Jääpeitteiset vuonot, revontulet, hienot hiihtoladut, maailmanperintökohteet, koiravaljakot ja moottorikelkat – Luulajan talvet ovat lumivarmoja, joten ei ihme, että se on suosittu talvikaupunki! Pakkaa toppahousut ja erityisen lämmin hattu mukaan ja lue vinkkimme siitä, mitä voit tehdä lumen peittämässä Luulajassa!

Activities at Gammelstad Kyrkby, outside of Luleå
Aivan Luulajan keskustan ulkopuolella sijaitsee maailmanperintökohde Gammelstads kyrkstad

1. Päiväretki Jopikgårdeniin

Haluatko kokea Luulajan saariston talvella? Ei mitään ongelmia – joka vuosi täällä aurataan useita jääteitä. Pakkaa mukaan lämmintä juomaa ja eväspaketti ja lähde ihanalle päiväretkelle. Jäätiet kannattavat sinua ilman ongelmia, riippumatta siitä, kuljetko jalan, fatbikella vai autolla! Älä missaa Hindersönillä sijaitsevaa saariston helmeä nimeltä Jopikgården, joka on suosittu retkikohde. Tutustu saaren historiaan ja vieraile kaivoksella tai ehkäpä Sälbåtsmuseumet-museossa? Jälkeenpäin on ihana rentoutua nauttien ravintolassa maistuvaa, lähellä tuotettua ruokaa ja juomaa!

Tästä voit lukea lisää siitä, mitkä jäätiet ovat avoinna juuri nyt. Jääteiden kantavuus tarkistetaan aina säännöllisesti.

Valokuva: Graeme Richardsons

Lämmitelkää kodikkaassa ravintolassa. Valokuva: Graeme Richardsons

Kuka on sanonut, että saaristo ei olisi kaunis talvella? Valokuva: Graeme Richardsons

Hindersönillä on monta erilaista retkikohdetta, kuten Gruvan-kaivos ja Sälbåtsmuséet-museo. Valokuva: Graeme Richardsons

2. Gammelstad kyrkstad ja Friluftsmuséet Hägnan

Aivan Luulajan keskustan ulkopuolella sijaitsee maailmanperintökohde Gammelstads kyrkstad – yksi Luulajan suosituimpia nähtävyyksiä! 1600-luvulta alkaen paikkakunta kehittyi kirkkokaupungiksi, kun kirkkotupia rakennettiin tarjoamaan majoitusta pitkän matkan taittaneille seurakuntalaisille, joiden oli vaikea ehtiä jumalanpalvelukseen ja takaisin kotiin saman päivän aikana. Paikan keskiössä on kaunis keskiaikainen kivikirkko 1400-luvulta, 405 ainutlaatuisen tuvan ja 552 kamarin ympäröimänä. Varaa opastettu kierros Gammelstad Visitor Centeristä ja tutustu kaupungin fantastiseen historiaan ympäristöillä ja rakennuksilla, jotka on listattu maailmanperintökohteiksi UNESCOn toimesta! Käytä tilaisuus hyväksesi ja vieraile Friluftsmuséet Hägnan –ulkoilumuseossa, kun kerran olet maisemissa! Museo järjestää monia eri aktiviteetteja vierailleen ympäri vuoden. Kahvilan ja myymälän lisäksi voit talvella vierailla muun muassa Slöjdsammelsuriumissa, joulumarkkinoilla ja tulijuhlilla!

Kulje ympäriinsä Gammelstad Kyrkstad -maailmanperintökohteessa. Valokuva: Susanne Lindholm

Keskiajan kirkko on ehdottomasti vierailun arvoinen! Valokuva: Susanne Lindholm

Tutustu Norbottenin rannikon kulttuuriperintöön Friluftsmuséet Hägnan -museossa. Valokuva: Susanne Lindholm

Älä ohita myymälää! Friluftsmuséet Hägnan. Valokuva: Susanne Lindholm

3. Talvikävely ja vohveleita

Gråsjälören on saari, joka sijaitsee mukavan 20 minuutin kävelyn päässä Eteläsatamasta jään yli. Katso, onko lippu ylös nostettuna mökkien edessä – silloin paikka on avoinna ja siellä myydään vohveleita, grillimakkaraa, kahvia ynnä muuta! Voit myös hyvin ottaa mukaan omat eväät ja grillata makkaraa. Mikäli sormia ja varpaita alkaa vähän paleltaa, voit aina mennä lämpötupaan lämmittelemään ennen paluumatkaa. Jos haluat pysytellä hieman lähempänä kaupunkia, on suosittua kävellä satamasta satamaan ja nähdä Luulaja jäältä käsin. Iltaisin kaupungin skyline tarjoaa mukavan näkymän! Täällä, kaukana kaupungin valoista, on myös helpompi nähdä revontulet. Heittäytykää lumihankeen ja lumoutukaa kauniista tähtitaivaasta!

Tehkää mukava talvikävelyretki jään yli ja nauttikaa vohveleista ja kahvista Gråsjälören-saaressa! Valokuva: Jacob Nilsson

4. Varaa opastettu moottorikelkka- tai koiravaljakkoretki

Jos pidät vauhdista, adrenaliinin kohoamisesta ja luonnon läheisyydestä, opastettu moottorikelkka- tai koiravaljakkoretki ei ole ollenkaan hassumpi ajatus! Norrbotten on täynnä hienoja moottorikelkkareittejä, jotka vievät sinut metsään tai saariston jäiden yli. Riippumatta siitä, haluatko tuntea moottorikelkan tehokkaan moottorin tärisevän allasi, vaiko nähdä iloisten husky-koirien juoksevan innokkaasti yhteistyössä keskenään reen edessä, täällä saat taatusti mahtavan luontokokemuksen! Bothnia SledDog Adventuresilla on yli 20 vuoden kokemus koiravaljakkoretkien järjestämisestä. Varaa valmis paketti tai räätälöi itse oma kokemuksesi!

Tunne adrenaliini superonnellisten husky-koirien takana! Valokuva: Anna Eriksson

Valitse valmis paketti tai räätälöi itse kokemuksesi! Valokuva: Anna Eriksson

Parasta kaikessa on kuitenkin ehkä kaikki ihanat koirat, joiden kanssa saat seurustella. Valokuva: Anna Eriksson

5. Luulaja luistimilla ja suksilla

Luulajan hienojen talvien ansiosta ei ehkä ole mikään ihme, että monet kaupungin asukkaista pitävät hiihdosta ja luistelusta! Pakkaa autoon murtomaasukset ja aja Ormbergetille, joka on suuri ulkoilualue aivan Luulajan ulkopuolella, ja jossa on latuja sekä tavalliselle kuntoilijalle että niille, jotka haluavat vaativampia haasteita. Jos pujottelu on ohjelmassa, sopii Måttsundsbacken tarkoitukseen paremmin kahdella hiihtohissillään ja kolmella rinteellään. Niille, jotka haluavat liikkua jäällä, on joka vuosi jäärata Norra Hamn -satamasta Gültzauuddenin ympäri Södra Hamn -satamaan ja edelleen Gråsjälören-saareen.

Testaa puuterilumi Måttsundsbackenilla! Valokuva: LuleåBild

Matkalla Luulajaan? Varaa hotellisi täältä!