Millaista on matkustaminen lasten kanssa? Se voi olla hirveän pitkäveteistä, tosi tylsää ja aivan, aivan ihanaa! Ensi silmäyksellä pienten lasten kanssa matkustaminen saattaa vaikuttaa monimutkaiselta ja työläältä, mutta hyvällä ennakoinnilla ja hieman tekniikkaa käyttäen voit tehdä matkasta joustavan ongelmitta. Tässä annamme vinkkejä ja neuvoja siihen, kuinka saat matkasi vaikuttamaan lastenleikiltä!

kids-smiling-car-featured-1200.jpg

Lasten kanssa lentäminen – valmistelut, lelut ja pakkaaminen


Riippumatta siitä, lennätkö ensimmäistä kertaa lasten kanssa vai oletko kokenut lentomatkustaja, valmistelut ovat uskomattoman tärkeitä. Toisaalta ne vähentävät stressiä ja huolta sinun osaltasi, ja toisaalta ne taas tekevät lapsesi rauhallisemmaksi ja rentoutuneemmaksi. Jos olet valmistautunut hyvin ja pakannut oikeat tavarat mukaan käsimatkatavaroihin, lennosta saattaa tulla jopa erittäin mukava ja viihtyisä. Muista myös tutustua lentoyhtiösi ehtoihin – jotkut lentoyhtiöt tarjoavat palveluna ”portille toimittamista”, mikä merkitsee sitä, että laskeuduttuasi voit saada lastenvaunut suoraan portille. Pienten lasten kanssa matkustettaessa kantoreppu saattaa olla suositeltava apuväline – kantoreppu on mukava lapselle ja kätevä sinulle, sillä sen ansiosta sinulla on molemmat kädet vapaina. Voit myös harkita iltalennon varaamista, sillä silloin lapset ovat väsyneempiä ja toivon mukaan myös nukahtavat lennolla helpommin.Lennolle tarpeellisia mukaan otettavia asioita saattavat olla:  • Oikein hyvä käsimatkatavaralaukku: jos laukussa on suuri aukko, voit helposti löytää ja tavoittaa sen, mitä tarvitset. Lasten vanhempana sinulla on usein vain yksi käsi vapaana, minkä johdosta haluat helpottaa kaikkea niin paljon kuin mahdollista.

  • Leikkilaukku suosikkileluilla: hyviä leluja ovat sellaiset, jotka eivät ole liian ”villejä” ja rullaa ympäriinsä matkustamossa – tämä voi olla kaaoksen ja rauhallisuuden välinen ero lentokoneessa. Liidut, lehtiöt, kirjat, GameBoy ja tarrat ovat toimivat mainiona ajankuluna muutaman tunnin ajan.

  • Tabletti: varmista, että tabletti on täyteen ladattu ja varustettu lasten suosikeilla – se saattaa tehdä matkasta paljon sujuvamman. Jos sinulla on vielä melua vaimentavat kuulokkeet, voivat lapset (ja kanssamatkustajat) välttyä mahdolliselta melulta.

  • Nopeaa ja yksinkertaista ruokaa: lapset voivat usein tulla nälkäisiksi hetkessä. Sen vuoksi onkin hyvä, jos sinulla on lentokoneessa mukanasi pipareita, miniporkkanoita, riisikeksejä ja velliä. Pakkaa ne suljettaviin pusseihin, jotka voit näyttää kätevästi turvatarkastuksessa. Rusinat ovat suosikki, joka toimii hyvin pikkupurtavana, samalla kun lentokone nousee ja laskeutuu, mikä vähentää korvien lukkoon menemisen riskiä.

  • Hoitolaukku ja lääkkeet: muutama vaippa ja kosteuspyyhe ovat aina hyvät pitää mukana, etenkin jos lennät pidemmän matkan. Varmista myös, että mukana on nenäsumutetta ja päänsärkytabletteja – ne voivat auttaa paineen muutoksissa, mikä saattaa aiheuttaa kipua lapsille.


