Jäsenyys

Ruokaa

Alf Roald Sætre – Bergenin viimeinen cowboy

Kalaravintola Cornelius tarjoaa ensiluokkaisia ruokia – antaen asiakkailleen todella ainutlaatuisen gastronomisen kokemuksen.

 • Tämä mies saattaa vaikuttaa pelottavalta. Hänet ovat nähneet tuhannet asiakkaat, jotka ovat lähteneet 20 minuutin venematkalle Bergenin lähellä sijaitsevaan Cornelius-kalaravintolaan 20 viime vuoden aikana.

 • Hänen valkoinen parransänkensä ja cowboyhattunsa erottuvat väkijoukosta Bergenin satamalaiturilla. Sukeltaja, ravintolan omistaja, kapteeni, yrittäjä, keksijä, cowboy ja nautiskelija Alf Roald Sætre on kuitenkin tottunut erottumaan joukosta.

 • Hän ei ole elänyt normien mukaan elämänsä missään vaiheessa. Alf työskenteli 1970-luvun öljybuumin aikaan sukeltajana Pohjanmerellä, kunnes lomamatka Seattleen muutti hänet lohenviljelyn edelläkävijäksi Yhdysvalloissa.

 • Viime vuosina hän on palannut kotimaahansa keskittyen täysin rakentamaan suosittua mereneläviä tarjoilevaa ravintolaansa Bergenin merimaisemassa. Ahkera 71-vuotias kerää edelleen suuren osan ravintolassa tarjottavista merenelävistä sukeltamalla ne itse.

 • Vuonna 2019 hän keräsi yksin yli 6 000 kiloa ostereita ja 9 000 kampasimpukkaa...

 • ”Turistit ovat antaneet minulle lisänimen Oyster Dundee”, hän sanoo nauraen sydämellisesti. Turistit viittaavat tietenkin Crocodile Dundeehen, australialaiseen 1980-luvun elokuvasankariin.

 • Lempinimi on aika osuva. Alfin perhe on viljellyt ostereita pitkään Bergenin rannikolla. Alfin isoisä Cornelius aloitti osterinviljelyn alueella jo 1880-luvulla.

Nimetty isoisänsä mukaan

Vaikka 71-vuotias ei koskaan tavannut isoisäänsä, hän noudatti perheen perinnettä ja otti osterifarmin hoitaakseen kolmantena sukupolvena perheessä. Alf on muun muassa kehittänyt paljon laitteita, joita käytetään edelleen Norjan simpukkateollisuudessa.


Mutta eräänä päivänä noin 20 vuotta sitten kaikki muuttui. Keittiömestari Odd Einar Tufteland tuli katsomaan simpukankeräyspaikkaa ja tapasi Alfin. Tufteland oli niin vaikuttunut maistamastaan laadusta, että hän halusi perustaa ravintolan Alfin kanssa.


Alfia ei ollut vaikeaa suostutella, ja hän hyväksyi idean. He aloittivat neljän hehtaarin kokoisella saarella hankkeen, jota monet luulivat mahdottomaksi. Sopivan nimen keksiminen paikallisia mereneläviä tarjoilevalle ravintolalle oli helppoa: Kalaravintola Cornelius saarella.


Tänään ”simpukkamies” Alfilla on paljon syytä hymyyn.


”Paikallinen ruoka ja raaka-aineet ovat trendikkäitä, mutta tunsimme olevamme aikaamme edellä aloittaessamme 20 vuotta sitten. Maailmanluokan merenelävät ja raaka-aineet ovat olleet meille tärkeitä. Ne ovat olleet menestys. Cornelius on tullut melko hyvin tunnetuksi sekä Norjassa että kansainvälisesti”, hän sanoo hymyillen.

Roald Sætre conning a boat in Bergen.
 • Ravintolasta inspiraatiota The Menu -elokuvaan

  Cornelius on kuuluisa Norjan rajojen ulkopuolella myös muusta kuin upeista merenelävistään. Kauhukomedian The Menu (2022) ansiosta ravintola on saanut merkittävää kansainvälistä huomiota.

 • Käsikirjoittaja Will Tracy kävi ravintolassa häämatkallaan Bergenissä. Hän ihastui Cornelius-konseptin kokonaisuuteen, johon kuuluu veneretki kaupungin keskustasta ja upea ruoka ainutlaatuisessa paikassa.

 • ”Veneen lähdettyä Tracy huomasi, että hän oli jumissa saarella loppuillan, mikä tuntui hänestä sopivan ahdistavalta. Elokuva on kuitenkin tuonut meille hyvää julkisuutta."

 • "Onneksi asiakkaitamme ei näytä haittaavan, että elokuvassa asiakkaille kävi huonosti”, Alf nauraa.

 • Cornelius on ollut kansainvälisten julkkisten suosima paikka sekä ennen The Menun tuomaa huomiota että sen jälkeen. John Travolta, Bruce Springsteen ja hänen yhtyeensä sekä muun muassa Imagine Dragons ovat vierailleet ravintolassa.

 • Illallinen Corneliuksessa on todellinen kokemus

  Käsikirjoittaja oli oikeilla jäljillä valitessaan Corneliuksen inspiraatiokseen.

 • Alf kertoo, että hän ja ravintolan tiimi panostavat tarinoiden kertomiseen asiakkaille siitä alkaen, kun asiakkaat noudetaan laiturilta klo 18. Kokemus jatkuu klo 23 asti.

 • On hyvin tunnettu salaisuus, että Alf pistää pystyyn esityksen ravintolan vieraille. Satamalaiturilla on eläviä äyriäisiä akvaariossa ja yhä edelleen kuullaan tarinoita siitä, kuinka Alf on syönyt eläviä rapuja yllättyneiden vieraiden edessä.

 • Cowboyhattuun pukeutuneena, tietenkin.

 • ”Haha. Se on saattanut tapahtua kerran tai kahdesti”, kertoo kapteeni ja lisää:

 • ”On todella ainutlaatuinen kokemus nähdä ruoka, jonka syöt myöhemmin. Harvat ravintolat tarjoavat sellaisia kokemuksia. Puhumme ruoasta, ekosysteemistä ja filosofiastamme."

 • ”Tästä syystä monet kaupungin keskustan hotellit kertovat asiakkailleen meistä, ja teemme tiivistä yhteistyötä Strawberryn kanssa”, sanoo Oyster Dundee.

 • Jos yövyt Strawberry-hotellissa, kuten Clarion Collection® Hotel Havnekontoretissa tai Clarion Hotel® Bergenissä, olet vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Bergenin satamalaiturilta, josta on venekuljetus ravintolaan.

Top the Fjords -kierros

Corneliuksen menestyksen myötä Alfja hänen perheensä ovat voineet tarjota kävijöille entistä tiiviimmän yhteyden mereen ja luontoon. Kapteenin vaimon ja tyttären Top the Fjords -yritys järjestää kiertomatkoja, joilla kapteeni vie kävijät merelle ja esittelee heille simpukoita ja muita mereneläviä.


Lounas on tuorettakin tuoreempaa, esimerkiksi kalakeittoa, jossa on merimatkan varrelta poimittuja tuoreita raaka-aineita. Tarjolla voi olla myös toinen Bergenin klassikko: kypsennettyä tuoretta seitiä rieskan ja voin kera.


”Näille kiertoajeluille osallistuvat lähinnä ulkomaiset turistit, jotka rakastavat sitä”, Alf hekottaa.


Katso lisää Bergenin keskustassa sijaitsevia hotelleja.

Viimeisimmät lisäykset