Jäsenyys

Experiences

Kirjailija Gunnar Staalesen näyttää meille Bergenin - Varg Veumin jalanjäljissä

Liityimme Varg Veumin kotikaupunkikierrokselle kovan yksityisetsivän luoneen rikoskirjailijan kanssa.

 • Varg esiintyi ensimmäisen kerran kirjassa Bukken til havresekken vuonna 1977. Siitä lähtien hän on viihdyttänyt rikoskirjallisuuden lukijoita ympäri maailmaa.

 • Monet uskovat, että tämä sarja oli alkusysäys pohjoismaiseksi noiriksi kutsutulle rikosgenrelle, joka myöhemmin tasoitti tietä Jo Nesbølle, Stieg Larssonille, Camilla Läckbergille ja muille.

 • Staalesenin kotikaupunki Bergen on toiminut koko sarjan ajan synkkänä mutta kauniina kulissina.

 • "Kun olen ulkomailla, kehun Bergeniä todella paljon. Missä muussa kaupungissa on täydellisempi crime noir -tunnelma?"

 • "Siellä on usein tummia pilviä, sadetta ja märkää asfalttia. Lisäksi Bergen on upea kaupunki, jossa on jännittävää arkkitehtuuria ja historiaa", Staalesen sanoo.

 • "Voisiko olla parempaa paikkaa rikosromaanin juonelle?", kirjoittaja kysyy.

 • Esikoisromaanin jälkeen Varg Veum -sarjassa on ilmestynyt yhteensä 19 kirjaa, ja kirja numero 20 on tulossa vuonna 2023. Kirjoista on tehty myös elokuvia, näytelmiä ja graafisia romaaneja. Ne on myös käännetty yli 20 kielelle.

 • "Luin Ruotsissa Martin Beckistä kertovia rikoskirjoja ja ajattelin: Miksi meillä ei ole sellaista hahmoa Norjassa?"

 • "Nämä kirjat kuvasivat hyvinvointivaltion pimeää puolta ja olivat samalla realistisia. He kertoivat meille jotain tärkeää samalla kun viihdyttivät meitä. Joten loin juuri yhden", Staalesen kertoo Strawberrylle.

 • Liity seuraamme, kun kuljemme Varg Veumin jalanjäljissä Länsi-Norjan pääkaupungin läpi yhdessä tunnetun kirjailijan kanssa.

Strandkaien 2 - Varg Veumin toimisto

"Toimistoni ikkunoiden ulkopuolella, tänä loppukesän iltana, Bergen erottuu kimaltelevana film noir -elokuvan näyttämönä. Neonvalomainokset jyskyttävät hiljaisessa rock 'n' roll -rytmissä, potentiaaliset murhaajat ja uhrit vaeltavat kaupungin kaduilla kuin hämmentyneet hyönteiset, ja vuorten rinteillä Fløibanen-köysiradan valot tippuvat kuin veri veitsen terästä. Ilma värähtelee jännittyneestä draamasta. On murhan aika." Varg Veumin Bergen.


"Täällä toisessa kerroksessa oli ennen baari, mutta valitettavasti sitä ei enää ole. Nyt se on vain hotellibaari, jossa ei ole samaa synkkää charmia", kirjailija kertoo.


Norjalainen väkevä alkoholijuoma aquavit on yksityisetsivän suosikkijuoma, mutta nyt sitä on etsittävä muualta. Rakennuksessa voi kuitenkin nähdä Veumin toimiston - neljäs kerros, neljäs ikkuna vasemmalta, josta avautuu näkymä yhteen Bergenin kuuluisimmista nähtävyyksistä: kalamarkkinoille.


Ulkona on myös Varg Veumin patsas, jonka kanssa voi poseerata selfietä varten. Joka vuosi juhlitaan hahmon syntymäpäivää, 15. lokakuuta.


Majoitu Clarion Hotel® Admiralissa.

Gunnar Staalesen standing in front of plate on wall in Bergen.

Nordnes – Varg Veumin lapsuuden naapurusto

Nordnesin kaupunginosa on ainutlaatuinen ja tärkeä osa Bergenin historiaa, sillä sen kujat ovat niin kapeita, että autoilla on vaikeuksia päästä niistä läpi, ja historia on upotettu tiheisiin puutaloihin. Vierailu on välttämätön. Sieltä löytyy myös toinen kuuluisa nähtävyys: Bergenin akvaario.


