Jäsenyys

Destination

Dominic Gorham: Sommerro on kuin täydellinen myrsky

Dominic Gorham on tunnettu hahmo kansainvälisessä yöelämässä. Tässä yksinoikeudellisessa haastattelussa loistavan palvelun kuningas paljastaa muutamia salaisuuksistaan, kertoo kohtaamisistaan Adelen ja Obaman kanssa ja selittä, miksi elämä Sommerrolla on kuin täydellinen myrsky.

 • Dominic on yhdeksänvuotias. Hän käyttää alaspäin leveneviä housuja, hihatonta T-paitaa afrokampaus päässään. Hänen vanhemmat veljensä ja siskonsa ovat alkaneet juhlia heidän olohuoneessaan Lontoossa.

 • He tanssivat Roxy Musicin, Bowien ja popmusiikin tahtiin – nimenomaan hyvän popmusiikin, onhan se 1970-luvulta. Hänen isällään on laatikollinen olutta, ja Carter haluaa avata pullon ja tarjoilla sen hänelle. Hän haluaa olla se, joka on baarin takana.

 • Kysyimme häneltä, muistaako hän ensimmäiset tuntemukset upeista juhlista, ja hän mainitsee juuri nuo kotijuhlat, jotka avasivat hänelle tien tulevaan elämään ja tulevalle urapolulle.

 • ”Nyt sait minut hymyilemään”, Dominic Gorham (59) kertoo. Hän korjaa puvuntakkiaan ja nauraa, ruskeat silmät ystävällisesti mutta vakaasti katsoen.

 • ”En ole koskaan ajatellut sitä hetkeä tällä tavalla.”

 • Oliko se hetki, jona hänen intohimonsa erinomaista palvelua kohtaan alkoi?

 • Oliko se ensihetki, joka houkutteli hänet luomaan ihmisten välille taianomaisia kohtaamisia, jotka tuottavat energiaa ja iloa, koska musiikki, viihde ja tunnelma luovat täydellisen osuvan yhdistelmän?

Yli 50 vuotta myöhemmin tapaamme vierailijasuhdejohtaja Dominic Gorhamin historiallisessa Sommerro-hotellissa Oslon Frognerissa. Vastikään entisöity hotelli on 26. hotelli, klubi tai ravintola, jota hän on ollut mukana avaamassa. Aistimme hänen ainutlaatuisen energiansa heti ensikohtaamisessamme vastaanottotiskin luona. Luja kädenpuristus, pikaviesti radiopuhelimella ja sitten sanat ”seuraa minua”.


”Tänään on todella kiireistä”, hän huomauttaa.


Seuraamme Dominicia ja hänen pitkiä, tyylikkäitä rastojaan. Kun hän avaa Ekspedisjonshallenin oven, hän katsoo meitä odottaen. Valokuvaaja päästää ilmoille:


”Vau!” Tunnelma on huumaava kaikissa ruokalan pöydissä. Ihmiset nauravat, juttelevat ja nostelevat maljoja, ja jazz soi taustalla.


”Se on sana, jonka olemme useimmin kuulleet Sommerron avaamisen jälkeen: ”vau”. Ja se on täydellisen osuva ilmaisu”, isäntämme sanoo.


Dominic tervehtii vieraita vasemmalla ja oikealla saattaessaan meitä tilan läpi. Hän vaihtaa vaivatta englannista ranskaan ennen kuin avaa uuden oven. Istumme paikoillemme ”Kaksi sisarta” -huoneeseen. Hänen puhelimensa vilkkuu jatkuvasti, mutta Dominic laskee sen etupuoli alaspäin pöydälle ja vaimentaa radiopuhelimensa äänet. Meille tarjotaan teetä ja kahvia, ja hän kysyy meiltä, mitä haluaisimme lounaaksi.


”Mistä meidän siis pitäisi puhua?”

Dominic Gorham, Guest Relations Manager, at hotel Sommerro in Oslo.
 • Sommerron ällistyttävä vaikutelma

  Dominic Gorham syntyi ja kasvoi Lontoossa. Hän kouluttautui ammattiin Wimbledon and Kingsway Princeton School of Music -koulussa. Hän lanseerasi Le Paradis du Fruit-, La Mousson-, La Casbah-, Le China Club- ja Le What's Up -baarit Pariisissa.

