Oletko kyllästynyt näkemään ainoastaan kinkkua ja palapaistia pitkinä riveinä joulupöydässä? Tässä on 11 keinoa, jotka saavat piintyneimmänkin lihaa rakastavan henkilön pitämään kasvisruoasta!

Etsitkö tuloksettomasti jotain vihreää? Oletko kyllästynyt syömään ainoastaa perunaa ja joululimppua koko pitkän joulupyhän ajan? Päädytkö pitkiin keskusteluihin lihaa rakastavan Pekka-sedän kanssa, joka väittää, ettei joulu ole mikään oikea joulu ilman joulukinkkua? Tai onko ehkä päinvastoin? Haluatko laittaa kasvisruokaa rakkaille (mutta hieman nirsoille) sukulaisillesi, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaisit? Älä ole huolissasi, tänä vuonna joulupöydästä voi tulla suuri juhla kaikille!
Inspiroidu kaikista alla olevista kasvisruoka- ja vegaaniruokasuosikeistamme, jotka sopivat joulupöytään ja valmista vihreämpi joulupäivällinen, jota KAIKKI tulevat arvostamaan, niin lihan ystävät kuin kasvissyöjät ja vegaanitkin. Reseptit ovat saatavilla internetissä, mutta useimmat ruokalajit voit valmistaa oman mielesi mukaan.
1. Lehtikaalipiirakka sinihomejuustolla ja saksanpähkinöillä
Jos teet vegaanipiirakan, jätä pois sinihomejuusto ja tee vegaaninen munakokkeli (katso resepti alla).
2. Salaatti avokadolla ja granaattiomenalla
Ota haluamaasi salaattia ja sekoita siihen kermaista avokadoa ja rapeita granaattiomenansiemeniä. Laita lisäksi salaatin päälle vähän öljyä ja hiutalesuolaa.
3. Falafel lihapullien sijaan
Jos olet näppärä keittiössä, voit tehdä omat falafelit, mutta useimmissa ruokakaupoissa on saatavana todella hyviä valmiita falafeleja.
4. Riisipuuro
Riisipuuro on tietenkin kasvisruoka alun alkaen, mutta siitä tulee vegaaniruoka, jos käytät lehmänmaidon sijaan kaura- tai soijamaitoa.
5. Espanjalainen tortilla
Yksinkertaisesti paksu perunaomeletti, josta tulee parasta uunissa, uunipannulla valmistettuna. Saadaksesi vähän lisää joulutunnelmaa – hienonna hieman lehtikaalia tai punakaalia ja sekoita se munamaidon joukkoon.
6. Punajuurisalaatti saksanpähkinöillä, hunajalla, vihreällä omenalla ja chevré-kermalla
Voidaan valmistaa vegaaniseksi kaurapohjaisella creme fraichella, joka on maustettu piparjuurella, pähkinöillä tai jollain muulla herkullisella. Anna kokin päättää!
7. Lehtikaalipizza chilillä ja sitruunalla
Noudata neuvoamme, hae resepti intenetistä ja valmista hyvissä ajoin, jolloin vältyt jakamasta sitä koko suvun kanssa jouluaattona. Et tule pettymään. Pizza voidaan tietenkin valmistaa vegaanijuustoa käyttäen.
8. Lehtikaalisipsit
Kaikkien huulilla jo vuodesta 2013 lähtien, mutta miksi vaihtaa voittavaa konseptia? Revi lehtikaalista sopivan kokoisia paloja. Hiero kaaliin oliiviöljyä ja laita palat uunipannulle. Ripottele hiutalesuolaa päälle ja laita uunipannu uuniin. Paista noin 200 asteessa, kunnes sipsit ovat rapeita. Se kestää yleensä noin 10 minuuttia.
9. Salaatti ruusukaalilla ja appelsiinilla
Paista ruusukaalin puolikkaat pehmeiksi öljyssä tai voissa. Laita joukkoon omena kuutioina sekä vähän hunajaa ja paista vielä vähän aikaa. Tarjoile haaleana appelsiinisiivujen kanssa. Nam nam.
10. Paistettu mustakaali valkosipulin ja hasselpähkinöiden kanssa
Paista mustakaali kuumalla pannulla nopeasti voin tai öljyn sekä valkosipulin kanssa. Kaada kulhoon ja lisää haluamasi määrä hasselpähkinöitä päälle. Laita parmesaanihiutalekulho ja omenakuutiokulho pöydässä mustakaalikulhon viereen niin, että ne jotka haluavat, voivat murentaa vähän maukasta juustoa tai rapeaa omenaa ruoan päälle.
11. Sauteeratut miniporkkanat
Sauteerata on hieno sana sille, että paistetaan jotakin nopeasti korkealla lämmöllä niin, että raaka-aineesta tulee kuuma kuitenkaan kimmoisuuttaan menettämättä. Voit periaatteessa sauteerata mitä tahansa rapeita vihanneksia. Me pidämme porkkanoista niiden makeuden vuoksi, mutta myös sokeriherneet ja haricot verts -pavut saavat jumalaisen maun, kun niitä on käytetty paistinpannulla.
Vegaaninen munakokkeliresepti
(voidaan käyttää sekä piirakoissa että gratiineissa)
- 2,5 dl kaurakermaa
- 0,5 dl kauramaitoa
- 4 rkl vehnäjauhoja
- Suolaa, pippuria ja paprikamaustetta
Sekoita ensin märät aineosat, vatkaa sitten sekaan kuivat aineet ja kaada sekoitus piirakkaan. Sen jälkeen laita uuniin ja odota, kunnes koko herkku on saanut sopivasti väriä. Bon apetit!