Valmistaudu vuoden värikkäimpään kansajuhlaan – Prideen! Kuinka paljon oikeastaan tiedät Priden historiasta? Mitä merkitys lipulla on? Mitkä ovat kuuluisimpia kappaleita? Mitkä tapahtumat ovat tehneet Pridesta sen, mitä se tänä päivänä on?

Pride flag waving in the sky
Sateenkaarilippu on värikäs julistus rakkaudelle ja suvaitsevuudelle, seksuaalisesta suuntauksesta riippumatta.

Mikä on Pride-liike?

Pride-liike on osa gay-liikettä, joka puolustaa sitä, että kaikkien ihmisten tulee olla ylpeitä seksuaalisesta identiteetistään, että seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta tulisi pitää positiivisena, sekä sitä, että seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti tulee tunnustaa osana persoonallisuutta. Pride-liike näkyy ennen kaikkea Pride-festivaalien tai Pride-paraatien muodossa – usein karnevaalia muistuttavilla ilmauksilla täynnä väriä, koristeita ja iloa. Festivaaleja ja paraateja järjestetään tänä päivänä monissa kaupungeissa ympäri maailmaa.

pride-parade-helsinki-people.jpg

Tärkeitä historiallisia hetkiä

Sana ”pride” esiintyi ensimmäisen kerran Los Angeles -pohjaisen gay-organisaation nimessä Personal Rights in Defense and Education, joka perustettiin vuonna 1966. Stonewall-kapina New Yorkissa kolme vuotta myöhemmin, eli vuonna 1969, oli tärkeä virstanpylväs aiheen poliittisessa kehityksessä.

Kapina merkitsi sitä, että transsukupuoliset, lesbot ja homoseksuaalit taistelivat poliisin ratsiaa vastaan Stonewall Inn -baarissa. Tätä pidetään alkuna aikamme HLBT-liikkeelle. Lisää Priden historiasta voit lukea tästä!

Pride Ruotsissa

Michael Holm oli vahva seksuaalisen vapautumisen ja homoseksuaalisten oikeuksien kannattaja. Hän ja hänen miehensä Geurt Staal olivat tunnettuja gaymedia-maailmassa Ruotsissa ja ennen kaikkea tunnettuja lehdestä nimeltä Revolt, jota he julkaisivat monien vuosien ajan. Yhdessä sen numeroista voidaan lukea gay-liikkeen historiasta Ruotsissa, missä ensimmäiset Pride-tyyliset mielenosoitukset järjestettiin vuonna 1971 Örebrossa Gay Power Club –yhdistyksen toimesta. Vuonna 1977 ruotsalaiset mielenosoittajat olivat saaneet suuremman läpimurron, ja vuonna 1979 järjestettiin Frigörelseveckan (vapautusviikko).

Tätä vietettiin aina siihen asti, kunnes tapahtuma muutti muotoaan ja siitä tuli nimeltään Stockholm Pride, samalla kun Tukholmasta tuli EuroPride 1998 -tapahtuman isäntä. Kun Geurt ja Michael iän mukanaan tuomalla oikeutuksella halusivat sitten vähentää toimintaansa, he luovuttivat lehden, joka kehittyi ensin lehdeksi nimeltä Reporter, ja josta tuli myöhemmin tämän päivän QX.

Sateenkaarilippu – Pride-liikkeen tärkein symboli

Pride-liikkeelle on olemassa erilaisia symboleja, mutta ehdottomasti tunnetuin niistä on sateenkaarilippu.

Lipun värit – punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti – heijastavat monimuotoisuutta HLBT-liikkeessä ja lippua käytetään usein symbolina ylpeydelle homo-, bi-, trans- ja queer-seksuaalisten henkilöiden keskuudessa. Pride-lippu on peräisin Kaliforniasta, mutta sitä käytetään nykyisin kaikkialla ympäri maailmaa.

West Pride Parade in Gothenburg - pride flag

Tunnettuja Pride-biisejä Ruotsissa – ja maailmalla

Pride on yhtä kuin rakkaus, väri ja sykkivä musiikki. Laulut, rytmi ja sävelet ovat sen vuoksi tärkeä elementti tekemään Pride siksi kansanjuhlaksi kuin mitä se on. On olemassa monia syitä vierailla Stockholm Pride Festivalilla ja monia oikein hyviä hotelleja majoitukseen Ruotsin pääkaupungissa.  Pride-biisi on se biisi, joka valitaan joka vuosi edustamaan Stockholm Prideä sekä kaikkea, mitä siihen kuuluu. Laajassa listassa olemme voineet nähdä tunnettuja artisteja, kuten Ola Salo, BWO, After Dark ja Lena Philipsson. Tämän vuoden biisi, joka on myös virallinen Europride-biisi, on Alcazarin ”In The Name of Love”.

Kansainväliset suuret tähdet

Myös kansainvälisesti nähtynä on olemassa paljon tunnettuja pride-biisejä. Yksi tunnetuimmista on ”I’m Coming Out” – oikea klassikko vuodelta 1980 Diana Rossin laulamana. Nykyaikaisemmista kansainvälisistä artisteista korostetaan usein Lady Gagaa ja hänen biisejään – kuten esimerkiksi ”Born This Way” vuodelta 2011.


Strawberry – Ylpeä Pohjoismaiden Pride-sponsori

People, Planet ja Profit ovat kulmakiviä, joiden ansiosta Strawberry ei ainoastaan tarjoa fantastisia hotellikokemuksia vaan osoittaa myös, että haluamme tehdä jotain hyvää – jotain, mitä kutsumme nimellä WeCare. Tänä vuonna olemme esimerkiksi ylpeä sponsori Pridelle koko Pohjoismaissa ja autamme tekemään tapahtumista parempia kuin koskaan! Meillä on monia eri majoitusvaihtoehtoja, joista löytyy jotain joka makuun. Vieraile sen kaupungin hotellisivulla, jossa haluat vierailla, ja löydä unelmahotellisi jo tänään!