Jäsenyys

Reenskaug Hotel Drøbakissa – erilainen hotelli

Tiesitkö, että Drøbakin ydinkeskustasta löytyy historiallinen hotelli, jossa sekä Knut Hamsun että Edvard Munch (mukaan lukien Munchin rakastajatar) ovat majoittuneet, ja joka olisi luultavasti ollut esillä myös TV-ohjelma Åndenes Maktissa (Henkien voima), ellei hotellinjohtaja olisi pitänyt sitä liian nolostuttavana? Ehkä olet ollut liikkeellä kaupungilla ja pistäytynyt viihtyisään hotellibaariin etkä ole tullut ajatelleeksi, että se on oikeastaan hotelli? Tervetuloa Reenskaug Hoteliin – hotelliin, joka tarjoaa kaiken!

 • Historiallinen Reenskaug Hotel sijaitsee 140 vuotta vanhassa rakennuksessa ja siitä tuli osa hotelliperhettämme samaan aikaan kuin meistä tuli Strawberry toukokuussa 2023. Tämän rakennuksen seinät henkivät historiaa!

 • Kaksi Strawberrylta lähti retkelle tähän hurmaavaan rannikkokaupunkiin tutustumaan tarkemmin, mitä hotellilla on tarjottavanaan.

 • Lähde mukaamme meidän kahden kohtuullisen sivistyneen ja vaativan kolmekymppisen naisen kanssa kokiessamme useita yllätyksiä hotellissa, jossa on majoittunut tunnettu taiteilija, maailmankuuluja kirjailijoita ja muita kuuluisuuksia!

 • …Oslon yöelämään kyllästynyt kaveriporukka lähti tänne reissuun saadakseen hieman vaihtelua. PS. Huhujen mukaan täällä on kummitus, “Rouva Bollette”, joka vaeltelee ympäriinsä aina toisinaan.

Kodikkaan tuntuinen paikka kaikille

– Monenikäiset ystäväporukat haluavat yöpyä täällä, ja monet heistä tulevat pitkienkin matkojen päästä. Täällä Drøbak on nimittäin erikoisliikkeitä ja ainutlaatuisia kauppoja, joten ne houkuttelevat tulemaan tänne tekemään ostoksia ja yöpymään, kertoo hotellinjohtaja Kjetil Eide pian sen jälkeen, kun olemme saapuneet sisälle hotelliin, joka ilmestyi yllättäen näkyviin keskellä tiheään rakennettua valkoisten puutalojen aluetta Drøbakin keskustassa.


Reenskaug image 8Hotellinjohtaja Kjetil Eidellä on kerrottavanaan paljon historiaa ja hauskoja faktoja.


– Lisäksi yllättävän monet tulevat Hadelandista ja Granin alueelta, monet heistä jopa 6–7 kertaa vuodessa. Sille minulla ei ole tiedossa selkeää syytä, Kjetil jatkaa hymyillen.


– Yleisesti ottaen täällä käy paljon kanta-asiakkaita, ja monet heistä haluavat yöpyä mielellään joka kerralla samassa huoneessa ja he haluavat samojen tarjoilijoiden palvelevan heitä! Meillä on myös vieras, joka majoittuu täällä kaksi kuukautta joka vuosi ja haluaa asiat hoidettavan omalla tavallaan. On todella mukavaa nähdä, että vieraat tuntevat olevansa täällä kuin kotonaan, Kjetil jatkaa.

View from Reenskaug Hotel and Drøbak

Idylli siellä jossakin

Harvat kaupungit ovat yhtä idyllisiä kuin tämä pieni ja hurmaava rantakaupunki Oslonvuonon aurinkoisella rannalla, lyhyen ajomatkan päässä Oslosta. Merellinen ympäristö tarjoaa runsaasti uintimahdollisuuksia, upean keskustan pienine ja viihtyisine erikoisliikkeineen, useita gallerioita, ravintoloita ja maatilamyymälöitä, puhumattakaan mahtavasta golfkentästä, joka sijaitsee vain 19 minuutin ajomatkan päässä.


