Jäsenyys

T-Michael on valloittanut muotimaailman

Bergeniläisen vaatesuunnittelija T-Michaelin myymälät sijaitsevat Tokiossa, Oslossa ja Pariisissa. Hän on valloittanut maailman nopeasti vaatemerkillä, joka voi syntyä vain sateisessa Bergenissä: Norwegian Rain.

 • Kun vuodessa on yli 200 sadepäivää, on täysin luonnollista, että maailman tyylikkäimmät sadeasut näkivät (himmeän) päivänvalon norjalaisessa rannikkokaupungissa seitsemän vuoren välissä.

 • ”Mielestäni Bergenissä on erityisen hienoa se, että vaikka Bergen on pieni kaupunki, täällä tapahtuu paljon kaikkea ympäri vuoden."

 • "Kaupungissa on kukoistava kulttuurielämä sekä runsaasti konsertteja ja festivaaleja. Lisäksi sitä ympäröivät vuoret ja meri. Bergen on täydellinen asuinpaikka, etenkin kaltaiselleni paljon matkustavalle. Tarvitsen paikan, johon palata."

 • "Rakastan Bergeniä. Rakastan jopa sadetta”, T-Michael kertoo Strawberrylle. Suunnittelija on oikealta nimeltään Michael T. Nartey.

Bergen muodin maailmankartalle

Ghanalaissyntyinen suunnittelija poseeraa valokuvaajalle hymyillen leveästi ja itsevarmasti. Hän on pukeutunut tietenkin moitteettomasti omaan designiinsa ja lipuu vaivattomasti harvinaisen aurinkoisen Bergenin kaduilla. Se on hieman paradoksaalista ottaen huomioon, että hänen menestyksensä perustuu osittain sadepäiviin.


Bergenin kirkas auringonpaiste ei helpota mallina poseeraamista, mutta hyvä sää vain vahvistaa Norwegian Rainin luojan mainetta yhtenä Bergenin huipputyypeistä. Valokuvaaja toteaa, että 57-vuotias asteleekin tyyliä huokuen.


Näistä lähtökohdista ei ehkä ole mikään yllätys, että T-Michael on onnistunut nostamaan Bergenin ja Norjan muodin maailmankartalle.

Fashion designer T-Michael in one of his shops in Bergen.

Oma vaatemerkki – T-Michael

Intohimo vaatteisiin ja muotiin on ollut suunnittelijalla verissä nuoresta asti. Teini-ikäisenä T-Michaelia kiehtoivat Lontoon räätäliperinteet. Siitä alkoi hänen kiinnostuksensa ja intohimonsa vaatetustaiteeseen. Hän toi intohimon mukanaan Länsi-Norjan Bergeniin 1980-luvun lopussa.


Suoritettuaan vaatetusalan koulutuksen ammattikoulussa hän lanseerasi vuonna 1996 omaa nimeään kantavan T-Michael-vaatemerkin. Modernia tyyliä perinteisiin vaatteisiin yhdistävä vaatebrändi herätti paljon huomiota sekä kansallisissa että kansainvälisissä muotipiireissä.

 • Norwegian Rain ja Bergenin kaupunki

  Kaikki muuttui kuitenkin satunnaisen kohtaamisen jälkeen. Vähän yli 15 vuotta sitten muodista kiinnostunut talousalan mies astui T-Michaelin myymälään Länsi-Norjan pääkaupungin kapeilla kujilla.

 • Syntyperäinen bergeniläinen Alexander Helle oli haaveillut pitkään sellaisten funktionaalisten sadevaatteiden luomisesta, jotka pitäisivät kuivana Norjan sään ollessa pahimmillaan ja olisivat myös tyylikkäitä, muodikkaita ja sopivia.

 • Sekä jokapäiväiseen käyttöön että erityistilaisuuksiin. Tarkoitus oli löytää jotain täysin erilaista kuin perinteiset sydvestit ja tylsät sadetakit, joita niin monet norjalaiset ovat käyttäneet iät ja ajat.

 • Maan sateisimmassa kaupungissa sitä myös kaivattiin kipeästi. Myöhemmin selvisi, että samaa tarvittiin myös monissa muissa paikoissa.

 • Satunnainen kävijä halusi T-Michaelin tiimiinsä, mutta suunnittelija ei ollut täysin vakuuttunut. Hän ei ollut ajatellut suunnittelevansa sadevaatteita. T-Michael halusi itse asiassa ”pudottaa hänet kelkasta hellävaraisesti”, kuten hän itse asian ilmaisee.

 • ”Kävimme kahvilla läheisessä kahvilassa ja juttelimme. Suunnitelmani oli kertoa hänelle, etten ollut kiinnostunut, mutta tunnin päästä aloimme jo keskustella mahdollisista toteutustavoista. Loppu onkin historiaa”, hän sanoo hymyillen.

