Vaikka ruotsalaisilla onkin jonkin verran erikoista ruokaa tarjolla, on olemassa joitakin ruokalajeja, joille sinun tulee vain antaa mahdollisuus. Joillakin niistä on maantieteellisiä rajoituksia, joten jos todella pidät ruoasta, sinun tulee mahdollisesti vierailla Ruotisin eri osissa saadaksesi maistiaisia näistä klassisista ruokalajeista. Takaamme, että kaikki (tai no, ainakin lähes kaikki) niistä ovat oikein hyviä. Enjoy!

Swedish meatballs
Tätä rakastettua ruokalajia valmistetaan lukemattomina eri versioina, mutta voit unohtaa kokonaan jauheesta valmistetun muusin. Sen tulee olla oikeaa perunamuusia!

Katso ajankohtaiset kampanjat

chevronRight

1. Suolasilli – välttämättömyys Ruotsin juhlapyhinä

Suolasilli on oikea ruotsalainen klassikko, jonka perinteet ovat ajoilta, jolloin säilöntä oli kaiken a ja o ruokatavaroiden säilyttämiseksi ja varastojen laajentamiseksi talvikuukausien ajaksi. Vaikka ruotsalaisten ei olekaan tarvinnut varastoida ruokaa ankaria talvia varten pariin sataan vuoteen, tästä perinteestä on tullut itsestään selvä osa ruotsalaista ruokaperinnettä. Suolasilliä ei kateta pöytään ainoastaan yhden vaan KOLMEN eri juhlapyhän aikana: jouluaatto, pääsisäinen ja – totta kai – juhannusaatto. Ruotsalaisten puolustukseksi täytyy sanoa, että he ovat vuosien saatossa alkaneet hakea hieman vaihtelua ja keksineet suolasillille uusia mausteliemiä sekä jännittävillä että suorastaan epäilyttävän erikoisilla mausteilla. Mikset lisäisi suolasilliin hieman tulisuutta inkiväärillä ja chilillä, tai säikyttäisi perinteiden vaalijat omenalla, sellerillä ja Fireball-viskillä?

Kalan mausteliemessä on usein etikkaa, vettä, suolaa, sokeria ja valinnaisia mausteita. Maut, kuten sipulisilli, sinappisilli ja matjessilli, ovat melkeinpä pakollisia juhlapyhien aikana. Suolasillin kanssa tarjoillaan keitettyjä perunoita, kermaviiliä ja hienoksi hakattua ruohosipulia.

Suolasilli yhdistetään lähinnä juhannukseen, mutta ruotsalaiset syövät tätä perinteistä ruokaa myös jouluna ja pääsiäisenä. Miksi muuttaa toimivaa konseptia?

2. Paistettu silli – suolasillin unohdettu serkku

Paistettu silli on joutunut kokonaan suolasillin pitkään varjoon, mutta se lasketaan ilman muuta herkuksi! Toisin kuin suolasilli, paistettu silli maistuu pehmeämmältä. Maku korostuu sulatetun voin avulla ja silli tarjoillaan (tietysti) perunamuusin, herneiden ja puolukkahillon kanssa. Tämä on raikas ja terveellinen ruokalaji, jota kalanystävät tulevat jumaloimaan!

Paistettu silli tai silakka on vähintään yhtä hyvää kuin suolasillikin!

3. Kroppkakor (Perunamykyt) – perunaa ja läskiä tavalla, jolla et ole syönyt niitä aikaisemmin

Kroppkakor on ruotsalainen variantti perunanyyteistä (joskin nämä ovat suurempia), ja niitä löytyy monia eri variantteja tästä pitkulaisesta maasta. Riippuen siitä, missä päin maata niitä sinulle tarjoillaan, on niillä eri nimitys – etelässä niitä kutsutaan nimellä kroppkakor, mutta pohjoisessa taas nimellä palt. Tehdäksesi näitä maukkaita palloja sekoita perunaa ja jauhoa, kunnes saat sopivan koostumuksen, ja täytä perunataikina paistetulla läskillä. Voit käyttää sekä keitettyä että raakaa perunaa – keitetystä perunasta tulee valkoisia perunamykyjä, kun taas raa’asta perunasta tulee harmaita perunamykyjä. Perunamykyjen tavallisimmat lisukkeet ovat sulatettu voi, vatkaamaton kuohukerma, maito, puolukkahillo ja bechamel-kastike. Ruokakooman riski: 100%.

