Ruotsissa on laaja tarjonta ihanaa luontoa, hauskoja aktiviteetteja ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Mutta täällä on myös uskomattoman jännittäviä kesäkaupunkeja – riippumatta siitä, matkustatko yksin, kavereiden kanssa vai perheen kanssa viikonloppulomalle. Tässä annamme vinkkejä 5 ruotsalaisesta kaupungista, joita et saa missata Ruotsissa vieraillessasi!

Visby in the summer

Sykettä ja historiaa Visbyssä

Gotlanti on erittäin suosittu matkakohde niin ruotsalaisten kuin kansainvälisten matkailijoidenkin keskuudessa kesäkuukausina. Ruusujen ja raunioiden kaupungissa, Visbyssä, saat viehättävän ja historiallisen kokemuksen. Se, että Visbystä on tullut niin suosittu kesämatkakohde, ei ole kovinkaan ihmeellistä – kaupunki on sekä rentouttava että sykkivä samanaikaisesti. Kehämuuri on se, jonka monet eniten yhdistävät Visbyyn kaupunkiin ja se onkin huomattavasti vaikuttanut siihen, että UNESCO on nimennyt kaupungin maailmanperintökaupungiksi. Visbystä sinulla ei ole pitkä matka Kneippbyniin – joka on yksi Gotlannin tunnetuimmista matkailukohteista. Alueella, joka on avoinna koko kesän, on kesämaa, vesipuisto ja suuri määrä erilaisia kiinnostavia kohteita ja nähtävyyksiä.

Almedalsveckan järjestetään vuosittain Visbyssä ja siellä kokoontuu ruotsalaisia poliittisia puolueita, järjestöjä ja yksityishenkilöitä keskustelemaan politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista. Almedalsveckan houkuttelee noin 40 000 vierailijaa ja se pidetään tänä vuonna 3.–7.7. Päätä ilta jossakin monista mukavista ulkoravintoloista pienvenesatamassa – Visbyssä tarjonta on sekä laaja että korkealaatuinen.

Sommarbild Clarion Hotel Wisbys fasadSuosittu Clarion Hotel Wisby.

Clarion Hotel Wisby on hotelli, jolla on ainutlaatuinen historia ja ilmapiiri – ja se sijaitsee keskellä kaupungin ydintä kehämuurin sisäpuolella. Kokoushuoneet, juhlasali, kylpyläosasto uima-altaalla ja suosittu ravintola The Social Bar & Bistro löytyvät hotellista, upean ilmapiirin lisäksi. Hotellissa yhdistyvät historia ja moderni design. Näin ollen asut kauniilla paikalla mukavasti ja sinulla on kaupungin viihde-elämä aivan oven ulkopuolella.

Falkenberg – todellinen kesäkaupunki

Ulkoilmateatteri Vallarna. Valokuva: Bo Håkansson

Jos haet ihanaa viikonloppua todellisessa kesäkaupungissa, niin Falkenberg on ehdottomasti vierailun arvoinen. Kaupunki on tunnettu hienoista rannoistaan – itse asiassa vain harvoissa Ruotsin kunnissa on yhtä paljon rantaviivaa kuin Falkenbergissa. Yli 13 kilometriä Falkenbergin rannikosta on hiekkarantoja ja noin 4 kilometriä koostuu kallioista sekä kivi- ja rantaniityistä. Tullbron on yksi kaupungin kivikaarisilloista, ja se on rakennettu vuosien 1756 ja 1761 välillä. Silta ylittää joen Ätran ja sitä pidetään yhtenä Ruotsin kaikkein hienoimmista kivisilloista. Käy kylpylässä, nauti kesästä tai vieraile Vallarnassa – virkistysalueella, jossa on suosittu ulkoilmateatteri Vallarna – Falkenbergin kesäkaupungissa on jokaiselle jotakin.

Asut hyvin hotellissa Clarion Collection Hotel Fregatten läheisessä ja kauniissa Varbergissa. Hotelli sijaitsee kauniilla käsityöalueella lähellä sekä Varbergin asemaa että rantakatua. Hotellin värit ovat saaneet inspiraationsa kallioista, hiekasta, merestä ja purjeista, ja hotellissa asuminen voi kieltämättä tuntua siltä kuin asuisi keskellä Varbergin historiaa.

Linna, ulkoilmaravintolat ja upeat tapahtumat ihanassa Kalmarissa

Kalmarin linna.