Reenskaug image 10Reenskaug Hotelin ympäristössä on runsaasti luonnonkauniita elementtejä.


Olemme kuulleet huhuja, että talvella tämän kaupungin viihtyisillä kaduilla on vaikeaa olla tuntematta joulun tunnelmaa. Ja kaiken tämän viehättävyyden keskeltä löytyy myös Reenskaug Hotel!

 • Hämmästelemme välittömästi sitä, kuinka viihtyisältä ja modernilta aula vaikuttaa – The Lobby, joksi sitä kutsutaan. The Lobby toimii sekä aulana, baarina, ravintolana että sosiaalisena kohtaamispaikkana. Myös aamiainen tarjoillaan siellä.

 • Mies istuu keskittyneesti kannettavan tietokoneensa äärellä, ja hieman vanhempi pariskunta syö lounasta. Kauittimista kuuluu miellyttävää musiikkia ja baarin/aulan työntekijä juttelee samalla hymyillen. Tunnemme välittömästi viihtyvämme täällä.

 • – Ovemme ovat avoinna kaikille, halusipa täällä sitten viettää muutaman tunnin etätöitä tehden, syödä tai juoda jotakin tai tulla vain rentoutumaan ja nauttimaan sosiaalisesta ympäristöstä, Kjetil kertoo.

Kurssipaketit, rippijuhlat ja kaikkea siltä väliltä

Meille tarjoillaan maistuva lounas, jossa ei ole tingitty herkullisista raaka-aineista ja joka myös osoittaa, että Reenskaugissa allergioihin suhtaudutaan vakavasti. Tämän jälkeen Kjetil esitttelee meille useita huoneita, joita käytetään monenlaisiin tapahtumiin aina häistä, rippijuhlista ja kastetilaisuuksista hautajaisiin, syntymäpäiväjuhliin, ystävyysjuhliin, kesäjuhliin ja joulutarjoiluihin. Huoneet ovat tilavia ja kutsuvia. Aulan yhteydestä löytyy myös upea Chambre Séparée, joka on varattavissa jopa 10 hengelle ja jossa on myös mahdollista järjestää videoneuvotteluja.


reenskaug image 1Maukas ja herkullinen lounas tarjoillaan ravintolassa.


Reenskaug image 9Kurssi? Kongressi? Muu tapaaminen? Täällä kaikki on mahdollista. Ja täällä on myös viihtyisää!


– Viikonloppuna täällä järjestetään rippijuhlat, joihin osallistuu 37 henkilöä, 20 henkilöä ja 25 henkilöä, kolmessa eri huoneessa samaan aikaan. Onneksi kaikilla on sama menu!, kertoo Kjetil viitaten leikkisästi keittiöhenkilökuntaan.


Kjetil jatkaa todeten, että täällä on tarjolla myös kurssipaketteja sekä yöpymisen kera että ilman. Paketteihin sisältyy kokoustila, kaikki tarvittavat varusteet ja tietenkin ruoka. Ohitamme yhdessä huoneessa olevan seminaariryhmän, joka on uppoutunut keskustelemaan. Olemme vakuuttuneita siitä, että ehdotamme päälliköllemme seuraavan kokouksemme järjestämistä juuri täällä.

Hamsun-, Munch- ja papukaijahuoneet

Ennen kuin saamme tietää tarkemmin kummitus “Rouva Bollettesta”, käymme tutustumassa ylemmässä kerroksessa sijaitseviin hotellihuoneisiin, joiden niminä on muun muassa “papukaijahuone” ja “enkelihuone”. Saavumme huoneeseen 213 ja saamme tietää, että maailmankuulu Knut Hamsun kirjoitti kirjansa Haaveilija juuri tässä huoneessa – “Hamsun-huoneessa”. Sen sisustus on historiallinen ja taidokas, luultavasti juuri sellainen kuin se oli Hmsunin majoittuessa täällä. Huoneen ikkunasta näkyy myös vilahdus merestä. Siirrymme seuraavaksi “Munch-huoneeseen” ja kuulemme, että Munchin rakastajar majoittui huoneessa 215, lähellä Munchin omaa huonetta. Hän oli ilmeisesti antelias sielu.