 • Hän toi tämän menestyksen Osloon, kun hän perusti Aquan, Buddha Barin ja Cosmon. Nämä olivat Norjan pääkaupungin ensimmäiset paikat, joissa ovimies päätti, kuka päätettiin sisään ja kuka ei.

 • Hän toi Oslon yöelämään ”kyllä tai ei” -käsitteen sekä pukeutumissäännöt ja käyttäytymisvaatimukset.

 • Sittemmin hän on hoitanut erilaisia konsultointitehtäviä ennen Strawberryn palvelukseen siirtymistä, ensin sen lippulaivahotelli The Thiefissä ja nyt sen uusimmassa hotellissa, Sommerrossa.

Mistä siis aloittaisimme?

Tämä on mies, joka voi kertoa tarinoita tapaamisista presidenttien ja kansainvälisten julkkisten kanssa joka toisessa lauseessa. Hän tuntee ”kaikki”, ja hänellä on innostava tarina ja viittaus ”kaikkeen” hotelli- ja yöelämäalalla.


Dominic on mies, joka rakastui Osloon ja päätti jäädä sinne, ja hän asuu nyt Oslossa kolmen lapsensa kanssa. Hän toi mukanaan todellisen intohimonsa: erinomaisen palvelun. Ja tästä on tullut elämäntapa. Hän on nyt asunut Sommerrossa neljän kuukauden ajan tullen osaksi hotellia.


”Olen erikoistunut avajaisiin ja olen tehnyt tätä koko ikäni. Mutta kuten sanoin, en ole koskaan kuullut ”vau” niin monta kertaa aiemmin. Asiakkaat ovat täysin mykistyneitä siitä, mitä olemme luoneet. Tämä on niin ainutlaatuista, enkä ole kuullut yhtäkään ikävää sanaa.”


Dominic kertoo, että hotellin seinät ovat täynnä perinteitä ja energiaa, sillä se sijaitsee Oslo Lysverkerin entisissä tiloissa, joten hotellin historia alkaa jo vuodesta 1931.


”Tämä rakennus oli täällä ennen syntymääni, joten sitä ei voi ostaa tai luoda, vaan se täytyy nostaa uuteen kukoistukseen ajan mittaan. Kaikki ansiosta tästä kuuluu Petterille (Stordalenille, Strawberryn omistajalle – toimittajan huomautus). Hän on paneutunut rakennuksen olemukseen ja aidosti hengittänyt siihen elämää tuoden esiin sen kauneuden ja kunnioituksen.”


Ja kun rakennus on niin arvostettu ja se tekee katsojaan ainutlaatuisen ällistyttävän vaikutelman, myös henkilöstöstä on tultava osa koko kokemusta. Tässä astuu peliin Dominicin intohimo: palvelu. Kaikkien työntekijöiden on läpäistävä Sommerro-koulu, joka tarkoittaa kouluttamista ja valistamista hotellin kulttuurivaatimuksien mukaisen palvelun tarjoamiseen.


Tässä vaiheessa 59-vuotiaan aito tarinankerrontakyky kutoo koko tarinan yhteen, emmekä joudu esittämään yhtään lisäkysymystä: palvelu, yksinkertaisuus, Madonna, kalajuttu ja Oslon ovensuukäytäntö.

Two people speaking at Kafé Lucy in Oslo at Sommerro hotel.
 • Tästä koostuu erinomainen palvelu

  ”Hyvä palvelu tarkoittaa valppautta. Alan parhaat ihmiset ovat niitä, jotka mukauttavat palveluaan sen mukaan, kenen kanssa he työskentelevät tai keitä he palvelevat."

 • "Perusasiat, kuten kunnollinen pöytäetiketti ja vastaavat, ovat tietenkin tarpeen. Hyvässä palvelussa on kuitenkin kyse heistä, jotka ajattelevat uudella luovalla tavalla ja toisaalta tietävät, milloin on pysyttävä tutuissa ja turvallisissa raameissa.”

 • Dominic alkaa elehtiä voimakkaasti. Hän soittaa trumpettia sormillaan ja vertaa kokonaisuutta jazzyhtyeeseen.

 • ”Kun trumpetisti lähtee sooloilemaan, muu yhtye jatkaa soittamista. Hän voi tehdä upean soolon, kunhan hän tietää, milloin on aika palata ruotuun.”