Kalmar on yksi Ruotsin vanhimpia kaupunkeja ja se päätyy myös Ruotsin parhaiden kesäkaupunkien listan huipulle vuodesta toiseen. Rikkaalla kulttuurielämällään, pitkällä historiallaan ja ehdottomalla läheisyydellään Öölantiin Kalmar houkuttelee runsaasti matkailijoita joka kesä. Slottsholmenilla sijaitsee Kalmarin linna, jota pidetään yhtenä Ruotsin kauneimmista ja tärkeimmistä linnoituksista. Nauti rannikon läheisyydestä jossain monista ihanista ulkokahviloista ja havaitse, miksi kaupunki äänestetään Ruotsin parhaaksi kesäkaupungiksi vuodesta toiseen. Yksi kesän kohokohdista Kalmarissa on Iron Man, joka järjestetään tänä vuonna 20. elokuuta. Kilpailu houkuttelee asukkaat ulos kaduille ja se on todellinen kansanjuhla.

Viehättävä Packhuset, suoraan laiturilla.

Sataako? Ei hätää, Kalmarin Lääninmuseo on yksi kaupungin suosituimmista ja mielenkiintoisimmista vierailukohteista ja se sijaitsee vain 5 minuutin matkan päässä hotellista Clarion Collection Hotel Packhuset. Hotelli sijaitsee upealla paikalla laiturilla, Kalmarsund lähimpänä naapurinaan. Täällä asut tyylikkäissä huoneissa ja historiallisessa rakennuksessa, kaupungin huvittelutarjonnan ollessa aivan oven ulkopuolella.

Ihanaa oleskelua rannalla suositussa Halmstadissa

Musiikkia, tapahtumia, yöelämää ja lähellä lähes kaikkea – hallantilaisessa Halmstadissa on paljon näkemistä ja tekemistä kesäkuukausien aikana. Ei ole vaikeaa ymmärtää, että kaupunki äänestetään usein yhdeksi Ruotsin parhaista kesäkaupungeista. Suosittu ja palkittu Tylösandstranden on yli 40 kilometriä pitkä ja ihanteellinen paikka rannalla oleskeluun aurinkoisena kesäpäivänä – riippumatta siitä, oletko yksin vai yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Viihtyisän charminsa ansiosta Halmstad on suurkaupunki miniatyyrina, joka sijaitsee lähes kaiken kiinnostavan lähellä. Golfkentät, polkupyöräreitit, vaellusreitit ja lukuisat ihanat ulkokahvilat tekevät kaupungista vilkkaan kesäkaupungin, joka on vierailun arvoinen. Wapnön linna on rentouttava paikka, joka antaa sinulle mahdollisuuden nauttia iltapäiväteestä (Afternoon Tea) skonsseilla, marmeladilla ja juustoilla kaikissa mahdollisissa muodoissa.

Ravintolaosa ihastuttavassa Norre Parkissa.

Clarion Collection Hotel Norre Park on ainutlaatuinen hotellihelmi Halmstadin keskustassa – vastapäätä kaunista Norre Katts Parkia. Tässä hotellissa asut ympäristössä, jolle on ominaista talon satavuotinen historia ja kauniit alkuperäiset katot 1900-luvun alkupuolelta. Hotellissa asut vehreällä alueella, joka sijaitsee keskeisellä paikalla, lähellä ostosmahdollisuuksia, ravintoloita ja nähtävyyksiä, kuten Länsmuseetia ja Galgbergetiä.

Strömstad – pieni kesähelmi

Strömstad kauniilla länsirannikolla.

Bohus-läänin pohjoispuolella sijaitsee pieni kesäkaupunki Strömstad. Idyllisellä satamallaan, upealla näköalallaan ja rennolla ilmapiirillään ei ole mikään ihme, että kaupungista tulee joka kesä valtavan suosittu. ”Ruotsin kesän” määritelmän löydät epäilemättä Strömstadista, jossa on viehättäviä rakennuksia, viihtyisiä ulkokahviloita ja mahdollisuus mukavaan seurusteluun. Jos kyllästyt rauhalliseen pikkukaupungin tunnelmaan, voit helposti jatkaa matkaasi autolla, bussilla tai junalla sekä Osloon että Göteborgiin, joista löydät sykettä ja viihdettä aivan toisella tasolla. Tästä voit lukea lisää siitä, mitä voit tehdä Göteborgissa kesäviikonlopun aikana. Kallbadhuset Strömstadissa sijaitsee rantakadun varrella ja sieltä on kaunis näköala Västerhavetille. Strömstadista sinulla on vain lyhyt matka kauniille saariryhmälle Koster – Ruotsin läntisin asuttu paikka.