Perunamyky (kroppkaka) vai veripalttu? Periaate on sama.

4. Lihapullat perunamuusilla ja puolukkahillolla – kaikkien äitien paraatiruoka

Kaikki, jotka ovat käyneet IKEAssa, tietävät ruokalajin olevan ruotsalainen klassikko. Tällä ruokalajilla on erityinen paikka kaikkien ruotsalaisten sydämissä, sillä jokaisella äidillä on oma tapansa valmistaa näitä pieniä lihapalleroita. Tämä on epäilemättä yksi maan suosituimmista ruokalajeista, erityisesti lasten keskuudessa. Perinteisesti lihapullat tarjoillaan keitettyjen perunoiden tai perunamuusin, kermakastikkeen sekä puolukkahillon kanssa. Jos tämän ajatteleminen ei saa sinua nälkäiseksi, niin emme tiedä, mikä sinuun voisi tehota!

Meatballs is a classic Swedish dishTämän rakastetun ruokalajin variantteja on loputon määrä, mutta pysy ihmeessä erossa pussimuusista. Oikeaa perunamuusia sen olla pitää!

5. Faluninmakkara – ylijäämätuotteesta lasten suosikiksi

Tämän päivän Faluninmakkara on peräisin 1800-luvulta, mutta sillä on itse asiassa historia, joka ulottuu aina 1500-luvulle asti, kun Falunin kuparikaivos käytti härän- ja hevosennahkoja vahvoihin hihnoihin kuparimalmin ylös nostamiseksi. Lihasta tuli sivutuote, joka aluksi vain suolattiin ja savustettiin. Kun saksalaiset tulivat kaivokseen, ruotsalaiset oppivat muuntamaan tämä hienon, savustetun häränlihan makkaraksi. Loppu onkin historiaa. Nykyisin Faluninmakkara koostuu naudan- ja sianlihasta ja se on todellinen suosikki lasten keskuudessa. Keitä, paista pannulla tai uunissa, tai grillaa tämä herkullinen makkara ja tarjoile se perunan, perunamuusin, kermamuhennettujen makaronien tai riisin kanssa. Yummy!

faukorv-makaronerFaluninmakkara ja kermamuhennetut makaronit on suosittu ruokalaji lapsiperheissä.

6. Hapansilakka – ruotsalainen ruokalaji, jota ruotsalaiset välttävät

Hapansilakka pääsee varmasti ensimmäiselle sijalle ruokalajina, jota useimmat ruotsalaiset eivät uskalla edes maistaa. Tässä ruokalajissa silakka on säilötty käymisen kautta, mikä aiheuttaa lievästi sanottuna erityisen happojen ja rikkivedyn hajun – haju, joka pelästyttää rohkeimmankin turistin (ja monet ruotsalaisetkin). Sen varoittavasta hajusta huolimatta on kuitenkin olemassa monia, jotka ovat ottaneet tämän erityisen ruokalajin sydämeensä. Hapansilakalla on itse asiassa paljon faneja, joten syksyisin, elokuun kolmantena torstaina, järjestetään hapansilakkajuhlia.

Svenska rätter surströmming Uskallatko kokeilla hapansilakkaa?

