Lund on viehättävä ja vilkas kaupunki, joka on täynnä kontrasteja. Måns Zelmerlöwin kotikaupungissa on rikasta kulttuurielämää, rauhallista luontoa ja paljon opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Tässä historiallisessa kaupungissa, joka on yksi Ruotsin vanhimmista kaupungeista, on myös laaja valikoima hienoja ravintoloita. Tässä annamme vinkkejä viidestä ravintolasta, joita et saa missata jännittävässä Lundissa!

Lund during summer
Walk along the beautiful cobbled streets and the colourful, charming houses that are so characteristic of Lund.

Kävele pitkin kauniita mukulakivikatuja keskellä värikkäitä, ihastuttavia taloja, jotka ovat hyvin ominaisia Lundille.


Lund on kaupunki, jolla on pitkä ja jännittävä historia – tämä Lounais-Skånen kaupunki perustettiin jo noin vuonna 990. Mukulakivet ja vanhat ristikkotalot kaupungin keskiaikaisessa ytimessä yhdistyvät nykyaikaisiin rakennuksiin, opiskelijoihin ja innovaatioympäristöihin. Lundilla on strateginen sijainti läheisyydellään rautatiehen, moottoritiehen ja suuriin kaupunkeihin, kuten Malmö ja Kööpenhamina. Kaupungin viihtyisässä keskustassa on helppo navigoida ja se tarjoaa niin ostosmahdollisuuksia kuin kulttuuria ja erittäin hyviä ravintoloitakin – tosiasia on, että kaupungista löytyy kokonaista yhdeksän ravintolaa, jotka on White Guide -nimettyjä vuoden 2018 aikana.


Lundagård ja Universitetshuset sijaitsevat keskellä Lundin sydäntä.


Lundin Tuomiokirkon ulkopuolella sijaitseville penkeille kerääntyy aurinkoa kaipaavia Lundin asukkaita.


Kasvis- ja vegaaniruokaa ravintolassa Govindas


Kasvis- ja vegaaniruoka on tuskin tilapäinen trendi ja monet ravintolat sekä parantavat että laajentavat kasvisruokien valikoimaansa. Intialaisessa lounasravintolassa Govindas ollaan erikoistuttu sekä kasvis- että vegaaniruokaan ja se tarjoaa värikkään ja monipuolisen ruokalistan. Tänne monet Lundin opiskelijoista vaeltavat hyvän, terveellisen ja edullisen ruoan perässä. Govindas löytyy osoitteesta Bredgatan 28.


Parasta Italiasta V.E.S.P.A-ravintolassa


Antipasto, salami, insalatona, viini, pasta, pizza, gelato – joskus kelpaa vain italialainen ruoka! Lundissa ravintola V.E.S.P.A on suosittu ravintola niille, jotka haluavat kokea italialaisia makuja. Voit yhtä hyvin varata pöydän kuin tilata take away -ruokaakin.  V.E.S.P.A sijaitsee Karl XI gata 1:ssä, lähellä Clemenstorgetia.


Mat & Destillat – palkittu premium-ravintola Lundin sydämessä


Kyrkogatan 17:sta, historiallisella alueella Lundin sydämessä, löytyy arvostettu premium-ravintola Mat & Destillat.  Mat & Destillat yhdistää vanhan ja uuden ja tekee sen korkealla laadulla – todisteena tästä ravintola löytyy tunnetusta White Guidesta, joka testaa ja esittelee Ruotsin parhaita ravintoloita vuosittain. Kokeellinen ja innovatiivinen keittiö valmistaa tunnettuja ruokalajeja uusilla tekniikoilla, mutta tekemättä kuitenkaan kaikkea turhan monimutkaiseksi.