Reenskaug image 5Huone 213 – Hamsun-huone. Täällä, hotelliin "kulmahuoneessa", Knut Hamsun majoittui vuonna 1903 uuden kotinsa rakennusajan, ja näiden neljän seinän sisällä syntyi Haaveilija-romaani.


– Tästä ikkunasta Munch heitti rahaa pojille, jotka myivät hapankirsikoita Lehmannsbryggen laiturilla hotellin lähellä. "Aina kun he kävelivät hotellin ohi matkalla myydäkseen hapankirsikoitaan, hän heitti heille pientä vaihtorahaa antaakseen heille hieman ylimääräistä rahaa", Kjetil kertoo ja paljastaa, että tästä huoneesta on tarkoitus tehdä historiallisempi, kuten Hamsunin huoneesta.


Reenskaug image 6Papukaijahuone – ei varmaankaan kovin yllättävää?


Tämän jälkeen saamme nähdä papukaijahuoneen, joka on sisustettu papukaijatyyliin, ja enkelihuoneen, jossa on hieman erilainen vuode kuin muissa huoneissa. Kjetil kertoo, että monet haluavat palata juuri tähän huoneeseen, vaikkakaan hän ei tiedä tarkalleen miksi. Voimme tehdä omat päätelmämme syystä… On olemassa myös lukuisia “tavallisia” hotellihuoneita, ja ne kaikki ovat viihtyisiä mukavine vuoteineen ja minibaareineen ja niissä on vastaremontoitujen kylpyhuoneiden tuoksu.


Eristeenä käytettiin kuuluisia maalauksia


Tässä kauniissa rakennuksessa on monia nurkkia ja kolkkia, ja Kjetil kertoo innostuneesti, mihin eri tarkoituksiin yleisiä tiloja ja oleskelutiloja on käytetty vuosien varrella. Esimerkiksi yksi nykyisistä viihtyisistä oleskelutiloista toimi aiemmin pianobaarina.


Huomaamme useita Drøbakissa syntyneen taiteilija Anton Thoresenin maalauksia, ja saamme tietää, että monia hänen maalauksiaan löydettiin ullakolta, jossa niitä oli käytetty eristeenä. Onneksi ne löydettiin, restauroitiin ja ripustettiin esille näihin tiloihin.

 • – En usko kummituksiin, mutta niitä on täällä

  Palaamme The Lobbyyn ja haluamme mielellämme kuulla lisää kummituksesta, joka huhujen mukaan hiiviskelee ympäriinsä käytävillä. Tarinoissa on kyllä tulkinnan varaa – niitä voi uskoa ta sitten ei. Sen saat päättää itse.

 • – En usko kummituksiin, mutta niitä on kyllä täällä, toteaa Kjetil ristiriitaisesti. Jeanette, aulan baarissa keskustelumme kuullut työntekijä, kertoo kuulleensa kummituksia useita kertoja. Meidän on selvitettävä, mistä tässä kaikessa on kyse.

 • – Meillä on useita konkreettisia esimerkkejä kummitusten olemassaolosta, ja monet ovat halunneet meidän ilmoittautuvan Åndenes makt -ohjelmaan (Henkien voima). En halua kuitenkaan tehdä niin, se olisi noloa. Tiedättehän, en edes usko niihin.

