Luulaja on ehkä enemmän tunnettu talvikaupunkina, mutta loistavan sijaintinsa ansiosta Pohjanlahden rannikolla kaupunki muuttuu joka kevät eläväksi saaristokaupungiksi, jossa on vilkkaita ulkoilmaravintoloita, nähtävyyksiä ja valoisia öitä. Tästä voit lukea lisää aktiviteeteista, joita sinun ei kannata ohittaa!

Fatbiken avulla voit päästä eteenpäin useimmissa maastoissa ilman ongelmia!
Fatbike on leveine pyörineen täydellinen väline Luulajaan tutustumiseen – oli maasto mikä tahansa. Kuva: Peter Rydström
Summer field during sunset in the nordics.

Kesäalemme on alkanut

Nyt kannattaa varata kesän hotelliyöt tarjoushintaan – löydät kaikki kesätarjouksemme täältä!
chevronRight

1. Lähde retkiveneellä Pohjanlahden saaristoon

Et voi vierailla Luulajassa kesäaikaan matkaamatta retkiveneellä Pohjanlahden kauniiseen saaristomaisemaan! Siellä on kokonaista 1312 saarta ja luotoa, joten sinulla on paljon valinnanvaraa. Sandön on oikein suosittu ja arvostettu saari, joka on vierailun arvoinen. Täällä et saa missata Klubbviken Havsbadia, jossa on suosittu ravintola, erittäin hieno uimaranta, minigolf sekä monia muita aktiviteetteja.

Joka kausi toistuva menestys on katkarapuristeily M/S Laponialla. Yhdistä molempien maailmojen parhaat puolet, ja nauti herkuista ja maistuvista juomista samalla, kun Luulajan kaunis saaristo lipuu ohitse ulkopuolella. Viihde, laulu ja musiikki ovat myös arvostettuja kolme tuntia kestävän risteilyn aikana.

Käy mukavassa Klubbviken Havsbadissa, kun menet suosittuun Sandöniin. Valokuva: Per Pettersson

Sandön on ihanteellinen yhden päivän retkikohde. Valokuva: Per Pettersson

Muistakaa pakata mukaan uimavaatteet, kun menette Klubbvikeniin! Valokuva: Per Pettersson

Menkää satamaan vähintään 15 minuuttia ennen lähtöaikaa. Valokuva: Laponia rederi

Koe Luulajan kaunis saaristo päivällispöydästä käsin. Valokuva: Laponia rederi

Nauti Pohjanlahden sinisistä maisemista. Valokuva: Laponia rederi

2. Laiskoja päiviä Luulajan uimarannoilla

Ottaen huomioon, että Luulaja on listan huipulla, kun on kyseessä aurinkoiset tunnit Ruotsissa, sinun tulee ottaa uimavaatteet mukaan kaupungissa vieraillessasi! Kun aurinko paahtaa, on ihanan laiska päivä rannalla ainoa asia, mikä houkuttelee. Ota mukaasi perhe, ystävät tai vaikka vain hyvä kirja ja valitse jokin Luulajan monista uimarannoista. Useimmille uimarannoille pääset kätevimmin linja-autolla tai vuokra-autolla. Haluatko uida, mutta olet ilman autoa? Ei hätää! Luulajan pohjoisosasta löytyy nimittäin Gültzaudden, uimaranta kävelyetäisyydellä kaupungin keskustasta.

Kävele hiekkadyyneillä pitkin Skvalpen-rantaa ja anna veden viilentää varpaitasi. Valokuva: Helena Holm

Mitä olisi kesä ilman leikkiä ja riehumista rannalla? Tässä Storsand-rannalla. Valokuva: Helena Holm

Älä unohda frisbeetä tai mailaa! Likskär-ranta. Valokuva: Helena Holm Pitkät, ihanat päivät Tjuvholmsundetissa! Valokuva: Helena Holm

Mitä olisi kesä ilman leikkiä ja riehumista rannalla? Tässä Storsand-rannalla. Valokuva: Helena Holm

Aurinkoisina päivinä uimareissu tai kaksi Nipornan rannalle. Valokuva: Helena Holm

3. Vuokraa fatbike, kajakki tai vaikkapa SUP-lauta!

Älä anna suon, hiekan tai kivien estää sinua – fatbiken avulla voit päästä eteenpäin useimmissa maastoissa ilman ongelmia! Erityisen leveillä pyörillään tämä polkupyörämalli on valloittanut Luulajan. Luulajan upeassa saaristossa voit lähteä kajakki- tai SUP-retkelle. Ouroboros-yritys vuokraa niin fatbikeja, kajakkeja kuin SUP-lautojakin. Heiltä voit myös varata oppaan matkalle mukaan.

