Jäsenyys

”Antaja: minä. Vastaanottaja: joku tarpeessa oleva”: Lämmittää sydäntä ja tuo kyynelen silmään

Joulukuu ei valitettavasti ole ilon aikaa kaikille. Clarion Hotel® The Hub -hotellin ulkopuolella jaetaan joululahjoja niille, jotka tarvitsevat niitä eniten. ”Tämä on yksi kauden kohokohdista monille”, Siw Indsetviken Gateteam Oslosta kertoo.

 • ”Hyvää joulua sinulle (2–4-vuotiaalle)”, lukee pehmeässä lahjapaketissa, jonka Ingrid (4) laittaa suuren joulukuusen alle Clarion Hotel® The Hub -hotellin vastaanottoalueella.

 • Pikku Ingrid on auttanut valitsemaan lahjan, mutta hänellä ei ole aavistustakaan – eikä hän saa koskaan tietää – kuka sen myöhemmin avaa.

 • ”Yksinäistä joulukuusta” koristavat suuret kultaiset kuusenkoristeet, nallekarhut ja paljetit, ja nämä kuuset sijaitsevat näkyvässä paikassa useiden Strawberry-hotellien ovien sisäpuolella.

 • Vuodesta 2012 lähtien hotellit ovat keränneet yli 500 000 lahjaa niille, jotka eivät muutoin niitä saisi.

 • Sommerro- ja Amerikalinjen-hotellien asiakkaat ovat myös tuoneet puun alle lukemattomia lahjoja, jotka pian päätyvät tuntemattomien saajien käsiin.

Kaikilla ei ole lahjaa, jota avata

Ingrid on käynyt lelukaupassa ostamassa leluja yhdessä vanhemman sisaruksensa, Charlien (9), kanssa. Lapset ja heidän vanhempansa ovat aiemmin keskustelleet siitä, miten kaikki lapset eivät odota innolla joulua. He eivät odota yhtä innokkaasti joulukalentereita, piparkakkuja ja joulukuusen koristelua jouluksi ja kuusen alta lahjaluetteloonsa kuuluvien lahjojen etsimistä, sillä niitä ei ole.


Ingrid valitsi pehmolelukoiran, mutta kun on aika antaa se pois, hän epäröi hieman:


”Pidän koirasta niin paljon, että haluan sen itselleni”, sanoo nelivuotias ujosti katsoen muita.


”En pidä sitä reiluna, koska on muita, jotka tarvitsevat sitä paljon enemmän. Koska kun et saa lahjoja, on kiva saada pehmolelu jouluksi”, isoveli Charlie väittää vastaan.


”Jotta heillä olisi jotain, jolla leikkiä?” kysyy 4-vuotias. Hän päättää, että koiran on saatava uusi omistaja, ja hän kysyy, mihin lahjan voi laittaa.


Näille kahdelle lapselle joulun tarkoitus on yksinkertainen: hyvä ruoka, ajan viettäminen perheen kanssa ja lahjojen avaaminen. Kaikki eivät kuitenkaan pääse osaksi tästä kokemuksesta.


Vuodesta 2001 lähtien köyhyydessä kasvavien lasten määrä Norjassa on kasvanut vuosittain. Silloin tämä luku oli vain 3,3 %, mutta tällä hetkellä se on noussut huikeaan 11,7 prosenttiin Statistics Norway -tilastokeskuksen mukaan. Strawberry on jo useiden vuosien ajan ottanut yhteiskuntavastuuta keräämällä lahjoja paikallisyhteisössä niitä tarvitseville.


Haluatko osallistua? Huomioithan, että Yksinäistä joulukuusta koskevia ohjeita on päivitetty turvallisuussyistä vuodesta 2023 alkaen. Lahjat jätetään kunkin hotellin vastaanottoon paketoimattomina. Hotelli paketoi sen puolestasi ja varmistaa, että se päätyy sopivaan kotiin jouluaatoksi.


Lue tästä lisää, miten voit olla mukana auttamassa

 • ”Uskomattoman paljon merkitystä”

  ”Kukaan ei saa olla yksin jouluna. Yli vuosikymmenen ajan olemme ottaneet paikallisesti vastuuta eri hotelliemme ympäristössä ja olemme antaneet takaisin naapurustossa asuville."

 • "Hotellin vapaaehtoisten, lahjoja antaneiden asiakkaiden ja organisaatioille ja kaduille lahjojen toimittamisessa auttavien määrä on häkellyttävä”, toteaa Marianne Høybakk, Clarion Hotel® The Hub -apulaishotellinjohtaja.

 • Hotelli sijaitsee Oslon sydämessä, kivenheiton päässä Oslon keskusasemalta ja vilkkaalta Karl Johan -ostoskadulta. The Hub tekee siksi yhteistyötä paikallisen organisaation, Gateteam Oslon, kanssa.

 • ”Yksinäisen joulukuusen” lahjojen lisäksi hotelli tarjoaa lämpimiä aterioita oviensa ulkopuolella kahdesti kuukaudessa.

