Jäsenyys

Suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa – ja kolumbialainen Kelly uskoo tietävänsä miksi

Suomi on jo kuutena peräkkäisenä vuonna valittu maailman onnellisimmaksi maaksi. Matkustimme Helsinkiin selvittääksemme, mistä se voisi johtua.

 • Maailman onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa vuonna 2023.

 • Tämä on jo kuudes peräkkäinen vuosi, kun Pohjoismaat ovat listan kärjessä.

 • Moni onkin utelias kuulemaan, mikä tekee suomalaiset niin onnellisiksi.

 • ”Minulla on kokemusta Suomesta sekä ajalta ennen listamenestystä että sen jälkeen”, Kelly Brito kertoo hymyillen.

Kellyn teoria suomalaisten onnellisuudesta

Kolumbiasta kotoisin oleva Kelly on asunut Helsingissä vuodesta 2016. Hän matkusti Suomeen ensimmäistä kertaa vuonna 2012 tullessaan tänne vaihto-oppilaaksi. Nyt, kun Kelly on asunut Suomessa jo seitsemän vuotta, hänellä on teoria siitä, miksi Suomi sijoittuu onnellisuuslistauksissa niin hyvin vuosi toisensa jälkeen.


”Tämä on mielenkiintoinen juttu. Aina kun nämä ranking-sijoitukset tulevat julki ja media kirjoittaa niistä, suomalaiset nauravat asialle. En oikeastaan ole edes ihan varma, pitävätkö suomalaiset itseään maailman onnellisimpana kansana. Jos onnellisuuden sijaan mitattaisiin tyytyväisyyttä, useammat suomalaiset saattaisivat olla samaa mieltä listasijoituksen kanssa. ’Tyytyväinen’ vain on niin tylsä sana ’onnelliseen’ verrattuna. Sillä ei varsinaisesti päästä otsikoihin”, hän nauraa.


Turvallisuus on tärkeintä


Kelly on havainnut yhden selkeän eron Suomen ja kotimaansa Kolumbian välillä.


”Yksi niistä asioista, joita arvostan eniten asuttuani Helsingissä seitsemän vuotta, on yleinen turvallisuuden tunne. Totta kai täälläkin voi sattua jotain, mutta Suomessa ei tarvitse olla huolissaan sellaisista asioista kuin Kolumbiassa tai muissa samankaltaisissa maissa. Suomessa ihmiset voivat jättää ovensa lukitsematta ja puhelimensa kahvilan pöydälle vessakäynnin ajaksi. Tämä ei tulisi kuuloonkaan monissa osissa maailmaa”, Kelly toteaa.


”Ja kun tällaisista asioista ei tarvitse huolehtia, aivokapasiteettia, aikaa ja energiaa vapautuu niin paljon kaikkeen muuhun”, hän lisää innostuneena.

Girl enjoying a glass of wine on a terrace in Helsinki.
 • Ei ennakkotietoa Suomesta

  Noustessaan Kolumbiassa koneeseen vuonna 2012 Kelly ei ollut kuullutkaan mistään onnellisuusrankingeista. Hän myöntää, että Helsinkiin saapuminen aiheutti kulttuurishokin.

 • ”Siinä ei kuitenkaan taida olla mitään yllättävää”, hän nauraa.

 • ”Olen kotoisin La Guajiran alueelta, joka on pääasiassa aavikkoa. Siellä lämpötila nousee usein yli 40 asteeseen, joten jo sääolosuhteet ovat täällä todella erilaiset”, hän lisää.

 • Kelly työskentelee Helsingin yliopistossa ja osaa auttavasti suomea. Kolumbialaisena hän on oppinut arvostamaan Suomessa suuresti ainakin yhtä asiaa.

 • ”Täällä saa taivaallista kahvia. Suomessa taidetaan juoda kahvia melkein eniten maailmassa heti Norjan jälkeen, ja kolumbialaisena juuri mikään ei tee minua onnellisemmaksi kuin kuppi hyvää kahvia.”

Tämän Kelly on oppinut seitsemän Helsingissä vietetyn vuoden aikana

Asuttuaan Suomessa seitsemän vuotta, Kelly on huomannut, että monet hänelle kerrotut myytit suomalaisista eivät vastaa hänen kokemuksiaan. Yksi niistä on yleistys, jonka mukaan suomalaiset ovat ujoja introverttejä.


”Koska suomalaiset eivät ilmaise itseään kovin ilmeikkäästi ja näytä tunteitaan niin avoimesti, heitä voi olla joskus hieman vaikea tulkita. Mutta jos suomalaiseen pääsee tutustumaan kunnolla, saa ystävän loppuiäksi.”


”Minusta myös tuntuu, että suomalaiset ovat keskimääräistä suorapuheisempia ja rehellisempiä. Täällä ihmiset oppii tuntemaan hyvin. Small talkia on vähän, mutta aitoja keskusteluja sen sijaan käydään paljon. Olen oppinut arvostamaan sitä”, Kelly sanoo.


Kun kysyimme Kellyltä, mitä hän on oppinut niin monen maassa vietetyn vuoden jälkeen, saimme selkeän vastauksen.


”Olen oppinut jonottamaan. En tiedä, onko tämä joku pohjoismainen juttu, mutta Suomessa ihmiset todella osaavat jonottaa. Jonoja kunnioitetaan”, hän nauraa.

Viimeisimmät lisäykset