Fatbike on leveine pyörineen täydellinen väline Luulajaan tutustumiseen – oli maasto mikä tahansa. Kuva: Peter Rydström

Nauti Luulajan kauniista saaristosta vesiteitse. Kuva: Graeme Richardson

Testaa tasapainoasi SUP-laudalla. Kuva: Harald Born

4. Gammelstad kyrkstad ja Ulkoilumuseo Hägnan

Heti Luulajan keskustan ulkopuolella sijaitsee maailmanperintökohde Gammelstads kyrkstad – yksi Luulajan suosituimpia nähtävyyksiä! 1600-luvulta alkaen paikkakunta kehittyi kirkkokaupungiksi, kun kirkkotupia rakennettiin tarjoamaan majoitusta pitkän matkan taittaneille seurakuntalaisille, joiden oli vaikea ehtiä jumalanpalvelukseen ja takaisin kotiin saman päivän aikana. Alueen keskiössä on kaunis keskiaikainen kivikirkko 1400-luvulta, 405 ainutlaatuisen tuvan ja 552 kamarin ympäröimänä.

Varaa opastettu kierros Gammelstad Visitor Centeristä ja tutustu kaupungin fantastiseen historiaan ympäristöillä ja rakennuksilla, jotka on listattu maailmanperintökohteiksi UNESCOn toimesta! Käytä tilaisuus hyväksesi ja vieraile Friluftsmuséet Hägnan -ulkoilumuseossa, kun kerran olet maisemissa! Museo järjestää monia eri aktiviteetteja vierailleen ympäri vuoden. Kesäaikaan se on ulkoilualue, johon kuuluu kaikenlaista erilaisista vaelluksista lapsille aina juhannuksen viettoon. Museon maatila on myös täynnä erilaisia eläimiä, joista lapset pitävät. Ihanteellinen yhden päivän retkeksi!

Kulje ympäriinsä maailmanperintökohteessa Gammelstad Kyrkstad. Tai mikset varaisi opastetun kierroksen? Valokuva: Susanne Lindholm

Gammelstad Kyrkstadin kirkko on peräisin 1400-luvulta. Valokuva: Susanne Lindholm

Ulkoilumuseo Friluftsmuséet Hägnan tarjoaa joka vuosi perinteisen juhannusjuhlan! Valokuva: Susanne Lindholm

Pakkaa piknikkori ja vietä päivä kaupungin ulkopuolella Hägnanin ulkoilualueella. Valokuva: Susanne Lindholm

Hägnan-ulkoilumuseossa on maatila, jossa on monia erilaisia eläimiä. Suosittu lasten keskuudessa! Valokuva: Susanne Lindholm

5. Pääse lähemmäksi luontoa Bälingebergetin luonnonsuojelualueella

Jos et voi lähteä Luulajasta käymättä metsässä, luonnonsuojelualue Bälingebergets naturreservat on erittäin hyvä vaihtoehto halutessasi kevyempää vaellusta, minkä lisäksi se on tunnettu retkikohde Luulajan asukkaille. Retkeilyreiteillä on runsaasti mukavia levähdyspaikkoja ja voit hyvin sytyttää myös nuotion merkityissä paikoissa. Vuoren huipulta sinulla on hieno näköala sekä Bälingeträsketille että Luleälvenille. Nauti koskemattomasta luonnosta ja hiljaisuudesta, vain noin 20 km päässä Luulajan keskustasta. Bälingebergetin luonnonsuojelualue tarjoaa sekä kevyempää vaellusta että suositun retkikohteen Luulajan asukkaiden keskuudessa!

Luulajan asukkaiden keskuudessa! Valokuva: Helena Holm

6. Herätä sisäinen kilpailijasi

Myös aurinkovarmassa Luulajassa ilmenee joskus hieman kesäsadetta ja sää voi olla pilvinen. Kun sää ei ole sopiva ulkoilma-aktiviteeteille, Alcatraz event center on ihanteellinen vaihtoehto! Täällä voit haastaa perheen, kaveriporukan tai työkaverit kilpailemaan esimerkiksi seuraavissa lajeissa: paintball, arcade, keilailu, lasergame, boule, biljardi ja paljon muita! Miksette menisi all in ja kilpailisi 3- tai 5-otteluissa? Täällä on myös konserttitiloja sekä toistuvia tapahtumia ja konsertteja. Alcatraz sijaitsee noin 4-5 km keskustan ulkopuolella ja sinne voit mennä joko jalkaisin, polkupyörällä tai linja-autolla.

Haasta perhe tai ystävät kilpailemaan mikroautoilla! Valokuva: Daniel Holmgren

Alcatrazilla on laaja valikoima erilaisia aktiviteetteja. Jos teillä on vaikeuksia pelin valitsemisessa, voittehan aina panostaa kolmi- tai viisiotteluun. Valokuva: Daniel Holmgren

Lähtekää labyrinttiin liivin ja laseraseen kanssa! Valokuva: Daniel Holmgren


Matkalla Luulajaan? Varaa hotellisi täältä!

Summer field during sunset in the nordics.

Kesäalemme on alkanut

Nyt kannattaa varata kesän hotelliyöt tarjoushintaan – löydät kaikki kesätarjouksemme täältä!
chevronRight