7. Tillin kanssa keitetyt ravut – ruokalaji, joka on saanut oman juhlansa

Kun rapukausi alkaa elokuussa, monet järjestävät rapujuhlan – oikein hauska juhla, joka antaa ruotsalaisille mahdollisuuden järjestää juhlat ”all in” perinteineen ja koristeluineen. Näissä juhlissa yksi jos toinenkin snapsi sujahtaa alas kurkusta – mieluiten snapsilaulujen säestämänä – eikä ole lainkaan epätavallista, että juhlissa järjestetään leikkejä. Kaikilla tulee mieluiten olla rapuhattu päässä ja usein juhlat koristellaan valolyhdyillä, jotka esittävät iloisia aurinkoja, sekä kattoon ripustetuilla viirinauhoilla. Ravut keitetään vedessä, jossa on suolaa, mahdollisesti olutta sekä tillikruunuja ja muita mausteita. Tarjoillaan kylmän oluen, snapsien, Västerbotten-juustopiirakoiden, patongin ja näkkileivän kanssa. Juhlat voivat alkaa!

Rapujuhlat, rapukestit – rakkaalla lapsella on monta nimeä!

8. Veripalttu – ruokalaji, jonka kanssa haluat juoda maitoa (takaamme sen!)

Veripalttua voidaan oikeasti kutsua oikeaksi vedenjakajaksi: joko rakastat sitä tai sitten säikähdät jo sen nimeäkin. Aineksistaan huolimatta (sianveri, maito, ruisjauho, silavakuutiot, olut siirappi, sipuli, maustepippuri ja meirami) tämä on yleinen ruokalaji sekä ravintoloissa että kouluruokaloissa. Leikkaa veripalttu viipaleiksi, paista se voissa ja tarjoile puolukkahillon sekä rapeaksi paistetun pekonin kera. Ja kuule, maito maistuu hävyttömän hyvältä tämä ruokalajin kanssa!

Veripalttu ei ehkä voita palkintoa kauneimpana ruokalajina, mutta takaamme sen olevan hyvää.

9. Kalops – lämmittävä pata talvikuukausien aik ana

Tämä on lihapata, joka sopii täydellisesti kylmempiin syys- ja talvipäiviin. Tämä pitkään keitettävä lihapata on maustettu tyypillisillä ruotsalaisilla mausteilla – maustepippuri ja laakerinlehdet. Tarjoile pata keitettyjen perunoiden ja säilöttyjen punajuurien kanssa. Nami nami! Haluatko saada reseptin?

Kun lämpötila laskee lokakuussa, ei ole ollenkaan epätavallista, että ruotsalaiset käynnistävät suurten lihapatojen keittämisen.

10. Hernekeitto ja ohukaiset

Tällä klassisella ruokalajilla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Paitsi että se on klassikko puolustusvoimissa (missä sitä tietyissä paikoissa tarjoillaan edelleen joka torstai), on se melko tunnettu myös siitä, että se vei hengen vanhalta Ruotsin kuninkaalta! Erik XIV myrkytettiin 1500-luvulla hernekeitolla, johon oli lisätty arsenikkia. Myrkytyksen takana oli hänen oma veljensä! Joka tapauksessa tämä keitto on valmistettu keltaisista herneistä ja sianlihasta ja maustettu timjamilla. Keitto tarjoillaan halutun sinapin kera ja ateria päätetään ohukaisilla ja hillolla.

Monet pitävät hernekeitosta sinapin kera – erinomaisen hyvä yhdistelmä herneiden kanssa!


Mikäli Ruotsin klassiset ruokalajit eivät saa vatsaasi kurisemaan, voimme ilolla ilmoittaa, että Ruotsin ravintoloilla on tarjota hieman näitä lajeja kattavampi valikoima! Viehättäviä kortteliravintoloita, kotiruokaa, kolmen tähden ruokaa, kasvisruokaa sekä tietysti ruotsalaisten raaka-aineiden ja kaikkien mahdollisten maailman keittiöiden fuusioita!

Vinkkejä ravintoloista ja baareista useissa Ruotsin kaupungeissa

Oletko Ruotsissa ja tarvitset hotellia?

Strawberry -hotelleissa et ainoastaan aloita päivääsi ihanalla aamiaisbuffetilla: kokoontukaa hotellibaariin ennen kuin jatkatte kaupungille tai varatkaa pöytä hotellin ravintolassa.

Täältä voit lukea lisää Ruotsin upeasta ravintola- ja baaritarjonnasta.

Katso ajankohtaiset kampanjat

chevronRight