 • – On toki myönnettävä, että tarinat ovat saaneet minut hieman epäilemään, Kjetil sanoo kurtistaen otsaansa. Eräs noin 4–5-vuotias poika alkoi yllättäen keskustella hississä jonkun kanssa, jolla hän kertoi olleen valkoinen hame. Kukaan muu ei nähnyt häntä.

 • – Eräs toinen vieras kertoi, että huoneeseen tuli yhtäkkiä kelluva nainen valkoisessa mekossa, mutta hän "lensi" takaisin ulos. Eräs mies kertoi myös, että hänet "työnnettiin" ulos baarista ilman, että ympärillä olevat näkivät kenenkään työntävän häntä.

 • – Luulimme hänen olleen kovassa humalassa, mutta saimme selville, ettei niin ollut… Ja voittekin arvata, millaiset vaatteet sillä naisella oli yllään, Kjetil jatkaa.

KOKONAINEN huone täynnä olutlaseja

Kuulemme, että tämä valkoiseen hameeseen pukeutunut kummitus voi todennäköisesti olla “Rouva Bollette” – nainen, joka omisti Reenskaugin ja asui siellä alusta alkaen. Tunnemme ihomme nousevan kananlihalle. Kjetil uskoo olevansa varma siitä, että tästä kummituksesta tarinoita kertoneet henkilöt eivät tienneet toisten henkilöiden tarinoista, sillä niitä ei ole koskaan kerrottu julkisesti (tätä ennen!). Kaikissa tarinoissa oli kuitenkin osallisena valkopukuinen nainen... Viimeinen tarina, joka Kjetilillä on kerrottavaan, on kuitenkin kaikkein hulluin.


– Vuonna 1992 koimme luultavasti oudoimman asian. Eräänä aamuna löysimme pinottuja erikokoisia olutlaseja päällekkäin katosta lattiaan koko huoneessa, jossa baari oli ennen ollut! Puhumme nyt siis koko huoneesta, joka oli täynnä olutlaseja! Ja tiedämme varmasti, että kukaan ei ollut rakennuksessa yön aikana, ja tiedämme myös, että olutlasipinoja ei ollut, kun viimeiset ihmiset poistuivat rakennuksesta edellisenä päivänä", Kjetil sanoo. Huomaamme olevamme heti samaa mieltä kaikkien niiden kanssa, joiden mielestä Reenskaug Hotel pitäisi ilmoittaa mukaan Åndenes makt -ohjelmaan (Henkien voima).


Reenskaug image 7Vastaanotto.


On aika lähteä tästä idyllisestä hotellihelmestä. Hyvästelemme ja vaellamme Drøbakin kapeille, viihtyisille kaduille. Ehkä palaamme tänne vielä jonakin päivänä yöpymään, jotta saamme mahdollisuuden saada oman kummitustarinan kerrottavaksemme. Mutta ehkä ennen kaikkea voidaksemme yöpyä enkelihuoneessa. Saamme tekstiviestin ystävältämme, Oslossa asuvalta Petter Larsenilta, joka on nähnyt useita otoksiamme hotellista:


Reenskaug chat FI


Reenskaug Petter LarsenPetter Larsenilla ja hänen kaveriporukallaan on vain hyvää sanottavaa Reenskaug Hotelista.


Päätämme palata tänne heti seuraavan tilaisuuden koittaessa. Tiedämme, että lounas on hyvä, mutta meidän on pakko kokeilla myös illallista ja aamiaista. Ehkä teemme yksinkertaisesti "Petterit" ja hemmottelemme itseämme yöpymällä kaupungissa (ja ehkä seuraavana päivänä shoppailemalla suosituissa pikkuputiikeissa?) Kjetilin mukaan hieman vanhempi väki on kutsunut Reenskaugia jo pitkään "vuonojen parhaaksi yöpaikaksi". Voimme ymmärtää hyvin, miten tämä paikka onnistuu olemaan suosittu aivan kaikenikäisten ihmisten keskuudessa.

Viimeisimmät lisäykset