Jäsenyys

”Edvard Grieg on aina ollut toivelistallamme"

Sandra ja Maurice Craze ovat matkustaneet Englannista asti vierailemaan Norjan kuuluisimpiin kuuluvan taiteilijan kodissa: ”Edvard Grieg on aina ollut toivelistallamme.”

 • Upeassa huhtikuun auringossa kylpevä Bergen toivottaa tervetulleeksi hurmaavan pariskunnan, Sandra ja Maurice Crazen, säveltäjä Edvard Griegin entiseen kotiin Troldhaugeniin, joka toimii nykyään museona.

 • Lounais-Englannin kuvankauniilta Devonin alueelta saapunut pariskunta on ensimmäisellä matkallaan Länsi-Norjassa. Matka on syntymäpäivälahja pariskunnan tyttäriltä, ja suurin syy heidän käynnilleen Bergenissä on Grieg itse.

 • ”Kuuntelemme aina klassista musiikkia radiosta ja rakastamme Griegin musiikkia. Kun hänen musiikkiaan tulee radiosta, laitamme sen heti kovemmalle."

 • "Pidämme erityisesti Hääpäivä Troldhaugenissa -teoksesta, joten on todella hienoa kokea paikka henkilökohtaisesti”, Sandra hymyilee. Hänen aviomiehensä, joka on itsekin muusikko, nyökkäilee innokkaasti.

 • ”Se on ollut toivelistallamme jo pitkään, joten on uskomaton kokemus viimeinkin olla täällä”, Maurice sanoo.

”Clarion Collection® Hotel Havnekontoretin sijainti on täydellinen”

Pariskunta yöpyy kahden aikuisen tyttärensä kanssa Clarion Collection® Havnekontoret -hotellissa, joka sijaitsee Bryggenin ikonisella UNESCOn maailmanperintölistalla olevalla satamalaiturilla. Toinen tyttäristä on viettänyt paljon aikaa Bergenissä ja Pohjoismaissa töiden merkeissä ja sanoo, että hän yöpyy aina hotelleissamme.


Ennen matkaa hän oli kehunut suuresti Clarion Collection® Hotel Havnekontoretia vanhemmilleen. Molemmat ovat samaa mieltä siitä, että yöpyminen on vastannut heidän odotuksiaan – ja ylittänytkin ne.


”Erittäin ystävällinen henkilökunta, erinomainen palvelu, loistava aamiainen ja fantastiset sängyt. Lisäksi sijainti on täydellinen”, Maurice sanoo.


”Hotelli on hyvin mukava ja kodikas. Lähistöllä on kaikki, mitä tarvitsemamme”, lisää hänen vaimonsa Sandra.

 • Bergen on aidosti ainutlaatuinen

  Troldhaugenin ja aurinkoisen sään lisäksi he ovat yhtä mieltä siitä, mikä on ollut tähän mennessä vierailun vaikuttavin asia.

 • ”Maisemat ovat aivan ainutlaatuiset. Ne yksinkertaisesti salpaavat hengen”, toteaa Sandra.

 • ”Olemme erittäin onnekkaita maisemien puolesta Englannissa varsinkin, kun asumme lähellä Dartmoorin kansallispuistoa, mutta se ei vedä vertoja Bergenille.

 • Jopa pelkät lennolta näkemämme maisemat vuonoon ja lumihuippuisille vuorille olivat uskomattomia”, hänen aviomiehensä lisää.

Bergenin parhaat museot

Troldhaugen on osa KODEa, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista taiteen, muotoilun ja musiikin museoista. KODE käsittää seitsemän ainutlaatuista nähtävyyttä, mukaan lukien kolmen Norjan tunnetuimman säveltäjän, Edvard Griegin, Harald Sæverudin ja Ole Bullin, entiset kodit.


Näissä kodeissa järjestetään konsertteja vuoden eri vaiheissa. KODE toimii ahkerasti välittäen tietoa säveltäjien kulttuurista, musiikista ja historiasta. Troldhaugenissa järjestetään vuosittain yli 400 konserttia, mukaan lukien loistavat lounaskonsertit kesäisin.


Lisäksi KODE ylläpitää useita rakennuksia, joissa on esillä taidetta. Bergenin keskustasta löytyy Permanenten, joka valmistui vuonna 1896. Näyttelyt muuttuvat säännöllisesti, joten katso lisätietoja verkkosivustosta.


