Jäsenyys
Oysters on a beautiful plate.

Sofia muutti parjatut osterit kulinaariseksi menestykseksi

Kun kokki Sofia B. Olsson ei löytänyt ketään, joka toimittaisi hänelle halveksittuja tyynenmerenostereita, hän sonnustautui kahluusaappaisiin ja hoiti asian omin käsin. Nykyään osterit ovat arvostettu kulinaarinen herkku kaikkialla maailmassa.

 • Mineraalien, suolan ja Ruotsin länsirannikon maku.

 • Sofia seisoo saariston merivedessä napattuaan juuri ensimmäisen tyynenmerenosterinsa, joka tunnetaan myös nimellä japaninosteri. Villiä osteria on yleisesti kritisoitu ja pelätty.

 • Monet pitävät sitä vieraslajina Ruotsin vesissä, ja jotkut jopa vaativat sen hävittämistä. Sofia huomasi kuitenkin, että sen koostumus on erinomainen. Se on hieman kiinteämpi kuin tavalliset osterit sekä suurempi ja kyhmyisempi – autenttisempi.

 • Sofia ihastui. Japanilaisen lajin oli päästävä ruokalistalle Göteborgin VRÅ-ravintolassa, jossa hän toimii keittiömestarina.

 • Kaikki ravintolan vakituiset toimittajat kieltäytyivät toimittamasta tyynenmerenostereita. Sitten Sofia tapasi Lotta Klemmingin. Sukeltaja oli nähnyt koko rannikon alueella runsaasti ostereita ja ihmetellyt, miksi kukaan ei kerännyt niitä.

 • Sofia oli vakuuttunut, että hän oli löytänyt samanaikaisesti kaksi suurinta visiotaan: naispuolisen edelläkävijän miesvaltaisessa ammatissa ja kestävän raaka-aineen, jota kaikki muut pitivät hyödyttömänä.

Vuoden roolimalli: ”Strawberry puolustaa tasa-arvoa”

Sofia B. Olsson ja hänen kollegansa Frida Ronge ovat kokkeja, joihin Strawberryn omistaja Petter Stordalen uskoo vakaasti. Molempien kokkien aito kiinnostus mereneläviä kohtaan on herättänyt Stordalenin luottamuksen. Sofia ja Frida luotsasivat Göteborgin Clarion Hotel® Postissa sijaitsevaa VRÅ-ravintolaa sen alkutaipaleella. Nykyään Sofia vastaa ravintolasta yksin.


Sofia johtaa yhtä kaupungin parhaista mereneläviä tarjoavista ravintoloista, minkä lisäksi hänet tunnetaan ravintola-alan tasa-arvon, koulutuksen ja hyvän johtajuuden edistämisestä.


Miten intohimo mereneläviin sopii yhteen tasa-arvon kanssa? Sofia innostuu:


”Kannustan käsittelemään epämukavia aiheita ja haastamaan machokulttuuria. On tärkeää taistella tasa-arvon ja osallistavan ravintolaympäristön puolesta.”


Vuonna 2022 eräässä Ruotsin tunnetussa ravintolassa tuli ilmi seksuaalista häirintää. Se sai Sofian sekä useat muut kokit ja baarien omistajat julistamaan, että #härtardetslut (tähän se loppuu). Myöhemmin hänestä tuli Framtidens Krogkultur -järjestön puheenjohtaja. Järjestö työskentelee aktiivisesti alan oikeudenmukaisuuden puolesta, jotta ala pysyy houkuttelevana ja jotta hyväksikäyttöä ja rikkomuksia ei enää tapahdu. Sofia korostaa, että hän liittyi tietoisesti Strawberryyn, koska se on työnantaja, joka ei suvaitse lainkaan seksismiä, rasismia tai homofobiaa.


”Kaikki liittyy kuitenkin yhteen. Minua ohjaa visio kaikin puolin kestävän kehityksen mukaisesta ravintolasta, paikallisesti tuotetuista luomuraaka-aineista sekä taloudesta ja kestävyydestä, johon sisältyy myös sosiaalinen kestävyys”, Sofia sanoo.


”Ongelmia ilmaantuu tietenkin aika ajoin, esimerkiksi häirintää tai ostereiden hankintavaikeuksia… Silloin keskityn ratkaisemaan ongelmat oman näkemykseni mukaan. Kyse on kestävyydestä koko ravintolassa.”