"Kirjassa Svarte får (Musta lammas) Veumin on tarkoitus tavata mies akvaariossa, ja hän ärsyyntyy, kun tämä ei saavu ajoissa. Yhtäkkiä Veum huomaa yhdessä säiliössä kelluvan ihmisen pään. Luonnollisesti se kuuluu miehelle, jota hänen on tarkoitus tavata", Staalesen kertoo ja osoittaa akvaariota.


"Tämä on myös Vargin lapsuuden naapurustoa. Kasvoin itse tällä alueella ja olen tuonut Veumiin joitakin elementtejä omasta lapsuudestani, mutta olen tietoisesti pitänyt taustamme hyvin erilaisina. Jälkikäteen ajateltuna kadun vanhemmat pojat ovat luultavasti vaikuttaneet häneen voimakkaasti. Hän on kova kaveri", kirjoittaja sanoo ennen kuin lisää:


"Tällä alueella syntyi myös norjalainen kirjailija Amalie Skram, joka kirjoitti laajasti tästä kaupungista. Hänen työnsä on merkinnyt minulle paljon. Tapa, jolla hän kuvaili ympäristöjä ja hahmoja, heijastuu Veumin kirjoihin."


Lisäksi voit matkustaa legendaarisella lautalla MS Beffenillä lyhyen matkan sataman poikki Nykirkekaienista historialliselle Bryggenin laiturille. Matka kestää vain reilut kaksi minuuttia, mutta tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin.


Majoitu Comfort Hotel® Bergenissä.

 • Varg Veumin koti – Telthussmuget 7A

  Kapeat kujat ja perinteisten puutalojen tiheä rykelmä, ei kaukana Fløibanen-köysiradasta. Telthussmauet on paikka, jossa yksityisetsivän koti sijaitsee, ainakin kirjoissa.

 • "En ole koskaan paljastanut Veumin tarkkaa osoitetta, mutta eräässä kirjassa 7A näkyy lomakkeessa, jonka Veum täyttää, vaikka kyseistä osoitetta ei todellisuudessa ole olemassa", kirjailija paljastaa nauraen.

 • "Kun työskentelin kaupunginteatterissa, kävelin usein tänne matkalla töihin. Luulin, että Vargin piti asua rinteessä, kapealla kujalla. Telthussmuget on ihana nimi ja mielestäni aivan täydellinen."

 • "On niin monia pakoreittejä siltä varalta, että Veum joutuu pakenemaan niitä, jotka ovat hänen perässään."

Poliisiasema

"Jos haluat päästä lähelle Veumia, tänne on pakko poiketa", Staalesen kertoo.


Poliisin päämaja on vain muutaman sadan metrin päässä Bergenin keskustan pääaukiolta, Torgallmenningenistä. Sillä on tärkeä rooli kirjoissa. Yksityisetsivällä on kireä suhde siellä työskenteleviin ihmisiin, kuten Jacob Hamreen. Elokuvissa Hamre on kuitenkin poliisi, jonka kanssa hän tekee jonkin verran yhteistyötä.


"Poliisiaseman ohi voisi olla hyvä ajatus mennä, mutta on parasta välttää sitä, että meidät vedetään sinne", Staalesen naurahtaa.


Majoitu Hotel No 13:een.

Nygårdsparken – Veumin portti alamaailmaan

"Ilmeisen kiireettömästi hän oli matkalla Nygårdsparkeniin. Seurasin turvallisen välimatkan päässä, pitkin ylempää tietä Tieteiden rakennuksen luona, ulos Parkveienin puistosta, ohi vanhojen patriisitalojen siellä, edelleen kohti Bergenin museota ja alas yliopiston suuren uuden hallintorakennuksen ohi Christiesin portin ja Fosswinckelsin portin kulmassa, ennen kuin hän päätyi - kuin rantautunut merenneito - tänne, missä nyt istuin ja tarkkailin häntä." Alkuperäinen nimi: Blonde Trouble.


"Nygårdsparkeniin Veum menee aina, kun hän tarvitsee tietoja Bergenin alamaailmasta. Täältä hän löytää varjopuolen lähteet, jotka auttavat häntä. Onneksi täällä ollut huumekohu on siivottu, ja puisto on kaunis ja vierailun arvoinen", Staalesen vakuuttaa.


Majoitu Hotel Oleanassa ja seuraa Varg Veumin jalanjälkiä.

Viimeisimmät lisäykset