Trendikkäässä Vesterbrossa löydät useita Kööpenhaminan uusimmista ravintoloista, baareista, kaupoista ja ostoskeskuksista. Vaikka paikasta on muodostunut yksi kaupungin kuumimmista kaupunginosista, se ei ole aina ollut sellainen. Sen sijaan kaupunginosa kehittyy enemmän kohti Manhattans Meat Packing District -aluetta ja siitä on muodostunut lumoava ja hipahtava paikka, missä kaikkea voi tapahtua. Täältä saat parhaat vinkit siitä, mitä et saa missata Vesterbrossa!

Valokuva: Kim Wyon/Visit Denmark

Karjankasvatuksesta trendikkyyteen

1600-luvun alkupuolella ja seuraavina vuosisatoina Kødbyen oli keskus karja- ja lihakaupalle. Muistona menneisyydestä Kødbyen edustaa suurta osaa Vesterbrosta, joskaan et löydä montaakaan lihatiskiä täältä tänä päivänä. Täällä vanha kohtaa uuden, mistä johtuen alueesta on tullut yksi Kööpenhaminan jännittävimmistä paikoista, joissa voit asua vieraillessasi kaupungissa. Lähde mukaan kiertoajelulle!

Kødbyen

Valokuva: Kim Wyon/Visit Denmark

Vesterbron eteläosassa sijaitsee paikka, jota kutsutaan nimellä Kødbyen. Täältä löydät monia kaupungin suosikkiravintoloita. Tutustu muun muassa jännittävään kellariravintolaan Nose2Tail Diner.

Uudet ravintolat ja baarit, jotka avaavat ovensa täällä, käyttävät edellisten omistajien nimikilpiä, mikä antaa paikalle viehättävän tunnelman. Otetaan esimerkiksi ravintola Kul (suomeksi hiili), joka vastaa nimeään tarjoten nykyaikaisia ruokalajeja hiiligrillistä. Seinällä riippuu kiemurteleva, vanha keltainen neonkyltti. Tai suosittu baari nimeltä Jolene, jonka oven yläpuolella on nostalginen, vaaleanpunainen neonkyltti. Se on löytänyt ihanteellisen paikan Kødbyenistä sen jälkeen, kun naapurit valittivat melusta ja liikenteestä baarin vanhassa osoitteessa Nørrebrossa.

Kødbyeniä tulisi kutsua Vesterbron navaksi, mutta se ei olisi tarkalleen ottaen totta. Kødbyeniin kerääntyy useita itsenäisiä ja alkuperäisiä yrityksiä, jotka antavat alueelle progressiivisen ja mielenkiintoisen kosketuksen.

Istedgade

Istedgade kulkee länteen keskusasemalta, (Hovedbanegården), ja koko matkan Enghave parkiin, joka sijaitsee Carlsberg gamle bryggeri -panimon vieressä. Heti aseman kulman takana sijaitsee se, jota månet kutsuvat Kööpenhaminan Chinatowniksi (kuitenkin paljon pienempi verrattuna San Franciscon Chinatowniin). Joka tapauksessa se on viihtyisä pieni nurkka, josta löydät tarvitsemiasi aasialaisia tuotteita. Istedgade on historiallisesti nähtynä ollut Kööpenhaminan slummialuetta, mutta uusien kauppojen ja ravintoloiden ansiosta siitä on tullut suosittu paikka. Tutustu esimerkiksi muotiliikkeeseen Kyoto, trendikkääseen aasialaiseen ravintolaan Sticks and Sushi tai perheomisteiseen ravintolaan MADglad. Jos jatkat katua pitkin, löydät kaikkea mahdollista viinibaareista ja viinikellareista etnisiin ravintoloihin, turkkilaisiin lahjaliikkeisiin,** paikallisiin kauppiaisiin ja halal-teurastamoihin, minkä lisäksi löydät tiesi myös suositulle musiikkiklubille nimeltä Vega.