 • ”On pystyttävä myös ratsastamaan aalloilla. Tarkoitan, että et koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Siksi pitää olla valppaana ja mennä mukana. Et saa pysähtyä tai mennä sivuun, vaan ratsastaa aaltojen mukana.”

Miksi hän ei ymmärtänyt Harvey Specterin miehiä?

Dominic käyttää kaikkia aistejaan tapahtuman järjestelemisessä. Hän lukee tilaa.


”Minulla on klassinen esimerkki. Meillä oli täällä iso keikka, pankkitapahtuma. Joukko hyvin pukeutuneita Harvey Specter -miehiä astui saliin (tällä hän viittaa Suits-televisiosarjaan – toimittajan huomautus). Huomasit kyllä, että nämä tyypit tunsivat maailman. He olivat matkustelleet, juoneet Dry Martineita ja samppanjaa. Ja DJ soitti... no... ”


Dominic jäljittelee rauhatonta tahtia ja hyräilee ”eh eh eh”.


”Tarkoitan, että miten hän ei muka osannut lukea tilaa? Miten hän voi epäonnistua tässä? Soita ”Fly Me to the Moon” tai jotain, joka muuttaisi huoneen gaalaksi, jotain retroa. Se olisi luonut täysin erilaisen ilmapiirin. Jotkut ymmärtävät tämän heti, kun taas toisten on opittava lukemaan tilaa.”


59-vuotiaan viimeinen palveluvinkki on yksinkertaisuus. Suurin osa hänen elämästään on yksinkertaista, hän huomauttaa.


”Älä monimutkaista asioita. Rakastan yksinkertaistettua ruokaa, yksinkertaistettuja keskusteluja, suoraviivaisuutta ja suoruutta. Ranskalainen isoäitini on hyvä esimerkki. Hän teki ennen salad du tomat -tomaattisalaattia. Ranskassa etiketti on alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, ja isoäitini tapauksessa tämä oli juuri näin. Hän viipaloi tomaatit omaan viinietikkaansa ja tarjoili ne patongin kanssa. Ja tämä tomaattisalaatti on paras, mitä löydät. Yksinkertaisuutta parhaimmillaan.”


”Mielestäni menestykseni syy on se, että pidän asiat yksinkertaisina. Olen rehellinen ja täysin läsnä.”

People shaking hands at Kafé Lucy in Oslo.

Kalastusreissu Adelen ja hänen poikansa kanssa

Yksinkertaisuus toi myös hänelle parhaat konserttipaikat, kun poptähti Adele vieraili Norjassa. Dominic oli vastuussa taiteilijasta ja kysyi häneltä, mitä hän halusi vierailunsa aikana. Adelelle tärkeintä oli, että hänen pojallaan oli hauskaa.


”Kysyin, oliko hän koskaan ennen kalastanut, eikä hän ollut. Intohimoni on kalastus. Silloin todella rentoudun. Veimme heidät siis kalastusretkelle, ja poika sai ison kalan. Myöhemmin teimme siitä ruokaa ja söimme sen yhdessä.”


”Sinun olisi pitänyt nähdä pojan kasvot, kun hänen äitinsä meni lavalle sinä iltana. Se oli uskomaton päivä. Tämä tarina oli ensimmäinen asia, jonka hän kertoi, kun hän meni lavalle sinä iltana. Seuraavana päivänä hän oli Ruotsissa ja sattui tapaamaan Petter Stordalenin, ja Adele oli kertonut hänelle kalastusreissusta Norjassa ja siitä, että hän oli yöpynyt The Thiefissa”, Dominic kertoo nauraen.


Ratsasta aalloilla, lue tilaa ja toimi yksinkertaisesti.

Dominic Gorham speaking with his hands at Sommerro Hotel in Oslo.

Kun Madonnan oli odotettava

Vaikka Dominic on pitänyt huolta kansainvälisistä tähdistä, hän kohtelee kaikkia asiakkaita samalla tavalla.


Jotta ymmärtäisimme asian paremmin, meidän on aika mennä ajassa taaksepäin Pariisiin.


”La Mousson -klubia johti kaksi pariisilaista sisarusta, Nicolas ja Charlotte Testu. Heillä esiintyivät kaikki suruuudet. Ja kerran Madonna tuli paikalle, ja hänen joutui


odottamaan. Vaikka se oli itse Madonna? Sillä ei kuitenkaan ollut väliä. Hän sai jotain juotavaa ja joutui odottamaan.”