Norwegian Rain saa sinut näyttämään hyvältä – säästä riippumatta

Hylkäämisen sijaan tapaaminen olikin pitkäkestoisen ja hedelmällisen yhteistyön alku. T-Michael kertoo Strawberrylle, että hänen designissaan ja Norwegian Rain -mallistossa on ensisijaisesti kyse ongelmanratkaisusta.


”Kun asuu kaupungissa, jossa sataa kahtena kolmesta päivästä ja sinun on odotettava sitä kolmatta päivää voidaksesi näyttää hyvältä, olet jo hävinnyt pelin. Huomasimme, että kukaan muu ei ollut yhdistänyt tyyliä ja toiminnallisuutta. Uskomme, että yhdistämällä näihin ominaisuuksiin vielä huippulaadun olemme onnistuneet ratkaisemaan monien ihmisten ongelman”, T toteaa.


Brändin menestyksen viimeinen silaus on ajattelutavassa, jota suunnittelija kutsuu ”japanilaiseksi herkkyydeksi”.


”Siinä on kyse kaiken ylimääräisen poistamisesta vaatteesta, mikä vie aikaa. Jäljelle jää se, mikä on tärkeää. Yhdistämällä nämä kolme elementtiä – räätälintaidon, toiminnallisuuden ja ”japanilaisen herkkyyden” – pystymme luomaan vaatteen, joka hengittää ja on täysin vedenpitävä sekä kestävä alusta alkaen”, hän sanoo ylpeänä.


”Norwegian Rain -takkia voi käyttää joka ikinen päivä. Jos alkaa sataa, olet siihen valmis”, hän lisää.

Norwegian Rain maailmalla

Nykyään Norwegian Rain suunnittelee sadetakkien lisäksi myös esimerkiksi sydvestejä ja laukkuja. Tuotemerkkiä myydään erikoisliikkeissä ympäri maailmaa, ja sillä on omat myymälät Oslossa, Pariisissa ja Tokiossa.


Sekä tietenkin Bergenissä.


”Bergen ei ehkä ole ensimmäinen kaupunki, joka tulee mieleen, kun puhutaan muodista?”


”Ei se varmaankaan ole. Mielestäni se on kuitenkin etu. Jos toimisimme Lontoossa tai Pariisissa, pyörisimme samoissa piireissä muiden suunnittelijoiden kanssa. Asiat voivat alkaa muistuttaa toisiaan nopeasti.”


”Hyödymme siitä, että olemme ’yksin’ Bergenissä, koska voimme luoda aidosti ainutlaatuisia asioita ja inspiroitua kaupungin tapahtumista. Luomme täällä itse omat virikkeemme. Voimme matkustaa ympäri maailmaa ja tarvittaessa poimia vaikutteita muistakin paikoista”, T-Michael selittää.


Heidän Bergenin lippulaivaliikkeensä Norwegian Rain & T-Michael sijaitsee keskeisellä paikalla Chr. Michelsen's gatella. Se on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Hotel No 13:sta ja Clarion Hotel® Admiralista. Majoittumalla näihin hotelleihin olet lähellä kaikkia läntisen Norjan pääkaupungin myymälöitä, baareja, ravintoloita ja nähtävyyksiä.

Man standing in a clothing store in Bergen.
 • Vaellus Bergenin vuorilla

  T-Michael saa inspiraatiota uusiin malleihinsa Bergeniä ympäröivästä upeasta luonnosta.

 • Bergen, joka tunnetaan Norjassa paremmin seitsemän vuoren välissä olevana kaupunkina, tarjoaa uskomattomia luontokokemuksia vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

 • Voit esimerkiksi lenkkeillä vuorenrinteen poluilla, tehdä jyrkän porrastreenin suositulla Stoltzekleiven-reitillä tai patikoida kaupungin korkeimmalle Ulriken-huipulle.

 • Siitä kysyttäessä saamme nopeasti selville, että T-Michael ei ole innokas vuorilla harrastaja – edes Norjassa vietetyn 35 vuoden jälkeen.

 • ”En kutsuisi itseäni miksikään lumivuoheksi, mutta onhan vuorille nouseminen aina ihanaa. Siellä ajatukset kirkastuvat ja voi nauttia hiljaisuudesta."

 • "Kun olen vuorilla, ihmettelen kuitenkin aina, miksen mene sinne useammin”, hän naurahtaa.

 • ”Mutta on hienoa, että siihen on mahdollisuus niin lähellä kaupunkia. Maailmassa ei ole paljon tällaisia paikkoja.”

 • Harvoissa kaupungeissa sataa yhtä paljon. Älä kuitenkaan anna sen estää itseäsi matkustamasta kauniiseen kaupunkiin, jossa on kapeita kujia ja vinoon painuneita puutaloja.

 • Jos sataa, sinulla on loistava syy sonnustautua ostamiisi uusiin Norwegian Rain -vaatteisiin…

Viimeisimmät lisäykset