”Se, että olemme niin lähellä tilannetta, antaa toimillemme uskomattoman paljon merkitystä. Voimme nähdä puutteet ja kovan tarpeen, heti sisäänkäyntimme ulkopuolella”, Marianne sanoo.


Gateteam Oslolle apu merkitsee paljon. Tämä vapaaehtoisjärjestö on toiminut pääkaupungin kaduilla 11 vuoden ajan jakamassa ruokaa, vaatteita, kenkiä, makuupusseja, reppuja ja hygieniatuotteita kaupungin addikteille.


”Mahdollisuus saada ’yksinäinen joulupuu’, jonka alla olevat lahjat menevät ystävillemme kaduilla, merkitsee meille paljon”, Gateteam Oslon toiminnanjohtaja Siw Indsetviken kertoo.

Autamme Oslon kodittomia

Siw perusti Gateteam Oslon vuonna 2011 menetettyään isänsä syövän vuoksi. Silloin hänellä oli kovapalkkainen työ, mutta surun keskellä hän koki, että hänen on tehtävä enemmän. Nähtyään, kuinka monet ihmiset olivat kylmissään ja kamppailivat henkensä edestä Oslon kaduilla, hän pakkasi kaksi matkalaukkua, jotka olivat täynnä isän vaatteita. Kun hän toimitti lämpimiä villapaitoja, kenkiä ja juuri keitettyä kahvia kodittomille ja addikteille, hän oli peloissaan. Hänen pelkonsa laantui kuitenkin nopeasti, kun hän sai osakseen valtavaa kiitollisuutta. Nykyään katutiimi koostuu yli 10 vapaaehtoisesta ja lukuisista muista auttajista, jotka jakavat ruokaa ja lämpimiä vaatteita joka keskiviikko.


Joulukuussa ongelmana ei ole kuitenkaan pelkästään kylmyys, vaan myös jouluun liittyvä yksinäisyyden tunne ja huoli. Muutamia päiviä ennen jouluaattoa joululahjapaperiin käärityt suuret pussit tuodaan Clarion Hotel® The Hub -hotellin ulkopuolelle.

 • Tuo kyynelet silmin

  Gateteam Oslon jäsenillä on päällään turvaliivit ja joulupukin lakit. He tarkastelevat pitkiä takkeja ja antavat sekä lapsille että aikuisille sopivia lahjoja. Jotkut tulevat keskustelemaan, toiset halaamaan lämpimästi.

 • Kenties Ingridin ja Charlien lahjat on jo annettu jollekulle?

 • ”Viimeinen jakelu ennen joulua on yksi kauden kohokohdista. He tietävät, että he saavat aina lahjan tänä päivänä, ja se on iso juttu, olipa kyseessä kotitekoinen neule tai jotain muuta."

 • "Monet lapset kirjoittavat ystävällisiä kirjeitä, jotka lämmittävät sydäntä ja tuovat kyyneleet silmiin”, Siw sanoo.

”Saat paksun takin”

”Antaja: minä, vastaanottaja: joku tarpeessa oleva. En tiedä, kuka olet, mutta tarvitset sitä, joten haluan antaa sinulle tämän. Hyvää joulua. (Saat paksun takin).” Näin lukee yhdessä kortissa, jonka Siw lukee ääneen. Se on kirjoitettu vihreällä tussilla, ja kortissa on lapselle tyypillisiä kirjoitusvirheitä.


Kolme päivää ennen joulua kortti päätyy jonkun sellaisen henkilön käsiin, joka todella tarvitsee sitä. The Hubin ulkopuolella sataa joulunaluspäivinä. Joulun tervehdyksen ohella tämä henkilö saa myös lämpimän takin. Samaan aikaan Ingrid ja Charlie istuvat keittiöpöydän ympärillä kotonaan Oslon Ekebergissä. Joulukuusen alle on kerätty isovanhempien, setien ja ystävien lahjat.


Ingrid on myös ollut päiväkotinsa kanssa antamassa lahjoja Oslon keskustassa, joten hän ymmärtää nyt, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaita kuin hän on. Hän tietää, että kaikki eivät tunne samanlaista kihelmöivää jännitystä kehossaan, kuten hän kuvailee tunnetta, jonka hän saa joulun lähestyessä. Vaikka hän ymmärtää, lapset ovat kuitenkin lapsia, ja hän katsoo puun alle ja kysyy:


”Luuletko, että vihreä koristenauhallinen lahja on pehmolelukoira minulle?”

 • FAKTAT: Yksinäinen joulukuusi etsii lahjoja

  Strawberry on kerännyt 500 000 joululahjaa vuodesta 2012 lähtien

 • Lahjat voidaan laittaa Strawberry-hotellien aulojen joulukuusien alle

 • Lahjat lahjoitetaan kunkin hotellin valitsemalle paikalliselle tukiorganisaatiolle

 • Lahjoja ovat saaneet nämä organisaatiot: Pelastusarmeija, Stiftelsen Sykehusbarn, Punainen risti, Gateteam Oslo, Barnas Stasjon

Lue lisää

Tule jakamaan jouluiloa kanssamme

Viimeisimmät lisäykset