea tyyli on toteutettu niin johdonmukaisesti ja kauniisti, että täällä seisoessamme tunnemme itsemme majesteettisiksi ja melkein odotamme, että kaapeista pulpahtaa esiin kuningas tai muu arvohenkilö. Tai mahdollisesti museonvartija, joka käskee meitä pysymään kaukana kunnioitettavista antiikkiesineistä. Nukummeko todella täällä?


Torreby image 44Ingrid Bergman -huone.


Torreby image 42Ingrid Bergman -huoneen alkuperäisiä esineitä 1890-luvulta.


Torreby image 27Tässä viktoriaanisessa kylpyammeessa voi viettää hyvin omaa aikaa, vai mitä?


– Vuoteet ovat tyyliltään vanhanaikaisia, mutta suurin osa niistä on uustuotantoa Englannista. Haluamme toki säilyttää vanhan tyylin koko linnassa, vaikkei kaikki olisikaan alkuperäistä, Niklas kertoo ennen kuin jatkamme kolmanteen kerrokseen, yhteen linnan suurimmista huoneista, joka oli ilmeisesti erään naisen asunto lähes 70 vuoden ajan!


Torreby image 5Greta Garbo -huone. Ja kyllä, Greta Garbo on tietenkin majoittunut siellä.


Torreby image 31Yhteisessä oleskelutilassa voi ottaa esille kannettavan tietokoneen, kirjan tai vaikkapa neuletyön. Tai sitten voi vain katsella lasivitriineihin esille laitettua historiaa.


– Hän oli alun perin golfklubin jäsen ja päätyi muuttamaan tänne, kuten monet golfklubilaiset tekivät tuolloin – tätä pidettiin hienona ja hienostuneena asuinpaikkana. Tällä naisella oli elinikäinen sopimus, mikä tarkoitti, että hän sai asua täällä riippumatta siitä, mitä rakennukselle tapahtui. Hän siis jäi tänne vielä sittenkin, kun tänne tuli hotellitoimintaa. Hän oli 92-vuotias saadessaan vihreän kortin ja kuoli huoneessaan 102-vuotiaana. Voisi sanoa, että hän todella otti kaiken irti elinikäisestä sopimuksestaan", Niklas hymyilee vinosti.

Juhlat, tanssiaiset, joulutarjoilu, kokous? Järjestä ne Torrebyssä!

Tämä on täydellinen paikka golfinpeluun, illallisen nauttimisen ja yöpymisen yhdistämiseen – sen lisäksi täällä on upeat mahdollisuudet järjestää häitä, juhlia, syntymäpäiviä, tanssiaisia, rippijuhlia, joulutarjoiluja, sukukokouksia tai mitä kukin nyt haluaakin. Tarjoamme apua, jotta juhlasta tai tapahtumasta tulisi todella ainutlaatuinen.


– Tanssiaissalissa on tilaa jopa 90 vieraalle. Juuri ennen kesää paikallisen lukion ensimmäinen luokka piti tanssiaiset täällä – linnassa oli todella hyvä tunnelma", Niklas kertoo ja lisää, että ensi viikonloppuna salissa on noin 90 häävierasta.


Torreby image 16Torrebyn linna – erinomainen paikka kaikkien aikojen häitä varten. Miten olisi esimerkiksi vihkiminen ulkona ja juhlat sisätiloissa?


Monet parit ovat pitäneet sekä vihkimistilaisuuden että hääjuhlansa Torrebyn linnassa, mutta linnaa voi käyttää muuhunkin kuin vain hauskanpitoon ja leikkeihin. Mikset vaihteeksi järjestäisi liikekokousta tai kongressia linnassa? Tällöin päivän ohjelma voi sisältää myös ruoan ja tiimiaktiviteetteja.

