Oletko varannut matkan kauniiseen Riikaan vai mietitkö vielä? Latvian pääkaupunki kuplii viehätystä, nähtävyyksiä, ruokakokemuksia ja uskomatonta arkkitehtuuria. Tähän olemme keränneet viisi huippuvinkkiä!

city-hall-square-old-town-riga.jpg
Raatihuoneentori Riikassa

Riika äänestettiin hiljattain 7. mielenkiintoisimmaksi ja jännittävimmäksi matkailukohteeksi maailmassa TripAdvisorin toimesta. Paratiisimatkakohteet, kuten Costa Rica, Havaiji ja Kenia, sieppasivat korkeimmat sijat, mutta top 10 -sijoitus on suurta matkakohteelle, joka usein unohdetaan. Ehkä se on monen mielestä joko liian lähellä tai liian tavallinen? Haluamme haastaa tämän kuvan ja esitellä Riian suuren viehättävyyden.


1. Jugend ja Art Nouveau maailmanluokkaa


Riian suuresta arkkitehtuuriaarteesta on vaikeaa olla lumoutumatta. Yli kolmasosa Riian keskustan rakennuksista on Jugend- ja Art Nouveau -tyyliä, joten ei ihme, että tämä luonteenomainen tyyli hallitsee kaupunkikuvaa ja jättää pysyvän vaikutelman vierailijoilleen. Katse hakeutuu koko ajan ylöspäin kohti koristeellisia yksityiskohtia, jotka ovat ominaisia tälle rakastetulle ja suositulle aikakaudelle arkkitehtuurin historiassa. Laita mukavat kävelykengät jalkaasi ja suuntaa maailman Jugend-tiheimpään kaupunkiin!


Tässä ovat arkkitehtuurin helmet, joita et saa missata


Vanha kaupunki: Vecrīga (mikä merkitsee ”Vanha Riika” latvian kielellä) on ihanteellinen lähtökohta, jos olet lähdössä tutkimusmatkalle Jugendin merkeissä. Vaikka suurin osa kaupungin Art Nouveau -rakennuksista sijaitseekin Vanhassa kaupungissa ja sen läheisyydessä, osa näistä taloista rakennettiin Riian keskiajan kortteleihin 1900-luvun alussa. Keskiajan korttelit tarjoavat toisin sanoen mielenkiintoisen yhdistelmän arkkitehtonisia tyylejä ja aikakausia! Vanhasta kaupungista pääset sitten kätevästi eteenpäin sekä Alberta ielaan että Elizabetes ielaan.


Alberta iela: Alberta iela on yksi tunnetuimmista kaduista, mitä tulee Riian arkkitehtuuriaarteeseen – sieltä löytyy mestariteos toisensa jälkeen koko kadun pituudelta.


Missä: Vanhasta kaupungista on noin 10 minuutin kävelymatka näille häkellyttävän kauniille rakennuksille.


Riika Art Nouveau Museo: Kun nyt olet kadulla Alberta iela, sinun kannattaa käyttää tilaisuus hyväksesi ja vierailla kuuluisassa Riika Art Nouveau Museossa, joka sijaitsee samalla kadulla. Ihanteellinen sinulle, joka olet ihastunut Jugendiin ja haluat saada tietää enemmän tunnetusta latvialaisesta arkkitehdista nimeltä Konstantīns Pēkšēns, joka asui täällä vuoteen 1907 asti. Museo sijaitsee hänen entisessä huoneistossaan ja se on oikea buffet, johon kuuluu huonekaluja, vaatteita ja keittiötarvikkeita samalta aikakaudelta.


Missä: Alberta iela 12


Elizabetes iela:  Samansuuntaisesti Alberta ielan kanssa sijaitsee yhtä kuuluisa Elizabetes iela. Numerosta 10b löydät varhaisesta Jugendista vaikuttavan esimerkin, jonka on suunnitellut Mikhail Eisenstein, ja joka on rakennettu vuonna 1903. Julkisivun hohtavan kirkkaansinisillä osillaan talo erottuu todella joukosta, ja katse pysähtyy helposti kauniin veistoksellisiin yksityiskohtiin ja elementteihin, jotka koristavat talon seinää.


Missä: Elizabetes iela 10b


Pyöristetyt erkkerit, orgaanisesti kiipeilevät kasvit ja koristelu ovat toistuvia yksityiskohtia Riian talojen julkisivuissa.


Kirkkaansiniset värit valaisevat todella katua ja näitä taloja on suorastaan aivan mahdotonta olla vilkaisematta.


Vaikka Riiassa onkin jugend-tyyliä tiheämmässä kuin missään muualla maailmassa, nämä komeat rakennukset eivät lakkaa kiehtomasta.