Vesterbrogade

Vesterbrogade alkaa upealta Raatihuoneen aukiolta, jatkuen Tivolin useiden hotellien ohi. Se sykkii edelleen länteen kohti Søndermarkenin puistoa ja Fredrik’s Slot Havea, missä sen nimi vaihtuu Roskildevejksi. Täällä on helppo kuluttaa aikaansa koko päivän käymällä läpi kaikki kaupat, ravintolat ja nähtävyydet. Täältä jokainen löytää jotain mieleistä. Päivän voi esimerkiksi aloittaa käymällä museossa Københavns Museum, minkä jälkeen voit noutaa take away -lounasta ravintolasta Joe and the Juice tien toisella puolella. Ota annos mukaasi ja nauti siitä Enghaveparkenin puistossa. Sen jälkeen voit jatkaa matkaasi vaikkapa Carlsbergs gamle bryggeri -panimolle tai København Zoo -eläintarhaan. Aloita päivällinen cocktaililla baarissa LeLe’s Tiger Bar, ennen kuin jatkat matkaasi suosittuun tanskalaiseen ravintolaan nimeltä Madklubben.

Oehlenschlægersgade

Oehlenschlægersgade tarjoaa paljon enemmänkin kuin pelkästään hankalan nimen, kuten niiiin upean rawfood-kahvilan, nimeltään simpleRAW. Se on on tunnettu myös ”galleriakatuna”, ja noin 100 metrin päässä raakaruokapaikasta löydät gallerian nimeltä Vess. Tätä pyörittävät yhdeksän nuorta miestä, joiden mielestä gallerioiden ei tule ainoastaan esittää taidetta vakiintuneilta taiteilijoilta. He haluavat sen olevan paikka, jossa myös nuoret luovat ihmiset saavat näyttää taidettaan yleisölle. Yksi tunnetuimmista alueen gallerioista on ehkä V1 Gallery, joka yhdistää vakiintuneita taiteilijoita lupaavien aloittelijoiden kanssa. Toinen on Galleri Bo Bjerggaard, joka alkoi vuonna 1999 esitellä nykytaidetta euooppalaisilla kirpputoreilla, kuten esimerkiksi suurilla kesämarkkinoilla joka sunnuntai Carlsberg-alueella. Jos olet jo katsellut riittävästi taidetta Oehlendschlægersgadella ja haluat kokea sitä lisää, Kødbyenissä on suuri valikoima gallerioita.

Sønder Boulevard

Viimeisenä mutta vähimpänä sinun täytyy tutustua Sønder Boulevardiin. Se oli aikaisemmin liikennöity asfalttitie, mutta sittemmin se on muutettu viihtyisäksi kaduksi, josta löytyy ruohikkoalueita, jotka ovat ihanteellisia rentotumiseen ja pizzasta nauttimiseen auringossa. Täältä löytyy myös paikallisia kirpputoreja kesällä, useita koripallokenttiä sekä yksi kaupungin upeimmista kahviloista; Cafe Dyrehaven. Vaikka tämä katu onkin hiljaisempi kuin rinnakkaiskatunsa Istedgade ja Vesterbrogade, vihreillä Metro-seinillään se sisältää joitakin kaupungin upeimpia taideteoksia.

Kartta ja miniopas

Tarvitsetko oppaan, josta löydät kaikki edellä mainitut kadut, kaupat ja ravintolat? Katso pientä Vesterbro-opastamme tästä:

Tarvitsetko majoitusta Vesterbrossa tai Kööpenhaminassa?

Meillä Strawberryilla on useita hotelleja Kööpenhaminassa. Katso yleiskuvaus ja hinnat sekä lue lisää Kööpenhaminasta tästä!

Tämä on uudelleenkirjoitettu artikkeli Peder Edvinsonin alkuperäisestä artikkelista Strawberryin norjankielisessä lehdessä.