Heillä oli käytäntö, jonka mukaan ei ollut mitään merkitystä sillä, kuka olet ja oletko varannut pöydän vai et, vaikka sitten pöytä olisi ilmainen pöytä. Sinua kohdeltiin kunnioittavasti mutta tasa-arvoisesti”, Dominic kertoo hymyillen:


”Tarkoitan, että tiedän, miten voin huolehtia ihmisistä, koska olen tavannut Barack Obaman. Ja tietenkin on joitakin eroja – ja tiettyjä protokollia on noudatettava. Mutta halusipa kyseinen henkilö sitten olutta tai samppanjaa, hän on aivan yhtä tärkeä kuin muut. Kaikkia on tervehdittävä samalla viehätysvoimalla ja yhtä iloisesti ja mukavasti. Tämä oli minulle tärkeä oppitunti, jonka muistan aina.”


Toinen asia, jonka Dominic toi mukanaan Parisista, oli hänen ovikäytäntönsä. Yksi hänen monista menestyksistään Pariisissa oli suosittu La Casbah, jossa ei ollut edes kylttiä ulkona. Hän toi tämän mystiikan Oslon länsipuolelle ja Buddha Bariin.

 • Kaikki päätökset tehdään ovella

  ”Buddha sovelsi ensimmäisenä ovensuukäytäntöä Oslossa. Ihmiset varoittivat minua ja kertoivat, ettei se ole mahdollista. Odottakaapa vain, oli vastaukseni."

 • "Koska siellä oli tämä yksi kaveri, joka seisoi hotdog tuoppi kädessään jonossa, mutta hän heittäisi sen pois astuessaan sisälle klubiin."

 • Olin käyttänyt vuosia ja miljoonia luodessani tätä paikkaa, tätä upeaa paikkaa, enkä halunnut tällaista jonoa ja asiakaskuntaa.

 • "Pyysin siis hotdogin ja tuopin kanssa seissyttä kaveria menemään kotiinsa. Mutta viesti välitettiin aina kohteliaasti ja kunnioittavasti.”

 • Dominic huomauttaa, että kyse on aina ovensuun tapahtumista. Ovensuun hallinta määrää, mitä sisällä tapahtuu.

 • ”Voit tuoda niin paljon lisää luomalla tunnelmaa ovella. Tervehdit ja puhut ihmisille ja varmistat, että he näyttävät hyviltä sisään mennessään – ehkäpä he suoristavat paitansa ja solmionsa."

 • "Matkalla sisään luon ”sen jutun”, joka saa sinut tuntemaan sen olevan erityistä, ja sitten myös sisällä tunnelma on erityistä."

 • "Kyse on fiksuudesta ovensuussa. Älä seiso hotdogin ja tuopin kanssa jonossa”, hän sanoo ja naurahtaa:

 • ”Ja Buddhasta tuli valtava menestys. Se oli suuri klubi, jossa oli täysi talo seitsemänä päivänä viikossa.”

Sommerro

Samalla kun kuulimme tarinoita ja muistoja, saimme täydellisen esittelykierroksen Sommerrossa. Kävimme elokuvahuoneessa, jossa voi syödä lounaan ja nauttia vanhoista klassikoista popcornin kanssa. Kävimme myös katolla ja näimme ulkouima-altaan ja näkymän Frida Rongen Izankaya-ravintolasta. Ja pääsimme ihailemaan Vestkantbadetin art deco -sisustusta.


Olemme nyt takaisin sisäänkäynnillä, josta aloitimme tutustumisen. Dominic ei koskaan päässyt baaritiskin taakse. Hän on enemmänkin kuin johtaja, jolla on radiopuhelin kädessään, ovimies, joka ohjaa kaikkia asiakkaita, tai kapteeni, joka ohjaa laivaansa myrskyn läpi. Sillä niin hän kuvaa Sommerroa. Hotelli, jossa on asiakkaita ja henkilökuntaa kaikkialta, niin Ruotsista ja Frognerista kuin Argentiinasta ja Saksastakin. Se on yhdistelmä kunnianarvoisuutta, impulsseja, flirttailua, tyylitajua ja rytmiä, joka on seurausta hyvin toteutetusta palvelusta.


”Täydellinen myrsky on juuri tällainen. Jujuna on seurata aaltoja”, kapteeni sanoo.

Viimeisimmät lisäykset