Tämä porraskäytävä on kaunis esimerkki luonnonkauniista ornamentiikasta, joka on hyvin tyypillistä Art Nouveau -tyylille.


2. Vieraile kylpylässä Riian keskustassa tai tee päiväretki tunnettuun kylpyläkaupunkiin Jurmalaan


Eikä olisikin ihanteellista yhdistää uudet vaikutelmat ja retket ihanaan hierontaan ja rentoutumiseen lomalla?  Edullisessa Riiassa saat molempien maailmojen parhaat puolet – tyhjentämättä samalla koko lomakassaa! Latvian Riika on vakiintunut kylpyläkaupunki, joka tarjoaa laajan valikoiman hoitoja ja hyvinvointia erittäin houkuttelevin hinnoin meille skandinaaveille. Vuorottele intensiivisillä retkillä kaupungille sekä hyvin ansaituilla kylpylähoidoilla ja pääse eroon jännitteistä, jäykkyydestä ja lihasten jumiutumisesta. Ihanteellista sen jälkeen kun olet juossut Riian kaikissa nähtävyyksissä ja mielenkiintoisissa kohteissa. Kaupungin keskustan tarjonnan lisäksi myös historiallinen kylpyläkaupunki Jurmala sijaitsee vain hieman yli 20 kilometrin päässä Riian keskustasta. Ihanteellinen paikka niille, jotka haluavat todella rentoutua ja kävellä paljain jaloin kauniilla, valkoisella hiekkarannalla.


Missä: Jurmalaan pääset noin 30 minuutissa junalla Riian keskustasta. Ihanteellinen päiväretki!


Puolen tunnin junamatkan päässä Riiasta sijaitsee kylpyläkaupunki Jurmala. Ihanteellista, jos haluat pitää tauon kaupungin keskustan hälinästä tai kaipaat vain viilentävää uimaretkeä!


3. Tee edullisia ostoksia


Mitä olisikaan viikonloppu ilman shoppailua? Riiassa on kauppoja ja ostoskeskuksia vähän siellä täällä, mutta parhaat ostosmahdollisuudet ovat selvästikin Vanhassa kaupungissa ja keskustassa. Tässä luettelemme joitakin Riian parhaista ostospaikoista.


Ostoskadut: Kadut Tērbatas ja K. Barona ovat suosittuja ostoskatuja edullisine kauppoineen.


Ostoskeskukset: Riiassa on myös useita ostoskeskuksia, jotka ovat erittäin käteviä vierailla niiden reilujen aukioloaikojen ansiosta (erityisesti sunnuntaisin, kun pienemmät kaupat ovat kiinni). Vanhan kaupungin sydämessä sijaitsee suosittu Galerija Centrs, josta löytyy 110 kauppaa 29 000 neliömetrin alueella. Suomalaisomisteinen tavaratalo Stockmann keskittyy lähinnä merkkivaatteisiin, kun taas Bergs Bazaarilla on hieman ylellisempi valikoima esimerkiksi paikallisilla muotoilijoilla, meikeillä ja hienommilla ravintoloilla.


Missä: Galerija Centrs sijaitsee keskellä Vanhaa kaupunkia, osoitteessa Audēju iela 16. Stockmann löytyy osoitteesta 13. janvāra iela 8, kun taas Bergs Bazaar sijaitsee Elizabetes iela 83:ssa.


Art Nouveau Riga: Inspiroiko Art Nouveau sinua? Myymälästä Art Nouveau Riga voit ostaa koruja, asusteita, sisustusartikkeleita, julisteita, tekstiilejä ja lamppuja tähän luonteenomaiseen tyyliin.


Missä: Myymälä sijaitsee osoitteessa Strelnieku 9, keskellä kauniita Jugend-rakennuksia.


Riian keskustori: Riian keskustori on pinta-alaltaan Euroopan suurimmat markkinat ja itsestäänselvä vierailukohde kaupungissa vieraillessasi. Noin 80 000 kävijää tulee tänne päivittäin tekemään löytöjä second hand -tavaroiden, kukkien, elintarvikkeiden ja herkkujen, erikoisuuksien, elektroniikkatuotteiden, muotiartikkeleiden, puutarhatarvikkeiden sekä yhden jos toisenkin piraattikopion joukosta. Markkinat sijaitsevat viidessä vanhassa zeppeliini-hangaarissa, jotka ovat ensimmäisen maailmansodan ajalta, ja jotka UNESCO on listannut maailmanperintökohteeksi.


Missä: Osoite on 7, Nēģu iela, heti Vanhan kaupungin ulkopuolella.


Shoppaile, tingi ja neuvottele hinnoista rinta rinnan latvialaisten kanssa jättimäisellä keskustorilla.


