Jäsenyys
Books by author Jo Nesbø in a bar.

Harry Holen jalanjäljissä Oslon kaduilla

Maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonalla myydyllä kirjallaan Jo Nesbø on kiistatta Norjan suosituin kirjailija. Hänen rikosromaaniensa innoittamana seurasimme Oslon tunnetuimman kuvitteellisen etsivän jälkiä kuppilasta kuppilaan.

 • ”Syyskuinen päivä oli ollut pitkä ja kuuma, ja valossa, joka muuttaa Oslonvuonon hopeiseksi ja saa matalat kukkulat loistamaan, tuntuu jo ensiaavistus syksystä."

 • "Tämä on yksi niistä päivistä, jotka saavat Oslon asukkaat vannomaan, että he eivät koskaan lähde kaupungista.” Ote vuonna 2013 julkaisusta Poliisi-romaanista.

 • Yhdellä Oslon vanhimmista alueista ”Harry Hole” -nimi on raapustettu yksinkertaiseen ovikelloon tyypillisen epäsiistiin miehiseen tyyliin.

 • Osoite on Sofies gate 5 Bislettillä. Täällä asuu karkea ja hienostumaton fiktiohahmo Harry Hole. Palaamme pian siihen, mitä tapahtuu, kun soitat Harryn ovikelloa...

 • Alkoholipitoinen, ongelmainen ja itsetuhoinen mutta silti loistava ja älykäs – nämä adjektiivit kuvaavat Norjan kirjallisuuden kuuluisinta etsivää, Harry Holea.

 • Jo Nesbøn luomasta antisankarista on nyt julkaistu 13 kirjaa sekä elokuva, jonka pääosassa on Hollywood-tähti Michael Fassbender.

Norjan pääkaupungilla on merkittävä rooli tässä fiktiivisessä universumissa, ja kun oli aika muuttaa yksi kirjoista elokuvaksi, osa siitä kuvattiin Oslossa. Nesbø nimettiin itse asiassa vuonna 2015 ”vuoden Oslo-lähettilääksi” ansioistaan pääkaupungin esiin tuomisessa kirjojensa kautta. Nesbø itse paljasti norjalaiselle Aftenposten-sanomalehdelle, että Oslon ja sen kuppiloiden valitseminen romaaniensa tapahtumaympäristöksi oli helpoin reitti:


”Kun kirjoitin Harry Holesta, helpotin asioita itselleni kirjoittamalla paikoista, joista pidin ja jotka olivat lähellä asuinpaikkaani”, Nesbø kertoo.


Helppoa tai ei, sidoimme kengännauhamme, otimme mukaamme kynän ja paperia ja lähdimme jahtiin Oslon kaduille seuraten Norjan kuuluisimman etsivän jalanjälkiä.

Man reading a book by Jo Nesbø at a bar.

Harry Holen asunto – Sofies gate 5


”Harry Hole avasi silmänsä. Aurinko vilkkui laiskasti lepattavien verhojen välistä samalla kun raitiovaunun jarrujen kirskunta Pilestredetillä etääntyi hitaasti. Harry yritti muuntaa asentoaan. Hän makasi olohuoneensa lattialla. Pukeissaan mutta hieman rääsyisenä. Jos ei elossa, niin elävänä.” Ote vuonna 2003 julkaisusta Paholaisen tähti-romaanista.


Olemme taas takaisin kerrostaloasunnossa Bislettillä. Seisomme pääkaupungin tunnetun ja legendaarisen urheilustadionin vieressä sijaitsevan ja alueen mukaan nimetyn korttelin ulkopuolella.


Sade piiskaa ja lämpömittari on laskenut lähelle pakkaslukemia, kun olemme juuri painaneet ovikelloa. Kuulemme sen soivan sisällä kuuluvasti ja selvästi.


Mutta mitään ei tapahdu. Yritämme uudelleen, mutta samalla tuloksella.


Harryn on oltava varmaan ratkaisemassa jotain uutta murhatapausta. Tai ehkä hän on kadulla kauempana Schrøder-ravintolassa hukuttamassa jälleen kerran monia arkisurujaan?


Siihen kannattaa käydä tutustumassa – tai ehkä meidän pitäisi palata kokeilemaan jonain toisena päivänä.


Missä kannattaa käydä: Hotel Christiania Teater, Stortingsgata 16, 0161 Oslo.


Schrøder-ravintola – Waldemar Thranes Gate 8


”He löysivät hänet Waldemar Thranes Gatelta Schrøder-ravintolasta, vanhasta, kunnianarvoisasta kuppilasta, joka sijaitsee risteyksessä, jossa Oslon itä ja länsi kohtaavat. Pikemmin vanhasta kuin kunnianarvoisesta, jos rehellisiä ollaan. Kunnianarvoisuus johtuu pääasiassa siitä, että kaupungin kulttuuriperintöjohtaja päätti suojella ruskeat, savuntäyteiset tilat. Kaksi virkailijaa näki pitkän hahmon istuvan vanhan Aker-kirkkoa esittävän maalauksen alla samalla kun ovesta tuleva veto nosti hetkeksi ilmaan savuista utua.” Ote vuonna 1998 julkaisusta Torakat-romaanista.