Autoilu lasten kanssa – suunnittelua, leikkejä ja taukoja


Autoilulla on useita etuja lentämiseen verrattuna. Ensinnäkin se on erittäin joustavaa – sinulla on suuri vapaus suunnitella itse, etkä ole riippuvainen aikatauluista. Voit näin ollen pitää tauon silloin kun haluat, ja ottaa mukaan enemmän matkatavaraa kuin mikä on sallittua lentokoneessa tai junassa. Lisäksi pääset myös usein lähelle määränpäätäsi ja vältyt näin ollen raahaamasta matkalaukkuja lentokentän ja hotellin välillä. Mutta automatkassa lasten kanssa on myös huonot puolensa. Jotkut lapset eivät pidä autossa turvavöihin kiinnitettynä istumisesta pidempiä aikoja. He tulevat levottomiksi ja jos takapenkki jaetaan sisarusten kanssa, on myös olemassa suuri riski nahisteluille ja valituksille. Mutta tarvitaan ainoastaan hieman suunnittelua, joustavuutta ja hiukan syvään hengittämistä, ja matkasta voi tulla mukava sekä sinulle vanhempana että lapsellesi tai lapsillesi.Ennen matkaa: suunnittele matkareitti ja valitse paikat, joissa voit pysähtyä. Ehkä matkan varrelta löytyy joku lapsiystävällinen leikkipaikka, jossa lapset voivat leikkiä puoli tuntia? Varmista, että sinulla on reilusti aikaa, äläkä stressaa lasten kanssa autoillessasi!


Matkan aikana: Aivan kuten lentomatkallakin, on hyvä, jos sinulla on autossa sisällä laukku, jossa on suuri aukko, ja johon pääset helposti käsiksi. Pakkaa mukaan suosikkileluja sekä jotain hyvää syötävää ja juotavaa. Ota mukaan myös pieni laukku, jossa on vaihtovaatteita ja vaippoja. Lasten viihdyttämiseen matkan aikana hyviä vaihtoehtoja ovat klassiset tavarat, kuten lelut ja tabletti. Pidemmille automatkoille voit paketoida pieniä lahjoja, joita annat lapsille tasaisin väliajoin. Se on sekä arvostettua että mukavaa ajankulua. On olemassa myös paljon autoleikkejä, jotka tekevät matkasta hauskemman. Lehmien ja autojen laskeminen on usein suosittua pienempien lasten keskuudessa. Hieman isommille lapsille sopiva hauska leikki on “kuinka kaukana se on?”. Joku sanoo jonkin kauempana edessä päin olevan paikan tai maamerkin, jonka hän on nähnyt, kuten esimerkiksi kirkon. Sen jälkeen kaikki saavat arvata, kuinka pitkä matka kyseiseen paikkaan on, ja kuljettaja tarkistaa oikean matkan auton matkamittarista. Voittaja saa pisteen ja saa valita seuraavan kohteen.


Hotellivierailu – tärkeää valita oikea majoitusKun varaat lomamajoituksen itsellesi ja perheellesi, on tärkeää tutkia huolellisesti. Ota huomioon, että siinä on suuri ero, kun asut hotellissa lasten kanssa, ja kun matkustat vain aikuisten kanssa – varmista sen vuoksi, etä varaat perheystävällisen hotellin hyvillä arvosanoilla. Hyvä uima-allasalue, leikkipaikat ja hotellimaskotti tekevät hotellikokemuksen hauskaksi sekä lapsillesi että sinulle itsellesi. Ruoka saattaa olla suurikin ongelma, kun lapset ovat kysymyksessä. Varmista, että hotellissa on joko hyvä ja laaja menuvalikoima tai ravintoloita lähellä.


Monilla hotelleilla on erityisiä Perhehuoneita. Näistä huoneista löytyy paitsi tilaa kaikille, myös fiksuja ratkaisuja ja mukavuuksia koko perheen lomaan. Tässä kuvassa on Perhehuone Tukholman Quality Hotel™ Globe -hotellissa.


Päätä, haluatko asua lähellä keskustaa, jossa ostosmahdollisuudet ja ravintolat ovat lähellä, vai haluatko asua rauhallisemmassa paikassa hieman kauempana keskustasta, jolloin sinun täytyy ehkä kuljettaa itsesi ja perheesi kaupunkiin. Hotellissa asumisen tulee olla seikkailu, etenkin pienemmille lapsille. Varmista, että pidätte hauskaa ja nautitte lomallanne!