4. Tee lista tärkeimmistä nähtävyyksistä


Vaikka Riialla onkin suuri tarjonta nähtävyyksiä ja kohteita, joista voit valita, siellä on myös kourallinen helmiä, jotka on listattu ehdottomasti nähtäviksi, riippumatta siitä, vietätkö Riiassa koko viikon vai vain pari yötä. Tässä annamme nopean yleiskuvan Riian ainutlaatuisista huippukohteista. Astu täysin palkein uteliaan turistin rooliin ja käy läpi koko lista, tai poimi omat suosikkisi!


Vecrīga, Vanha kaupunki, on nähtävyys sinänsä, riippumatta siitä lumoudutko kauniista arkkitehtuurista ja viehättävistä mukulakivikaduista, vai oletko kiinnostunut Riian jännittävästä historiasta. Sijainnillaan Itämeren ja suuren, kaupungin läpi kulkevan Daugava-virran rannalla, Riika oli yksi Itämeren rikkaimpia kaupankäyntikaupunkeja, ja siellä vierailivat usein sekä viikingit että Hansa-kauppiaat. Monet Riian suurimmista nähtävyyksistä sijaitsevat näissä kortteleissa (katso alla). Istu alas mukavalle ulkoterassille jollakin torilla ja hengitä sisääsi mahtavaa ympäristöä kädessäsi maistuva, kylmä latvialainen olut.


Lumoudu Vanhan kaupungin historiallisesta ilmapiiristä, vanhoista rakennuksista ja mukulakivikaduista.


Ruotsalainen portti, Zviedru vãrti, on ainoa mitä on enää jäljellä kaupunginmuurista, joka kerran suojasi kaupunkia ulkoisilta hyökkäyksiltä. Kun ruotsalaiset miehittivät Riian vuonna 1698, Ruotsalainen portti rakennettiin kaupungin muuriin.


Missä: Ruotsalaisen portin löydät osoitteesta Torna Iela 11.


Ruotsalainen portti, The Swedish gate, on ainoa mitä Riian kaupunginmuurista on jäljellä.


Mustapäiden talo on ehkä yksi Vanhan kaupungin tunnetuimpia taloja, sille ominaisella punaisella julkisivullaan ja kauniisti koristellulla ovellaan. Taloa käyttivät 1300-luvulla villeihin tilaisuuksiin ja juhliin mustapäät eli Blackheads, jotka olivat joukko naimattomia ulkomaalaisia kauppiaita, jotka olivat aktiivisia useissa Baltian keskiaikaisissa kaupungeissa. Valitettavasti alkuperäinen rakennus tuhoutui saksalaisten pommeista toisen maailmasodan aikana, mutta se rakennettiin uudelleen sopivasti Riian 800-vuotisjuhlaan vuonna 2001. Tänä päivänä Mustapäiden taloa käytetään museona ja konserttitalona.


Missä: Mustapäiden talo sijaitsee osoitteessa Rātslaukums 7, Raatihuoneen torilla Vanhassa kaupungissa.


Vanhan kaupungin Raatihuoneen torilta löydät Mustapäiden Talon. Heti julkisivun edessä sijaitsee 6,3 metrin korkuinen suojeluspyhimys eli St Roland -patsas.


Mitä olisi keskiaikainen kaupunki ilman kirkkojaan? Sekä Pyhän Pietarin kirkko että Riian Tuomiokirkko ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Pyhän Pietarin kirkko on goottilainen 1200-luvun kirkko, joka voi ylpeillä Riian korkeimmalla tornilla. Äläkä missään tapauksessa jätä menemättä hissillä kirkon näköalapaikalle, josta voit nähdä 72 metrin korkeudesta sekä vanhan että uuden kaupungin, Daugava-joen ja Riianlahden. Riian Tuomiokirkko on myös 1200-luvulta ja se on tänä päivänä Baltian suurin kirkko. Täällä sijaitsevia valtavia urkuja pidetään yhtenä Tuomiokirkon tunnetuimmista nähtävyyksistä.


Mene hissillä Pyhän Pietarin kirkon torniin ja nauti lyömättömän upeasta näköalasta Latvian pääkaupunkiin!


Miehitysmuseo antaa tärkeän muistutuksen Latvian vaikeasta menneisyydestä sekä Neuvostoliiton että Natsi-Saksan miehityksissä. Täällä on vuosilta 1940-1991 dokumentteja, valokuvia ja esineitä, jotka todistavat epäinhimillisistä elinoloista näiden suurvaltojen vallitsemilta ajoilta.


Missä: Raiņa bulvāris 7, Riian keskustassa.