”Meille tulee koko vuoden ajan eri puolilta maailmaa asiakkaita, jotka tulevat sisään ja kysyvät Harry Holea. Turisteja Singaporesta, Kiinasta, Japanista ja Yhdysvalloista. Sano mikä tahansa maa, ja meillä on ollut vieraita kyseisestä maasta”, Khalid Imran kertoo Schrøder-ravintolassa, kun astumme sisään Holen kantapaikkaan.


Harvat, jos mitkään Oslon paikoista yhdistetään yhtä vahvasti Harry Holeen kuin Schrøder-ravintola, joka on noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Harry Holen kämpästä tai 15 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Schrøder-ravintola on kaikissa kirjoissa suosikkipoliisin kantakuppila – ainakin niin pitkään kuin hän ei ole joutunut ravintolan henkilökunnan epäsuosioon ja saanut porttikieltoa, mikä toistuu aika ajoin.


Meitä tervehtivät kuitenkin vain leveät hymyt ja ystävällinen palvelu henkilökunnalta, joka juttelee mielellään, miten Harry Hole on nostanut kiinnostuksen ravintolaa kohtaan kaikkialla maailmassa.

A sign of where the fictional character Harry Hole likes to sit at the restaurant.
 • ”Kaikki, jotka tulevat sisään, haluavat tietää saman asian: missä pöydässä Hole istuu, kun hän on täällä”, Khalid lisää hymyillen.

 • Kyseisestä pöytää ei ole vaikea löytää. Ovesta oikealle on merkki, joka ei jätä asiaa epäselväksi: ”Tämä on pöytä, jossa Harry Hole mieluiten istuu.”

 • Valitettavasti tänään Hole ei näytä olevan paikalla. Pöytä on kuitenkin vapaa. Juomme kylmää olutta hänen tapaansa ja alamme ihastella ravintolan seiniä koristavia upeita maalauksia 1920-luvulta.

 • Maalaukset näyttävät, millaista elämä Oslossa oli aiemmin – eikä ole vaikea huomata, että rakennuksen sisustuksessa on vaikutteita menneisyydestä.

 • Täällä on ollut ravintola vuodesta 1958 lähtien, ja siitä lähtien myös tyyli on ollut sama: pöydät on päällystetty paksuilla valkoisilla liinoilla ja tuolit on tehty tummasta puusta ja vuorattu yhtä tummalla nahalla.

 • Toisin sanoen se on täydellinen paikka keskustella rikosmysteereistä tai kirjallisuudesta ystävän kanssa kylmän tuopin äärellä.

 • Mutta ilman Harry Holea matkamme täytyy jatkua.

 • Missä kannattaa käydä: Clarion Collection® Hotel Savoy, Universitetsgata 11, 0164 Oslo.

Palace Grill Bar – Solligata 2


”Mihin menemme tänä iltana?” Rakel kysyi.


”Klo kahdeksan Palace Grillissä on hyvä. Mutta mitä on tämä hölynpöly, ettei pöytää voi varata etukäteen?”


”Luulen, että se antaa koko paikalle ainutlaatuisemman vivahteen.”


He sopivat tapaavansa viereisessä baarissa.” Ote vuonna 2017 julkaisusta Lumiukko-romaanista.


Olemme hypänneet bussin numero 20 kyytiin. Se kulkee Oslon keskustan poikki ja päätyy Palace Grill Barille, joka on aivan Solli-aukion vieressä.


Kirjoissa Hole kohtaa täällä on-off-tyttöystävänsä, Rakelin. Naisen, jota ilman hän ei voi elää. He juovat oluet ennen päivällistä sisarravintolassa, jolla on lähes sama nimi: Palace Grill. Se sijaitsee salin toisella puolella baarista katsottuna. Palace Grill Barissa voit kokea klassisen pubielämyksen pitkälti samaan tapaan kuin Schrøderissä: tumma tamminen baaritiski, tummalla nahalla verhoillut sohvat ja neonmerkki, joka näyttää, missä olet, jos olet sattunut juomaan liian monta juomaa.

 • Vakiokasvoja ja uusia kasvoja virtaa sisään heti kun baari avautuu klo 17.00. Täällä voit nauttia maukkaista drinkeistä, oluesta ja tarinoista. Tilavassa paikassa voit myös heittää tikkaa tai nauttia satunnaisesta konsertista.

 • Harry Hole -kokemuksen viimeistelemiseksi on erittäin suositeltavaa kokeilla ruokailua viereisessä gourmet-ravintolassa, Palace Grillissä. Se tarjoilee 10 ruokalajin ruokalistan, joka vaihtelee kunkin kauden ainesosien ja kokin päähänpistojen mukaan.

 • Ravintolan tiedetään olevan yksi pääkaupungin parhaista.

 • Pöytävaraus on pakollinen – myös kovissa liemissä keitetyille rikostutkijoille.

 • Missä kannattaa käydä: Sommerro, Sommerrogata 1, 0255 Oslo.