Stenersen on KODEn uusin lisäys. Siellä on nyt esillä rahoittaja Rolf Stenersen kokoelma. Painopiste on maalauksissa ja veistoksissa. Lisäksi voit nähdä teoksia tunnetuilta taiteilijoilta, kuten Paul Klee ja Asger Jorn.


Rasmus Meyer oli bergeniläinen liikemies, jonka suuri rakkaus oli taide. Hänen perikuntansa lahjoitti kokoelman Bergenin kaupungille yhdellä ehdolla: kokoelmaa varten oli rakennettava julkinen museo.


Kokoelma on yksi hienoimmista norjalaisen taiteen kulta-ajoilta vuosilta 1880–1905. Rasmus Meyerin kokelmiin kuuluu myös maailman kolmanneksi suurin kokoelma Edvard Munchin teoksia.


Lysverket oli alun perin kunnallisen Bergen Lysverker -sähköyhtiön hallinnollinen rakennus. Näyttelyt muuttuvat, ja painopiste on laajassa taidevalikoimassa noin 1400-luvulta 1900-luvulle. Taiteen lisäksi rakennuksesta löytyy yksi Bergenin Michelin-ravintoloista: Lysverket.


Jos etsit modernia taidetta, kannattaa käydä Bergenin taidehallissa, joka sijaitsee useiden KODE-museoiden lähellä. Siellä järjestetään ympäri vuoden näyttelyitä, konsertteja ja tapahtumia, joissa on kansainvälisiä taiteilijoita.

Alleyway in Bergen.

Täydellinen Bergen-kokemus lasten kanssa

VilVite on tiedekeskus, jossa luonnontieteet ja teknologia yhdistyvät hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Interaktiivisissa näyttelyissä voi leikkiä, oppia ja pitää hauskaa. Paikka sopii täydellisesti lasten viihdyttämiseen sadepäivinä.


Opi lisää Bergenistä kaupunkikävelyllä


Suurin osa Bergenin historiasta on sen muurien sisällä, kaduilla ja kujilla. Kaupunkikävely on erinomainen tapa oppia lisää kaupungin historiasta. Useat yritykset tarjoavat tällaisia palveluita.


Bergenin kaupunginmuseolla on useita toimipaikkoja, joissa esitellään kaupungin pitkää historiaa hauskalla, epämuodollisella ja kiinnostavalla tavalla. Eri puolilla kaupunkia sijaitsevien museoiden lisäksi se tarjoaa kaupunkikävelyjä joko museon omien näyttelijöiden tai oppaiden kanssa.


Monille Norjassa kävijöille sauvakirkot ovat ehdottomia nähtävyyksiä. Fantoftin sauvakirkko rakennettiin alun perin Sognin Fortunissa vuonna 1170, mutta se siirrettiin Fantoftiin vuonna 1883. Kirkko sytytettiin palamaan vuonna 1992, mutta se rakennettiin uudelleen ja saatiin valmiiksi vuonna 1997. Kirkon sisätiloihin pääsee vain kesällä, mutta sen voi nähdä ulkoa vuoden ympäri.


Bergen toisen maailmansodan aikana


Bergen oli saksalaisille strategisesti tärkeä toisen maailmansodan aikana sen merenläheisyyden vuoksi.


Kaupungissa on useita museoita, jotka kertovat tarinan valloitusajasta. Bergenhusin linnakkeessa on Bergenhusin linnakkeen museo. Museo on omistettu Norjan vastarinnalle toisen maailmansodan aikana. Sen painopisteenä on naisten ansiot asevoimissa.


Espelandin sotavankileiri on Norjan ainoa säilynyt vankileiri, joka sijaitsee vain 20 minuutin päässä kaupungin keskustasta.


Gestapon museo sijaitsee entisessä Gestapon päämajassa Bergenin keskustassa. Monia norjalaisia vastarintataistelijoita, sekä miehiä että naisia, pidettiin siellä sodan aikana. Lisäksi paikkaan päätyi ihmisiä, joiden todettiin syyllistyneen maanpetokseen sodan jälkeen. Voit saada lisää tietoa kuulusteluissa käytetyistä menetelmistä, tutustua vankien selleihin ja kuulla heidän tarinansa.

Viimeisimmät lisäykset