Me Strawberrylla olemme aina keskittyneet työntekijöidemme mielenterveyteen ja hyvinvointiin, ja nyt otamme askeleen vielä pitemmälle. Lue lisää siitä mitä me teemme, jotta Marius pystyi palaamaan työhönsä ja viihtyy työpaikallaan mielenterveydellisistä haasteistaan huolimatta. Voit lukea myös siitä, kuinka Johanna onnistuu tehtävässään ensiluokkaisena hotellipäällikkönä, vaikka hänen roolinsa uutena äitinä onkin osoittautunut haasteelliseksi. Ehkäpä nämä esimerkit voivat tarjota sinullekin sopivia oivalluksia?

People smiling with strawberry t-shirts on.

Tavoitteenamme on, että työntekijämme voivat hyvin työssään, että he voivat kertoa mielenterveyteensä liittyvistä asioista avoimesti ja että he voivat löytää hyvän tasapainon työn ja yksityiselämänsä välille. Happy employees, happy guests! (Tämä ei rimmaa ihan niin hyvin kuin “happy wife, happy life”, mutta ymmärrät varmaasti, mitä tarkoitamme.)“Työntekijöidemme ei tule vain selvitä arjesta, vaan kukoistaa.”Tämä kuulostaa toki hienolta, ja useimmilla yrityksillä on tämä sama tavoite - mutta työpaikka, jossa voi tuntea olonsa täysin turvalliseksi elämäntilanteestaan riippumatta, ei ole mikään itsestäänselvyys. Mitä sellaista me Strawberrylla teemme, joka on saanut Peakon-järjestelmän kautta toteutettuihin kyselytutkimuksiin vastanneiden työntekijöiden antamat arvosanat nousemaan ajan kuluessa? Ja miksi emme voi vain “tyytyä” korkeisiin pistemääriin ja tehdä johtopäätöksen, että ympyrä on saatu suljettua työntekijöiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin osalta?


WeCare - people_16_9Strawberry pyrkii olemaan hyvä työpaikka, ja siksi keskitymme työntekijöidemme henkiseen terveyteen ja hyvinvointiin.


Emme tietenkään voi tyytyä siihen! Meillä on yli 18 000 työntekijää, joten jatkamme luonnollisesti vankan perustan rakentamista – pala palalta – mielenterveyteen liittyvien osaamisen, avoimuuden, tuen ja työkalujen osalta. Työntekijöidemme ei tule pelkästään selvitä arjestaan, vaan kukoistaa – ehkäpä sen ansiosta vieraammekin voivat kukoistaa muuten kovin harmaana päivänä? Mutta kuinka 18 000 työntekijää saadaan kukoistamaan niin kesällä kuin talvella, syksyllä ja keväällä?


Pakkohoidossa psykiatrisessa sairaalassa


Ensinnäkin "rakentava avoimuus" on erittäin tärkeää. Mielenterveys ja hyvinvointi voivat tarkoittaa monenlaisia asioita, eikä yhtä kaikille sopivaa vastausta ole olemassa. Jos haasteet liittyvät ahdistuneisuuteen, masennukseen, loppuunpalamiseen, yksinäisyyteen, kultuurieroihin tai integroitumiseen – jotka ovat erityisiä painopistealueitamme – Strawberryn päälliköiden ei ole mahdollista avata kirjaa ja selata kohtaan, josta löytyy vastaus, joka sopii sekä Marialle, Ahmedille, Danielille että Aishalle. Asiasta on puhuttava. Asiasta on oltava avoimia, ja omat haasteet ja toiveet on kerrottava selkeästi.“Päädyin pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan itsemurhayrityksen vuoksi.”Vaarana on, että jo hyvin avattua ovea ei voi enää avata: kaikki alkaa avoimuudesra - ja avoimuuden ansiosta on aina helpompaa varmistaa, että hauraimmatkin kukat pysyvät pystyssä. Marius Pedersenin esihenkilö on tästä hyvä esimerkki:


– Nykyinen mielenterveyteni liittyy läheisesti työolosuhteisiini Clarion Hotel® Trondheimissa. Esihenkilöni on tukenut minua ja tarjonnut mahdollisuuksia koko matkan ajan, vaikka olen kamppaillut paljon henkisesti ja käyttänyt monia tilaisuuksia. Päädyin lopulta pakkohoitoon psykiatriseen sairaalaan itsemurhayrityksen vuoksi. Muutaman päivän kuluttua pystyin vihdoinkin soittamaan jollekin, ja otin yhteyttä äitiini ennen kuin soitin esihenkilölleni. Saamani vastaus oli todella merkityksellinen - sain kehotuksen parantua, saada apua ja olla antamatta periksi, sillä työpanokseni oli merkittävä - ja sain tietää, että minulla on paikka, johon voin palata, kun voin taas hyvin, kertoo Marius, joka ymmärsi nyt, että hänellä oli oikeastaan jotakin menetettävää.


Mental health - Marius Pedersen_16_9Marius kertoi avoimesti haasteistaan ja sai tukea esihenkilöltään, minkä ansiosta hän pystyi palaamaan työhönsä ja hänen henkinen tilansa on hyvä.