Teddy Softbar – Brugata 3A


”Harry käveli pitkin Brugataa, joka oli juomaloiden reunustama kuja, jolla kuului musiikkia avoimista ovista. Hän harkitsi käyvänsä kahvilla Teddy’s Softbarissa mutta tiesi, että se olisi huono ajatus. Niinpä hän päätti kävellä ohi.


”Kahvia?” tyyppi tiskin takana toisteli epäuskoisesti. Teddy’s Sofbarin jukeboksissa soi Johnny Cash, ja Harry vei sormen ylähuulelleen.” Ote vuonna 2017 julkaisusta Lumiukko-romaanista.


”Voin paljastaa, että olemme korvanneet vanhan kahvinkeittimen, joten kahvi on nyt parempaa kuin miltä se Lumiukko-romaanissa kuulostaa”, hekottaa baaritiskin takana seisova Bjørn Inge Elvebredd. Hän viittaa melko karkeaan kuvaukseen kahvista ja myöntää samalla, että Nesbø ei ole ainoastaan ottanut kirjallisia vapauksia.


Elvebredd on omistaja ja johtaja Teddy’s Softbarissa, jossa Hole käy Lumiukko-romaanissa (2007), kirjasarjan seitsemännessä kirjassa. Lumiukko oli kirja, joka todella teki Nesbøsta ja Harry Hole -dekkarisarjasta kansainvälisesti tunnetun, ja myös samanniminen elokuva perustui kirjaan.


Teddy’s Softbar on ollut legendaarinen paikka Oslon yöelämässä jo vuodesta 1958 lähtien. Bjørn Inge perusti Teddy’s Softbarin matkusteltuaan ympäri maailmaa ja tajuttuaan, että Oslosta puuttui aito amerikkalainen pikaruokala. Sekä toimiva Wurlitzer-jukeboksi, asianmukaisesti amerikkalaistyylisesti somistettu ravintolan sisustus että sosiaalinen baaritiski ovat olleet paikoillaan ravintolan ovien avautumisesta lähtien, ja ne ovat edelleen keskeinen osa paikkaa.


Teddy’s Softbarin sisään astuminen on kuin aikamatka ajassa taaksepäin. Avaamisestaan lähtien ravintola on ollut kokoontumispaikka kaikille Oslon asukkaille, niin itä- kuin länsipuolenkin asukkaille.


Omistaja Elvebredd kertoo, että nyt, viisitoista vuotta Lumiukko-kirjan julkaisemisen jälkeen, heillä käy edelleen norjalaisia ja ulkomaisia Jo Nesbø -faneja.


”Kirjoja lukeneita asiakkaita saapuu paikalle aika ajoin. Harry Hole -faniklubi käy täällä myös vuosittain vierailulla”, hän sanoo.


Missä kannattaa käydä: Clarion Collection® The Hub, Biskop Gunnerus gate 3, 0106 Oslo.

Outside of Teddy´s Soft Bar in Oslo.

”Kun Harry käveli kotiin iltapäivällä, lumet olivat lähteneet jalkakäytäviltä ja kaduilta ja märkä asfaltti ahmaisi ohuet, kevyet, ilmassa leijuvat lumihiutaleet heti niiden osuessa maahan. Hän meni Akersgatalla sijaitsevaan suosikkilevykauppaansa ja osti Neil Youngin uusimman albumin, vaikka hän epäili, että se olisi surkea.” Ote vuonna 2007 julkaisusta Lumiukko-romaanista.


Harry Holen etsintä Oslon kaduilta ei ollut tulokseton. Olemme kokeneet ilmapiirin, jota yksi suositun pohjoismaisen noir-tyylilajin suurimmista menestyksistä on kuvaillut. Olemme nähneet ja kokeneet Harry Holen kantakuppilat sisältä, mutta olemme myös oppineet tuntemaan Osloa vähän paremmin ja kokeneet monet asioista, jotka ovat inspiroineet Norjan kaikkien aikojen suurinta dekkaristia.


Fanit ja dekkarien ystävät voivat joko tutustua Harry Holen kuvioihin itse tai osallistua asiantuntijoiden, kuten Familieguidenen, opastamille Harry Hole -kierroksille. Niillä saat syvällistä tietoa hahmosta, joka on kiehtonut miljoonia lukijoita eri puolilta maailmaa, sekä koet myös Oslon aivan eri tavalla. Voit myös valita haluamasi laajasta valikoimasta muita opastettuja kierroksia Norjan pääkaupungissa.


”Oslo”, mies sanoi ja nosti viskilasin huulilleen.


”Onko se paikka, jota rakastat eniten?” kysyi Lucille.


Hän tuijotti eteenpäin näyttäen siltä, että hän joutui miettimään vastaustaan, kunnes hän nyökkäsi. Lucille katsoi Harrya tämän juodessa. Harry oli pitkä, ja hän kohosi Lucillen ylle jopa istuessaan hänen vieressään baaritiskillä.” Ote vuonna 2022 julkaisusta Verikuu-romaanista.

Viimeisimmät lisäykset