strawberryLogostrawberryLogo
Jäsenyys

Sauna

Aidot suomalaiset saunat: Ei arkajaloille

Kuumassa saunassa istuminen, kunnes iho kihelmöi, on olennainen osa tyypillistä suomalaista saunakokemusta. Norjalainen kaveriporukka vieraili Löylyssä, yhdessä Helsingin tunnetuimmista saunatiloista. Heille kerrottiin varsin selväsanaisesti, että he ovat pehmoja.

 • ”Veden lämpötila on kuusi celsiusastetta ja saunan 80–100, joten tämä ei sovi arkajaloille”, sanoo Norjasta kotoisin oleva Alex.

 • Alex ja hänen kaverinsa Tord, Espen, Jørgen, Adrian ja Mathias ovat viikonloppureissulla Helsingissä.

 • He kokeilevat perinteistä ja paljon puhuttua suomalaista traditiota.

 • He haluavat aidon kokemuksen, joten he valitsivat perinteisen suomalaisen saunakokemuksen Helsingin Löylyssä.

 • Päivän ohjelmaan kuuluu hikoilua, kylmiä juomia sekä hitaasti ja rauhallisesti hengittämistä.

Löylyn vaikuttava arkkitehtuuri

Avanto Arkkitehtien suunnittelema Löyly tunnetaan ainutlaatuisesta arkkitehtuuristaan ja kestävästä lähestymistavastaan. Rakennuksessa, joka on jo itsessään nähtävyys, on sauna, ravintola, baari sekä istumapaikkoja ulkona. Sauna sijaitsee meren rannalla Hernesaaressa, ja se on suosittu kohde niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

Nimi Löyly tulee ”saunan sielusta” eli höyrystä, joka syntyy kuumille kiville heitettävästä vedestä.

A group of friends having fun before outside of a sauna in Helsinki.

Suomalaiset saunat – olennainen osa kulttuuria

Monet pohjoismaiset kaupungit ovat hypänneet mukaan kaupungin keskustassa saunomisen trendiin – kuten Oslon KOK, jossa voi uida ihaillen taustalla näkyvää Oslon oopperataloa ja Munch-museota. Mutta saunominen Suomessa ei ole mikään trendi, vaan olennainen osa suomalaista elämäntapaa ja kulttuuria. Maassa ei taida ollakaan kotia, jossa ei olisi saunaa tai mahdollisuutta sen käyttöön. Norjalaiselle kaveriporukalle aidossa suomalaisessa saunassa käyminen oli yksi matkan kohokohdista, ja he suosittelevatkin sitä kaikille Helsinkiin ja Suomeen matkaaville.

”Tämä on tärkein kokemus, jos käyt Helsingissä”, Alex uskoo.

”Olen samaa mieltä. Se on jotain, mikä täytyy kokea – koko Löyly ja sen ympäristö. Tämä on aitoa suomalaista kulttuuria”, Tord sanoo ja lisää:

”Todella fantastista. En ole käynyt saunassa 15 vuoteen, mutta tämä ei todellakaan jää viimeiseksi kerraksi.”

 • Paikallisten ohjeet saunomiseen suomalaisittain

  Kokemusta parantaa entisestään se, että paikalliset haluavat jakaa kokemukseen olennaisesti kuuluvat perinteensä ja keskustella niistä.

 • Norjalaiset ohjataan muun muassa savusaunaan, joka lämmitetään eri lailla kuin perinteinen sauna.

 • Yksi asia ei kuitenkaan tehnyt paikallisiin vaikutusta:

 • Norjalaiset pitivät kuusiasteista merta liian kylmänä uimiseen.

 • ”Suomalaiset pitivät meitä ruotsalaisina, koska olimme liian pehmoja sekä saunassa että uimiseen meressä”, Mathias nauraa.

Aidon suomalaisen saunan kokeminen

Suomalaiset saunatraditiot ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja perinteitä. Sauna on paikka, johon kokoonnutaan rentoutumaan, puhdistautumaan ja seurustelemaan. Usein sanotaan, että tärkeimmät Suomen poliittiset ja yritysmaailman päätökset tehdään saunassa.

Mutta miten saunotaan aitoon suomalaiseen tapaan? Tässä on joitain keskeisiä suomalaiseen saunomistraditioon kuuluvia elementtejä:

1. Valmistelu

Yleensä ennen saunomista keho puhdistetaan suihkussa. Joistakuista on mukavampi pukea saunaan ylle kylpytakki tai pyyhe. Useimmat suomalaiset saunovat alasti, mutta tämä ei ole pakollista. Yleisissä saunoissa saatetaan vaatia uimapukua.

2. Lämmitys

Sauna lämmitetään puulämmitteisellä tai sähkökiukaalla. Lämpötila voi vaihdella, mutta yleensä se on 70–100 celsiusastetta. Kiukaalle kaadetaan välillä vettä, mikä höyrystyy ilmaan ja nostaa saunan kosteutta ja lämpötilaa. On tapana kysyä toisilta, saako heittää lisää löylyä. Poistumiselle kesken löylyn voidaan naureskella, joten astu ulos ennen löylyä tai kestä loppuun asti.

3. Saunassa

Saunassa istutaan yleensä seinää vierustavilla eri korkeuksiin asetetuilla puisilla penkeillä. Perinteisesti miehet istuivat ylälauteella ja naiset alalauteella, mutta harva enää noudattaa tätä perinnettä.

4. Käytä vihtaa

Perinteiseen suomalaiseen saunomiskulttuuriin kuuluu koivunoksista solmitun kimpun eli vihdan käyttö. Vihdalla lyödään kevyesti omaa tai toisen selkää, mikä stimuloi verenkiertoa ja vapauttaa koivunlehtien tuoksua.

5. Jäähdyttely

Saunomisen jälkeen jäähdytellään. Tähän sopii pulahdus järveen, mereen tai kylmävesialtaaseen. Jotkut valitsevat jääkylmän suihkun, tai kieriskelyn lumessa talvella.

6. Rentoutuminen

Jäähdyttelyn jälkeen voit palata saunaan tai vain rentoutua. Muista juoda runsaasti vettä. Vaikka monet suomalaiset nauttivat oluesta saunomisen yhteydessä, sitä ei useinkaan tuoda sisälle saunaan.

7. Sosialisointi

Ystävät ja perheenjäsenet menevät usein yhdessä saunaan juttelemaan, kertomaan kuulumisia ja seurustelemaan. Sääntöjä ei ole monta, mutta ei ole sopivaa olla liian äänekäs julkisessa saunassa tai tulla sinne humalassa.

Friends holding colorful drinks.

Viimeisimmät lisäykset