Marius jatkaa kertomalla, kuinka nämä sanat saivat hänet motivoitumaan palaamaan takaisin. Hän oli jo “romuna”, kuten hän itse sanoo, silloin kun hän aloitti työssään. Se, että hän uskalsi puhua avoimesti haasteistaan, merkitsi kuitenkin sitä, että hän pystyi saamaan tarvitsemaansa apua - sekä työssään että yksityiselämässään, erityisesti sen jälkeen, kun hän joutui sairaalahoitoon. Hän rohkaisee vaikeuksissa olevia ihmisiä yksinkertaisesti puhumaan ongelmistaan jollekin, esimerkiksi yhdelle tai useammalle kollegalle, ja myöntää tarvitsevansa apua.“Tämän vuoksi meillä on pitkän aikavälin suunnitelma ja strategia, jotta voimme auttaa esihenkilöitämme auttamaan.”Avun saaminen on ratkaisevan tärkeää


Tuki, jonka Marius sai esihenkilöltään Clarion Hotel Trondheimissa heijastaa sitä, miten haluamme toimia “kautta linjan”, minkä vuoksi meillä on pitkän aikavälin suunnitelma ja strategia, joiden avulla voimme auttaa esihenkilöitä auttamaan – muun muassa Strawberryn kaikkia esihenkilöitä koskevien digitaalisten workshopien kautta, joiden painopisteenä on se, kuinka he voivat tukea työntekijöitään erilaisten haasteiden osalta, miten vaikeuksissa olevat henkilöt voidaan tunnistaa ja miten työntekijöiden hyvää terveyttä ja hyvinvointia voidaan auttaa ylläpitämään.


People smiling at Jernbanetorget Strawberry launch_16_9
Meillä on useita konkreettisia suunnitelmia, joiden avulla voimme auttaa työntekijöitämme jälleen hymyilemään ja löytämään elämässään hyvän tasapainon elämän pienistä ja suurista haasteista huolimatta.


Hyvä työpaikka ei kuitenkaan riipu vain esihenkilöistä, vaan kyse on yhtä paljon myös kollegoista. Siksi pitkällä aikavälillä otetaan käyttöön myös “työkalupakki” - työntekijöiden digitaalinen työkalu, joka sisältää kaikki tarvittavat mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tiedot Strawberrylla - muun muassa sen, mitä kollega tai esihenkilö voi tehdä tukeakseen vaikeuksissa olevaa työntekijää. Suunnitteilla on myös säännöllisten keskustelujen järjestäminen kaikille työntekijöille. Kun avoimuus ja mielen hyvinvointiin keskittyminen lisääntyvät entisestään, kynnys ottaa asioita puheeksi madaltuu toivottavasti edelleen. Työpaikan tulee yksinkertaisesti olla hyvä paikka.“Olen edelleen hyvä esihenkilö, vain eri tavalla kuin aiemmin.”Työ, vauva, tasapaino


Mielenterveysasioista puhuminen Strawberrylla on nykyisin entistä helpompaa, ainakin Johanna Furenbäckin, Comfort Hotel® Grand Centralin General Managerin mukaan:


– Meidän on tavallisempaa puhua vaikeista asioista kuin aiemmin, ja uskon pandemian opettaneen meille paljon. Mielenterveysasiat ovat nousseet enemmän esille, ja olen nähnyt Strawberryn hotelleissa monia esimerkkejä siitä, että mielenterveydestä puhutaan enemmän. Yhä useammat hotellit, myös me täällä Comfort Hotel Grand Centralissa, tekevät yhteistyötä ulkopuolisten toimijoiden kanssa auttaakseen ihmisiä pysymään työssään, Johanna kertoo.


Mental health - Johanna Furenbäck_16_9
Johanna Furenbäck, Comfort Hotel® Grand Centralin General Manager, kamppaili löytääkseeen tasapainon työn ja yksityiselämän välille tultuaan äidiksi ensimmäistä kertaa. Hän on iloinen siitä, että hän kertoi asiasta avoimesti.


Johanna uskoo, että kyse on kokonaisuuden palojen välisen tasapainon löytämisestä. Hänen mukaansa tasapaino on mahdollista saavuttaa keskittymällä kaikkiin elämän osa-alueisiin samanaikaisesti - työhön, vapaa-aikaan, perheaikaan ja muuhun. Hän uskoo, että hänen kollegansa auttoivat häntä löytämään hyvän tasapainon silloin, kun hän palasi työhönsä ensimmäisen vanhempainvapaan jälkeen.


– Kun palasin työhön vanhempainvapaalta, en pystynytkään enää keskittymään vain työhöni, ja kerroin siksi avoimesti työntekijöilleni siitä, että minun oli asetettava prioriteetit eri tavalla. Olin edelleen yhtä hyvä esihenkilö, vain eri tavalla kuin aiemmin. Pystyin myös jakamaan ajatuksiani vaativasta äitiyselämästä muiden kollegoiden kanssa, joilla oli pieniä lapsia. Kaikki tuntuu niin paljon paremmalta, kun on avoin ja saa puhua muiden kanssa, Johanna päättää.


Clarion Hotel - Business & Conference - People cheering_16_9
Avoimuus on tärkeää, jotta ihmiset saavat tarvitsemaansa apua – mutta esihenkilöiden ja kollegoiden reaktiot ja tuki ovat myös yhtä tärkeitä.


Yhteistyö The Human Aspectin kanssa


Saadaksemme tukea mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa teemme yhteistyötä kumppanimme The Human Aspectin kanssa, joka tarjoaa runsaasti käyttökelpoisia näkökulmia erilaisten haastattelujen muodossa. He ovat toteuttaneet ne erilaisten haasteiden kanssa painivien henkilöiden kanssa, olipa kyse ahdistuneisuudesta, masennuksesta, yksinäisyydestä, kulttuurieroista tai yleisistä elämänhallinnan haasteista.


Heidän verkkosivustoltaan voit kuunnella sellaisten henkilöiden haastatteluja, joiden elämäntilanne voi olla samanlainen kuin itselläsi, ja voit kuulla kuinka he ovat selvinneet siitä. Suosittelemme tutustumaan tähän sivustoon!


PS: Tutustu lukuisiin avoimiin työpaikkoihimme, jos kiinnostuit työskentelemään paikassa, jossa henkistä hyvinvointia pidetään aina etusijalla.