Mat & Destillat -ravintolassa tarjoillaan klassisia ruokalajeja innovatiivisilla tekniikoilla. Valokuva: Mat & Destillat


Ravintola sijaitsee kauniissa tiloissa osoitteessa Kyrkogatan 17. Valokuva: Mat & Destillat


Valokuva: Mat & Destillat


Pariisilainen tunnelma suositussa Klostergatans Vin & Delikatess -ravintolassa


Jos etsit hyvin laitettua klassista ranskalais/ruotsalaista bistro-ruokaa, sinun tulee kohdistaa katseesi suosittuun Klostergatans Vin & Delikatess -ravintolaan. Ihanassa ilmapiirissä saat mahdollisuuden nauttia oikein hyvästä ruoasta, joka on valmistettu ilman kiertoteitä ja rakkaudella raaka-aineisiin. Ravintolan ihanat tilat sijaitsevat Klostergatan 3:ssa, lähellä Lundin Tuomiokirkkoa, jossa vierailee vuosittain 700 000 ihmistä. Ravintola tarjoaa todella gastronomisen kokemuksen.  Riippumatta siitä, kaipaatko maittavaa lounasta vai romanttista illallista – ravintolassa Klostergatans Vin & Delikatess löytyy jotain kaikkein vaativimmillekin. Shakkiruutuisella kivilattiallaan, inspiroivalla henkilökunnallaan ja ihanalla pariisilaisen bistron tunnelmallaan ravintola on kasvanut suosituksi kortteliravintolaksi niin Lundin asukkaille kuin turisteillekin.


Valokuva: Calle Henrickson


Valokuva: Calle Henrickson


Edulliset hinnat ja rentoa tunnelmaa VED-ravintolassa


Lund on opiskelijakaupunki, joka tarjoaa suuren valikoiman niin vilkkaita baareja kuin oikein hyviä ravintoloitakin. Mårtenstorgetilla Lundin keskustassa on suuri valikoima niin kauppoja, torikauppaa kuin ravintoloitakin. Torilla sijaitsevan VED-ravintolan keittiöstä tarjoillaan nykyaikainen ja rustiikkinen menu, johon kuuluu välipaloja ja puuhellassa paistettua pizzaa. Ravintolassa käytetään kauden raaka-aineita, jotka on tuotettu paikallisesti niin pitkälle kuin mahdollista. Erinomainen valinta niille, jotka hakevat perheystävällistä tai edullista ravintolaa, jossa on laaja valikoima ja rento ilmapiiri. Suuri ulkoterassi on avoinna huhtikuusta lokakuuhun ja se kohottaa vierailusi tasoa entisestään.


M.E.A.T. – nykyaikainen pihviravintola ihanassa baariympäristössä


Kiinnostus hampurilaisiin on kohonnut huomattavasti viime vuosien aikana. M.E.A.T.-ravintolassa yhdistyvät vaikutteet ja maut niin amerikkalaisesta kuin aasialaisestakin keittiöstä erittäin hyväksi ruoaksi. Ravintolan hampurilainen on muun muassa valittu yhdeksi Ruotsin parhaista White Guide -ravintolaoppaan toimesta. Kattesund 8 A:n ihanassa baariympäristössä voit nauttia nykyaikaisen aterian yhdessä ystäviesi kanssa lompakkoasi tyhjentämättä. M.E.A.T.-ravintolassa keskipisteenä ovat liha ja hiiligrilli ja täällä saat sekä korkeaa laatua että persoonallisen ja rennon tunnelman.


Valokuva: Calle Henrickson


Valokuva: Calle Henrickson


Valokuva: Calle Henrickson


Ihsiri – Lundin itsestään selvä thai-ravintola


Thaimaalainen keittiö on todella vakiinnuttanut asemansa itsestään selvyytenä ravintolakartalla koko Ruotsin kaupungeissa ja Lundissa Ihsiri on se itsestään selvä valinta, jos mielesi tekee thai-ruokaa. Ihsiri on nykyaikainen thai-ravintola, joka tarjoilee aasialaisen keittiön inspiroimaa ruokaa.  Löydät tämän arvostetun ravintolan historiallisista skånelaisista tiloista osoitteesta Bytaregatan 14, läheltä sekä keskusasemaa että Lundagårdia.