Dinner at Torreby Slott
 • 3 ruokalajia koko viikon

  Vatsamme kurisevat, ja olemme valmiita ottamaan selville, mitä 3 ruokalajin illallisella linnassa on tarjolla. Perjantaisin ja lauantaisin klo 19 tarjoillaan linnan illallinen. Emme tiedä, tarjoillaanko meille linnan illallista vai "tavallista" illallista.

 • Sanotaan kuitenkin näin: se maistuu juuri sellaiselta kuin kuvittelimme sen maistuvan, kun maailman kuninkaalliset kokoontuvat juhlaviin tilaisuuksiin – myös palvelu on ensiluokkaista!

 • Lyhyesti sanottuna meille tarjoillaan alkupalaksi lohta, pääruoaksi hirvenlihaa ja jälkiruoaksi suklaafondatia – ja maistuvaa viiniä jokaisen ruokalajin kanssa, mikä todella viimeistelee kokonaisuuden.

 • Kaikille vieraille tarjoillaan herkullinen, etukäteen suunniteltu 3 ruokalajin ateria koko viikon ajan, ja etukäteen ilmoitetut allergiat, kasvisruokavalio tai muut mieltymykset otetaan tietenkin huomioon.

Uintia, auringonlasku ja hylkeitä (!)

Torrebyn linnassa ollessa ei ole tarvetta lähteä Uddevallan tai Smögenin keskustaan saadakseen hyvää syötävää – päiväretken sinne voi toki tehdä. Suurin osa vieraista pysyttelee kuitenkin hotellissa, kertoo Helene Skjenneberg, Linnoitushotellien toimitusjohtaja, keskustellessamme hänen kanssaan asiasta:


– Smögen on kaunis kesäkaupunki, ja Uddevalla on myös lähellä. Useimmat tulevat kuitenkin tänne viettääkseen aikaa linnassa ja nauttiakseen sen tunnelmasta ja mielenrauhasta hyvän ruoan, golfauksen ja luonnon äärellä. He voivat saapua myös täällä järjestettäviin tapahtumiin. Rannassa linnan alapuolella on myös hyvät uintimahdollisuudet – se on todella idyllinen paikka, Helene jatkaa.


Torreby image 37Merellinen idylli sijaitsee lyhyen matkan päässä Torrebyn linnasta.


Tartumme Helenen vinkkiin ja suuntaamme alas rantaan. Mielestämme on liian kylmää uida, mutta sitten huomaamme parin, joka hyppää veteen laiturilta ja suutelee ja flirttailee vedessä, ennen kuin he menevät vieressä olevaan yksityiseen saunaan.


Kuulemme ääniä vedestä, ja yhtäkkiä pieni hylje (!) nousee pinnalle, samalla kun auringonlasku värittää sen taustalla olevan taivaan idyllisin värein. Kauempana kuulemme lehmien mylvivän, ja katsellessamme veden yli tunnemme todellista mielenrauhaa. Tämä on todella rauhallinen paikka, jossa voi levätä ja virkistyä – paikka, jossa voi keskustella kaikesta maan ja taivaan välillä. Hylje ilmestyy vielä kerran ennen kuin lähdemme takaisin ”kotiin”, linnaa kohti.

Torrebyn linnassa on vain kilttejä kummituksia, vai mitä?

Olemme valmiita menemään nukkumaan, kun huomaamme olevamme hotellin ainoat vieraat (!). Olisimme siis mieluiten kuuntelematta Niklaksen kummitustarinoita, ja kadumme, että otimme asian puheeksi hänen ollessaan paikalla...


– Mies, joka otti linnan haltuunsa, kun siitä tuli golfklubi, ymmärsi nopeasti, että täällä oli kummituksia. Esimerkiksi esineet saattoivat yhtäkkiä särkyä – keskellä pöytää seisoi maljakko, joka yksinkertaisesti särkyi. Tavaroita on pudonnut hyllyiltä itsestään, kynttilänjaloissa olevat kynttilät ovat lepattaneet voimakkaasti, vaikkei tuullutkaan. On myös ollut useita tapauksia, joissa eläimet eivät ole halunneet tulla tänne, ne ovat yksinkertaisesti kieltäytyneet. Yksi koira oli melkein pakotettava sisään, mutta sitten se haukkui niin voimakkaasti, että sen voisi luulla haukkuvan jotakuta.