Chef Sofia B Olsson at VRÅ restaurant in Gothenburg.

Upea hotelli-ilmapiiri

Keskustelumme yhteydessä Sofia on näyttänyt meille, miksi VRÅ ansaitsee asemansa yhtenä Göteborgin parhaista ravintoloista. Ravintolassa tarjoillaan paikallisia raaka-aineita maalta ja mereltä japanilaisilla vaikutteilla höystettyinä. Kasviksia kasvatetaan Clarion Hotel® Postin katolla. Sekä ravintola että hotelli sijaitsevat Göteborgin vanhassa postirakennuksessa, jossa perinteet ja nykyaika kohtaavat.


”Ilmapiiri on todella vaikuttava”, Sofia sanoo.


Ruokalistalla on kauden parhaita raaka-aineita, kuten mereneläviä, sashimia ja erityisesti ostereita.


Siksi meidän on palattava mereen. Ennen kuin Sofia maistoi japaninostereita ensimmäistä kertaa, hän oli juuri vienyt koko henkilöstön Grebbestadiin. Heillä oli kahluusaappaat ja sukellusmaskit. Meressä oli Lotta Klemming pukeutuneena sukellusvarusteisiin. He halusivat tavata hänet oppiakseen uutta.

 • ”Se on ihan hullua!”

  Japaninosteri levisi kauttaaltaan koko Ruotsin kauniille länsirannikolle 2000-luvun alussa.

 • Kaikki näkivät sen uhkana, Sofia kertoo. Hän mietti kuitenkin, että mitä erilaista tässä uudessa lajissa oli aiempiin verrattuna. Ranskalaiset osterit näyttivät täsmälleen samalta.

 • ”Tutkin asiaa jonkin verran. Kävi ilmi, että ne olivat samaa lajia. Länsirannikolla oli valtavasti ostereita. Samaan aikaan toimme vuosittain tonneittain samaa lajia Ranskasta."

 • "Se on täysin hullua: meidän pitäisi syödä paikallista ruokaa. Kysyin asiasta toimittajilta, mutta kukaan ei voinut toimittaa niitä”, Sofia sanoo. ”Sitten löysin Lotan.”

 • ”Hän oli kuin taivaan lahja.”

Kokin ylivoimaisesti paras annos

Lotta on kolmannen polven osterisukeltaja ja ainoa nainen ammatissaan Ruotsissa. Hänellä on samanlaisia ajatuksia kuin Sofialla. Miksi emme myisi länsirannikon ostereita, joita on valtavasti? He poimivat ostereita yhdessä ja totesivat, että ne maistuivat paremmilta kuin ranskalaiset osterit.


”Mielestämme ne ovat aivan upeita ostereita.”


Sofia tilasi ostereita Lotalta, joka sukelsi, poimi, puhdisti ja toimitti merenelävät puulaatikoissa VRÅ-ravintolaan. Aiemmin parjattuja ostereita ei tarjoiltu vielä missään muualla. Tilanne muuttui nopeasti. Naiset kutsuttiin pitämään luentoja tyynenmerenostereista Lontooseen, Tukholmaan ja Gotlantiin. He luennoivat, inspiroivat muita ja levittävät uuden osterin ilosanomaa.


”Siitä tuli trendi, joka levisi nopeasti ympäri maailmaa. Nyt kaikki kalakaupoista hienoihin ravintoloihin tarjoavat japaninostereita. Niiden kuljetusmatkat ovat lyhyempiä, mikä on parempi meriympäristön kannalta. Siitä hyötyvät kaikki. Ei ole monia ruokia, jotka ovat pelkästään positiivisia, mutta tämä on sellainen”, Sofia sanoo.


Samat perustelut toistuvat, kun kokki kuvailee täydellistä ateriaansa: hän haluaa syödä kaikin puolin erinomaisessa ravintolassa.


”Ruoka on herkullista. Lisäksi tiedän, että merenelävät ovat paikallisia ja asianmukaisesti tuotettuja. Olen saattanut myös kuulla ystäviltä, että henkilökunta tulee hyvin toimeen keskenään keittiössä. Voin nauttia kaikesta hyvällä omallatunnolla!”


Täältä voit lukea lisää Sofian suosikkiravintoloista Göteborgissa.


Varaa huone ja pöytä tyylikkäästä ja trendikkäästä Clarion Hotel® Postista täältä.

Fish dish at restaurant VRÅ in Gothenburg.

Viimeisimmät lisäykset