Latvian Etnografinen ulkoilmamuseo on suuri ulkoilmamuseo, joka sijaitsee heti Riian ulkopuolella maaseutuympäristössä. Täällä voit tehdä kirjaimellisesti historiallisen kävelylenkin yli 100 puutalon keskellä (kirkkoja, tuulimyllyjä, maataloja jne.), Latvian neljältä kulttuurialueelta.


Missä: Brīvības gatve 440. Tänne pääset kätevimmin linja-autolla numero 1, joka lähtee kadulta Merkela iela, vain 100 metrin päästä rautatieasemalta.


Mene hissillä Pyhän Pietarin kirkon torniin ja nauti lyömättömän upeasta näköalasta Latvian pääkaupunkiin!


Täällä ei ole ainoastaan taloja ja rakennuksia, vaan myös jonkin verran käyttöesineitä.


Vieraile heidän verkkosivullaan nähdäksesi, milloin he järjestävät käsityöpäiviä.


5. Ylellisiä aterioita kohtuulliseen hintaan


Riika tarjoaa erittäin edullista ja hyvää ruokaa monissa ravintoloissaan. Äläkä unohda antaa juomarahaa – pyöristä lasku ylöspäin tai lisää sen loppusummaan 5-10 %. Tässä annamme lyhyen yleiskatsauksen joistakin Riian parhaista ravintoloista.


Riviera ei ainoastaan flirttaile Välimeren kanssa – ravintola menee ”all in” parhaisiin perinteisiin italialaisesta, ranskalaisesta, espanjalaisesta ja kreikkalaisesta keittiöstä. Täällä saat hienon kala-aterian noin 20 eurolla. Riviera on erittäin suosittu, joten muista varata pöytä ajoissa, jos et halua ohittaa tätä Välimeren helmeä.


Missä: Dzirnavu iela 31 (sisäänkäynti kadulta Antonijas iela). Riviera ei sijaitse kovinkaan kaukana Jugend-tiheältä kadulta nimeltä Alberta iela.


Lido on suuri ja suosittu Riian ravintolaketju, joka tarjoaa ruoan lisäksi myöskin joukon aktiviteetteja, kuten luistinrata, karuselleja, mikroautorata ja paljon muuta. Ihanteellinen ystäväporukalle tai koko perheelle!


Missä: Lido leisure centre sijaitsee osoitteessa Krasta iela 76.


Restaurang Vincents on tänä päivänä yksi Riian johtavista gourmet-ravintoloista ja sillä on maine, joka on houkutellut luokseen yhden jos toisenkin julkkiksen vuosien saatossa. Tee kuten Elton John, Prinssi Charles ja Japanin keisari ja nauti fine dining -aterioinnista, kun se on parhaimmillaan! Pääruoat maksavat noin 27-35 euroa.

Missä: Elizabetes iela 19, noin 15 minuutin kävelymatkan päässä Vanhasta kaupungista.


Ravintola 12/21 ei ole uskomattoman suosittu ainoastaan keittiönsä vuoksi, vaan sillä on sen lisäksi myös yksi Riian viehättävimmistä julkisivuista! Maalauksillaan lehmistä ja köynnöskukista hohtavaa ja kauniin turkoosia seinää vasten se houkuttelee sinua istuutumaan kodikkaalle ulkoterassilleen. Valitse monista liharuoista, kalaruoista tai klassisista latvialaisista ruokalajeista. Mehevä 200 gramman pihvi maksaa hieman yli 20 euroa, mutta ethän unohda tilata lisukkeita ja jotain hyvää juotavaa.


Missä: 12/21 löytyy osoitteesta Jauniela 16 Vanhassa kaupungissa.


Ravintolassa Muusu keskitytään yksityiskohtiin, olipa sitten kyseessä ruoka, sisustus (inspiroitu Pohjoismaista) tai keramiikasta. Aterioiden esittely on kuin kaunis taideteos ja tuntuu melkein ikävältä iskeä siihen veitsellä ja haarukalla. Voit valita, haluatko istua ravintolan mukavalla ulkoterassilla vaiko sisällä. Ravintolassa on kokonaista kolme kerrosta ja ylimmässä niistä on rento lounge. Pääruoka maksaa noin 20 euroa.


Missä:  Muusu sijaitsee osoitteessa Skarnu iela 6, ei kovinkaan kaukana Pyhän Pietarin kirkosta.


Älä ohita ravintolaa 12/21 vieraillessasi Riian Vanhassa kaupungissa.


Ihanat ravintolat reunustavat mukulakivikatuja. Äläkä unohda pitää taukoja latvialaisen oluen tai parin ääressä!


Riiassa voit valita monesta ravintolasta, joilla on ulkoterassit.
Suunnitteletko vierailua myös Latvian naapurimaassa Liettuassa?__ __Lue lisää hotellistamme Vilnassa tästä.