Torreby image 36Hotellinjohtaja Niklas Karlssonilla on kerrottavanaan kummitustarinoita kaikille niihin uskoville.


Niklas voi kuitenkin rauhoitella kaikkia hermostuneita sieluja:


– Täällä kävi itse asiassa meedio noin vuosi sitten, ja hän puhdisti kummitusten ”sielun”. Tämän jälkeen koko linnan aura on ollut rauhallinen. Kummituksista tuli ilmeisesti kilttejä, Niklas kertoo.


Mennessämme nukkumaan haluamme uskoa, että kummitukset ovat nyt ystävällisiä, mutta emme silti ole täysin rauhallisia. Vuoteet ovat kuitenkin niin hyvät, että toinen meistä nukahtaa heti. Toinen meistä taas makaa kuuntelemassa kummitusten ääniä myöhäiseen yöhön, ennen kuin unien maailma ottaa hitaasti mutta varmasti vallan.

 • Yllättävä aamiainen

  Aivan kuten eilisellä illallisella, aamiaisessakaan ei ole tingitty mistään. Se on katettu kahdelle hengelle ikkunapöytään, josta avautuu näköala vihreälle goflkentälle. Radiosta kuuluu miellyttävää musiikkia.

 • Edessämme on suuri lautanen täynnä croisantteja, kanelipullia, hedelmiä ja marjoja, jogurttia ja granolaa, kinkkua, salamia, brie-juustoa, keltaista juustoa, omenamehua, appelsiinimehua sekä erilaisia sämpylöitä ja leipiä.

 • – Tervetuloa pöytään, toivottavasti aamiainen maistuu. Haluatteko munia? Tai jotakin muuta? Tarjoilemme aamiaisen pöytiin silloin, kun vieraita on vähän. Suuremmalle määrälle katamme buffetin, jonka valikoima on sama, Niklas kertoo.

 • Kieltäydymme kohteliaasti lisukkeista – emme tiedä, miten jaksamme syödä kaiken tämän ruoan. Otamme tähteet mukaan laatikossa ja ymmärrämme, ettemme halua poistua tästä ylellisyydestä kotiin kuivan leivän, tavallisten vuoteiden, kiireen ja hälinän pariin.

Sanoitko, että koko linnan voi vuokrata yöksi?

Harkitsemme vahvasti palaavamme tänne joulun aikaan päästäksemme todelliseen joulutunnelmaan. Mikä voisi olla jouluisempaa kuin joulubuffetti koristellussa joululinnassa, jossa on joulumusiikkia ja joka puolella valkoista joululunta? Kyllä, Torrebyn linna tarjoaa kaiken tämän, kunhan lähetät pyynnön etukäteen. Ja mikset päästäisi samalla tanssikehoasi vapautumaan samalla lattialla, jossa esimerkiksi Ingrid Bergman, Greta Garbo ja Monacon ruhtinaspari ovat tanssineet koko yön?


Moitteettoman palvelun, leppoisan ilmapiirin, mahtavien maisemien, viihtyisien sohvien, upeiden vuoteiden sekä loistavan ruoan ja juoman ansiosta olemme sitä mieltä, että tätä linnaa voi suositella kaikille, jotka haluavat hemmotella itseään pienellä ylellisyydellä – miten olisi vaikkapa koko linnan vuokraaminen omaan käyttöön yhdeksi yöksi? Se on nimittäin mahdollista. Mutta ei ehkä kannata pyytää Niklasta kertomaan ensin kummitustarinoita...

Viimeisimmät lisäykset